Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory "m1" by bart

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory "m1" by bart

Witam!

Krótki wstępik
    Chciałbym przedstawić szanownym kolegom moją kolejną konstrukcję. Tym razem są to monitory.

Założenia
    Zestaw, który nagłośni pokój 9m^2, zagra o niebo lepiej od starych podłogówek (XW+ARV), zajmie niewiele miejsca i nie będzie ważył 100kg (mam za słaby kręgosłup, żeby wszystko nosić z II piętra :razz: ).

Przetworniki
    Jeśli chodzi o dół to zależało mi na małym głośniku, który zadowoli się niewielką objętością (ok. 9-12l) i nie będzie zbyt drogi. Doszedłem do wniosku, że nie ma sensu kupować super głośnika, który na co dzień będzie grał w małym, zagraconym pokoiku. Wybór padł na, ostatnio bardzo chwalonego (i ładnie wyglądającego), GDN 15/40/5 ze stajni Tonsila. Wg. opinii wielu osób z forum głośnik ma świetny stosunek cena/jakość, a przy tym efektownie wygląda. Jedynym konkurentem, jeśli chodzi o brzmienie, może być chyba tylko GDN-15-100-8-AKX.
    Tonsilka postanowiłem połączyć z jakąś bardzo dobrą kopułką, której cena również nie będzie kosmiczna. Ponieważ organizowane było zamówienie z AC (wielkie podziękowanie dla XYS :smile: ) to postanowiłem nie zmarnować okazji i wziąłem XT25TG. Głośnik również chwalony aczkolwiek niektórzy twierdzą, że gra gorzej niż tańszy brat DX25. Czy ja wiem??

Zwrotnica
    Zwrotnica wykonana wg. projektu dostępnego na forum, a zaprojektowana przez Irka.
    SCHEMAT
    Elementy kupione w Polinku. Wszystkie kondensatory – Cross Cap, natomiast cewki to odpowiednio, w torze wysokotonowym – powietrzna (gr. 0,8mm), w niskotonowym – rdzeniowa (gr. 1mm). Rezystory zwykłe, ceramiczne 5W.
    Okablowanie wewnętrzne to Caliber CS 225, 2x2,5mm˛.

Obudowa
    Obudowa została wykonana z płyty wiórowej dociętej bardzo ładnie w Castoramie. Chociaż panowie się „kiwnęli” i źle docięli niektóre płyty. Na szczęście zauważyłem to i na miejscu wszystko zostało poprawione.
    Wymiary bez stopek: 371mm x 183mm x 286mm (wys x szer x gł) – nie liczę grubości skaju i forniru. Przód, tył, góra i dół to płyta o gr. 18mm. Natomiast boki to dwie płyty 12mm połączone ze sobą. Wszystko klejone wikolem i skręcone kilkoma wkrętami gips.-kart. Pod głośniki zostały oczywiście zrobione frezy. Ścięcia robione tarnikiem (trochę trzeba się było namachać). Nie dawałem żadnych wzmocnień bo raczej nie miało to sensu.
    Objętość netto 11l.
    Obudowa strojona na ok. 55 Hz.
    Skrzynie zostały lekko wygłuszone – ścianka tylna oraz oby dwie boczne na wysokości XT.

Stopki
    Dolna podstawka stopki została wykonana z płyty wiórowej 18mm, a górna (tuż pod głośnikiem) ze sklejonych płyt HDF 2x3mm. Jako nóżka została użyta rura PCV o śr. zew. 110mm, która następnie została oklejona czarną okleiną winylową (podziękowania dla kumpla Piotrka B. za pomoc :smile: Grrrr… mimo to i tak baaardzo ciężko się oklejało, 4 ręce to jednak za mało). Do środka rury muszę nasypać ze 20-30cm piasku bo na nierównej podłodze kolumny się lekko kiwają.
    Wymiary: 750mm x 202mm x 321mm(wys x szer x gł).

Łącznie cały zestaw monitorki + stopki ma wysokość 1,121m i głośniki znajdują się idealnie na wysokości uszu siedzącego słuchacza (czyli mnie :smile: ).

Wykończenie
    Płyta zewnętrzna (bok), przed przyklejeniem do reszty skrzyni, została oklejona fornirem – modyfikowane wenge drobnosłoiste i następnie polakierowana lakierem do boazerii (7 warstw). Pierwsze 2 warstwy lakieru były nanoszone za pomocą szmatki, a kolejne pędzlem. Takim samym fornirem została oklejona dolna i górna podstawka stopki. Spodnia część oraz brzegi górnej podstawki zostały pomalowane farbą "Hammerite Prosto na rdzę" (o dziwo hdf też da się pomalować :smile: ). Akurat miałem pół puszki w kolorze mahoniowym. Reszta skrzyni została oklejona czarnym skajem. Zarówno fornir jak i skaj zostały przyklejone klejem Henkel (Pattex) Moment (trzyma bardzo mocno).
    Niestety, mimo, że nie jest to moja pierwsza konstrukcja nie ustrzegłem się błędów. W jednej kolumnie źle zacząłem przyklejać skaj – miejsce łączenia miało być na tylnej, dolnej krawędzi, a przez nieuwagę jest na tylnej górnej :evil:

Wrażenia
    Ciężko nie być mile zaskoczonym, jeśli wcześniej słuchało się podłogówek na Teslach. Oczywiście pierwsze wrażenie było takie, jakby ktoś odsunął ciężką zasłonę oddzielającą kolumny od słuchacza. Dźwięk stał się dużo bardziej szczegółowy, pojawiła się średnica, która w poprzednich kolumnach praktycznie nie istniała, a wokale zaczęły brzmieć jak… wokale :smile: Wysokie tony stały się bardziej melodyjne i wyraźniejsze.
    Jeśli chodzi o bas to spodziewałem się raczej jego niewielkiej ilości, w końcu to tylko głośnik 15cm. A co się okazało? Zostałem bardzo mile zaskoczony. Basu jest naprawdę dużo jak na tak mały głośnik. Jest go niewiele mniej, a może i tyle samo, co w XW. Dodam tylko tyle, że głośniki na razie się wygrzewają, a już grają bardzo dobrze. Na super zejściu mi nie zależało bo całość jest dodatkowo uzupełniana subem na GDN 20/80/2.
    Natomiast jeśli chodzi o XT to gra… poprawnie. Nie syczy, nie sypie piachem no i przede wszystkim nie denerwuje swoim dźwiękiem.
    Może gdybym był bardziej osłuchany to zapewne zauważyłbym więcej wad i zalet obu głośników.
    Monitory napędza wzmacniacz Yamaha A-520, także mocy im nie brakuje.

Kosztorys:
    GDN 15/40/5 – 194zł (z przesyłką),
    XT25TG – 225zł (z przesyłką),
    Elementy do zwrotnic, BR, gniazda, dystanse pod PCB, włóknina wygłuszająca (Polink) – 139zł (z przesyłką),
    laminat dwustronny – 2zł (Nikomp),
    Henkel Moment – 25zł (okazało się, że 1 puszka to za mało. Do tego zeszło ok. 1/3 puszki starych zapasów),
    Płyty – 30zł,
    Fornir z CDO – 51zł (z przesyłką),
    Skaj – 20zł (z przesyłką)
    Okleina – 12zł,
    Rury PCV – 17zł,
    Uszczelka – 2zł,
    Szpachla – 3zł,
    Nakrętki wbijane 18szt. – 10zł (wiem, że drogo, ale cóż…),
    Lakier Domalux do boazerii, farba mahoń – stare zapasy,
    Śruby imbusowe – 0zł,

Do tego trzeba doliczyć papier ścierny, rozpuszczalnik, maski przeciwpyłowe (bo bym się chyba udusił 10 razy), frezarki nie liczę :razz:

RAZEM:
    Nie więcej jak 750zł.
    Oryginalne monitory Siesta ze słabszą kopułką kosztują 860zł :P

Wydaje mi się, że nie są to jakieś kosmicznie duże pieniądze i jestem w 100% pewien, że w tej cenie nie da się kupić zestawu przynajmniej tak dobrze grającego.

A teraz zdjęcia:

Więcej zdjęć na: http://picasaweb.google.com/bart211/...itoryM1ByBart#

Czekam na opinie zarówno te pozytywne jak i negatywne :smile:

Pozdrawiam

bardzo ladne, takie same monitorki mialem zrobione na stx.. jednak cena troszke mnie tu odstrasza i powiem ze wolalbym niewiele dolozyc i zrobic na M18WH, ale przejscie z tesli na te monitory jaknajbardziej dobrym pomyslem za jakis czas zmienisz te monitory czuje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
      Henkel Moment – 25zł (okazało się, że 1 puszka to za mało. Do tego zeszło ok. 1/3 puszki starych zapasów),
      zapewne skaj wiekszosc z tego pochlonal? dlatego ja skaj kleilem na butapren ktory tutaj sprawdza sie lepiej

strasznie wkurzajace zrobilo sie teraz klikanie w miniatury imageshack :evil:

myslalem ze te boki jakos zakryja krawedzie skaju a tymczasem widze paskudne jego zagiecia i laczenia :???:
      przeciez skaj jest termoplastyczny i wystarczy go podgrzac i powinien sie ladnie naciagnac

jak polaczyles PCVki z plytami?
      dolna plyta ma jakies stopki/kolce?

Skomentuj

Bardzo starannie wykonane monitory, koszta może spore ale jak sie na nie patrzy to wydaje mi się że nie jeden sklep by się nie powstydził takich monitorków i wołali by za nie ponad 1000zł :mrgreen: Jak dla mnie cacy tylko tak jak Paweł S. pisał
        Zamieszczone przez Pawel S.
        myslalem ze te boki jakos zakryja krawedzie skaju a tymczasem widze paskudne jego zagiecia i laczenia :???:
        to troszkę razi :razz: Dla mnie 9/10 :wink:

Skomentuj

kawal dobrej roboty :) podobaja mi sie te pomyslowe "stopki' z rury PCV i dobrana kolorystyka. Jak dla mnie miód malina :)

Skomentuj

no i ja od siebie dorzuce to, że moim zdaniem wysokotonowiec jest za blisko górnej krawędzi...

Skomentuj

zapewne skaj wiekszosc z tego pochlonal?
              Nie, skaj kleiłem tak jak Ty kleiłeś kocyk do samochodowego suba. Czyli najpierw smarowałem ścianki, przykładałem skaj, odrywałem i czekałem ok. 15-20min.

przeciez skaj jest termoplastyczny i wystarczy go podgrzac i powinien sie ladnie naciagnac
              No, ale jak wiadomo moment jest mało wydajny i strasznie dużo go schodzi.
              Starałem się jak mogłem. Ze skajem nie jest taka prosta sprawa. On jest na takim jakby grubym filcu. W miejscach łączenia musiałem wytargać trochę tego materiału spod spodu bo inaczej nici wystawały :neutral:
              Inna sprawa jest taka, że lampa w aparacie strasznie podkreśla kontury, a co za tym idzie widać nawet drobne kłaczki kurzu, których w rzeczywistości w ogóle nie widać.

jak polaczyles PCVki z plytami?
              dolna plyta ma jakies stopki/kolce?
              Zrobiłem frezy w ten sposób, że rura wchodzi ładnie na wcisk :razz: W dolnej płycie frez jest na ok. 10mm, a w górnej na ok. 3mm.
              Niestety dolna płyta nie ma żadnych stopek, ani kolców. Jedynie to przykleiłem kawałki filcu, żeby można było po podłodze przesuwać. Zastanawiałem się na kolcami w kształcie szerokiego stożka, ale o max wysokości 1-1,5cm.

Zamieszczone przez Michał K.
              moim zdaniem wysokotonowiec jest za blisko górnej krawędzi...
              Kolumny miały być możliwie najniższe. W tym celu nawet zrobiłem ścięcia, żeby optycznie wyglądały na mniejsze.

Skomentuj

Najwazniejsze zeby dobrze graly i podobaly sie wlascicielowi :). Fajne, trzeba sie zgadac na odsluch ale to tego wolalbym najpierw dokonczyc suby/suba.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                  ...ale to tego wolalbym najpierw dokonczyc suby/suba.
                  Hehe, to jest oczywiste. Bez subów nie ma sensu organizować spotkania :smile:

Skomentuj

bardzo fajny projekcik , wykończenie też mi się podoba , tylko ta cena coś spora ... mnie całość ( tylko dx na górze ) wyszedł nie wiecej jak 550 zł :wink: w tym tygodniu pokaże je na forum - czekam na kolce jeszcze :smile: . Ładny fornirek na boku

Skomentuj

Nie, skaj kleiłem tak jak Ty kleiłeś kocyk do samochodowego suba. Czyli najpierw smarowałem ścianki, przykładałem skaj, odrywałem i czekałem ok. 15-20min.
                      mi tak nie wyszlo - za malo tego mialem :mrgreen:

On jest na takim jakby grubym filcu. W miejscach łączenia musiałem wytargać trochę tego materiału spod spodu bo inaczej nici wystawały
                      wiem bo teraz sie tym bawie. na rogach ta tkanine oderwalem i rozciaga sie jak guma :P

Niestety dolna płyta nie ma żadnych stopek, ani kolców. Jedynie to przykleiłem kawałki filcu, żeby można było po podłodze przesuwać. Zastanawiałem się na kolcami w kształcie szerokiego stożka, ale o max wysokości 1-1,5cm.
                      a ja polecam takie gumowe malutkie nozki ktore mozna kupic w dexonie/protonsilu lub w akkusie. sa samoprzylepne i bardzo dobrze sie sprawdzaja

Skomentuj

bardzo ładnie wyszły, ten pomysł ze skórą będzie chyba zyskiwał na popularności, 100 razy lepiej niż proste ciosane skrzynki.

czyli jednak grają całym pasmem i ładnie schodzą... tylko żeby jeszcze wysłali od razu bo na swoje się nie doczekałem do dziś i już nie czekam :)
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

@bart czy może masz jakieś magiczne źródełko z którego złapałeś tonsile?

Skomentuj

...ale to tego wolalbym najpierw dokonczyc suby/suba.
                            Hehe, to jest oczywiste. Bez subów nie ma sensu organizować spotkania :smile:
                            to chętnie się przyturlam z subem - gdzie i kiedy zlot? :)

Skomentuj

a ja polecam takie gumowe malutkie nozki ktore mozna kupic w dexonie/protonsilu lub w akkusie. sa samoprzylepne i bardzo dobrze sie sprawdzaja
                              Bart jak cos to mam ich w cholere :P....

Przemek, spotkanie mozna robic ale ja wolalbym wlasnie zrobic do tego czasu subki... mam 2 SLSy10 i chyba zrobie z nich aktywne doly w closed... to tego musiabym sklepac 2 n-mostefy albo przynajmniej na poczatek 1 do testow (uklad juz mam jeszcze musze zasilacz policzyc i skompletowac). Takze wspolny odsluch na pewno sie odbedzie tym bardziej ze juz byli tez inni chetni ale mysle ze najwczesniej w okolicy swiat lub po. :)

Skomentuj

Przemek, jak najbardziej zapraszamy. Ja jestem oczywiście chętny na takie spotkanie. Jak n_omyzs złoży suba/suby to ustalimy co, gdzie i o której :smile:
                                Bart jak cos to mam ich w cholere :P ....
                                To super. Możesz zatrzymać dla mnie 8 sztuk. Tylko mam nadzieję, że te nóżki nie są zbyt wysokie bo nie wyglądało by to ładnie. Jeśli byłyby niskie to chętnie od Ciebie kupie :smile:

Skomentuj

bart bralem wiecej z TME wtedy, po kosztach sprzedam jesli ci podpasuja. Taraz patrze one sa jakby bardziej plastkiowe niz gumowe ale to bys sam musial zobaczyc :P... ja zastosowalem je jako nozki do wzmaka. Wysokosc maja 3mm i szerokosc niecaly cm. Zobaczysz przy okazji czy podpasuja.

Skomentuj

ooo, widzisz, takie niskie byłyby najlepsze. Ale jak się spotkamy to oczywiście zobaczę co i jak.

Skomentuj

to czekam na info co i gdzie...XLS dawno skrzydeł nie rozwijał, trzeba mu membranę bierną rozruszać... :cool:

Skomentuj

kaczortrex, tonsile kupiłem w skleptonsil.pl. Nie ma ich na stronie, ale jak zagadasz do gościa to bez problemu sprzeda. Tylko nie licz na oryginalne opakowanie i gwarancję bo tych głośników nigdzie nie ma w oficjalnej sprzedaży.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X