Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory "m1" by bart

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widzę że ładny off-topic koledze w temacie robicie, to pewnie się nikt nie obrazi, jak zapytam o coś trochę na temat

Kto słyszał GDN 15/40/5 jak i również mniejszego brata GDN 13/50/9 ? Czy większy GDN 15 gra z takim samym wykopem, czy też jest tak szybkim i dynamicznym głośnikiem? Czy schodzi coś niżej od mniejszego GDN'a ?

Skomentuj

młodszego brata nie słyszałem, a też mnie interesuje, bo po głowie chodzi 2x GDN 13+ XT, bo zwrotnicy na 2x GDN15 nie ma (chyba).

Co by nie było.... było by pięknie, gdyby nie te wykończenie skóry :(
      Główkuj jak to naprawić i poprawić.

Można by było spróbować za pomocą nowych boczków. Boczki nie cięte prosto, a z podfrezowaniem na około (T kształtne podfrezowanie) od wewnętrzenj strony, aby podfrezowanie nachodziło na bok skóry.

Co by nie było, pochwale się swoimi kolumienkami w takiej samej konfiguracji.
      W planach są jeszecze kolce pod kolumny (między cokoły), w cokoły okrągłe płytki wefrezowane, na krótych będą stały kolce, a same cokoły, kiedyś, w miarę potrzeby dostaną może nogi i będą stały samodzielnie.

Koszty, jakie poniosłem są raczje okazyjne. Tanio kupiłem (chyba) głosniki i skrzynie na płycie wiórowej za 20pln juz gotowe od kolegi GREGORA z forum (GDNy zresztą też).
      Pomęczyłem troche PawłaS, jak zreszta większość tu osób i.... coś wystrugałem.
      ....i w końcu kupiłem frezarkę :)

koszta: 460 + fornir, klej, lakier, a w tym 35pln koszta PP, na wysyłkę do Irqa i spowrotem GDNa, DX i XT celem wykonania zwrotnicy dla potomnych :) Szkoda, ze 2 GDNów mu nie wysłałem :(

Pozdrawiam

Skomentuj

farmi18, pomyliles chyba tematy :P

Skomentuj

Na zdjęciach faktycznie ten skaj nie wygląda najlepiej, ale jak wiadomo lampa zawsze uwydatni detale. W rzeczywistości tego nie widać. Każdy kto u mnie był i oglądał monitory nigdy nie zwrócił uwagi, że z wykończeniem jest coś nie tak, nawet tego nie widzieli.
          Robienie nowych boczków odpada bo te są wciśnięte na styk i dodatkowo przyklejone wikolem.

Skomentuj

Witam , pozwolę sobie odkopać temat :smile: .Potrzebuje do tego zestawu subwoofera.Wyczytałem że nie każdy subwoofer da się zgrać z każdymi monitorami więc prosiłbym o propozycje.Nie jestem w temacie od ponad roku gdzieś :roll: .Moje monitorki wciąż grają (będzie 1,5 roku jakoś) ale brakuje basu zwłaszcza że niedawno je przeniosłem do pomieszczenia gdzieś 25-30 m2.Koszty - no właśnie chciałbym jak najmniej ale żeby było to mniej więcej na poziomie tych monitorów to ile musiałbym wydać na gotowego suba? :roll:

Sprawa przewodów- mam amplituner stereo yamahy rx-396 o ile dobrze pamiętam , nie mam tam specjalnego wyjścia na subwoofer a tylko RCA na poszczególne kanały - lipa z podpięciem tak?

Zastanawiam się nad zmianą tego amplitunera na ... no właśnie nie wiem na co.Potrzebuje koniecznie optyczne wejście cyfrowe żeby od tv puścić.Dac chyba za drogi choć jeszcze nie patrzyłem.Chyba pozostaje kupno ampli 5.1 i używanie w stereo :neutral: .Czy z takim amplitunerem za 500-600 zł (używka) np yamaha rxv 620 rds czy v440rds osiągne lepszy dzwięk na stereo niż z dotychczasową yamahą?Od razu miałbym możliwość zrobić z tego 2.1

Skomentuj

Do takiego pomieszczenia proponuje GDN 30/120,8 i do tego panel z allegro, np taki:
              http://allegro.pl/wzmacniacz-do-subw...237358860.html

Amplituner nie musi mieć wyjścia na subwoofer. Podłączasz panel tak jak podłączasz głośniki do amplitunera, czyli z wyjścia głośnikowego. Tylko wtedy lepiej nie podkręcać basu na ampli.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                Amplituner nie musi mieć wyjścia na subwoofer
                Stereofoniczny owszem, ale KD to musi.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                  Stereofoniczny owszem, ale KD to musi.
                  Zamieszczone przez Przemysl
                  mam amplituner stereo yamahy rx-396

Skomentuj

Skoro temat został już odkopany to ja pytanie zadam: co to jest pomiędzy monitorami a tymi okrągłymi podstawkami? Takie czerwone czy coś takiego:P

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
                      Skoro temat został już odkopany to ja pytanie zadam: co to jest pomiędzy monitorami a tymi okrągłymi podstawkami? Takie czerwone czy coś takiego:P
                      Prawdopodobnie płyta pełniąca funkcję podstawy pod monitor. Eh, czy tak trudno wymyślić jakąś funkcję dla tego przedmiotu?

Skomentuj

Tak, to jest płyta mdf 3mm. Na zdjęciu wygląda jak czerwona, a tak naprawdę jest to kolor brązowy.

Skomentuj

A , rzeczywiście pamiętam konstrukcje na tym głośniku.On grał zdaje się w Zeusach?

Przeczytałem tematy i wychodzi z wykończeniem jakieś 750 złotych :roll: Dużo trochę.Znajdę jakąś tańszą konstrukcje czy lepiej robić tą "na raty" i cieszyć się dzwiękiem?Rozumiem że do 25-30m2 potrzebuje głośnika 12"?

Panel pewnie wezmę od Irka skoro tak wszyscy Go polecają , na allegro jest niby ten którego link podałeś-http://allegro.pl/wzmacniacz-do-subwoofera-270w-panel-zobacz-warto-i1237358860.html
                          nie będzie bezpieczniej kupić nowy z forum? :roll:
                          Ile ten wzmacniacz z linka jest wart?
                          pozdrawiam

Skomentuj

750zł za subwoofer na głośniku 12'' z panelem to wcale nie jest dużo. Taniej nic porządnego nie złożysz. Ja na Twoim miejscu olałbym wykończenie skrzyni i zrobił ją w stanie surowym. Dopiero po czasie jakbyś nazbierał trochę więcej pieniędzy to zająłbyś się wykańczaniem skrzyni.

Oczywiście, że dużo bezpieczniej jest kupić panel od Irka. Dostajesz gwarancję i masz 100% pewności, że będzie dopasowany do głośnika.
                            Jeśli jednak znasz się na elektronice to możesz wziąć ten z allegro. Może do 200zł uda się go wyszarpać. Napisałem, że dobrze jeśli znasz się na elektronice bo jeśli się okaże po czasie, że przestał grać to przynajmniej będziesz go w stanie sam naprawić (a przynajmniej spróbować naprawić).

Skomentuj

yy to lepiej wezmę od Irka jak już, z elektroniką w praktyce nie miałem do czynienia zbyt wiele - fakt potrafie obsługiwać sie miernikiem i zlutować gotowy układ ale szukanie usterek itd to mnie przerasta raczej.No nic muszę pomyśleć , wziąć wypłate i trzeba kombinować.

P.s - subwoofer tonsila aktiv 100 - chyba na takim samym głośniku jak twoj kosztuje 400 zł na allegro , ale chyba do mojego pomieszczenia będzie za słaby.dzieki za pomoc

Skomentuj

Witam

Skopiowałem tę konstrukcję. Mniej więcej takie samo rozstawienie głośników i BR, taki sam BR, objętość obudowy itd.
                                Monitory grają u mnie już ze 3-4 miesiące i w gruncie rzeczy jestem z nich zadowolony. Mam tylko jeden problem, mianowicie świszczą mi BR. Jak włącze generator częstotliwości to wyraźnie od. 20 do 90Hz słychać taki szum powietrza. W muzyce na szczęście mniej jest to odczuwalne bo słucham rocka / metalu. Ale mimo wszystko w niektórych kawałkach to słychać co mnie denerwuje.
                                Miał ktoś taki problem? Bo widze, ze to dosyć popularna konstrukcja na forum.

PS. Jedynie przyznam, ze liczyłem na to, ze będą miały większą moc. U mnie w pokoiku 12,5m^2 chodza ciągle gdzieś na 30-50% możliwości. Często i więcej. Do normalnego słuchania w małym pokoiku sa na styk, ale większy pokój czy jakaś mała domówka to juz chyba odpada

Skomentuj

Ja nie zauważyłem żadnych świstów pewnie dlatego, że słucham bez korekty dźwięku (bas itp.). Jeśli przeszkadza Ci ten świst to ja na Twoim miejscu wyprofilowałbym tunele br w miejscu, gdzie był ucięty. Najlepiej podgrzej ucięty koniec nad ogniem tak, aby plastik zrobił się miękki, ale żeby jednocześnie się nie roztopił. Następnie "naciągnij" tunel na butelkę tak, aby ucięty koniec był mniej więcej tak samo wyprofilowany jak koniec oryginalny. Mi taki zabieg pomógł wyeliminować świsty z BR w subwooferze.

Co do mocy to faktycznie monitorki nie mają jej zbyt wiele, ale za to nadrabiają efektywnością. Monitorki potrafią głośno zagrać pod warunkiem, że nie podbija się basu. Moje współpracują z subwooferem i w pokoju 9m^2 potrafią zrobić naprawdę sporo zamieszania. Na tyle dużo, że na razie nie zamierzam ich zmieniać na nic większego.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X