Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Monacor SPH 165 KEP & Seas 22TAFG

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] Monacor SPH 165 KEP & Seas 22TAFG

Witam wszystkich głodnych nowych konstrukcji!

Jak obiecałem przedstawiam moje ostatnie dzieło. Mam nadzieję że się spodoba.
    Kolumny są wynikiem intensywnego "odgrzania" mojej starej konstrukcji na tonsilach i sc10n.

W rolach głównych:
    Monacor SPH 165 KEP
    Seas 22TAFG

Obudowy:
    Pojemność 33 l strojone na okolice 45 Hz
    BR 75 mm x 130 mm - umieszczone z tyłu

Zwrotnice:
    Są wykonane wg koncepcji "borysa". Sklecił je dla mnie Paweł S.... kawał dobrej roboty.
    Dokładne dane techniczne tego ukłądu filtrów krążą na forum. Wedle założenia zwrrotnice mają kompensowac Baffle Step.

A teraz trochę przynudzę o wrażeniach :
    Od czego by tu zacząć... Po mojej ostatniej konstrukcji na tonsilach i sc dało się odczuć sporą różnicę. Kepy na prawdę mnie zaskoczyły swoimi możliwościami. Seas gra wręcz całkowicie pod moje ucho. Portafi być delikatny... a i tam gdzie trzeba potrafi się wyróżnić ostrym brzmieniem. Sprawia wrażenie bardzo uniwersalnego. Wracając do kepów... te maleństwa potrafią narobić łomotu. Chociaż w porównaniu do tonsili 16/50 wydają siś trochę bardziej rozciągać niskie częstotliwości. Aczkolwiek jednym z czynników napewno jest sporo lepsze zejście od tonisli co także wpływa na takie wrażenie. Potrafią pomulić w czarnej muzie i różnych hałsach a i stopka jest dobrze wyczówalna. Po pierwszych testach bez zwrotnic Kepy ładniej sie zachowywały w średnim paśmie niż tonsile ze zwrotnicami... totalne zauroczenie. Delikatnie i czysto.

No ale niestety nie obejdzie sie bez "ale"... Nie miałem okazji sprawdzić tego bardziej laboratoryjnie ale troche zawiodłem sie na zwrotnicach... Według założeń borysa kompensują one Baffle Step (nie pamiętam w jakim stopniu - Borys chyba wspominał że w pełnym). Wynikiem czego po wielu odsłuchach muszę stwierdzić że przy KEP`ach to było zupełnie zbędne posunięcie. Strasznie wycofała się średnica... tam gdzie w niektórych utworach aż prosi się o ten zagłuszający słodki wokal ... poprostu jest stłumiony... nie przyprawia o dreszcze... :-( Nie mogę powiedzieć że to Kepy nie dają rady bo przed zastosowaniem zwrotek, tego zjawiska nie brakowało... Kepy "basują" jak szalone.... aż czasami za mocno... Z całym szacunkiem dla Borysa ale nie mamy podobnych upodobań odsłuchowych.
    Na tą chwilę jestem troche spłukany bo mi drzewo ostatnio przygniotło auto :-/ ale zastanawiam się nad wykonaniem alternatywnych zwrotnic... może Irek byłby skłonny wykonać je dla mnie... a propos tej intensywnej dyskusji w temacie o Baffle Step :)

To by było na tyle
    Dzieki wszystkim za rady i pomoc w zbudowaniu tego zestawu.

Popraw linki od zdjęć :P

Fajnie wygląda ten front, ładnie sie komponuje z kolorystyką kepa. Jedyne czego sie czepie to brak kolców, dodałby im smukłości bo tak teraz troche klocowato stoją na ziemi :P Ogólnie dobra robota.

Skomentuj

Dobra robota - kolce albo jakies podstawki i jest gites :)

Skomentuj

Bardzo ładna robota. Świetnie wyszedł Ci front. Powiem to samo co koledzy wyżej, dodaj kolce i będzie super, a no i może zmień śruby przy seas'ach na czarne, bo te srebrne jakoś mi nie pasują tam

Skomentuj

Moglbys tez dac jakies foty w zblizeniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
            drzewo ostatnio przygniotło auto :-/
            uuuuuu... :???:
            może Irek byłby skłonny wykonać je dla mnie...
            obawiam sie ze narazie nie - przeciez juz nie pracuje w LDMie a czy ma sprzet pomiarowy w domu to niewiem...

ladnie to sie prezentuje. detal taki jak pierscien i KEP juz o wiele lepiej wyglada

Skomentuj

Śruby przy seas`ach nie są srebrne tylko złote :-) Pod kolor membrany KEPów...

Skomentuj

Całkiem przyjemnie, aczkolwiek kolorystyka obudowy nie przemawia do mnie :P Za to KEPy bardzo fajnie zamonotowane. Ciekaw jestem jak ten Seas z KEPem :)

Skomentuj

Dla mnie piękne obudowy, kolorystycznie się zgrywają. Do tego schludnie wykonane.
                  git

Skomentuj

MormoN
                    Bardzo ladnie wykonane kolumny.
                    Co do reszty to mam niestety zle wiadomosci (sam mam podobny zestaw).
                    Zwrotnica u mnie gra juz 4 albo 5ta i mimo tego ze zestaw gra w bardzo duzym pomieszczeniu to nie moge sie z nia dogadac. 2 lata juz nie ma mnie w kraju takze nie predko bedzie czas zeby sie za to zabrac. Ps ktora masz zwrotnice ?
                    W rezultacie kto wie czy kopolki nie trzeba bedzie na co innego zmienic.
                    Pozdr
                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

No przydało by się coś z tym zrobić... Ciągle takie mam wrażenie że sie "duszą" w sobie...
                      Czysto ... bez siary ale jednak czegoś brak... Jeszcze długo ich nie będe zmieniał więc jak jeszcze kiedyś coś uda Ci się wypracować to daj znać :p
                      W koncu chyba jestesmy jedynymi posiadaczami tego zestawu :p na forum-ach mi znanych :-)

borys
                      A jak kepy sie sprawdzają w 2 way na jednym kepie ?? Taką konstrukcję chyba też masz na koncie ??

Skomentuj

Jak dla mnie zbyt "krzykliwy" przód - może całe czarny by mi się lepiej podobały, ale ważne, że tobie się podobają i dobrze grają.

Skomentuj

MormoN, ja mam taką konstrukcję, według projektu borysa, ale nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz. Zresztą opis mojej konstrukcji chyba czytałeś. Ja mam Vife XT19TD, jest dosyć szczegółowa, ale nie nachalna coś takiego zrównoważonego bym powiedział, no ale ja doczytałem się wypowiedzi borysa, że jednak Seas'a stawia zdecydowanie wyżej od vify, więc pewnie i gra lepiej. Dolphin123 porównuje znowu Morela MDT29 z XT19TD w konfiguracji z KEP'em, miał się po testach wypowiedzieć z czym mu lepiej pasuje, wstępnie jedynie się wypowiadał, że morel chyba jednak może się wydawać zbyt łagodny jak na KEP'a który ma wykop i dobrą szczegółowość i detaliczność, także vifa może okazać się dla niego lepszym kompanem. Znowu Seas ponoć łączy szczegłowość vify z łagodnością morela, ale na ten temat już coś więcej napewno dowiesz się od borys'a, który ma porównanie jak i osłuchany jest z tymi kopułkami. Może jednak to kwestia zwrotnicy, wyższy podział lub niższy byłby lepszy, albo może jednak kopułkę trzeba będzie wymienić. Ja ogólnie cały czas jestem bardzo zadowolony ze swoich kolumienek i nie chciałbym nic w nich zmieniać, potrafią mnie jeszcze nie raz zaskoczyć, albo odkryć coś nowego, biorąc pod uwagę oczywiście mój poziom zaawansowania audio.

Jedynie co zauważyłem ze względu, że zwrotnice zrobiłem bi-wiring i w sumie kiedyś przez przypadek włączyłem w jednej kolumnie tylko KEP'a natomiast w drugiej obie sekcje, zrobiłem kilka testów i odsłuchów, po których może się wydawać, że to jednak monacor jeśli chodzi o połączenie z vifa, daje odczucie budowy przestrzeni itp tego typu wrażeń przy odsłuchu, vifa jest szczegółowa, też oczywiście wdaje się w odczucie polotu muzyki, jego wymiarowania czy jak to tam określić, ale jednak tak jakby to KEP dominował pod tym względem. Być może KEP zgrałby się doskonale z visatonem KE 25 SC, ale to wydatek praktycznie 3 krotnie wyższy od vify, także ciężko porównywać.

Skomentuj

dzisiaj odpale po raz kolejny Uni... jesli nie bedzie dalej mi sie jaral to poslucham morela na Uni a za dwa trzy dni podlacze XT19 i sie wypowiem dokladniej. na razie slucham morela ale sprzet na ktorym slycham nie moze odwzorowac jego gry..

Skomentuj

Hmmmmm.... bardzo zastanawia mnie jednak ten seas... ostatnio słuchałem takiego alu seasa tylko ze 27tafg chyba i powiem ze sprawia podobne wrażenie.... Tylko że ten siedzial w kolumnach harpia acoustic model PAT.... niby szczegółowo i czyściutko ale tak jakoś płasko i liniowo... bez charakteru :p

[ Dodano: 2008-10-31, 17:44 ]
                              nonameplum, A czym sie bawiłeś przed kepami ?? Bo muszę Ci powiedzieć ze ja leciałem na tonsilach 16/50 i jak na razie uważam że koszą przy dobrym wokalu... aż dreszcze przechodzą... (tonsil rulez) :-) a kepy ... sa takie jakby smutne i przybite.

Skomentuj

Wcześniej miałem 15akx, arn/westra 165, przesłuchałem trochę KEF'ów i missionów. Tonsila w sumie żadnego jako tako nie przerabiałem. Słyszałem jedynie u kumpla coś na tonsilu, ale to już dawno i nie pamiętam co to było. Jeśli chodzi o średnice kepów, jest detaliczna, miła, żywa i ... zimna. Pewnie dlatego odnosisz takie wrażenie. Mi takie brzmienie odpowiada i przy kepie nie raz przejdą dreszcze po plecach :), szczególnie przy ciepłym brzmieniu mojego NAD'a (w tym połączeniu jest naprawdę dobrze, jak narazie :)). Wczęśniej przy połączeniu z denonem był kiepski bas i za dużo wysokich, a wszystko przesiąknięte detalami przez co stawało się uporczywe w odbiorze i mało muzykalne, jak na mój gust. Do arn 165 nie ma co porównywać, to pożądny zamulator z kiepską średnicą, ale zaskakującą ilością basu, pod tym względem nie wiem czy nie przebija kepa :), natomiast 15akx w porównaniu do KEP'a gra jakby zza koca i przez nos, KEP ma przy nim pełną otwartość średnicy mimo że zimnej, a wokal jest naturalny i szczegółowy, do tego przy dobrze zrealizowanych płytach wydaje się, że wokalistka, wokalista śpiewa dosłownie metr od Ciebie. Na to też wpływa odpowiednie rozstawienie kolumn i akustyka pokoju (chodzi mi tutaj o odczucie obecności wokalisty), przenosiłem moje kolumny do różnych pokoi w domu i na prawdę jest to element kluczowy jeśli o to chodzi. W jednym pokoju tego typu wrażenia są bardzo słyszalne natomiast w innym lekko zanikają.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                                  KEP ma przy nim pełną otwartość średnicy mimo że zimnej, a wokal jest naturalny i szczegółowy, do tego przy dobrze zrealizowanych płytach wydaje się, że wokalistka, wokalista śpiewa dosłownie metr od Ciebie.
                                  Bardzo obrazowo to przedstawiłeś ... jestem skłonny przyznać Ci racje :) Pewnie trzeba będzie na nowy rok rozpocząć dalsze poszukiwania "mojego" brzmienia ... :) Ajjj... to DIY

Skomentuj

Pewnie trzeba będzie na nowy rok rozpocząć dalsze poszukiwania "mojego" brzmienia ... :) Ajjj... to DIY
                                    Wygląda na to, że to Twój główny problem :), osłuchałeś się z tymi kolumnami i teraz dochodzisz do wniosku, że to wszystko co Ci się podobało na początku teraz już nie jest takie ważne a szukasz czegoś nowego :). Pewnie teraz zrobisz coś droższego, bo jak wiadomo droższe = lepsze, a jeśli nie, to siła sugestii i tak sprawi, że dla Ciebie i tak będzie :). A tak na serio mając taki zestaw jak teraz, to albo spraw sobie porządne 3 drogi, albo np porwij się na 2way typu http://zaphaudio.com/ZRT.html, do tego kolekcja dobrze zrealizowanych flack'ów czy też płyt, bo przy tego typu przetwornikach słychać coraz więcej, łącznie z mankamentami. Taki zestaw powinien dać odczuwalną różnicę w jakości a nie tylko na granicy sugestii, bo szkoda wydać kasę na coś "lepszego" na tyle, że będziesz sam sobie musiał wmawiać, że jest lepiej.

Skomentuj

To nie pieniądze grają ... :) Ostatnio spotkałem się z określeniem że do 70 tyś zł wyczówalna jest różnica "jakościowa" zestawów... :) dla mnie to abstrakcja. Zestaw ma grać pod "moje ucho" i tyle. A tak szczerze to fakt na początku aktualny zestaw grał niesamowicie... do kiedy nie odpaliłem znów moich starych tonsili 16/50 i GDWK... Maży mi się coś tak jakby pośredniego między tymi zestawami... trudno ten środek sprecyzować no ale cóż... trzeba będzie sie jeszcze nasłuchać...

Możesz podać jeszcze raz ten link bo coś nie działa ...

Skomentuj

To nie pieniądze grają ... :) Ostatnio spotkałem się z określeniem że do 70 tyś zł wyczówalna jest różnica "jakościowa" zestawów... :) dla mnie to abstrakcja. Zestaw ma grać pod "moje ucho" i tyle.
                                        Możesz podać jeszcze raz ten link bo coś nie działa ...
                                        Zdecydowanie tak, ale ja nie abstrahuje już do kwot gdzie audiofil wyczuwa różnice w kablach między 100 zł a 500 za metr :). Link działa tylko wpisał mi się przecinek na końcu -> http://zaphaudio.com/ZRT.html

Skomentuj

Czaruję...
                                        X