Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] podłogowe slavOK'a prawie Ostinato

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] podłogowe slavOK'a prawie Ostinato

Witam

Po wieeeelu miesiącach w końcu udało mi się ukończyć mój projekcik DIY zamierzenia były takie by zrobić to w ciągu miesiąca max 2, jednak okazało się to
    niewykonalne ze względu na brak czasu... no ale w końcu się udało, chociaż jeszcze nie do końca bo brakuje kolców, no ale już zamówione piękne w kolorze
    grafitu :)

do rzeczy

Co to w ogóle jest ano jest to dość mocno zmodyfikowany klon Ostinato 2000, miał być klon ale po przeczytaniu wielu tematów na różnych forach doszedłem
    do wniosku, że przyda się kilka modyfikacji

A wiec po kolei co uległo zmianie w stosunku do oryginału, największa zmiana to kopułka d27 została zastąpiona przez d25ag kopułka metalowa, podobno gra
    o wiele lepiej i precyzyjniej (nie wiem nie słyszałem d27) wiadome, że zmiana kopułki pociągnęła za sobą zmiany w zwrotnicy, zwrotnica wykonana wg
    projektu wyhaczonego na forum audiostereo robiona na słuch, aczkolwiek ostatnio pomierzona i okazało się, że zrobiona dobrze.

Elementy zwrotnicy z zam, w polinku:
    [code]
    cewka powietrzna: 1665 0.52 mH 0.590 Ohm dr-0.70 / 5,82 / 2szt
    cewka rdzeniowa: 5130 1.50 mH 0.180 Ohm dr-1.20 / 16,13 / 2szt
    Jantzen Audio Denmark Cross-cap 400/ 3.90 5,69 / 2szt
    Jantzen Audio Denmark Cross-cap 400/ 4.70 6,56 / 2szt
    MET-TY 5/ 3.30 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 3.30 Ohm J / 0,51 2szt
    MET-TY 5/ 4.70 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 4.70 Ohm J / 0,51 2szt
    MET-TY10/ 6.80 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 6.80 Ohm J / 1,63 2szt
    RURA BASS900024 fi-68x160mm.Czarny polipropylen. 4,32 / 2szt
    C4/GN/TER-803C Terminal 803C (bi-wiring) z uszczelka - 4 zlocone zlacza 12,93 / 2szt
    [/code]

Kable Jantzen'a i procaba.

Kolejna zmiana to litraż w jakim pracuje m18wh u mnie jest to niecałe 19 litrów a nie 30 jak w ost.

cóż to by było na tyle
    czyli mamy
    Vify d25ag + m18wh w 18 litrach.

Obudowa
    wykonana z 22 milimetrowego mdf'u z przegrodą pomiędzy d25 i m18 oraz z pochyloną dolną przegrodą w komorze w której pracuje m18wh, wszystko klejone na
    jowacollu (taki klej do drewna) i skręcane konfirmantami, miejsca śrub, łączenia płyt zaszpachlowane i wyszlifowane, miejsca pod głośniki wycięte
    wyrzynarką, wcześniej za pomocą cyrkla do wiertarki wycięte wyżłobienia pod wyfrezowanie następnie materiał wybrany frezarką.

Przetworniki przykręcone za pomocą śrub imbusowych.

Obudowy oklejone naturalną okleiną palisander (droga i paskudna w obróbce okleina... ale za to bardzo piękna z wspaniałym rysunkiem) okleina klejona na wikolopodobnym kleju, (nie moment ze względu na to, że zesłyszałem od stolarzy, że moment lubi puszczać po paru latach, zwłaszcza jak głośniczki stoją gdzieś koło grzejnika) klej nakładany na liście i
    na obudowę następnie liście na obudowę na przeciwległe ściany na to płyty i ściski meblarskie, tak zostawione na całą noc i w kolejny dzień kolejne
    przeciwległe ściany... samo okleinowanie zajęło prawie tydzień, okleina wyszlifowana, następnie nałożone trzy warstwy lakieru półmatowego za pomocą pistoletu natryskowego.
    wytłumienie jak na razie z gąbki bo nie miałem nic innego, ale spełnia swoją role nie ma nieprzyjemnego pogłosu i dudnienia.

Odsłuchy:
    Nie miałem wcześniej do czynienia z sprzętem dobrej klasy ale jak dla mnie e głośniczki grają rewelacyjnie, bass nie powala ale jest go tyle ile ma być d25 wykazuje się wspanialą detalicznością i czystością brzmienia, jestem bardzo zadowolony z tych głośniczków, cały czas się wygrzewają ale z godziny na godzine jest coraz przyjemniej.

Zestaw napędzam Yamaszką AX-500 charakteryzującą się czystym neutralnym brzmieniem.

Koszty:
    Przestałem liczyć po zakupie przetworników ale coś około 1200zł
    sam fornir kosztował ponad 2 stówki, ale nie było to tak bardzo odczuwalne bo wydatki rozłożyły się w czasie

teraz kilka fotek:

trzeba kliknąć w miniaturkę by powiększyć zdjęcie:

fotka po frezowaniu

tutaj wycinanie otworów pod terminale

Pierwsze przymiarki

Zworki może nie zasługują na miano miss zworek ale spełniają swoją role.

Pierwsze przymiarki

Montaż zwrotnic w obudowach

Montaż przetworników (pod m18 przyklejone uszczelki piankowe do uszczelniania szyb, bardzo dobre uszczelnienie i przede wszystkim tanie jak barszcz)

Rurki BR poszerzone na końcu w celu wyeliminowania gwizdania podczas przepływu powietrza.

Takie wkręrteczki to genialna sprawa w miejscach gdzie nie ma miejsca na wbijane nakrętki z kolcami

NO I EFEKTY KOŃCOWE:

tutaj fota obudowy bez przetworników

brakuje jeszcze kolców ale na dniach mają przyjść bo już zamówiłem :)

Wnioski końcowe, DIY uczy bardzo dużo, uczy wytrwałości i cierpliwości, no i umiejętności manualnych najważniejsze to się nie napalać bo jak się napalimy i będziemy chcieli zrobić projekt w "dwa dni" to nie dość, że nic z tego nie wyjdzie to jeszcze będziemy musieli poprawiać 10 razy...

Specjalnie podziękowania dla:
    nonameplum za pomoc w projekcie obudowy
    Pawła S. za pomoc w budowie zwrotnicy
    kondraxowi za ogólne sugestie i pomoc
    i dla całej reszty która mi pomagała w realizacji projektu.

To ja jako pierwszy, ładne klasyczne podłogówki nic dodać nic ująć :)

tak trzymać !

Skomentuj

Klasycznie... będzie gadanie "czemu takie odległości między przetwornikami" :p Wykonanie wydaje sie być na bardzo dobrym poziomie. Gratuluje udanej konstrukcji.

Skomentuj

odległości są ok :) tak mi się podobało, znów bez przesady z tymi odległościami tam jest 17 mm hehe

Skomentuj

odległości są całkiem OK

rzeczywiście fornir fajny, ale drogi. ciekawe jak te D25 spisują się w porównaniu z DX25 czy XT25 bo pierwszy raz taki widzę w konstrukcji. zwrotnica jak zwrotnica, moja też była ładniutka zanim nie polutowałem kabli - potwornie dużo cyny poszło.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

No no kolumienki extra wszystko na swoim miejscu w odpowiednich proporcjach i starannie wykonane. Czym profilowałeś BR? Widzę że masz identyczny telefon i dywan jak ja tylko kolor moich monitorów do niczego nie pasuje :cry:
            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e4b8b57d6.html

Skomentuj

br profilowałem butelką z wina heheh, podgrzewasz końcówkę br, np za pomocą opalarki, następnie nakładasz rurkę br na butelkę po winiaczu i jazda

Skomentuj

proste skrzynki ostatnio srednio mi sie podobaja, jednak przy tym fornirze szacun...

Skomentuj

Najpierw otwierasz wino, pijesz, jak się skończy bierzesz opalarkę [...] :P
                  Wg mnie również bardzo udany projekt. Fornir nie w moim stylu, ale cała reszta jak najbardziej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez slavOK
                    Zworki może nie zasługują na miano miss zworek ale spełniają swoją role.
                    Dobry tekst
                    br profilowałem butelką z wina heheh, podgrzewasz końcówkę br
                    tak myślałem że na ciepło profilowane ogółem to bardzo ładna konstrukcja, wykończenie trochę nie trafia w mój gust ale o tym się nie dyskutuje :wink: jak dla mnie cacy, ode mnie masz 9/10 :wink:

Skomentuj

No pogratulować dobrej roboty.Faktycznie wydaje się jak by kopółka była 3cm wyżej ale jak tam jest 17mm to ok.Całkiem miło :)

Skomentuj

Pisałeś że lakier nakładałeś natryskiem, ile jest warstw i czy szlifowałeś każdą warstwę a jeśli tak to jakim papierem,jaki lakier? Najbardziej lubię taki rodzaj powierzchni na kolumnach :wink:

Skomentuj

Ładne :smile: . Sam niedługo zaprezentuje klony ostinato (jak przyjdą głośniki z zamówienia z AC.... ehhh.... skrzynie już czekają). Można prosić o wymiary, bo nie znalazłem takiej informacji.

Skomentuj

W mój gust trafiłeś idealnie, nie mogę oderwać wzroku od tego forniru.
                            Bardzo fajny opis.
                            GRATULUJE...

Skomentuj

Klasycznie, prosto i schludnie. Fornir mi się bardzo podoba, tego typu odcienie i słoje najbardziej trafiają w mój gust. Gratuluje ukończenia projektu.

Skomentuj

W mojej ocenie 5/5 gra też zapewne zgodnie z twoimi oczekiwaniami,od początku do końca pełen profesjonalizm.Pozdrawiam.

Skomentuj

jak u innych tak i umnie pozytywna ocena.

Skomentuj

br profilowałem butelką z wina heheh, podgrzewasz końcówkę br, np za pomocą opalarki, następnie nakładasz rurkę br na butelkę po winiaczu i jazda
                                    hehe. ja chcialem to na tokarce robic ale jak widac wystarczy i butelka :lol:

Takie wkręrteczki to genialna sprawa w miejscach gdzie nie ma miejsca na wbijane nakrętki z kolcami
                                    bardzo przydatna rzecz ale bez idealnie wywierconych otworow jest problem z wkreceniem tego :???:

Wnioski końcowe, DIY uczy bardzo dużo, uczy wytrwałości i cierpliwości, no i umiejętności manualnych najważniejsze to się nie napalać bo jak się napalimy i będziemy chcieli zrobić projekt w "dwa dni" to nie dość, że nic z tego nie wyjdzie to jeszcze będziemy musieli poprawiać 10 razy...
                                    no i tego poczatkujacy jeszcze nie wiedza. mysla ze mozna kolumny zbudowac w 1-2 dni, mozna ale co z tego skoro to bedzie slaby efekt? przykladowo michalowi wyszlo "klawiszowanie" po czasie bo fornirowal na nastepny dzien po sklejeniu...
                                    prawda jest taka ze wszystko musi troche odstac i sie dostosowac...
                                    ale to i tak duzo szybiej niz 1,5 roku z moimi kolumnami :roll:

ja sie przyczepie do jednego - zwrotnice. patrzac na kolumny powiedzialbym ze dales je zlozyc swojemu dziecku :razz:
                                    no ale i tak ich nie widac

calosc ladna, klasyczna, elegancka

jakies bledy zrobiles?

Skomentuj

Kolumny bardzo ładne :) Tylko dziwi mnie jedno .. Jak ktoś, kto zrobił takie ładne, starannie wykończone, z dbałością o szczegóły, kolumny mógł zrobić takie ohydne ( sorry za szczerość xD ) zwrotnice ... Wiem, że tego nie widać, ale bez przesady :P

Ważne, że opakowanie jest ładne

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                                        Pisałeś że lakier nakładałeś natryskiem, ile jest warstw i czy szlifowałeś każdą warstwę a jeśli tak to jakim papierem,jaki lakier? Najbardziej lubię taki rodzaj powierzchni na kolumnach
                                        Moje lakierowanie wyglądało tak, że zafornirowane paczki zawiozłem do znajomego co lakieruje meble i powiedziałem, nałóż kilka warstw ładnego półmatu, na następny dzień odebrałem i dowiedziałem się, że położył 3 warstwy, jakiej firmy lakier i w jakiej technologii go nakładał się nie pytałem.

bardzo przydatna rzecz ale bez idealnie wywierconych otworow jest problem z wkreceniem tego
                                        no trzeba dobrać odpowiednie wiertło i dobrze nawiercić a przy wkręcaniu użyć sporej siły bo MDF lubi się rozwarstwiać jak się zacznie źle wkręcać....

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        no i tego poczatkujacy jeszcze nie wiedza. mysla ze mozna kolumny zbudowac w 1-2 dni, mozna ale co z tego skoro to bedzie slaby efekt? przykladowo michalowi wyszlo "klawiszowanie" po czasie bo fornirowal na nastepny dzien po sklejeniu...
                                        sam tak myślałem z początku, ale na szczęście coś mi podpowiedziało, że nie tędy droga, chyba zdrowy rozsądek hehe.

ja sie przyczepie do jednego - zwrotnice. patrzac na kolumny powiedzialbym ze dales je zlozyc swojemu dziecku :razz:
                                        no ale i tak ich nie widac
                                        Zamieszczone przez cudny90
                                        Tylko dziwi mnie jedno .. Jak ktoś, kto zrobił takie ładne, starannie wykończone, z dbałością o szczegóły, kolumny mógł zrobić takie ohydne ( sorry za szczerość xD ) zwrotnice ... Wiem, że tego nie widać, ale bez przesady :P
                                        wiem, że nie są wykonane precyzyjnie i schludnie, ale dość solidnie i stabilnie więc nie obawiam się tego, że się rozlecą

taki kontrast pomiędzy obudowami a zwrotnicami wynika z tego, że zwrotnice robiłem z początku po nocach jak byłem jeszcze napalony na "szybki finish" hehe

druga sprawa jest taka, że do stolarki mam rękę z tego względu, że skończyłem technikum przemysłu drzewnego gdzie obyłem się z drewnem i materiałami drewnopochodnymi :) tak, że mam trochę umiejętności manualnych...

jakies bledy zrobiles?
                                        pewnie kilka zrobiłem, ale starałem się poprawiać na bieżąco, np przy wykonywaniu frezów miałem trochę problemów ale szpachla załatwiła sprawę, trochę sobie poprzecierałem okleinę na rogach ale bejca zrobiła swoje i nie widać tych przetarć.
                                        Kolejnym błędem były kable jantzena w wersji solid... cholernie łamliwe i paskudne okablowanie, musiałem je skracać kilka razy ze względy na to, że się po prostu łamały.... w ogóle kupiłem za krótkie te kable i później musiałem jeździć za procabami bo do d25ag zabrakło na długość tego jantzena...

a no i jeszcze jeden błąd nie wziąłem poprawki na jakiś luz w wyfrezowaniach pod głośniki i wchodziły tak ciasno, że musiałem ostro jechać papierem ściernym by powstał tam jakiś luz :razz:

ogólnie to jestem zadowolony z pracy nad tymi kolumienkami bo w moim przekonaniu wyszły dość ładnie, zważywszy na to, że to pierwszy raz, wracając do zworek to też mi się nie podobają za bardzo, ale cóż, szczerze nie chce mi się już ich poprawiać, chyba, źe będę wprowadzał jakieś modyfikacje...

dzięki za opinie.

Pozdr.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X