Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Kolumny Tomeusa ( 15/40/5+DX25)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tyle ile glosnik niskotonowy czyli 8Ω

Skomentuj

Ja miałem 4ohmowe, co nie zmienia faktu że zwrotnica jest pod 8ohmową wersje.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
        Ja miałem 4ohmowe
        a to ciekawe bo tonsil twierdzi ze sa tylko 8ohm :lol:
        jakby byly 4ohm to mozna robic 2 drogi z 2 wooferami

Skomentuj

To sami chyba nie wiedzą co pisza albo nie pytasz osób z tonsila
          A niby na 8ohmowych nie mozna robić 2 dróg z dwoma woferami?

http://www.skleptonsil.pl/photo/_pdf/siesta_sat.pdf

Skomentuj

posłałem zapytanie

Pawle tzn że jeżeli są 4omhowe to mogę kupić po 2/kolumnę? (w sensie zwrotka jest na 8?)

bo jak nie wysłali jeszcze i są 4ohm to kupie po 2(4), a jak wysłali i są 4 omh to zrobie drugie zamowienie ;p

Skomentuj

To sami chyba nie wiedzą co pisza albo nie pytasz osób z tonsila
              no z nikim nie rozmawialem - czytalem tylko co inni cytowali wypowiedzi przedstawicieli tonsila
              A niby na 8ohmowych nie mozna robić 2 dróg z dwoma woferami?
              pewnie ze sie da - ale malo ktory amplituner do kina obsluguje 4ohm :P

Zamieszczone przez kaczortrex
              Pawle tzn że jeżeli są 4omhowe to mogę kupić po 2/kolumnę? (w sensie zwrotka jest na 8?)
              tak, ale trzeba bedzie przerobic tlumik - tzn zmniejszyc jego wartosc. no i niewiem jak to sie zgra, bo np zwrotnica pod ARN 150 + PJ na 2 ARNach gralo juz gozej :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                ale malo ktory amplituner do kina obsluguje 4ohm :P
                WIem ze onkyo obsluguja 4 om. Polecam ich amplitunery. Naprawde dobry sprzet. Niedoceniany czasem na naszym rynku.

Skomentuj

Niektóre ampli Yamahy również, ale trzeba ustawić ręcznie w opcjach na głosniki o niskiej impedancji - nie widziałem, słyszałem od znajomego który tak miał.

Skomentuj

Witam!

Jaką moc maksymalną można dać na te kolumny?
                    Jaka jest rekomendowana moc wzmacniacza?

Pozdrawiam
                    Rafał

Skomentuj

Zamieszczone przez rufi
                      Jaką moc maksymalną można dać na te kolumny?
                      Jaka jest rekomendowana moc wzmacniacza?
                      A jaki masz wzmacniacz no i jak duży masz pokój bo to ma znaczenie.

Skomentuj

Yamaha ax-500, pokój około 20 - 25m2

Skomentuj

Ten wzmak spokojnie sobie z nimi poradzi a nawet możesz pomyśleć o czymś większym do 25m2.

Skomentuj

Zamieszczone przez siemionek
                            Zamieszczone przez caMaro
                            A jak zagrałby ten Tonsil w objętości ok 8 dm3?
                            Mam te gdny na mniej więcej takiej objętości tyle, że z Xt25 - jednym słowem - niskie rejestry są szybkie i bardzo mocne, dosłownie czuć to na skórze. Moje spostrzeżenie - by pokazać wszystkie swoje możliwości potrzebują dobrego wzmacniacza.(Zastanawiam się nad układem dwóch gdn na jedną kolumnę).
                            masz to w zamknietej czy br?

Skomentuj

martinaudio, przejdz do strony pierwszej i przeczytaj opis.

Skomentuj

upss ...umkneło mi . ok dzieki

Skomentuj

Mam zamiar skopiować ten dosyć popularny zestaw, ale mam odnośnie jago budowy pytania:

1. Tyczy się zwrotnicy zaprojektowanej przez Irka. Pytanie może niepotrzebne, ale na wszelki wypadek. Czy zamiast cewki 3mH mogę dać 3.3mH? Różnica chyba nie będzie zauważalna?

2. Niby grubość drutu nawojowego nie ma znaczenia, ale we wszystkich zwrotnicach do niskich tonów stosuje się grubszy, a do wysokich cieńszy drut. Czy mogę dać na średnio-niskotonowca cewkę z drutu 0,7mm, a na gwizdek 1.0mm?

3. Czy rezystory muszą być 1%? Bo w sklepie internetowym z którego chcę wszystko zamówić nie ma podanych niestety tolerancji

Skomentuj

2. chyba odwrotnie... jak najbardziej 0.7 na wysokotonowy podejdzie, jak i 1.0mm na basowca da rade
                                    3. moze byc mneijsza tolerancja im wieksza tolerancja tym bardziej "rozstrojona" bedzie zwrotnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez ROBAK13
                                      1. Tyczy się zwrotnicy zaprojektowanej przez Irka. Pytanie może niepotrzebne, ale na wszelki wypadek. Czy zamiast cewki 3mH mogę dać 3.3mH? Różnica chyba nie będzie zauważalna?
                                      Roznica bedzie drobna.. to jaka dasz cewke zalezy od ciebie - www.polink.com.pl tutaj znajdziesz potrzebne cewki jak w twoim sklepie nie masz takich

2. Niby grubość drutu nawojowego nie ma znaczenia, ale we wszystkich zwrotnicach do niskich tonów stosuje się grubszy, a do wysokich cieńszy drut. Czy mogę dać na średnio-niskotonowca cewkę z drutu 0,7mm, a na gwizdek 1.0mm?
                                      Odwrotnie, przez cewke niskotonowca idzie wiecej watow wiec tam daj grubszy drut.

3. Czy rezystory muszą być 1%? Bo w sklepie internetowym z którego chcę wszystko zamówić nie ma podanych niestety tolerancji
                                      Spokojnie wystarczy 5-10%

Skomentuj

Nie pomyliłem się. Pytam po prostu czy mogę tak dać bo akurat tam gdzie chciałem kupić cewka 3.3mH jest nawinięta drutem 1mm, a cewka 1.5mH drutem 0.7mm.

Czy mniejsza cewka mogła by być rdzeniowa jeśli bym taką znalazł?

Skomentuj

A po jaką cholerę Ci cewka 3.3mH do wysokotonowego? ;o Przecież tam trzeba 0.3mH!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X