Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najgorsze kolumny na forum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiesz, z takim podejsciem to będą najgorsze :))

wiele zależy od ciebie i od twojego "CZY CI SIE CHCE CZY NIE ?? "
    a takie pisanie najgorsze itp .... bez komentarza

tak samo jak byś pisał mam najgorsza twarz na swiecie ...
    [oczywiscie jest to przyklad i bez urazy ] ) ale ja to tak odbieram .. pozdrawiam

Skomentuj

pawel033, zacznij sie uczyc i czytaj
      el_liero, zaczynal jako kompletnie zielony i odrazu zabral sie za kolumny bez zwrotnic. zrobil sprzet pomiarowy, czytal, uczyl sie itp itd iiii..... po pol roku ciezkiej pracy zrobil kolumny ktore graly

Skomentuj

A ja podzielam zdanie Yoshi'ego. Autor ma dystans do swojej konstrukcji i to jest bardzo ważne. Miejcie na uwadze, że każdy zaczyna inaczej: jeden od głośników z telewizora osadzonych w pudełku kartonowym, drugi od skopiowanej sprawdzonej konstrukcji, trzeci porywa się na izobaryczny subwoofer wyglądający jak kibel (tak było w moim przypadku - pewnie niektórzy pamiętają ), jeszcze inny ma na tyle zacięcia i na tyle łatwo przyswaja audio-wiedzę, że pierwsze kolumny ma "godne", a bywają i tacy, którzy w ramach zabawy wyciągają walające się po piwnicy głośniki i oprawiają je w szafkach i mają kolumny za 0 zł . Ja twierdzę, że nie ważne jak się zaczyna, byle się nie zniechęcać i ciągle doskonalić; wszak non progredi est regredi :!:
        Nie widzę nic zdrożnego w podzieleniu się informacją o tym, że zrobiło się gniota - sam tak wiele lat temu uczyniłem właśnie po to by usłyszeć co można i jakim nakładem środków (inną sprawą jest, że ówcześnie wszystko wyglądało na tej scenie zupełnie inaczej).
        Nawiasem mówiąc znam kilkoro ludzi, którzy zaczynali od malowanych olejną skrzynek czy oklejanych niesławną okleiną drewnopodobną osiągając opłakaną estetykę końcowego "produktu", a obecnie brylują zarówno pod względem stolarki jak i akustycznego aspektu własnych konstrukcji. Dajcie człowiekowi szansę !
        Każde hobby jakoś się zaczyna, a zatem pomimo nieudanego początku życzę Ci pawel033 udanych następnych konstrukcji.

Skomentuj

pawel033, to jeszcze nic te twoje kolumny. Moja pierwsza "kolumna" bardziej przypominała wycior do butelek niż kolumnę... :mrgreen:

Skomentuj

miałem okazje wytestować te kolumny wzmacniaczem fisher (pobór mocy z sieci 300w) i muszę powiedzieć żę byłem zaskoczony głośnikiem stx 22-300-8-sw. myślę że narazie mi wystarczy jeden /kolumne a w przyszłości jak będę miał więcej kasy to dokupie po jeszcze jednym:

2 x stx 22-300, 91+3 db =94 db tonsil 16/80 też ma 94 db więc skuteczność mam tą samą.

jak mi wyjdą lepiej niż te to je zaprezentuje.
            dzięki wszystkim za pomoc i zachęte do budowania następnych konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel033
              2 x stx 22-300, 91+3 db =94 db tonsil 16/80 też ma 94 db więc skuteczność mam tą samą.
              Ale po uwzglednieniu ich mocy nie - jeden stx bedzie sie marnowal i kisil niepotrzebnie - nie przemyslales tego.

Skomentuj

O ! Widzę, że zaczyna się merytoryczna dyskusja :) Właśnie o to tu chodzi proszę Państwa :!:
                pawel033, masz okazję się czegoś nauczyć !

Skomentuj

a czemu się ma kisić ten jeden GDN ??? czyżby GDM miał nie wytrzymać ??? Jak by co to jest jeszcze GDM 16/150 . Myślę że gdwt wytrzyma dużo więcej niż 80 w jak mu stłumię 6 db.

Bieżcie też pod uwagę że 2 x gdn to pisałem że w przyszłości jak by mi nie wystarczył jeden.

Skomentuj

jak mu stłumię 6 db.
                    Co ma zmienic tlumienie 6 albo nawet 66db :>? Bo chyba nie wytrzymalosc mocowa glosnika. Jedyne co rezystor zmieni to sciszy wysokotonowke wzgledem reszty zestawu.

czyżby GDM miał nie wytrzymać ???
                    Tez.

a czemu się ma kisić ten jeden GDN ???
                    Sam sobie odpowiedziales :). Juz lepiej zastosowac wiekszy przetwornik ktory da ci bas w szerszym zakresie.

Skomentuj

Myślę że gdwt wytrzyma dużo więcej niż 80 w jak mu stłumię 6 db.
                      mylisz sie. jak go stlumisz to wytrzyma niewiele wiecej. jak go utniesz wyzej to wtedy moze wiecej wytrzymac. przy 3 drogach mozesz sobie na to pozwolic
                      a czemu się ma kisić ten jeden GDN ??? czyżby GDM miał nie wytrzymać ??? Jak by co to jest jeszcze GDM 16/150
                      trzeba by go tez wyzej ciac i dac jednak cos mocniejszego

Bieżcie też pod uwagę że 2 x gdn to pisałem że w przyszłości jak by mi nie wystarczył jeden
                      jak dostarczysz mu np 100-150W to zapomnisz o 2szt/kolumne ;]
                      mi wystarczala jedna 8" 60W w pokoju 11m a co dopiero 2szt duzo mocniejsze :P

Skomentuj

a do jednego GDN wytrzyma ten tonsil 16/80 ???

Skomentuj

jak go wyzej bedziesz filtrowal i filtrami wyzszych rzedow to moze i wytrzyma

Skomentuj

bezpieczniej by było nie oszczędzać 20 zł/szt i po prostu kupić 16/150.

a może lepszy by był stx 17-180 chociaż mi się wydaje kitowy. testował go ktoś ???

wytrzymał by ten 9/80 jak bym go póścił od ok. 8-10 khz przynajmiej ze 140w ??

Skomentuj

wywal tego GDWT bo on tylko rani uszy zamiast cieszyc brzmieniem.
                              kupisz pozniej jakos dobra kopolke
                              co do GDMa to narazi pobawisz sie tym co masz a jak nie wytrzyma to zmienisz.

narazi skup sie na dorwaniu mocniejszego wzmacniacza

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                narazi skup sie na dorwaniu mocniejszego wzmacniacza
                                Dokladnie. Pakujesz sie w nie wiadomo jak mocne kolumny a jeszcze pewnie nie slyszales nigdy dobrych klockow pod konkretnym wzmakiem.. powinienes miec dosc przy jednym gdn na kolumne jesli dorwiesz fajny amp a nie jakis szit bez kontroli

Skomentuj

Mam lepszy pomysł na początek kupię jakiś wzmacniacz a potem wykombinuje 900 zł i kupię stx f360. jaki wzmacniacz by by mógł być min. 150 w / kanal. cena najlepiej jak najmniejsza

Skomentuj

by by mógł być min. 150 w / kanal.
                                    Wysoko mierzysz :razz: Jeśli naprawde chcesz to 150w na kanał to mi na myśl przychodzi Uniamp :mrgreen: Zacznijmy może od tego ile masz kasy na ten szczytny cel?

Skomentuj

200 zł ale jak by było trzeba to 350 albo nawet więcej ale lepiej jak naj mniej

Skomentuj

min. 150 w / kanal
                                        200 zł
                                        DIY potrafi sporo zaoszczedzic ale do robienia cudow jeszcze daleko :lol:

Skomentuj

200 zł ale jak by było trzeba to 350 albo nawet więcej
                                          Za 200 to raczej ciężko coś dobrego dostać chociaż w porównaniu z tym co masz znalazło by się coś :wink: Do 350zł to już trochę lepiej, było już kilka tematów na forum, poszukaj i poczytaj a powinieneś coś znaleźć :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X