Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Subwoofer] XXLS 10 + MB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tu:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=388946474

A sprzedaje tylko dlatego, że mam same problemy przez tego suba, jest za duzy do 16m2, nawet słuchając bardzo cicho drgają mi drzwi co bardzo przeszkadza reszcie domowników, w nocy nawet nie ma mowy o słuchaniu, bas idzie cicho ale tak się odbija od scian że w pokoju obok doskonale słychać, że oglądam film a życie zawodowe pozwala mi tylko na nocne seanse, żal mi serce ściska, że muszę się rozstać ale postanowiłem zainwestować w jakieś dobre słuchawki i wykorzystać w Yamaha SILENT CINEMA, skończą się problemy

Pozdrawiam

Skomentuj

Sliczna zabawka :wink: Szkoda ze sprzedana ale konstrukcja warta wiecej niz napisałes napewno(1800zl)do kina moim zdaniem najlepsza, pełen podziw 10/10 :smile:

Skomentuj

Piękny subek, dobre przetworniki, ładny fornir. Żucają się w oczy słoje drewna w poprzek na górze tego "klocka". :wink:
        Zamieszczone przez marian
        piekne foty :grin: to chyba lustrzanka co?
        Nie,nie lustrzanka. Canon power shot a 620.

Skomentuj

hehehe, skąś znam tego XXLSa :twisted:

adam mówiąc szczerze to odpalałem go u siebie zanim ci go wysłałem :P

siła sub.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
            hehehe, skąś znam tego XXLSa :twisted:

adam mówiąc szczerze to odpalałem go u siebie zanim ci go wysłałem :P

siła sub.
            hehe czy jest coś o czym ja nie wiem :razz: ???

Skomentuj

Re: Subwoofer na XXLS 10 + MB

Zamieszczone przez adambb
              Długo szukałem porządnego subwoofera do kina, nie czułem się na siłach aby samemu coś zrobić po długiej przerwie, którą zaserwowały mi studia, wcześniej były przygody z Teslą, STXem. Wszystko to wyglądało i grało średnio, ale dodawało doświadczenia, które przy tej konstrukcji jakby odżyło i sam jestem w szoku, że tak gładko poszło, bo nie ukrywając, niczego nie musiałem ani poprawiać ani drugi raz robić, na pewno dużą zasługą były tematy na forum, często czytałem artykuły, wyłapywałem cenne wskazówki i oto zabrałem się za...

...Wymarzony subwoofer, tak jak wspomniałem długo, długo przekonywałem się do tego zrobić coś samemu, wpierw szukałem intensywnie po sklepach i do kwoty 2500zł nic sensownego nie znalazłem, owszem grało ale nie tak jak chciałbym, a moim wzorcem był zestaw do kina Magnata oparty certyfikatem THX, który to zestaw oczarował mnie od pierwszego spotkania, szybko wróciłem na ziemię kiedy zobaczyłem cenę wow 11 000zł, poza moimi możliwościami! Ale dzięki temu spotkaniu wiedziałem czego oczekuję i wiedziałem że to ma grać jedynie w kinie, do stereo mam większe ambicje. Zanim dokonałem wyboru głośników, przeglądnełem chyba większość forum jakie można znaleźć, strony zagraniczne itp. Zakroiłem poszukiwania do stajni Peerlessa. Raczej pozytywne mają opinie głośniki właśnie od nich, chociaż też można było spotkać ludzi kręcącymi nosami np. dla XXLSa co w moim odczuciu kiedy już gra mi to w pokoju wydaje się przeczytanie czyjeś opinii i klonowanie jej na innych forach nie mając w ogole styczności z w.w.

Dobra nie przynudzam :p przejdźmy do budowy:

Konstrukcja zmontowana z MDFu dokładnie z dwóch płyt każda po 16mm (32mm) wszystko to dodatkowo skręcane wkrętami, w środku są 3 wzmocnienia i warstwa maty bitumicznej, którą ładnie położyłem z pomocą opalarki :grin: . Fornir to "ROSE" lakierowany lakierem do parkietu 3V3. Obudowa podzielona na dwie części - dla głośników i elektroniki. Panel 300W od Irka trochę zmodyfikowany na moją prośbę (dzięki IREK 100% satysfakcja z zakupionego towaru). Sub wylądował na granitowym cokole, co nie było moim pomysłem a podpatrzyłem to w konstrukcji XYSia (chyba się nie obrazi) czekam jeszcze na kolce, mam nadzieję ze się doczekam (strajk poczty). Głośnik strojony membraną bierną (265g), litraż około 22l.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak to gra ?...
              Na początku chciałem porządnie wygrzać głośniki więc nie mogłem sprawdzić co i jak ale po 3 dniach :) usiadłem porządnie do odsłuchu, wytargałem większość moich filmów i koncertów.
              Przede wszystkim od razu co mnie zachwyciło to lekkość z jaką XXLsy przenoszą masy powietrza, bas pojawia się tam gdzie potrzeba, a jak już przywali to w moim 16m2 pokoju robi się naprawdę przyjemnie, nie ma sygnału, który by był dla nich kłopotliwy, patrząc na membrany od góry zawsze równiutko bez efekciarstwa się ruszają. Chyba że daje czadu to wtedy potrafią nieźle naciągnąć gumę
              Kolejna sprawa to koncerty, lepszego basu sobie po prostu nie można wymarzyć, każdy gatunek brzmi rewelacyjnie, koncert Celin Dion - 3 utwór w tle burza i moja szczęka nisko na podłodze, kiedy tylko Celin zaczyna spiewać od razu bas cichnie..ehhh obracam głowę i do teraz nie moge uwierzyć że to bydle jest moje i stoi niedaleko mnie, chyba mam przyjaciela na długie lata

Koszty - czyli jak pozbyć się szybko pieniążków
              Głośniki - 700zł (AC)
              Panel - 500zł (IREK)
              Drewno - 100zł
              Fornir - 80zł (z przesyłką)
              Lakier, pędzle, rozpuszczalniki, - 50zł
              Kleje, wkręty - 30zł
              Maty Bitumiczne - 50zł
              Cokół - 180zł
              Kolce, uszczelki, wkręty ozdobne -na to jeszcze czekam :( - 70zł

Razem: 1760 zł (podobna konstrukcja w sklepie 6900zł)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jakie dokładnie mniały sybole głosniki tzn Subwoofer XXLS 10 + MB bo che zamówic

Skomentuj

Tu znajdziesz symbole i właścwości XXLS:
                http://www.akustyk.com.pl/peerless.html
                Ceny do zamówienia-albo nadaj do AC, albo sprawdz na stronie intertechnika wedle zasady -19% - 30% = twoja cena.

Skomentuj

Czy ktoś moze poprawić Fotki bo nic nie widać ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                    Czy ktoś moze poprawić Fotki bo nic nie widać ;/
                    tylko autor bo fotek niema na serwerze :|

Skomentuj

A no faktycznie :) Przepraszam mój błąd Pozdrawiam :)

Skomentuj

Sorki nie zauważyłem, może przypadkiem skasowałem - postaram się je jeszcze raz wrzucić.

Co do głośników:
                        XXLS10(4P) (P830842) głośnik
                        XLS-10S265 (P830468) membrana

Skomentuj

Cześć.
                          Skrzynka miód! jak nakładałeś fornir?
                          I jeszcze jedno:
                          podobno MB wychodzi poza zakres wychyleń juz przy 120W.
                          Nie jest to moja opinia tylko znaleziona w sieci przy okazji jakiegoś projektu.
                          Ja jak na razie mojego xxlsa nadal składam (rodzina to jednak wyzwanie :-) )
                          Choć już naprawdę całkiem blisko. jeszcze tylko stolarka
                          Czy zauważyłeś coś niepokojącego w ruchach MB?

pozdrawiam

Skomentuj

Pattex Moment i docisk, fornir przycinałem aby minimalnie wystawał poza krawędzie, poza tym miałem fornir na flizelinie więc musiałem wlaczyć jeszcze z włoskami jakie wystają, ale na nie też można znaleźć sposób, ogólnie okleina wyszła bardzo dobrze, ważne jest aby równo rosmarować klej i wyczuć ile go trzeba dać - ani za dużo ani za mało :grin:

U mnie bierka zachowuje się normalnie, wychyla się równo z głośnkiem (zalezy od tego czego słuchałem w muzyce trochę inaczej pracuje), chociaż jak chciałem koledze zaprezentować moc suba to poczułem jakby w pewnym momencie bierka stukła o coś, ciężko zidentyfikować bowiem to jest taki poziom głośności, że szafa chce spacerować po pokoju :wink: chyba masochiści tak głosno słuchają

A tak pozatym jest okej

Skomentuj

właśnie zajarzyłem ze mam ta cięższa (i właśnie o tej cięższej czytałem).
                              Ale wszystko wskazuje na to iz trochę w tym racji jest.
                              Panaceum: dociążenie membrany
                              plusy: nie przekracza max wychylenia
                              minus obniża sie dolna f graniczna do 22 hz

PS.
                              odkręcałeś już może tą śrubę w MB?? czy jest problem z jej próżniejszym zakręceniem?
                              W końcu nakrętka (jeśli jest) to znajduje sie pod nakładką. Co jeśli nie jest przyklejona?

Skomentuj

Odkręcałem, nie ma żadnego problemu z przykręceniem, sam pierścień dociążający jest zalany klejem, żeby był solidnie zamocowany i nie stukał o metalową puszeczkę, która się na nim znajduje. Jeżeli chodzi o modyfikację to pewnie tylko da radę coś pod tę śrubę dać

Miałem z tym kombinować ale jakoś zawsze znajdywało się coś ważniejszego do zrobienia. Pokombinuj i podziel się opinią co Ci z tego wyszło bo sam jestem cholernie ciekaw. Może zdradzisz w jakiej konfiguracji masz swojego XXLS to że strojony Mb to już wiadomo :) a coś więcej ? pzdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
                                  jak chciałem koledze zaprezentować moc suba to poczułem jakby w pewnym momencie bierka stukła o coś
                                  wpakowales 300W w XXLSa? :shock:
                                  wg mnie to nic dziwnego ze jakies tam stuki byly :mrgreen:

Skomentuj

Pawle mowa o MB nie o głośniku, ten sobie radzi całkiem niezle nawet z 300W wzmakiem, nigdy jeszcze nic nie pukło, nie stukło, tak jak wspomniałem trudno cokolwiek zlokalizować, kiedy poziom głośności jest naprawdę duży bo wszystko się trzęsie i podskakuje.

Skomentuj

cześć.
                                      W testowej skrzyni mam trochę wiecej litrów. cos w okolicach 30.
                                      teraz robie docelową budę (kostka o boku 35cm ale odejdzie na wzmocnienia i komorę wzmacniacza)
                                      policzę to napisze jaki dokładny litraż.

Skomentuj

A gdzie zdjęcia? :neutral:

Skomentuj

adambb, wrzuc jeszcze raz fotki suba, na inny serwer

Skomentuj

Czaruję...