Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki Sateo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki Sateo

Witam

Wstęp:
    Wstępnie, chciałem zrobić suba, aby wspomóc moje ówczesne kolumny Technics SB-FW12. Po przekopaniu neta w celu ustalenia co mam budować, wpadłem na tą stronę i po kilku dniach czytania zmieniłem koncepcję. Po zaczerpnięciu opinii na forum wybór padł na klon podłogówek z poniższego linka.

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=24&t=4924

Założenia
    Kolumny miały być niezbyt drogie ( jak na pierwszy projekt ), brzmieć zdecydowanie czysto i basowo. Jako pierwsza konstrukcja DIY , miały być niezbyt skomplikowane.

Przetworniki

Visaton W130S
    Visaton W250S
    Seas 29 TAF/W

Zwrotnica

W/g projetu Yosh’iego
    Części z Polinku.

Obudowa
    MDF 19 mm + wzmocnienia
    Front kanapka MDF 2*19 mm
    Wkręty do drewna + wikol. ( przy następnej konstrukcji będą kołki )

Wykończenie

Fornir dębowy, kładziony na Patex Express + wosk ( na razie jedna warstwa ).

Odsłuch

Po pierwszych godzinach byłem rozczarowany słabym basem, lecz w miarę upływu godzin, jest coraz lepiej. Musze odwołać to co pisałem wcześniej o braku basu, jest go duuużo :razz: .
    Bardzo czysty, detaliczny dźwięk. Z godzony na godzinę jestem coraz bardziej zadowolony.
    Nie ma porównania do tego co było wcześniej. To jet to :wink:
    DIY wciąga bardzo więc to nie koniec. Teraz pora na porządny wzmacniacz ( UniAMP :razz: )

Wykończenie bardzo ładne, nie ma się chyba do czego doczepić jedynie mi nie podoba sie ten głośnik basowy na górze, mi by bardziej pasował na dole ale to kwestia gustu :wink:

Skomentuj

mialo byc tanio ale glosniki jednak kosztowne. ile wyszo za calosc?

jak sprawdzaja sie te "jednoreczne" sciski? nie rozsypuja sie? daja wystarczajaco dobry scisk?

terminale sa troche za bardzo schowane - daj jakas minimalna podkladke

jaki to fornir? czym koloryzowane? tylko wosk?

masz fotki zwrotnicy?

prezentuja sie ciekawie. jakis cokol ze scieciami pasujacymi do frontu i bedzie ladnie

Skomentuj

Mnie również nie podoba się głośnik basowy na górze, ale jak Tobie się podoba to najważniejsze. Napisz coś o kosztach, ile wyniosła konstrukcja ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          mialo byc tanio ale glosniki jednak kosztowne. ile wyszo za calosc?
          430 Euro Głośniki, terminale, BR, śruby, uszczelki,kolce, wełna, kable + przesyłka
          80 Euro Elementy zwrotki + przesyłka
          60 Euro MDF
          10 Euro fornir
          20 Euro klej
          20 inne
          620 Euro

jak sprawdzaja sie te "jednoreczne" sciski? nie rozsypuja sie? daja wystarczajaco dobry scisk?
          Wystarczy do przytrzymania nie jest źle, ale bez rewelacji.

terminale sa troche za bardzo schowane - daj jakas minimalna podkladke
          Tak będzie uszczelka, było składane na szybko :mrgreen:

jaki to fornir? czym koloryzowane? tylko wosk?
          Fornir to dąb naturalny krawędziowany, nie znam dokładnej nazwy bo kupowany u producenta. Wybierany na hali produkcyjnej. Tylko wosk ciemny dąb wstawię fotkę puszki.

masz fotki zwrotnicy?
          Niestety nie, bo składałem na płycie pilśniowej i nie jest to "miss zwrotek", ale jak będzie wyjęta co zrobię i wstawię.

prezentuja sie ciekawie. jakis cokol ze scieciami pasujacymi do frontu i bedzie ladnie
          Planuję płyty z granitu :grin:

[ Dodano: 2008-10-30, 20:43 ]
          Zamieszczone przez Patricious
          Mnie również nie podoba się głośnik basowy na górze, ale jak Tobie się podoba to najważniejsze. Napisz coś o kosztach, ile wyniosła konstrukcja ?
          Jak są rozstawione to ich nie widać, ale tak było w projekcie to nie kombinowałem.

Skomentuj

Mi się szczególnie podoba fornir i te ścięcia na przedniej ściance, wyglądają jak z jednego kawałka drewna. Może mogłeś dać jakiś mocniejszy terminal, ale pewnie i ten starczy. Ogólnie 5/6

Skomentuj

Jeszcze detal

Skomentuj

Hmm czyżby kolce Monacor'a :?: Misię bardzo podoba :wink: Tylko cos duzo pieniązków(albo mi sie zdaje), możesz powiedziec jeszcze jaki wtedy był kurs Euro, tak zeby na złotówki przeliczyc :?: Jakies wymiary obudowy, moze cos zmieniłes czy poprostu zaczerpnięte w całosci od kolegi :?: Fajne, przynajmiej cos innego... :wink:

Skomentuj

Solidne wykonanie dobre przetworniki czego chciec wiecej :)... no moze wlasnie porzadnego pieca ale jak doczytalem "produkuje sie" :)

Skomentuj

Sateo, podoba mi sie ten kolor. juz kilka razy robilem z debu ale kolor byl naturalny. jak widze twoj to znowu mam ochote na dab

Skomentuj

Zamieszczone przez audio-technik
                      Hmm czyżby kolce Monacor'a
                      Zgadza sie

Kurs EURO to okolo 3.4 PLN wiec wychodzi okolo 2100 PLN z przesylkami.
                      Koszt przetwornikow to okolo 1460 PLN. Czy drogo, hmmm, kit do VOX 200 light na W200S okolo 1600 PLN z przesylka. :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez Sateo
                        Kolumny miały być niezbyt drogie ( jak na pierwszy projekt )
                        Zamieszczone przez Sateo
                        wychodzi okolo 2100 PLN z przesylkami
                        dla nas tanio to jest 200-400zl a nie 2000 :razz:

Skomentuj

dla nas tanio to jest 200-400zl a nie 2000
                          Jasne, dla mnie tez tanio to 200-400 pln, :razz: ale ja chcialem niedrogo.
                          Jak policzylem na monacor'ach kep albo scan-speak to jak na 3 way jest to niedrogo.
                          Zreszta to WY koledzy mi to poleciliscie w tym budzecie :grin: :wink:

[ Dodano: 2008-10-31, 09:42 ]
                          A teraz czym napredzasz??
                          Pioneer VSX-516

Skomentuj

Fajny masz napędzik tylko troszku słaby, ogolnie to jezeli masz w nim wyjscie dla stereo PRE-OUT to polecał bym Ci zrobienie tylko UNIampa ktory bedzie sluzył jako końcówka mocy, planujesz moze w przyszlosci kino domowe jakies to zostaw sobie tego pioneera, monitorki napewno pociągnie a tym bardziej na tyłach :wink: Jeszcze jedno gdzie kupiłes płyty i inne pierdołki potrzebne do złozenia paczek?? No i oczywiscie podaj czym bejcowłes ten DĄB :wink:

Skomentuj

Jako pre-amp obawiam sie , że przt 1% THD nie będzie dobrze.
                              Fornir był wykończony papierem 80, 120, 380 i wełną stalową 0 i 000
                              Na to tylko wosk

Płyty to lokalny sklep typu OBI a przetworniki i wszystkie inne w Holandii
                              http://www.bmm-electronics.com/intro.asp

Skomentuj

Rozumiem, że nie malowałeś forniru?

Skomentuj

THD 1% to jest chyba przy pełnym wysterowaniu, zreszta tego raczej nie uslyszysz czy jest 0.5% czy 1%, sluchawki AKG Sennheiser, Audiotechnika maja po <1% i raczej tego tak nie slychac :wink: Ale to juz Twoja sprawa jak zrobisz, ja napewno wybrał bym tak jak mowie, podłaczył te kolumny do KD jako front przez PREOUT do UNI a reszte czyli tylne i center do Pionka, tak mozesz zrobic w przypadku KD, a w stereo mozesz zrobic sobie potencjometr do UNI(przeciesz w standardzie jest) no i w Stereo sterowac tylko UNI, np majac podłaczone CD pod niego :wink: Co to jest wełna stalowa?? Dzieki woskowaniu fornir ciemnieje?? Cos mi sie wierzyc nie chce :wink: No własnie nie lakierowałes :?:

Skomentuj

Nie, nie było malowane :grin:
                                    Wosk jest barwiący, wiec przyciemnia a wełna czy wata stalowa to :

Skomentuj

Projekt fajny choc nie do konca jestem przekonany co do niskotonowca umieszczonego z boku...no i troche drogo cie to wyszlo.

plusy:
                                      wosk - Ja juz nigdy wiecej nie uzyje lakieru na fornir odkad pierwszy raz sprobowalem wykonczenia z woskiem (duzy plus)

minusy:
                                      sruby na br - bez komentarza :neutral:

Skomentuj

Hmm bez przesady Pawel S. przeciesz coraz wiecej z nas siega po lepsze przetworniki, glownie z AC
                                        tak tak, przeciez teraz tez mam vify ale zaczynalem jako 14-15 latek z teslami kupionymi za ciezko zdobyte pieniadze (sprzedalem kolegi kompa :mrgreen: )
                                        jezeli masz w nim wyjscie dla stereo PRE-OUT
                                        jak widac na zalaczonym obrazku - BRAK :/
                                        Zamieszczone przez marian
                                        plusy:
                                        wosk - Ja juz nigdy wiecej nie uzyje lakieru na fornir odkad pierwszy raz sprobowalem wykonczenia z woskiem (duzy plus)
                                        a czy to jest wogole trwale?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X