Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] mds08,mds05,dx25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 3-drożne] mds08,mds05,dx25

"Moja" pierwsza konstrukcja.

Serdeczne podziękowania dla Wszystkich, którzy przyczynili się do powstania tych kolumn.

W szczególności dla Pawła S i Irka

głośniki to MDS 0.8 MDS 0.5 i dx 25

Zwrotnice wg projektu Irka wykonanie Paweł

obudowy:płyta mdf fornirowana dębem amerykańskim ciemnym z przodu, jasnym z boków

Niestety nie mam jeszcze gotowych maskownic.:(

Nie będę rozpisywał się na temat wrażeń odsłuchowych, bo brakuje mi fachowego słownictwa:) , ale pokochałem nawet śpiewanie Edyty Górniak. Moje obawy co do średniotonowca - bezpodstawne.

Koszty rozłożyły się na pół roku tak, że dokładnie nie wiem ile co kosztowało:) Pozdrawiam. :)

Proste tak bardzo że aż zbytnio
    Zmień wkręty na czarne , albo je pomaluj.

Skomentuj

szkoda tylko ze takie calkiem proste przy tych glosnikach.. ale jak na pierwsza konstrukcje naprawde udana

[ Dodano: 2008-09-07, 14:20 ]
      no i wstawi imbusy czarne

Skomentuj

Czuć pewien niedostyt...Są sfazowane krawędzie, "burczybas" szczelinowy, mdf nie wiórówka, dobre przetworniki a brak frezów...szkoda...zamiast maskownicy zrób frezy, po wycięciu otworów też się da prosto wyfrezować...doda to uroku i postawi kropke nad "i" , ładne membramy i kosze trzeba eksponować i cieszyć oko :) śrubki to sprawa oczywista. Ogolnie konstrukcja fajna, ładna ale może być jeszcze lepiej...pokuś się o opis brzmienia bo edzia jakoś mnie nieprzekonuje , czym to napędzasz, jaka muza itd pozatym jest fajnie i starannie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez morutino
          Moje obawy co do średniotonowca - bezpodstawne.
          mam nadzieje ze to glosniki byly niewygrzane bo jak je testowalismy to niebyt przyjemnie bylo :???:

brzmienie srednicy bylo ostre i krzykliwe, narzucalo sie to znaczaco przy wiekszej glosnosci. mam nadzieje ze poprawilo sie po wygrzaniu glosnkow.
          podzialy pasma byly OK i mimo ze MDS05 niejest typowym sredniotonowcem niczego nie brakowalo.
          bas jest zrownowazony i nienarzuca sie. jest na tym samym poziomie co reszta pasma i wybija sie dopiero wtedy kiedy w nagraniu jest uwypuklony.
          jak dla mnie to troche za ostre brzmienie mialy te kolumny ale poza tym sa OK

dla zainteresowanych przekroj kolumny

Skomentuj

ile mds05 kosztuje z audiocomponents ? nadaje sie do monitorow czy tylko raczej jako sredniak ?

Skomentuj

dolphin123, niewiele tanszy niz MDS08. pewnie ok 100-120zl
              jest to glosnik do samochodu wiec basem gra. w monitory wsadzic go mozesz razem z DXem i wywalasz tylko czesc "trzeciej" drogi ze zwrotnicy irka (bedzie to bardziej do kina niz do pelnego pasma)
              ale szczerze mowiac to bym sie zainteresowal czyms innym...

Skomentuj

Nie na temat...
                I teraz naszła mnie myśl żeby te 3 drogi przenieść do samochodu co wy na to ? :twisted:

Skomentuj

oczywiście wkręty są tymczasowe, bo czarne masz tylko do gipsu... więc jak znajdę odpowiednie to zmienię
                  Jeśli chodzi o frezy to ich nie będzie, bo uważam je za zbędne.
                  Chcesz posłuchać? Zapraszam:) weź browa i wpadnij
                  i jeszcze ktoś pytał o napęd- ampli stereo Yamaha rx 797
                  dziękuję

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Gilotyn@
                    I teraz naszła mnie myśl żeby te 3 drogi przenieść do samochodu co wy na to ? :twisted:
                    Sens jest jesli mds08 nie bedzie w bagazniku tylko w drzwiach czy gdzies .. nie wiem jak to zrobisz

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez n_omyzs
                      Sens jest jesli mds08 nie bedzie w bagazniku tylko w drzwiach czy gdzies .. nie wiem jak to zrobisz
                      widziałem już kickpanele z MDSem :)

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez takero
                        widziałem już kickpanele z MDSem :)
                        tylko gdzie wtedy mds05? w drzwi:P.. niezle to by bylo upakowane, jeszcze 10cm dx na słupku; )

Skomentuj

Nie na temat...
                          najlepiej w słupku

wróćmy do tematu :P

Skomentuj

Nie na temat...
                            MDS 08 był by w 20 litrowej skrzynce w drzwiach 05-tka była by w drzwiach na wysokość lini okien a górka na słupku po małym tuningu. Zamontowanie tego nie stanowi kłopotu więc luuuz pomysł do przemyślenia

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez Gilotyn@
                              MDS 08 był by w 20 litrowej skrzynce w drzwiach 05-tka była by w drzwiach na wysokość lini okien a górka na słupku po małym tuningu. Zamontowanie tego nie stanowi kłopotu więc luuuz pomysł do przemyślenia
                              a po miesiącu drzwi wisiałyby o 10cm niżej...

Co do konstrukcji, całkiem całkiem Chciałbym usłyszeć porządnie wygrzanego 05. Zmienisz śrubki i będzie super :)

Skomentuj

Troche niepotrzebnie się bawiłeś w zgniatanie tego wszystkiego taką masą ścisków
                                trzeba było zastosować klej kontaktowy.

Czasami jak przeglądam forum to się rzucają w oczy jakieś stosy cegieł, pustaków i worki z ziemniakami....
                                Jestem ciekaw brzmienia tego mds-a w domu.

Skomentuj

Wygląda bardzo ładnie i soldnie. Podobają mi się wizualnie te głośniki. Wszystko wykonane precyzyjnie z dbaniem o szczegóły. Oprócz frezów. Ale mi to osobiście mocno nie przeszkadza. Aha - i "bas-refleks" na plus, tylko zastanawiam się czy kąt prosty w jego przebiegu nie powoduje jakiś negatywnych skutków.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro_21
                                    Czasami jak przeglądam forum to się rzucają w oczy jakieś stosy cegieł, pustaków i worki z ziemniakami....
                                    To jak kto woli kleic to juz jego sprawa... ciekawe czemu w przemysle fornir z np plytami wiorowymi czy innymi skleja sie na prasach hydraulicznych a nie na klej kontaktowy? Poza tym u mnie np ciezko dostac moment a patex express to 20 minut docisku (wg producenta 8minut) i jest bardzo dobrze sklejone.

Skomentuj

siła, tak w przybliżeniu do 100zł ile mogły cię wynieść?

Skomentuj

Zamieszczone przez Camel-
                                        tylko zastanawiam się czy kąt prosty w jego przebiegu nie powoduje jakiś negatywnych skutków.
                                        tez sie nad tym zastanawiam i stosuje odpowiednio wiekszy przekroj :P tak wiec niepowinno byc z tym problemow

Zamieszczone przez El_liero
                                        tak w przybliżeniu do 100zł ile mogły cię wynieść?
                                        koszt glosnikow policz sobie z AC - pewnie cos ok 700zl
                                        a koszt zwrotnic to 400zl!!
                                        no i jeszcze stolarka

Skomentuj

Czaruję...
                                        X