Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Kolumny Tomeusa ( 15/40/5+DX25)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

i kolce :)
    wrażenia ciąg dalszy
    Kolumny już się troche wygrzały, nie ma już takiego sztucznego polotu na głośnikach przez co czuć że grają spójniej, nie 2 głośniki każdy swoje tylko gra kolumna :) Wysokie zrobiły się jeszcze ładniejsze, nie wiem jak to opisać Bas dalej obecny, nawet powiedziałbym pełniejszy, nie dominuje ale daje o sobie znać. Jest to co chciałem uzyskać czyli w niektórych utworach bas bardzo leciutko pomrukuje a w innych ( czyli głównie muzyka elektroniczna, trance ) potrafi łupnąć(oczywiście jak na 2 drogi, wiadomo że to nie sub a tylko 15cm woofer). Nie ma mowy o żadnym dudnieniu ani innym przykrym efekcie, zawsze bas jest elegancki ! Fajnie grają rocka i nawet "piosenki z radia" też ładniejsze się wydają, tam właśnie można posłuchać basik :] W muzyce której głównie słucham ( Seether, Linkin Park, Coldplay ) a także nieraz muzyka filmowa ( J. Williamsa) każdą piosenke odkrywam na nowo.

Oczywiście jest to mała konstrukcja więc nie wolno przesadzać z głośnością jednak im grają głośniej tym lepiej i aż sie proszą żeby przekręcić gałkę w prawo, kiedy doszedłem do -12 db na amplitunerze i miałem podrkęcone basy ( robiłem taki teścik ) amplituner nagle wyłączył się i włączyło się zabezpiecznie przed spaleniem kolumn. Bałem się że sie coś stało... Potem włączał się ale nie mogłem przekraczać -40 db bo znowu gasł... W końcu poprawiłem kable, okazało się że z tyłu amplitunera prawy + bardzo słabo się trzymał, prawie wylatywał, nie wiem czy tylko to było przyczyną tego ale jak poprawiłem było OK, jednak wole już nimi nie schodzić dalej niż -15, a już na pewno nie z potkręconymi basami ( czego w zasadzie nie używam bo zadowalają mnie bez tego, dodając basy czuje że dźwięk jest bardziej ociężały i nie zawsze to pasuje, wole jak jest naturalnie i przejrzyście).

W jednym zdaniu
    Uważam że są to naprawde dobre i wmiare uniwersalne kolumny które odradze tylko do hip hopu, rapu czy podobnych gatunków gdzie bas ma przygłuszać cała reszte.

Mam nadzieje że moja wypowiedź pomoże się komuś zdecydować.

Skomentuj

tomeusmoże wypowiesz się nieco więcej na temat tych kolumn ?wygrzałeś już? jestem bardzo ciekawy , nie moge się doczekać kiedy złoże swoje
      Patrz 2 posty wyżej........ :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomeus
        Uważam że są to naprawde dobre i wmiare uniwersalne kolumny które odradze tylko do hip hopu, rapu czy podobnych gatunków gdzie bas ma przygłuszać cała reszte.
        Pomysl zanim palniesz głupote

Skomentuj

W muzyce której głównie słucham ( Seether, Linkin Park, Coldplay )
          masz podobny gust do mojego , fajnie że sprawdzą się w tej muzyce kolumny .
          Przemysl napisał/a
          co wchodzi w skład tego kompletu ? rozumiem że terminal zwrotki , a b.r ?
          i kolce
          pod kolumny czy jak :?: :roll:

tomeus , pytanie odnośnie b.r . fi 50 i długość 145 mm ? i jeszcze jedno pytanie , u kogo kupowałeś Gdny ? dostałeś na nie gwarancje ? ja kupiłem od użytkownika jarasf , głośniki dostałem w opakowaniu po czajniku i brak gwarancji :neutral: tylko dowód zakupu , a napisał coś takiego gdy się zapytałem
          Nie będzie karty gwarancyjnej, bo właściwie te głośniki nie są przeznaczone do sprzedaży detalicznej tylko mają zastosowanie jako głośniki montażowe. Ale jak się ładnie poprosi, to i takie można kupić :)

Dlatego nie ma do nich ani kart ani pudełek. Dla mnie paragon wystarcza w przypadku reklamacji. Gdyby było coś nie tak, proszę się ze mną skontaktowac.
          btw. Paweł , jak wygląda sprawa z polinkiem :?: kiedy będziesz zamawiał? będziesz miał pieniądze swoje , czy raczej będe musiał Ci przelać pieniążki :?: pytam , ponieważ sie zastanawiam czy do banku iść czy nie :wink:

pozdrawiam

Skomentuj

ja je dostalem i z karta gwarancyjna i w ogrinalnym pudelku

Skomentuj

miKi dzięki za informacje , napisałem do sprzedawcy i w poniedziałek wyśle mi pisemną gwarancje , napisał tak
              Powtarzam jeszcze raz. Nie ma oryginalnych kartoników od tych głośników !!!

A jeśli tak usilnie potrzebuje Pan karty gwarancyjne, proszę podać adres. Dostanie Pan oryginalnie wypełnione karty gwarancyjne.

Jeśli transakcję przeprowadzam przez Allegro, to nie wypisuję kart gwarancyjnych, bo wszystkie dane mam zawarte w Allegro ( data zakupu - i od tego momentu obowiązuje 12 miesięcy gwarancji ). Skraca mi to czas, na wypisywanie i podbijanie kart gwarancyjnych. Poza tym, gdyby kupował Pan typowe czyli dostępne na rynku w sprzedaży detalicznej głośniki, podbijanie gwarancji wiązałoby się z otwieraniem fabrycznie zapakowanych głośników, a w przypadku kolumn, nawet wyciąganie kolumn z kartonów. Mi bardziej odpowiada, jeżeli klient otrzymuje towar fabrycznie zapakowany. Ale w przypadku tego modelu głośnika, nie będzie tak nigdy dopóki, dopóty ten model bedzie traktowany jako głośniki tylko i wyłącznie montażowy.

Jeżeli Tonsil wyrazi zgodę na sprzedaż detaliczną, wtedy będą oryginalne pudełka do tych głośników.

Logicznie rozumując po co mają robić oryginalne pudełka, skoro są to głośniki tylko i wyłącznie do montażu w fabryce ??

Tak więc proszę podać adres. W poniedziałek wyślę karty gwarancyjne.

Pozdrawiam.
              Wystarczyło postraszyć trochę negatywem o niezgodności towaru z opisem ( w tytule aukcji było napisane gwar.12mies) i od razu inne gadanie :razz:

co do projektu , Tomeus z czym grają te kolumny u Ciebie :?:

Skomentuj

A jak zagrałby ten Tonsil w objętości ok 8 dm3?

Skomentuj

Piękne kolumienki bardzo mi się podobają :smile: Ja jestem najbardziej ciekaw jak ten Tonsil wypada przy stx'ie 18-130AKX Jestem ciekaw, który z nich ma lepsze średnie tony i który potrafi narobić więcej basu i w którym bas niżej potrafi zejść.

Skomentuj

basik jest ładny , co prawda nie złożyłem jeszcze swoich kolumn ale podłączając pod zwrotnice bas zrobił na mnie pozytywne wrażenie :wink: tomeus jak oceniasz dx'a? u Ciebie też gra sporo głośniej niż gdn ? gdy leżały na podłodze przetworniki odniosłem wrażenie że gdy gdn dopiero się rozkręca dx ma dość :???:

Skomentuj

to podobnie jak w temacie o HDS180 +XT25TG, ale wydaje mi się że tak chyba powinno być. Może nie jesteśmy przyzwyczajeni do równej charakterystyki "u góry". Jak daję więcej mocy(oby bez przesterowań) to te kopułki potrafią głośno zagrać. Ale głośnym graniem staram się ich długo nie przeciążać.

Skomentuj

Przemysl - jak nie masz obudowy to nic dziwnego, że GDN jest cichy, a DX w obudowie i bez zagra podobnie.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez caMaro
                          A jak zagrałby ten Tonsil w objętości ok 8 dm3?
                          Mam te gdny na mniej więcej takiej objętości tyle, że z Xt25 - jednym słowem - niskie rejestry są szybkie i bardzo mocne, dosłownie czuć to na skórze. Moje spostrzeżenie - by pokazać wszystkie swoje możliwości potrzebują dobrego wzmacniacza.(Zastanawiam się nad układem dwóch gdn na jedną kolumnę).

Skomentuj

siemionek a z czym to gra u Ciebie :?: ja mam ampli stereo yamaha rx-396rds o mocy około 70 W przy 8 ohm , lecz wiadomo że nie tylko to się liczy :???: ja robiłem mały eksperyment z objętością , wstępnie 12 l po dodaniu do obudowy 6 grubych pudełek na płyty i 4 pudełek z gier do xboxa odniosłem wrażenie że gra obudowa a nie kolumna :???: dlatego zostaje przy 12 l . Co do drugiej części wypowiedzi , do 2xgdn + dx/xt nie ma zwrotnicy także musiałbyś zrobić/ zlecić komuś pomiary i zaprojektować zwrotke :smile:

Skomentuj

Normalnie zestawik współpracuje z nieudanym eksperymentem Pioneera VSX C 100 - taki okrojony amplituner 5.1. Monitory sprawdzałem na wzmacniaczu z TDA 1514A, LM 3886. Gościnnie sprawdziłem je na Denonie PMA 700 AE i tu pokazały klasę. Obudowa zrobiona z MDF-u 18 mm i wyklejona w środku matami - więc obudowy nie grają. A wymiary zewnętrzne takie jak Siesta Sat - br z tyłu.

Skomentuj

szkoda tylko że ten denon to koszt 1000 zł :razz: no nic zobaczymy jak sprawdzi sie w moim amplitunerze stereo yamahy :wink: btw. to trzeba wyklejać matami w środku ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
                                  btw. to trzeba wyklejać matami w środku ?
                                  nie, ale daje niezly efekt

Skomentuj

szkoda że nie zamówiłem w polinku , to najpierw kleicie tymi matami całą obudowe od środka i później wytłumienie :?: robił ktoś z Was eksperyment : jedna kolumna goła a druga maty albo maty + wytłumienie ? jestem bardzo ciekawy :smile: dobra ostatni post w tym temacie bo już sie zaczyna offtop robić :razz:

Skomentuj

szkoda że nie zamówiłem w polinku
                                      i bardzo dobrze :!: zobacz po ile maja maty BOLLa w polinku a po ile sa identyczne na allegro!
                                      robił ktoś z Was eksperyment : jedna kolumna goła a druga maty albo maty + wytłumienie ?
                                      obecnie mam tak zrobione kolumny (nie moje) jak je wykoncze to sie przetestuje

Skomentuj

4.6 na allegro. Dobra cena. Nawet - bardzo dobra.

Skomentuj

sry za głupie pytanie, ale jaką impedancję mają te kolumienki?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X