avw, ale i tak niema sensu rozmyslac nad tym glosnikiem skoro teraz kosztuje 88zl ;]
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[ Kolumny 2-drożne] Dwudrożne podłogówki Zigrina
Collapse
X
-
88 złotych jest jak darmo. Osiem lat temu kupowałem go za 80 złotych, GDN16/50/4 z odrzutów kupiłem po 50 złotych. Za 88 złotych nie widziałem lepszej szesnastki. Głośnik ten porównywałem także odsłuchowo z Vifą W17PJ [nieprodukowany już model o membranie z polipropylenu i na koszu podobnym do scan speaka]. I nie było dramatycznej różnicy, której się spodziewałem w związku z 3 krotną różnicą w cenie.
Jako GTC16/40/1 sprzedawany był w Niemczech ponad dwa razy drożej.
[ Dodano: 2008-10-28, 12:31 ]
Ja wymodziłem kiedyś coś takiego - obecnia na GDN16/50/4 i Vifie Pl27tg-35-06:
Dodano: 2008-10-28, 12:32
Dodano: 2008-10-28, 12:32
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6a05c5f17.html
[ Dodano: 2008-10-28, 12:44 ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6a05c5f17.html
[ Dodano: 2008-10-28, 19:12 ]
[img][/img]
Skomentuj
-
Tworze teraz wlasnie takie kolumienki. Wersja kolumn z wysokotonowka nad tonsilem bardziej do mnie przemawia niz ta wykonana przez Pawla S, ale o gustach sie nie dyskutuje.
Z powodu ograniczonego budzetu nie moglem sobie pozwolic na elementy do zwrotnicy za 123 zl + terminale i kable za 21 (wyszlo mi ok 55 zl za to), Plyte tez dalem 18 mm, otwory tez wycinane wiertarka i obrabiane pilnikiem, tez dalem przegrode w srodku, jednak kolumna jest nieco wezsza (22x25x100).
Dzisaj visatony sa drozsze (70 zl szt...). Teraz troche gryzie mnie sumienie ze wywalilem tyle kasy na sc10n i bede musial dokupic do nich tonsile (gdy tylko srodki finansowe ulegna regeneracji), a przeciez moglem wziac stx 14 +PJ, i mialbym caly komplet glosnikow od razu.
Mam male pytanie - czy komore pod przegroda tez trzeba wytlumiac? spotkalem sie z roznymi opiniami,
a.) tak, bo jesli sie nie wytlumi to powstaja rezonanse,
b.) nie, bo tam nie ma glosnika to nie ma co wytlumiac
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88Wersja kolumn z wysokotonowka nad tonsilem bardziej do mnie przemawia niz ta wykonana przez Pawla S, ale o gustach sie nie dyskutuje.
Zamieszczone przez tomq88Z powodu ograniczonego budzetu nie moglem sobie pozwolic na elementy do zwrotnicy za 123 zl + terminale i kable za 21 (wyszlo mi ok 55 zl za to)
kondy mozesz dac tansze, byle foliowe na visatona
ja bym tej komory nie wytlumial. ewentualnie mozna czyms wypelnic ale napewno nie bede tlumil
Skomentuj
-
Do tomq88:
Mam taką konstrukcję, tylko wymieniam SC10 na dx25 + przerobienie zwrotnicy.
Jeżeli robiłeś zwrotę w/g projektu Pawła S. to tam jest błąd w podłączeniu tweetera - powinno być odwrotnie - a tak jest zwarcie akustyczne i dziura w środku. Ja dodatkowo odwinąłem cewki na 1.2mH i odzyskało trochę średnicy, bo w/g mnie filtry były za bardzo rozsunięte. Do GDN cewka na grubym drucie 1 - 1.2mm, może być rdzeniowa - taniej i mniejsza rezystancja. Nie wytłumiaj za mocno.
Skomentuj
-
popki, dzieki za infoCzyli mowisz ze wysokotonowki powinny byc podlaczone w przeciwfazie? Zwrotnice juz zlozylem (w sekcji niskotonowej cewka ferrytowa, jakos szkoda mi bylo wydawac tyle kasy na powietrzna i gruby drut
), kolumny zreszta tez zlozone, ale nie do konca http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14726
Jak zamowie tego tonsila (moze juz w tym tyg? mmm...) to pokombinuje ze zwrotnica, zmienie fazy i odwine te zwoje, chociaz teraz mam podlaczony chinska niskotonowke i nie narzekam na brak srednicy, a podobno ten tonsil ma calkiem ladna. Rozumiem ze jak odwine (no wlasnie ile zwojow?) to bede mogl to spowrotem zawinac?
popki, jesli masz gdzies na forum "opublikowana" konstrukcje, to podrzuc linka.
Edit: Na forum z tymi kolumnami pokazaly sie 3 osoby i nikt nie pisal o tej zwrotnicy ze cos z nia nie tak...
Ps. Zamawiam gdn 16/50/6 8 Ohm, nie 4? Bo ta zwrotka jest do 8 ohm i visaton tez ma 8 ohm.
[ Dodano: 2009-03-23, 21:34 ]
na razie nosze sie z zamiarem zrobienia obudowy zamknietej, co o tym myslisz?
Skomentuj
-
Generalnie ten GDN nie jest za mocny w basie - choć mi to nie przeszkadza, więc lepiej obudowa BR. Parametry podane przez Tonsila są chyba nieprawdziwe, bo robiłem symulacje w WinISD, policzyłem długość portu, zostawiłem spory naddatek, żeby później skracać i okazało, że jest za krótki. Polecam stroić w SW, ewentualnie generator, miernik i rezystor, trochę trudniej. Ważne też jest uszczelnienie terminala, głośników, portu to BR lepiej pracuje.
Jak masz, zbyt cienki drut na niskotonowym to traci na basie. Nie po to kupuje się kable głośnikowe aby potem za terminalem ciągnąć kilkanaście (dla powietrznych) metrów drucika 0.5mm. Ja mam miernik indukcyjności, ale możesz po prostu odwinąć tak 1/4 zwojów. Ale najpierw odsłuchaj oryginalną, może ci to będzie odpowiadać. Oczywiście już jej nie nawiniesz, bo trzeba ją skrócić.
Swoją konstrukcję opublikuję, jak będzie już ofornirowana, ale jakoś nie mogę się za to zabrać. Moja konstrukcja to podłogówka 20x20x90cm z jednym usztywnieniem i tweeterem na górze asymetrycznie. Niestety SC10 czym dłużej słuchałem tym bardziej mnie drażnił - trochę kaleczy szeleszczące głoski. Też mam GDN w wersji 8 Ohm.
Skomentuj
-
Edit: Hmm.. sa dwie wersje zwrotnicy obie pawla, na elektrodzie, nie moge teraz ich znalezc. Jedna jest z wieksza efektywnoscia i ladniejsza srednica (do zestawu z subem), a druga, ta o ktorej mowimy ma mniejsza efektywnosc iwiecej basu (to by wlasnie tlumaczylo dlaczego visaton jest w niej cichszy i srdnica delikatnie wycofana. Moze nie wiedziales o tej ierwszej zwrotnicy i sam kombinujac uzyskales efekt ktory mozana by dzieki niej uzyskac?
Pawel S. te glosnki powinny byc w fazie, czy nie?
Skomentuj
-
Polaryzację tweetera łatwo sprawdzić. Jedną kolumnę podłącz odwrotnie, podłącz generator (może być z PC) i ustaw kogoś do odsłuchu. Przełączaj L/P kanał i reguluj tak balans aby grały jednakową głośnością. U mnie w przedziale 2.5 - 3.5kHz kolumna bez odwróconej polaryzacji grała ok 4-5 dB ciszej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez popkiJeżeli robiłeś zwrotę w/g projektu Pawła S. to tam jest błąd w podłączeniu tweetera - powinno być odwrotnie - a tak jest zwarcie akustyczne i dziura w środku
Zamieszczone przez popkiJa dodatkowo odwinąłem cewki na 1.2mH i odzyskało trochę średnicy, bo w/g mnie filtry były za bardzo rozsunięte.
druga wersja wlasnie do podlogowek bez wspomagania subem
Zamieszczone przez popkiParametry podane przez Tonsila są chyba nieprawdziwe
Zamieszczone przez popkibo robiłem symulacje w WinISD, policzyłem długość portu, zostawiłem spory naddatek, żeby później skracać i okazało, że jest za krótki.
Zamieszczone przez popkiNiestety SC10 czym dłużej słuchałem tym bardziej mnie drażnił - trochę kaleczy szeleszczące głoski.
Zamieszczone przez tomq88Pawel S. te glosnki powinny byc w fazie, czy nie?
akurat faze mozesz sprawdzic bez wiekszego problemu
Zamieszczone przez popkiU mnie w przedziale 2.5 - 3.5kHz kolumna bez odwróconej polaryzacji grała ok 4-5 dB ciszej.
Skomentuj
-
W konstrukcjach dwudrożnych aby mieć niższe zejście robi się to właśnie kosztem SPL, dlatego że głośnik średnio-niskotonowy w basie pracuje na zboczu ch-ki. Dając w szereg dużą indukcyjność powodujemy, że filtr DP zaczyna dość wcześnie tłumić i dość mocno tłumi średnie. Dlatego mocno się tłumi wysokotonowy aby go dorównać do ch-ki. Widziałem, też tą drugą zwrotnice. Zauważ, że różnią się częstotliwością graniczną filtra DP przy tej samej częstotliwości granicznej filtra GP. Więc jest w tym niekonsekwencja, bo albo jeden ma dołek na łączeniu ch-k, albo drugi górkę.
[ Dodano: 2009-03-23, 23:11 ]
Zamieszczone przez Pawel S.a to juz glupota totalna bo strojenie obudowy b-r nie zalezy od parametrow glosnika tylko od pojemnosci i wymiarow tunelu :P
[ Dodano: 2009-03-23, 23:18 ]
Zamieszczone przez Pawel S.szczerze mowiac to nie pamietam - od kilku lat ich nie mam :P
akurat faze mozesz sprawdzic bez wiekszego problemu
Zamieszczone przez popkiU mnie w przedziale 2.5 - 3.5kHz kolumna bez odwróconej polaryzacji grała ok 4-5 dB ciszej.
[ Dodano: 2009-03-23, 23:19 ]
A jaki masz sposób na sprawdzenie fazy to sprawdzę?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez popkiTo WinISD powinien mieć dwa pola input: litraż i średnica portu oraz output : długość portu.
programy takie jak winisd pozwalaja nam zobrazowac jak dany glosnik o danych parametrach stroic zeby otrzymac odpowiednia ch-ke.
z czasem i tak uzywasz go tylko do obliczania dlugosci tunelu
Zamieszczone przez popkiW/g wyświetlacza wzmacniacza, po ustawieniu krzesła w równych odległościach od kolumn i po odsłuchu przeze mnie, potem żonę i kumpla na zasadzie tak jest równo.
Zamieszczone przez popkiA jaki masz sposób na sprawdzenie fazy to sprawdzę?
Skomentuj
Skomentuj