Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Dwudrożne podłogówki Zigrina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

avw, ale i tak niema sensu rozmyslac nad tym glosnikiem skoro teraz kosztuje 88zl ;]

Skomentuj

88 złotych jest jak darmo. Osiem lat temu kupowałem go za 80 złotych, GDN16/50/4 z odrzutów kupiłem po 50 złotych. Za 88 złotych nie widziałem lepszej szesnastki. Głośnik ten porównywałem także odsłuchowo z Vifą W17PJ [nieprodukowany już model o membranie z polipropylenu i na koszu podobnym do scan speaka]. I nie było dramatycznej różnicy, której się spodziewałem w związku z 3 krotną różnicą w cenie.
      Jako GTC16/40/1 sprzedawany był w Niemczech ponad dwa razy drożej.

[ Dodano: 2008-10-28, 12:31 ]
      Ja wymodziłem kiedyś coś takiego - obecnia na GDN16/50/4 i Vifie Pl27tg-35-06:

Dodano: 2008-10-28, 12:32

Dodano: 2008-10-28, 12:32
      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6a05c5f17.html

[ Dodano: 2008-10-28, 12:44 ]
      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6a05c5f17.html

[ Dodano: 2008-10-28, 19:12 ]
      [img][/img]

Skomentuj

Tworze teraz wlasnie takie kolumienki. Wersja kolumn z wysokotonowka nad tonsilem bardziej do mnie przemawia niz ta wykonana przez Pawla S, ale o gustach sie nie dyskutuje.

Z powodu ograniczonego budzetu nie moglem sobie pozwolic na elementy do zwrotnicy za 123 zl + terminale i kable za 21 (wyszlo mi ok 55 zl za to), Plyte tez dalem 18 mm, otwory tez wycinane wiertarka i obrabiane pilnikiem, tez dalem przegrode w srodku, jednak kolumna jest nieco wezsza (22x25x100).

Dzisaj visatony sa drozsze (70 zl szt...). Teraz troche gryzie mnie sumienie ze wywalilem tyle kasy na sc10n i bede musial dokupic do nich tonsile (gdy tylko srodki finansowe ulegna regeneracji), a przeciez moglem wziac stx 14 +PJ, i mialbym caly komplet glosnikow od razu.

Mam male pytanie - czy komore pod przegroda tez trzeba wytlumiac? spotkalem sie z roznymi opiniami,
        a.) tak, bo jesli sie nie wytlumi to powstaja rezonanse,
        b.) nie, bo tam nie ma glosnika to nie ma co wytlumiac

Skomentuj

Nie musisz, ale powinieneś. Ja bym wytłumił, ze względu na pkt 1.

[ Dodano: 2009-03-07, 23:47 ]
          bo oczywiscie to prawda :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
            Wersja kolumn z wysokotonowka nad tonsilem bardziej do mnie przemawia niz ta wykonana przez Pawla S, ale o gustach sie nie dyskutuje.
            wez tez pod uwage to ze ja mialem inne wymagania. mialy one stac u kolegi na niskim regale wiec takie ulozenie bylo bardziej optymalne

Z powodu ograniczonego budzetu nie moglem sobie pozwolic na elementy do zwrotnicy za 123 zl + terminale i kable za 21 (wyszlo mi ok 55 zl za to)
            wcale nie musisz az tyle wydawac. nawet na cewkach z drutu 0,5mm bedzie gralo, tylko ze bedzie sie grzalo troche :lol:
            kondy mozesz dac tansze, byle foliowe na visatona

ja bym tej komory nie wytlumial. ewentualnie mozna czyms wypelnic ale napewno nie bede tlumil

Skomentuj

Myslem zeby tam wrzucic jakies stare ubrania Po prostu cos zeby zapelnilo ta objetosc...

(Co do wygldau kolumn, to byla tylko taka mala moja uwaga na marginesie, ja rozuiem ze kazdy robi pod swoj gust/wymagania, ew pod upodobania zamawiajacego )

Skomentuj

piasku tam napakuj

Skomentuj

Juz waza 15 kg, jakbym tam piasku wlozyl to nie wiem czy dalbym rade je podniesc :wink:

[ Dodano: 2009-03-16, 20:47 ]
                  Edit: Nie zauwazylem roznicy czy ta komora jest wytlumiona czy nie, tak samo jak z zastosowaniem steropianu w komorze glosnikowej.

Skomentuj

Do tomq88:
                    Mam taką konstrukcję, tylko wymieniam SC10 na dx25 + przerobienie zwrotnicy.
                    Jeżeli robiłeś zwrotę w/g projektu Pawła S. to tam jest błąd w podłączeniu tweetera - powinno być odwrotnie - a tak jest zwarcie akustyczne i dziura w środku. Ja dodatkowo odwinąłem cewki na 1.2mH i odzyskało trochę średnicy, bo w/g mnie filtry były za bardzo rozsunięte. Do GDN cewka na grubym drucie 1 - 1.2mm, może być rdzeniowa - taniej i mniejsza rezystancja. Nie wytłumiaj za mocno.

Skomentuj

popki, dzieki za info Czyli mowisz ze wysokotonowki powinny byc podlaczone w przeciwfazie? Zwrotnice juz zlozylem (w sekcji niskotonowej cewka ferrytowa, jakos szkoda mi bylo wydawac tyle kasy na powietrzna i gruby drut ), kolumny zreszta tez zlozone, ale nie do konca http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14726

Jak zamowie tego tonsila (moze juz w tym tyg? mmm... ) to pokombinuje ze zwrotnica, zmienie fazy i odwine te zwoje, chociaz teraz mam podlaczony chinska niskotonowke i nie narzekam na brak srednicy, a podobno ten tonsil ma calkiem ladna. Rozumiem ze jak odwine (no wlasnie ile zwojow?) to bede mogl to spowrotem zawinac?

popki, jesli masz gdzies na forum "opublikowana" konstrukcje, to podrzuc linka.

Edit: Na forum z tymi kolumnami pokazaly sie 3 osoby i nikt nie pisal o tej zwrotnicy ze cos z nia nie tak...

Ps. Zamawiam gdn 16/50/6 8 Ohm, nie 4? Bo ta zwrotka jest do 8 ohm i visaton tez ma 8 ohm.

[ Dodano: 2009-03-23, 21:34 ]
                      na razie nosze sie z zamiarem zrobienia obudowy zamknietej, co o tym myslisz?

Skomentuj

Generalnie ten GDN nie jest za mocny w basie - choć mi to nie przeszkadza, więc lepiej obudowa BR. Parametry podane przez Tonsila są chyba nieprawdziwe, bo robiłem symulacje w WinISD, policzyłem długość portu, zostawiłem spory naddatek, żeby później skracać i okazało, że jest za krótki. Polecam stroić w SW, ewentualnie generator, miernik i rezystor, trochę trudniej. Ważne też jest uszczelnienie terminala, głośników, portu to BR lepiej pracuje.
                        Jak masz, zbyt cienki drut na niskotonowym to traci na basie. Nie po to kupuje się kable głośnikowe aby potem za terminalem ciągnąć kilkanaście (dla powietrznych) metrów drucika 0.5mm. Ja mam miernik indukcyjności, ale możesz po prostu odwinąć tak 1/4 zwojów. Ale najpierw odsłuchaj oryginalną, może ci to będzie odpowiadać. Oczywiście już jej nie nawiniesz, bo trzeba ją skrócić.
                        Swoją konstrukcję opublikuję, jak będzie już ofornirowana, ale jakoś nie mogę się za to zabrać. Moja konstrukcja to podłogówka 20x20x90cm z jednym usztywnieniem i tweeterem na górze asymetrycznie. Niestety SC10 czym dłużej słuchałem tym bardziej mnie drażnił - trochę kaleczy szeleszczące głoski. Też mam GDN w wersji 8 Ohm.

Skomentuj

Edit: Hmm.. sa dwie wersje zwrotnicy obie pawla, na elektrodzie, nie moge teraz ich znalezc. Jedna jest z wieksza efektywnoscia i ladniejsza srednica (do zestawu z subem), a druga, ta o ktorej mowimy ma mniejsza efektywnosc iwiecej basu (to by wlasnie tlumaczylo dlaczego visaton jest w niej cichszy i srdnica delikatnie wycofana. Moze nie wiedziales o tej ierwszej zwrotnicy i sam kombinujac uzyskales efekt ktory mozana by dzieki niej uzyskac?

Pawel S.
                          te glosnki powinny byc w fazie, czy nie?

Skomentuj

Polaryzację tweetera łatwo sprawdzić. Jedną kolumnę podłącz odwrotnie, podłącz generator (może być z PC) i ustaw kogoś do odsłuchu. Przełączaj L/P kanał i reguluj tak balans aby grały jednakową głośnością. U mnie w przedziale 2.5 - 3.5kHz kolumna bez odwróconej polaryzacji grała ok 4-5 dB ciszej.

Skomentuj

Zamieszczone przez popki
                              Jeżeli robiłeś zwrotę w/g projektu Pawła S. to tam jest błąd w podłączeniu tweetera - powinno być odwrotnie - a tak jest zwarcie akustyczne i dziura w środku
                              a to na jakiej podstawie wywnioskowales? zrobiles pomiary u siebie?
                              Zamieszczone przez popki
                              Ja dodatkowo odwinąłem cewki na 1.2mH i odzyskało trochę średnicy, bo w/g mnie filtry były za bardzo rozsunięte.
                              przeciez sa 2 schematy zwrotnic. jeden do monitorkow i to brzmi najlepiej ale basu malo.
                              druga wersja wlasnie do podlogowek bez wspomagania subem

Zamieszczone przez popki
                              Parametry podane przez Tonsila są chyba nieprawdziwe
                              zgadza sie
                              Zamieszczone przez popki
                              bo robiłem symulacje w WinISD, policzyłem długość portu, zostawiłem spory naddatek, żeby później skracać i okazało, że jest za krótki.
                              a to juz glupota totalna bo strojenie obudowy b-r nie zalezy od parametrow glosnika tylko od pojemnosci i wymiarow tunelu :P

Zamieszczone przez popki
                              Niestety SC10 czym dłużej słuchałem tym bardziej mnie drażnił - trochę kaleczy szeleszczące głoski.
                              no to ciesz sie ze tonsili nie slyszales :lol: (moze poza GDWK 9/80)
                              Pawel S. te glosnki powinny byc w fazie, czy nie?
                              szczerze mowiac to nie pamietam - od kilku lat ich nie mam :P
                              akurat faze mozesz sprawdzic bez wiekszego problemu
                              Zamieszczone przez popki
                              U mnie w przedziale 2.5 - 3.5kHz kolumna bez odwróconej polaryzacji grała ok 4-5 dB ciszej.
                              i te 4-5db oceniles na sluch? ;> gratuluje sluchu :lol:

Skomentuj

W konstrukcjach dwudrożnych aby mieć niższe zejście robi się to właśnie kosztem SPL, dlatego że głośnik średnio-niskotonowy w basie pracuje na zboczu ch-ki. Dając w szereg dużą indukcyjność powodujemy, że filtr DP zaczyna dość wcześnie tłumić i dość mocno tłumi średnie. Dlatego mocno się tłumi wysokotonowy aby go dorównać do ch-ki. Widziałem, też tą drugą zwrotnice. Zauważ, że różnią się częstotliwością graniczną filtra DP przy tej samej częstotliwości granicznej filtra GP. Więc jest w tym niekonsekwencja, bo albo jeden ma dołek na łączeniu ch-k, albo drugi górkę.

[ Dodano: 2009-03-23, 23:11 ]
                                Zamieszczone przez Pawel S.
                                a to juz glupota totalna bo strojenie obudowy b-r nie zalezy od parametrow glosnika tylko od pojemnosci i wymiarow tunelu :P
                                To WinISD powinien mieć dwa pola input: litraż i średnica portu oraz output : długość portu.

[ Dodano: 2009-03-23, 23:18 ]
                                Zamieszczone przez Pawel S.
                                szczerze mowiac to nie pamietam - od kilku lat ich nie mam :P
                                akurat faze mozesz sprawdzic bez wiekszego problemu
                                Zamieszczone przez popki
                                U mnie w przedziale 2.5 - 3.5kHz kolumna bez odwróconej polaryzacji grała ok 4-5 dB ciszej.
                                i te 4-5db oceniles na sluch? ;> gratuluje sluchu :lol:
                                W/g wyświetlacza wzmacniacza, po ustawieniu krzesła w równych odległościach od kolumn i po odsłuchu przeze mnie, potem żonę i kumpla na zasadzie tak jest równo.

[ Dodano: 2009-03-23, 23:19 ]
                                A jaki masz sposób na sprawdzenie fazy to sprawdzę?

Skomentuj

Zamieszczone przez popki
                                  To WinISD powinien mieć dwa pola input: litraż i średnica portu oraz output : długość portu.
                                  nie. nie zrozumiales o co chodzi. strojenie danej obudowy na dana czestotliwosc nie zalezy od parametrow glosnika tylko od pojemnosci, czestotliwosci strojenia i wymiarow tunelu.

programy takie jak winisd pozwalaja nam zobrazowac jak dany glosnik o danych parametrach stroic zeby otrzymac odpowiednia ch-ke.

z czasem i tak uzywasz go tylko do obliczania dlugosci tunelu

Zamieszczone przez popki
                                  W/g wyświetlacza wzmacniacza, po ustawieniu krzesła w równych odległościach od kolumn i po odsłuchu przeze mnie, potem żonę i kumpla na zasadzie tak jest równo.
                                  a to co innego - cofam gratulacje :mrgreen:

Zamieszczone przez popki
                                  A jaki masz sposób na sprawdzenie fazy to sprawdzę?
                                  pomiary

Skomentuj

jaką wysokość mają te kolumny?

Skomentuj

To maja byc w fazie czy nie? Dwie osoby robuily pomiary kazdemu wyszlo co innego... Hmmm..

[ Dodano: 2009-03-26, 12:08 ]
                                      flodins, wymiary sa podane wyzej- 90 cm :)

[ Dodano: 2009-03-26, 12:10 ]
                                      Zamieszczone przez Zigrin
                                      (obecnie mają wymiary 90x24x27):

Skomentuj

tomq88, spawdz sam na sluch

Skomentuj

A jak z wytlumieniem? Tylko tylna scianke i troche na boczne? (do obudowy BR)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X