Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] al'a sonus faber

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] al'a sonus faber

Tym razem coś z wysokiej półki kolumny al'a sonus faber, na głośnikach vifa, zostały ukończone 05-01-2009r. Zwrotnica 12/6 db obudowa 18 litrów strojona na 40 hz, wytłumiona, mdf 22mm, co do wykończenia fornir heban, przody kolumn i standów obite skają czarna, frezy po bokach, w standach gniazda na wtyk bananowy, szpilka lub goły kabel, tak samo jak w kolumnach.

W standach został od góry wywiercony otwór na dociążenie 4cm średnicy, bolce mocujące od góry na kolumne aby się nie zesunęła itp, Dzwięk wydobywany jest czyściutki jak łza, bas ciepły ale potrafi mocno uderzyć i jest go wystarczająco także sub nie potrzebny moim zdaniem, wzmacniacz na którym testowałem kolumny to yamaha ax-396 oraz pionner sa-6500 II.

Przetworniki: VIFA M18WH-08-08 + VIFA XT25BG-60-04

Głośniki i reszta komponentów zakupione w hi-end sklepie www.akkus.pl.
    Zwrotnica składana i liczona na zamówienie u Killera z najlepszych części.

ŁAŁ! wypasik

Skomentuj

Ogólnie bardzo ładne ale;

XT powinna być przekręcona o dwie śrubki zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
      Coś więcej na temat tej zwrotnicy od Killera, najlepiej schemat.
      Widziałem to wcześniej na allegro niż tutaj.
      Przydały by się jakieś zdjęcia z budowy no i jakie koszty.

Skomentuj

Wykonanie bardzo dobre, staranne i przemyślane, jedynie ten kierunek usłojenia - poziomy stwarza pewne wrażenie ciężkości, chyba że w naturze tak nie jest.
        Duże brawa :!:

Skomentuj

Re: kolumny al'a sonus faber

Zamieszczone przez funiax1
          Ogólnie bardzo ładne ale;

XT powinna być przekręcona o dwie śrubki zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
          Coś więcej na temat tej zwrotnicy od Killera, najlepiej schemat.
          Widziałem to wcześniej na allegro niż tutaj.
          Przydały by się jakieś zdjęcia z budowy no i jakie koszty.
          A co za różnica z tym jak przykręce? Żadna, mi się tak akurat najbardziej podoba:) Od Killera niczego się dowiedzieć nie da bo nie podaje nic, zdjęcia z budowy nie mam a co do kosztów to nie zdradzam:)

[ Dodano: 2009-02-10, 21:33 ]
          Zamieszczone przez KAPRINT
          Wykonanie bardzo dobre, staranne i przemyślane, jedynie ten kierunek usłojenia - poziomy stwarza pewne wrażenie ciężkości, chyba że w naturze tak nie jest.
          Duże brawa :!:
          Nie stwarza wrażenia ciężkości, a tak położony fornir najlepiej się porezentuje według mnie:)

Skomentuj

No jeżeli tobie się tak podoba to ok. lecz zauważ że po przekręceniu głośnika tak jak podałem układ wszystkich wkrętów jest symetryczny względem pionu, wiem że podłączenie głośnika jest wtedy od góry, jeżeli to ci nie odpowiada to można go dać przekręconego od tej pozycji o180 stopni, podłączenie jest wtedy na dole ale trzeba wiercić nowe dziury na wkręty.
            Zamieszczone przez mlodysuchy
            Od Killera niczego się dowiedzieć nie da bo nie podaje nic,
            Zrób zdjęcie zwrotnicy, chyba że też nie zdradzasz.
            a co do kosztów to nie zdradzam
            Rozumiem sprzedajesz.

Skomentuj

może i jest, może i masz racje jak znajde czas to zobacze czy będzie lepiej:) Wtedy mi się tak podobało, jak rozkręce kolumne to zrobie zdjęcie zwrotnicy specjalnie nie będę wyciągał.

Skomentuj

monitorki ladne, wygladaja na dobrze wykonane. dobrze dobrany fornir - podoba mi sie :)
                standy do kompletu tez robia wrazenie

jak robiles te zaokraglenia na froncie? gieta plyta czy frez/szlif?
                dlaczego ten skaj jest taki gladki? jak ja robilem front ze skaju to byl duzo bardziej "wzorzysty" :lol:
                czyzbys to docisnal podczas klejenia?

no i teraz zaczynam sie czepiac
                Głośniki i reszta komponentów zakupione w hi-end sklepie www.akkus.pl.
                AKKUS
                Rachunkowość - Finanse Sp. j.

Polecamy kompleksową obsługę małych i średnich firm z kapitałem polskim i zagranicznym w zakresie:

pełnej rachunkowości i księgowości,
                kadr, płac i ZUS,
                doradztwa i konsultingu w tematach rachunkowości i księgowości, organizacji i zarządzania,
                analiz ekonomicznych oraz sterowania płynnością finansową.
                Posiadamy licencję Ministra Finansów oraz jesteśmy ubezpieczeni od OC z tytułu prowadzenia spraw księgowo - podatkowych firm.
                raczej tego tam nie kupiles :lol:

VIFA M18WH-08-08 + VIFA XT25BG-60-04
                glosniki dobre. szkoda ze zle dobrane do siebie :???:
                cieple brzmienie M18 + detaliczna i ostrzejsza nieco XT25 - troche nie pasuje :???:
                Zwrotnica składana i liczona na zamówienie u Killera z najlepszych części
                no i tym przegles pale i popsules sobie kolumny :twisted:
                jak chcesz je sprzedac to nawet nie wspominaj o tym :!:
                killer nic nie udostepnia nie ze wzgledu na tajemnice handlowa ale ze wzgledu na to ze on (jak sam wspomniales) liczy zwrotnice :lol:

Skomentuj

Kolumny i standy super podoba mi się, świetne wykonanie. Gratuluje.

Jaki lakier użyłeś ile warstw?

Ale XT do m18wh, ale kto co lubi. Nie mój typ ten XT są lepsze w tej cenie.
                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

pomijając fakt, że opis wybrakowany względem wymagań regulaminowych, to opis wklepany ten sam co na alledrogo.

fajne wykonanie, choć z drobnymi niedokładnościami, ciekawy pomysł z kablami w podstawach.
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

He he ja już mocno skrytykowałem kolegę na Elektrodzie za zwrotnicę, ale za to tutaj pochwalę za wygląd na poziomie, ale z przodu mi się tak średnio podobają.

[ Dodano: 2009-02-10, 22:42 ]
                      Zamieszczone przez kondrax
                      Nie mój typ ten XT są lepsze w tej cenie.
                      Kwestia co już się słuchało wcześniej i co się lubi.

Skomentuj

Do: Pawel S.,

Zaokrąglenia frezowane, skaj nie jest gładki tylko zdjęcia takie wyszły :sad:
                        I nie jest nawet klejony tylko przybity zszywkami na tyle i glosniki naciągły reszte :grin:

Do: kondrax,

To nie jest lakier nic z takich rzeczy ale co to może kiedyś zdradze:) schnie przez ok 5 h i nadaje naturalny wygląd fornirowi, do tego nakladany jest smatką a raczej wcierany:)

amdr,

Napisz gdzie te niedoskonałości są, co z tego że opis tak jak na alledrogo? mi i innym to nie przeszkadza bo po co mam pisać to samo tylko w innej formie:)

Skomentuj

mlodysuchy, i się wosk nazywa ?
                          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nie to nie wosk, jak napisze to się napewno co niektórzy bardzo zdziwią, przed nałożeniem było szlifowane papierem 80 potem taką gąbką do lakieru dało to idealnie gładką powierzchnie przez co mogłem to "coś" nałożyć :mrgreen:

Skomentuj

Jasna cholera, jedna z bardziej podobających mi się monitorków jakie pamiętam z forum. :wink:

ładne nadstawki, wszystko ma dobre wymiary wizualne, nietypowy sposób zamontowania XTka.

Ciekawi mnie jeszcze zwrotnica, jej schemat.

Minus za brak właśnej zwroty, bo przy takiej precyzji wykończenia to :idea: :wink:

Skomentuj

I nie jest nawet klejony tylko przybity zszywkami na tyle i glosniki naciągły reszte
                                i tu blad. nie lubie jak cos jest takie malo solidne :P
                                a to akurat da sie wyczuc

Zaokrąglenia frezowane
                                ale chyba jakims duzym frezem? czy tylko fragment a reszta recznie?

Skomentuj

Dlaczego sprzedajesz? skoro
                                  Dzwięk wydobywany jest czyściutki jak łza...
                                  :razz:
                                  Ładnie wykonana obudowa, również jestem zainteresowany zwrotnicą. Oczywiście te 6dB na M18WH :roll:

Skomentuj

DIGIPROCOMP, Sprzedaje bo już mam projekt nastepnych na Scan Speak-ach.

Pawel S., nie widziałeś to nie mów że mało solidne, to jest tak naciągnięte jakby było przyklejone i poprzez dotykanie czy nawet jakbyś chciał to tego nie pomarszczysz ani się nie przesunie, leży jak przyklejone.

Taki frez na frezarke dolnowrzecionową. Czyli powycinałem kwadraty z mdf nałożyłem na szablon i każdą płytkę frezowałem oddzielnie, nastepnie wszystko razem na siebie nakładając skleiłem, po sklejeniu wyciąłem wgłębienie na front.

Skomentuj

amdr,
                                      Napisz gdzie te niedoskonałości są, co z tego że opis tak jak na alledrogo? mi i innym to nie przeszkadza bo po co mam pisać to samo tylko w innej formie:)
                                      ależ proszę bardzo :) łączenie paska forniru nad skajem (to niewyraźne zdjęcie), wysokotonówka krzywo przykręcona. Nie wiem czy to widać na żywo ale na fotkach jakby biały klej był między bokami a skajem - może zdjęcie coś dodaje, czego nie widać.

No i brak schematu zwrotnicy, kosztów (chociaż to pewnie dlatego, że od razu je sprzedajesz).
                                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr,
                                        Już wyjaśniam, łączenia już nie widać bo jest zaszpachlowane, zdjęcia były robione przed więc w piątek może podeśle nowe, żadnego kleju nie widać to jest pył, i nic nie było klejone we froncie, wysokotonówka jest prosto przykręcona:)

Co do zwrotnic to chyba macie wszyscy racje że Killer przesadza co do podawania danych ale jestem bardzo zadowolony ze zwrotnic. Jakbym miał schemat zwrotnicy to bym wstawił tu a co do kosztów to nie podaje bo sprzedaje, jak sie nie sprzedadzą to oddam je bratu i biorę się za kolejne i podam cenę wszystkiego.

[ Dodano: 2009-02-11, 11:54 ]
                                        Zamieszczone przez Killer
                                        niestety nie udostępnie ci żadnych danych konstrukcyjnych zwrotnicy poza
                                        tym ze są to konstrukcje 12/6 dB plus układy korekcyjne ...

wykonuje gotowe zwrotnice do montażu do wskazanej konfiguracji i
                                        konstrukcji ... schematy ideowe i rodzaje użytego filtrowania są
                                        tajemnicą konstrukcyjną ...

Zwrotnice są w pełni poprawnie skonstruowane .. o czym może świadczyć
                                        100% zadowolenie moich klientów

dobra rada - zamiast słuchać ludzi na forum - zaufaj swojemu słuchowi
                                        ... 99% ludzi na forum nie wie o czym piszę i tylko bezmyślnie powtarza
                                        co gdzieś przeczytali .. nie obrażając nikogo ....

Podział wypadkowy na 2700 hz
                                        Ps. Nie wkleiłem tego aby Killera obrażać czy tym podobne tylko aby wszyscy mogli mi uwierzyć że nie podaje on nic, poza tym jestem bardzo zadowolony z jego zwrotnic i nie mam się czego czepiać.

Jeśli to co wkleiłem jest nie zgodne z przepisami forum proszę usunąć.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X