Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX 22-120-4-SS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na STX 22-120-4-SS

Założenia

Miał to być subik do domu, do małego pokoju i miał zastępować "zajechany" już sub z zestawu Creative.
    Przeznaczenie: głównie muza :) Hardstyle
    Na początku planowałem obudowę B-R, lecz po wykonaniu całej konstrukcji świsty z tunelów B-R były nie do zniesienia (mój błąd, miały tylko 3 cm śr. x2) No to zasiadłem, odpaliłem WinISD, wrzuciłem closed i patrze, zejście całkiem całkiem, gorzej z podbiciem ale o tym potem, a impuls to w ogóle magia :) No to wykonałem sobie 2 korki na tokarce żeby zatkać tunele.

Osprzęt
    Głośnik: STX GDN 22-120-4-SS
    Napęd: klasycznie TDA 7294, zasilacz i filtr aktywny (z http://refcio.ovh.org/ - super wykonanie, polecam !) + trafo 2x24V z toroidy.pl
    Obudowa: ok 21L netto, po odjęciu głośnika i wzmaka będzie z 18, oczywiście closed + własnoręcznie wykonany panel
    Wykończenie: szpachla i na to okleina drewnopodobna, fajny efekt
    Pokusiłem się jeszcze o "logo"

Wrażenia odsłuchowe
    Tak jak mówiłem na początku, w wersji b-r świsty były nie do zniesienia ale w obudowie zamkniętej wyszło lepiej niż miało być. Impuls super i co mnie bardzo zaskoczyło to trzęsie całym pokojem, na szczęście poza jego obrębem już nie i za to duży plus, bo domownicy nie przepadają za moimi rytmami Jedyny minus to przy dużych głośnościach czasem stuknie cewką, jednak takie duże ciśnienie nie jest mi potrzebne. Ogólnie jestem na TAK ! Super sprawa do pokoju 5x3m :)

Teraz niestety tylko 2 fotki bo robione na szybko:

wnętrzności: (jeszcze z b-r)

końcowy efekt:

pozdrawiam :)

proporcje ok ,wizualnie też ok, nie licząc wnętrza które tak sobie wygląda, szczególnie:
    -filtr wiszący na kablach przyklejonych taśmą do budy
    -zakrętka od majonezu :lol: :lol:

Skomentuj

no bo filtr bardzo lekki ;] a nie było miejsca już w nim dziury wiercić ;p
      no i mocowania trafa też się nie chciało robić, ale to co jest w 100% spełnia swoje zadania, sub był już obracany w każdy możliwy sposób :)

Skomentuj

to trzeba było glutem ten filtr do budy przykleić , ale kurcze nie na taśmę

Daj foto od tyłu :)

Skomentuj

W środku trochę mało "profesjonalnie". Jeśli nic nie lata to dobrze, ale skąd wiesz czy za pół roku te taśmy się nie poodklejają?
          Z zewnątrz jest ok, chociaż okleinę położyłbym słojami pionowo.
          Daj jakieś kolce.

Skomentuj

to są takie taśmy, że jak raz przylepiłem kartkę na tej taśmie to jak to odrywałem to odleciało razem z farbą, o to że się odklei to się nie boję
            aa glut się zepsuł na samym końcu, ja trzeba było uszczelnić górną płytę, musiałem uszczelnić wikolem przez co dużo się go zmarnowało, i na to jeszcze tą taśmą dodatkowo

foto od tyłu nie dam bo brzydko to wyszło, źle sobie nawierciłem dziury w panelu i śrubki pod kątem musiałem przykręcać, no ale to 1 konstrukcja, przy następnych będę bardziej uważny

Skomentuj

wszystko ok z zewnatrz wewnatrz koledzy juz powiedzieli ale moze zainwestuj w kolce i wkrety imbusowe

Skomentuj

Winiary dobre pomysły lepszy smak :razz:
                Ogolnie subek ładnie się prezentuje, chociaż osobiście wolę słoje idące w pionie, w środku wygląda jakby konstruktor o jedno piwo za dużo wypił, ale na szczęscie tam nikt nie zagląda, polecam trochę wyczucia przy wkręcaniu głośnika do obudowy, widać na zdjęciu że przesadziłeś. Dla mnie -4/5

Skomentuj

wyczucie było, po prostu w głośniku są już takie zagłębienia ;]

Skomentuj

Mój post "Mało fotek.." zostal usuniety z tego powodu ze nic nie wnosi hehe ... moze w takim razie ujme to inaczej skoro administrator takiego sformulowania nie zniesie:

Czy kolega moglby dorzucic pare dodatkowych fotek poniewaz na tych bardzo niewiele widać?

Skomentuj

zrobię jutro pare dodatkowych ok ? ;]

pzdr

Skomentuj

winiary mnie rozlozyles :mrgreen:

a teraz kilka slow krytyki
                        za winiary niebede sie czepial - podoba mi sie
                        radiator - wystarczy na wiecej niz mostek TDA
                        zasilacz - 2x4700uF wystarczy
                        filtr i wzmacniacz - mogles kupic nawet gotowca od irka a wyszloby taniej i lepiej :P (bo wygodniej)
                        obudowa tez jakos wrazenia na mnie nie robi.
                        zamiast kolcow kup sobie gumowe nozki - praktyczne

ile cie wyniosla ta zabawa?

Skomentuj

ok 200 zł
                          bo kupiłem tylko głośnik i elektronikę, reszte miałem ;]

Skomentuj

a co z wytłumieniem?

Skomentuj

nie ma ;]

Skomentuj

Trochę krzywo Ci wyszło cięcie - na początku myślałem, że to złudzenie ale po narysowaniu na zdjęciu prostej linii... trzeba było to szpachlą wyrównać :)
                                Jeśli to Twoja pierwsza poważniejsza konstrukcja to gratuluję ! Świetny początek ! Z całą pewnością następne konstrukcje będą jeszcze lepsze.
                                Załączone pliki

Skomentuj

Mi sie podoba zewnetrznie. W srodu..... nie denerwuje cie to ze te kable tak wisza i ten filtr?
                                  Ja bym osobiscie nie wytrzymal. Zamontuj to wszystko i zlikwiduj tego pajaka z kabli.
                                  Moze jeszcze jakies kolce? A i wytlumienie. Przy zamknietym subie to chyba konieczniosc.
                                  Sam mysle wlasnie o takiej taniej konstrukcji.
                                  Powiedz mi jak sprawuje sie elektronika od http://refcio.ovh.org/
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

elektronika super, wykonanie i brzmienie :) polecam !
                                    koszt samej elektroniki bez trafa to 102 zł ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez VariousMAX
                                      koszt samej elektroniki bez trafa to 102 zł ;]
                                      u Irka za to samo ponad 30zł mniej , praktycznie 1/3 taniej :)

Skomentuj

i w dodatku mniejsze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X