Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] by tom3kk (Tonsil GDN 30/120/1 + Holton 400)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] by tom3kk (Tonsil GDN 30/120/1 + Holton 400)

Witam

Na wstępie chciałbym podziękować użytkownikowi irek, który pomógl przy regulacji Holtona.

Założenia:
    Wtedy gdy trzeba głośnik miał być ciągnięty przez wzmacniacz tak że aż przedmioty z szafek zaczną się zsuwać. Oczywiście tak żeby jeszcze przyzwoicie grało. Nie powiem, cel został w 100% osiągnięty. Holton robi z tym głośnikiem co chce.

Lubię posłuchać trance, metalu, rocka, nawet trochę czarnej muzy poleci. Raz na czas jakiś film. Jestem bardzo zadowolony, nie odczuwam żadnego mulenia, czarna muza ciągnie tak głośnik ze pokój mnie się rozpada.

Gra to z zestawem stereo. (póki co mały przestuj ponieważ jestem w trakcie kupna innych kolumn stereo/bądz konstrukcji własnych, jeszcze myślę, subik normalnie jest podpięty pod PREOUT H/K PM 655 Vxi)

Konstrukcja:

- obudowa:
    Klasycznie wykonana z płyty MDF o grubości 18mm.
    Dwukomorowa, jedna komora na elektronikę, druga na głośnik.
    Komora na głośnik o wymiarach 40x40x48cm co daje ~76.8L netto, lecz po odjęciu wzmocnień ścianek oraz watoliny, której to około 5mm warstwą są oklejone tylko scianki boczne wychodzi około 72L.
    Obudowa skręcana wkrętami 5cm, uszczelniana klejem Vikol.
    Bass reflex o średnicy 10cm długości 18cm oddalony od każdej strony przynajmniej o jedną swoją średnicę (symulacji nie robiłem, bazowałem na informacjach zawartych w innych konstrukcjach opartych o ten głośnik +własny odsłuch).
    Jedynie BR oraz rozmiary są dobrane tak aby uzyskać strojenie na około 35Hz.
    Nóżki wytoczone ze stali, wysokość 6cm, średnica u podstawy 4cm, a przy wierzchołku 2cm.
    Całkowite wymiary obudowy to około 53x44x52cm.
    Cała obudowa oklejona fornirem topolowym o grubości 2mm, kleojny na kleju Henkel moment, malowany lakierem bezbarwnym 3v3. (3 razy, szlif co warstwe).
    Głośnik oraz tylni panel (MDF 1cm) są przymocowane sa pomocą śrub M5 albo M6 już nie pamiętam dokładnie, które z kolei wkrecają się do samowrzynających nakrętek (raki bodajże to się nazywa)
    (na fotkach nie widac tej watoliny, wzmocnienia sa na sciankach i do tego przeciwlegle sciany sa tez polaczaone)

- panel kontrolny:
    Panel wykonałem z 2mm blachy aluminium na którą przykleiłem papier samoprzylepny z etykietami gniazd, potencjometrów etc.
    Na to wszystko na koniec w celu zabezpieczenia nakleiłem folię samoprzylepną.

- głośnik:
    Tutaj nie trzeba się rozpisywać, dobrze znany polski przetwornik z podwójnym magnesem Tonsil GDN 30/120/1, 120 RMS, 8 Ohm. (holton ma na tyle mocy ze uciągnie drugi taki podpięty równolegle, stąd sub ma wyjście na drugi głośnik, bądz jakiegoś Peerlessa kiedyś, póki co starcza)

- elektronika:
    Wzmacniacz, dobrze znany Holton 400W na płytce od altrona (żałuję ze nie wytrawiłem sam), kondensator jentzen audio 2.2uF na wejściu, tranzystory MPSA42 zamiast standardowych BC, prąd spoczynkowy ustawiony poprzez wlutowanie rezystora 10 Ohm zamiast jednego z bezpieczników oraz ustawieniu napięcia o wartości ~1V na tym rezystorze.
    Radiator jaki został pierw zamocowany był niestety za mały (200x130x35mm), obecenie jest już inny radiator o wymiarach 300x180x55mm, który po ostrym, "słuchaniu" nagrzewa się dość znacząco.

Filtr, kupiłem używke filtra SUB4 (http://www.cartonaudio.com/), filtr posiada regulację głośności, regulację odcięcia, odwracanie fazy i podobno filtr subsoniczny, zasilam go napięciem 2x15V, wejścia LOW i HIGH, sumator wejść.

Zasilacz holtona, mostek 50A +radiator (chłodzenie w sumie nie potrzebne, radiator miałem akurat zpasował), 4 x 10 000uF 80V (mogły być na 100V, lecz te kupiłem po bonusowej cenie), do tego jakieś dwa małe kondy 10nF bodajże.
    Trafo 2x55V 500VA (tak wiem, głośnik 8 Ohm więc po co takie trafo, heh ... no akurat tak się złożyło ze trafo zostało z innego projektu, nie było sensu specjalnie kupować trafa 300VA pod to).
    Trafo jest podłączone poprzez układ soft-start.

Zasilacz filtra, małe trafo 2x15V, stabilzatory napięcia 7815, normalny stabilizowany zasilacz symetryczny, zasila on filter, układ opóźnionego załączania głośnika (również szybkie odłączanie) oraz selektor wyjść.

Układ opóźnionego załączania głośnika + DC detect w jednym, to tak przy okazji, w sumie chodzi tu głównie o szybkie odłączanie głośnika po odłączeniu zasilania, jest to nic innego jak układ NE085, a jako DC detect układ od vallemana, lecz nie sa to diwe osobne płytki, postanowiłem połączyć te dwa układy w jeden, przerobiłem płytkę od NE085 tak żeby była tylko pod jeden głośnik, a następnie dodałem do niej elementy DC detect vallemana i w ten sposób wyszedł jeden ładny układ, który realizuje te dwie funkcje (schemat płytki, spis elementów są w załączniku)
    DC detect testowałem poprzez podpięcie zasilania 12V z jakiegoś tam zasilacza, działa bardzo dobrze.

Stand-by, najzabawniesze ze wszystkiego. Jest to nic innego jak przekaźnik bistabilny firmy Zamel (taki do halogenów np.) w wersji na 24V oraz trafo dzwonkowe (wyjścia 8/12/24V), jedno i drugie mocowane jest do szyny TH-35. Pytanie czemu coś takiego.
    Sub w ogóle nie miał mieć na początku stand-by, miał być tylko głowny switch z tyłu i tyle, lecz gdy byłem po radiator w pewnej firmie elektrotechnicznej (wysprzedaż) zauważyłem ten przekaźnik na blacie podłączony, z ciekawości (nie wiedząc co to w ogóle jest) przycisnąłem przycisk "test", a tu hehe okazało się że jest to po prostu on/off na dowolny przycisk, tak więc nie patrząc na cene (ceny smieszne na wysprzedaży) kupiłem go razem z trafem, myślałem ze będzie to pobierało dużo prądu na stand-by lecz jednak nie, podpiąłem miernik do mierzenia poboru mocy przez urządzenia to wskazywał 0.00 (tolerancja +/- 2W) tak więc jest OK.

W planach jest budowa drugiego subwoofer o identycznym rozmiarze komory, takim samym głośniku oraz BR. Bedzie on wyglądał identycznie i grał tak samo lecz będzie on pasywny. Bedzie go napędzać ten sam Holton.
    Przełączanie wyjść zrealizowałem na dwóch przekaźnikach. Jest to bardzo prosty układ zbudowany za pomocą dwoch przekaźników, stabilizatora 12V, diód prostowniczych + diód zabezpieczających cewki przekaźników oraz przełącznika 3-stopniowego (on/off/on, 3 pin, MTS-103). Gdy napięcie dochodzi do któregoś z przekaźników następuje wtedy odłączenie głośnika.

- obsługa pilota RC5
    Układ zrealizowałem na prostym zasilaczu + stabilizator 5V, Atmega8, PC827, BA6218, MOC3021, odbiornik IR TSOP1736.

Czemu takie elementy, a nie inne.
    Ogólnie miał mi to ktoś zrobić, ale jak usłyszałem że mam za to zaplacić 300zł to zacząłem się śmiać i postanowiłem to wykonać sam (nie mając jeszcze pojęcia o IR, AVR, BASCOM etc)

Jeśli chodzi o Atmega8, wybrałem go ponieważ zakupiłem programator z podstawką + takim właśnie prockiem, jest to mój pierwszy procek w życiu, który zaprogramowałem. (wiem wiem, można to swobodnie zrealizować na mniejszym ATtinyXX, mnie to nie przeszkadza)

Czemu MOC3021, a dlatego że przekaźnik bistabilny, który jest odpowiedzialny za stand-by u mnie w subik jest sterowany napięciem zmiennym, tak więc wybór był prosty. MOC podpięty do procka przez rezystor ~200Ohm.

Czemu PC827, tu z kolei "output selector" sterowany jest napięciem stałym, znajdują się tam dwa przekaźniki (wiem że nie zaleca się uruchamiania przekaźnika przez transoptor, lepiej np jakiś tranzystor BC, lecz po testach nie zauważyłem żeby coś się z tym działo, te przekaźniki pobierają raczej mało prądu, do tego w jednym czasie zasilany jest maksymalnie 1 przekaźnik), tak więc póki co zostawie to tak jak jest

Czemu BA6218, pomyślałem że jak już mam stand-by, output selector na pilocie to czemu nie zrobić odrazu głośności (raczej jej nie używam, ale to tak przy okazji ;p).
    Jest to prosty układ scalony do którego podpinamy silnik DC 5V, a następnie mówiąc na chłopski rozum "sterujemy plusem" w która strone ma się silniczek kręcić. Będzie podpięty pod niego potencjometr z zintegrowanym silnikiem (na allegro można wyrwać ALPSA za 35zł, bądz potencjometr od polskiej firm za około taką samą cenę)

Reszta części jest raczej oczywista.

Co do pilota, to kupiłem na allegro za około 4 złote mały pilot od TV Philipsa (RC5).

To chyba tyle. Jest teraz o wiele wygodniej. Nie trzeba się odrywać od łożka ;p

Aha, odbiornik TSOP zamocowałem na przeciwległej ściance do bass refleksu wewnątrz, spokojnie łapie sygnał z pilota i nic nie "śwista", jest odpowiednio daleko.

Jakby ktoś potrzebował płytkę, ten prosty program cokolwiek z tego projektu to pliki są na elce w dziale DIY.

Pare fotek.

Damn, troche sie nazbieralo ;/
    Wydaje mnie sie ze bez podgladu bedzie latwiej, jak sie nie bedzie podobac to zmienie.

A tu jak szafki, przedmioty w moim pokoju ladnie sie synchronizuja podczas zejscia w piosence Chemical Brothers, mikrofon w kamerze charczy:
    http://www.wrzuta.pl/audio/awqN4qa1EW/hehehe

Zapraszam do komentowania, krytykowania :)

Ogólnie ok, głośnik przez niektórych zjechany.Najważniejsze że
    Zamieszczone przez tom3kk
    przedmioty w moim pokoju ladnie sie synchronizuja
    Klasycznie wykonana z płyty MDF o grubości 18mm.
    ?

Skomentuj

Miało być wiórowa, mój błąd. Napisalem tak i potem przekopiowałem, nie moge tego już na elce zmienić.
      Z synchronizacją to żart, szafki wpadają w takie drgania w czasie zejściaże uszy rozrywa, zresztą słychać.

Jeśli o to Ci chodziło.

Pozdrawiam

Skomentuj

Ok najważniejsze że Tobie pasuje! :wink:

Skomentuj

Re: Subwoofer by tom3kk (Tonsil GDN 30/120/1 + Holton 400)

Nie napisałeś nic o kosztach całego przedsięwzięcia.

Tak sobie myślę, że jak dałeś głośnik w dół, 6 cm nad podłogą to nic dziwnego, że Ci cały pokój skacze i "przedmioty ladnie sie synchronizuja".

Wydaje mnie sie ze bez podgladu bedzie latwiej, jak sie nie bedzie podobac to zmienie.
          To nie kwestia podobania, tylko to strasznie upierdliwe klikać w klikadziesiąt linków. Chyba lepszym pomysłem byłoby sobie zrobić np. jakąś galerię na picasa

Będzie podpięty pod niego potencjometr z zintegrowanym silnikiem (na allegro można wyrwać ALPSA za 35zł, bądz potencjometr od polskiej firm za około taką samą cenę)
          Alps z silniczkiem za 35zł... chyba za 135 ?

Skomentuj

No właśnie, zapomnialem o kosztach cholerkach.

Co do ALPSA, tak ostatnio gość miał 10 sztuk, po 36 zł bodajże. Bo tak normalnie po około 120zł chodzą.

Tak głośnik do ziemi, ale dużo robi ustawienie suba w pomieszczeniu ja mam go teraz tak ustawionego że przy kompie nparawde nieźle słysze, a jak np. stane koło do drzwi to już kiszka jest.

Nie ma znaczenie czy dam głośnik do ziemi czy połoze go bokiem, do głośnika idą takie waty ze masakra ;]
            Zawsze jak pogrzeje to sąsiadka puka mi w ściane, naprawde jest bardzo głośny. Może to niedowiary ale tak jest, miałem u siebie w domu suba JBL 250 no fakt, grzmocił mocniej ale żeby to jakaś sakramencka różnica była to nie.

Koszta:
            trafo 500VA 55V - 130zł jakiś czas temu
            holton 400 płytka, tranzystory, częsci - 90zł
            kondensatory 4x 10 000uF 80V Jamicon - 17zł za sztukę
            przetwornik GDN 30/120/1 - 150zł
            płyty, kleje, wkręty, lakier, spray - 70zł
            BR - 9zł
            mostek 50A - 6zł
            filtr SUB4 - 25zł
            przekaźnik bistabilny Zamel PBM-01/24V + radiator + trafo - 90zł (śmiech jak za taki radiator)
            reszta elektroniki, gniazda, gałki, przekaźniki, układ pilota, pilot etc - 50zł
            fornir topola - 40zł

około ~750zł (tam dokładnie już nie pamiętam niektórych cen, sub dośc długo powstawał, coś też zostało dodane etc.)

Skomentuj

Za duza obudowa, 60litrow spokojnie starczy. No i po co 4x10mF w zasialczu 2x10mF spokojnie straczy. Oczywiscie na 80V, bo poco na 100V dwac kondenstaory.

Nie wiem po co link do jakiegos dziwnego dzwieku. Ktos tam pierdział? :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                Za duza obudowa, 60litrow spokojnie starczy. No i po co 4x10mF w zasialczu 2x10mF spokojnie straczy. Oczywiscie na 80V, bo poco na 100V dwac kondenstaory.

Nie wiem po co link do jakiegos dziwnego dzwieku. Ktos tam pierdział? :mrgreen:
                Kondy tez w sumie zostały z trafem z czegoś innego.
                Nie miałbym co z nimi zrobić, jakoś nie bawie się na codzień elektroniką, zmarnowałby sie tylko tak więc je wsadziłem. Buda 60 litrów, czy ja wiem z tego co przeglądałem inne konstrukcje to około 70 L ludzie dawali.
                Można to w sumie prosto sprawdzić ale jakoś nie potrzebuję. Jestem zadowolony z tego co jest.

A to pierdnięcie :P to mikrofon od kamery. Fakt ten "track" niczego nie dowodzi, to tylko taki bonus, to tyle.

Pozdrawia, Dzięki.

Skomentuj

Zadowolony bedziesz napewno bo to dobry glosniki i konstrukcja tez. Niestetey nie da sie ocenic jak gra samamu nie sluchajac (nagranie niestety nie przekauje 99% tego jak on gra)

Skomentuj

Ładna "praleczka" widziałem na elce. Na pierwszym zdjęciu z fornirem, widać szpary, ale ostatecznie jakoś je zamaskowałeś, albo fornir nie był jeszcze doszlifowany. Ogólnie niemożna się do niczego przyczepić.
                    kondensator jentzen audio 2.2uF na wejściu
                    co da wymiana jednego kondensatora jak w całej drodze od źródła są i tak elektrolity.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                      Ładna "praleczka" widziałem na elce. Na pierwszym zdjęciu z fornirem, widać szpary, ale ostatecznie jakoś je zamaskowałeś, albo fornir nie był jeszcze doszlifowany. Ogólnie niemożna się do niczego przyczepić.
                      co da wymiana jednego kondensatora jak w całej drodze od źródła są i tak elektrolity.
                      Tak, to bylo wstepne docinanie odrazu po klejeniu. Pozniej to maszynka szlifnalem, widac na pozniejszym zdjeciu w dobrym swietle przod. (fotka na plytkach w ganku ehehe)

Z kondensatorem to racja, kupilem tak bez powodu w sklepie razem z BRem o ile pamietam :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Fajna konstrukcja.Ciekawi mnie jak to gra?, najważniejsze aby tobie sie podobało.
                        jakim klejem przyklejałeś fornir?
                        pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky
                          Fajna konstrukcja.Ciekawi mnie jak to gra?, najważniejsze aby tobie sie podobało.
                          jakim klejem przyklejałeś fornir?
                          pozdrawiam.
                          Jesli mieszkasz kolo Oswiecimia to zapraszam na beera i odsluch, a co do kleju to kleilem to Henkel Moment czy cos takiego, taki bialy.

[edit]
                          oops, Zamość jednak nie kolo oswiecimia.

Skomentuj

przesadziles z opisem :shock: cos dlugo sie czytalo :razz:

lecz po odjęciu wzmocnień ścianek oraz watoliny
                            a to kolega nie wie ze wytlumienie pozornie ZWIEKSZa objetosc kolumny?
                            Cała obudowa oklejona fornirem topolowym o grubości 2mm
                            :shock: czy aby napewno? skad taki gruby fornir dorwales?
                            radiator o wymiarach 300x180x55mm
                            gdzie taki kupiles? czyzby piekarz? duuzy :mrgreen:
                            Zamieszczone przez gRRuby
                            nie. 32-35zl. sam mam takie 2 :P
                            czesto na allegro koles je wystawia

wszystko zrobile sam i za to naleza ci sie gratulacje.

ale teraz zaczne sie czepiac.
                            dlaczego z tylu widac jeszcze wiorowke? zrob cos z tym :???:
                            ten radiator sie grzeje? przy dostarczaniu 100-150W do glosnika? :shock: cos chyba jest z nim nie tak...
                            jak wyglada doprowadzenie zasilania? czy tam przypadkiem nie ma kabla wtyczka-wtyczka? wydaje mi sie ze tak - to jest niebezepieczne :???:
                            no i to nagranie - myslalem ze przynajmiej film pokazesz :P

nie pasuje mi wizualnie ten fornir do takiego kloca ale calosc ogolnie udana

tom3kk napisał/a

akurat to wplywa na brzmienie calosci. ale nie trzeba az takiego kolosadawac - wystarczy maly MKT

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              przesadziles z opisem :shock: cos dlugo sie czytalo :razz:

lecz po odjęciu wzmocnień ścianek oraz watoliny
                              a to kolega nie wie ze wytlumienie pozornie ZWIEKSZa objetosc kolumny?
                              Cała obudowa oklejona fornirem topolowym o grubości 2mm
                              :shock: czy aby napewno? skad taki gruby fornir dorwales?
                              radiator o wymiarach 300x180x55mm
                              gdzie taki kupiles? czyzby piekarz? duuzy :mrgreen:
                              Zamieszczone przez gRRuby
                              nie. 32-35zl. sam mam takie 2 :P
                              czesto na allegro koles je wystawia

wszystko zrobile sam i za to naleza ci sie gratulacje.

ale teraz zaczne sie czepiac.
                              dlaczego z tylu widac jeszcze wiorowke? zrob cos z tym :???:
                              ten radiator sie grzeje? przy dostarczaniu 100-150W do glosnika? :shock: cos chyba jest z nim nie tak...
                              jak wyglada doprowadzenie zasilania? czy tam przypadkiem nie ma kabla wtyczka-wtyczka? wydaje mi sie ze tak - to jest niebezepieczne :???:
                              no i to nagranie - myslalem ze przynajmiej film pokazesz :P

nie pasuje mi wizualnie ten fornir do takiego kloca ale calosc ogolnie udana

tom3kk napisał/a

akurat to wplywa na brzmienie calosci. ale nie trzeba az takiego kolosadawac - wystarczy maly MKT
                              Tiaq opis, na elce czesto sie czepiali ze ludzie nic nie pisza, no to napisalem hehe ;p

Z tym wytlumieniem to ciekawe, nie wiedzialem. Logicznie myslac jesli dodamy cos do srodka to wiadomo obietosc sie zmniejsza, no coz bylem w bledzie :)

Fornir z allegro, niestety byl kupiony jeszcze w tamtym roku. Naprawde jest gruby, tak nawet gosc na allegro pisal ze ma 2mm, sprawdzalem suwmiarka i faktycznie jest.
                              Kupilem taki poniewaz platy byly dosc szerokie i nie musialem nic skladac.

Nie, radiator, przekaznik i trafo mam od nas z juz nie istniejacej hurtownik elektro-technicznej.
                              Fakt, taki sam profil bodajze na dlugosc mozna dostac u piekrza, tylko cholernie drogi.

Ta wiorowka zostala tak swiadomie, nie chcialem nic z tym robic. Mnie nie przeszkadza.
                              Radiator sie nagrzewa dosc sporo po tak okolo 2h mocnych godzinach sluchania, poprzedni w ogole nie dawal sobie rady z odprowadzaniem ciepla bez wentylatorka.

Z wtyczka nie rozumie? Jest tam gniazdo takie jak w zasilaczu komputerowym i do tego odpowiedni kabelek.

Heh to nagranie jest w sumie lipne, na elce dalem filmik z bass i love you, lecz nie jest to jeszcze najglosniej. Niestety nie moglem w tamtej chwili nagrac czegos glosniejszego, byc moze nagram cos jeszcze.

Nie wiem tak OT napisze ze jak podpinam urzadzenie do mierzenia poboru mocy z sieci przez urzadzenie, to max peak wychodzi cos kolo 190 watów.

Wiadomo czlowiek uczy sie na bledach, nastepny o ile powstanie juz bedzie mial zaaplikowane poprawki.

Dzieki wielkie za odpowiedz :)

Skomentuj

Oświęcim! :) Jak miło zobaczyć kogoś z okolic Kłania się Zagórze - koło Chrzanowa :)

Subwoofer całkiem fajny

Widzę, że wreszcie ktoś urozmaicił swój sprzęt dodając sterowanie na pilota.

Dobrze, że właściciel jest zadowolony :)

Gratuluję udanej konstrukcji.

Skomentuj

Holton robi z tym głośnikiem co chce.

Moim zdaniem wzmacniacz ma STEROWAĆ głośnikiem a nie robić z nim co mu sie podoba ....

znasz takie powiedzenie ??
                                  Głośnik lata jak szmata a dźwieku zero ?!
                                  Popraw to zdanie : ))

Skomentuj

@cudny90
                                    witam i dzieki :)

Zamieszczone przez Młody audiofil)
                                    Holton robi z tym głośnikiem co chce.

Moim zdaniem wzmacniacz ma STEROWAĆ głośnikiem a nie robić z nim co mu sie podoba ....

znasz takie powiedzenie ??
                                    Głośnik lata jak szmata a dźwieku zero ?!
                                    Popraw to zdanie : ))
                                    Oj widze ze "audiofil" sie wypowiedzial ;p
                                    Fakt brzmi troche "nie elegancko" i nie profesjonalnie, niestety nie moge juz poprawic postu :)

Dzieki.

Skomentuj

Z wtyczka nie rozumie? Jest tam gniazdo takie jak w zasilaczu komputerowym i do tego odpowiedni kabelek.
                                      a faktycznie - teraz sie przypatrzylem i jest komputerowy :lol:
                                      wydawalo mi sie ze to taka najzwyklejsza wtyczka plaska do zasilania... :roll:

Skomentuj

ten głośnik weźmie na swoje barki 90L.

wszystko sprowadza się do tego kto co lubi. Kontrola czy zejscie.

sub udany. :twisted:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X