Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Monitor USHER

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] Monitor USHER

Witam.

Wstępniak
    Na samym początku chciałbym podziękować: Sasi (za cierpliwość i wsparcie), Papiemu (za metalochirurgie :lol:), djKeith (za sprzęt pomiarowy), Chłopakom z lakierni oraz rodzince (za wąchanie tego co ja i cierpliwość dla prac o 2 A.M.) :grin:. Kolumny te powstały jako rozwinięcie zakupu tymczasowych monitorów na stancję. Ok. 2 lata temu zrodził się pomysł wykonania zestawu frontowego DIY niestety ze wzg. na powstały projekt (kolumny podłogowe: wysokie 130cm, szerokie ok. 40cm) szukałem czegoś mniejszego na lata przejściowe :razz:. Niestety nie udało mi się zakupić Tango 150, a oferowane zestawy z secondhandu w cenie ok. 600pln były tylko łataniem dziur, a nie rozwiązaniem problemu. Po dozbieraniu funduszy postanowiłem wykonać zestaw na lata zgodny z moimi oczekiwaniami.
    Kolumny powstawały tak długi czas ze wzg. na napotkane problemy, a także studiowanie poza domem.

Wykonanie
    Skrzynia ma pojemność ok. 19 litrów netto, została dostrojona do 40Hz. Kolumny zostały zwizualizowane w ACad, posłużyło to także do wyznaczenia objętości. Skrzynka składa się z 21 (jak dobrze pamiętam :wink:) wręg ułożonych na sobie. Wszystko było wycinane ręcznie wyrzynarką oraz frezarką górnowrzecionową względem wzornika (3'ech) wykonanego także ręcznie w oparciu o projekt z ACad. Pierwsza skrzynia została w całości wycięta na korytarzu piwnicy - pozdrawiam sąsiadów :twisted:. W środku skrzyni znajduje się jedno wzmocnienie w osi głośnika Ś-N. Całość skrzyni klejona na klej poliuretanowy oraz kołki, żadne elementy nie są skręcane.

Niestety pomimo sezonowania MDF 2+3tyg. skrzynki po sklejeniu zaczęły się rozsychać, a raczej MDF rozwarstwiać. W obawie przed rozszczepieniem forniru po x latach skrzynie zostały dodatkowo oklejone 3mm sklejką giętą na gorącą - w domu :mrgreen:.

Po tych zabiegach ścianka kolumn w najcieńszym miejscu ma grubość 23mm, najgrubszy jest podwójny front: 36mm.
    Tunele BR zostały wycięte z odpadów MDF, następnie sklejane kolejno ze sobą, tak aby zgadzały się ich wewnętrzne płaszczyzny później wyrównywałem je z zewnątrz. Tak przygotowane kanały były nasączane lakierem, a następnie malowane od środka lakierem z puszki.
    Tylni i przedni panel ozdobny to zasługa trzymania frezarki w różnych dziwnych pozycjach i masy przyrządów pomocniczych :mrgreen:.
    Otwory w skrzyni zostały wykonane w "tradycyjny" sposób - frezarka i cyrkiel zrobiony z odpadu 3mm HDF przyniesionego ze składnicy.
    Kolumny mają posiadać maskownice. Głównym powodem jest szybkie i trwałe przyklejanie się kurzu do węglowej membrany, a także zniechęcenie gości do organoleptycznego badania jej materiału :razz:. Nie chciałem w lakierowanym froncie umieszczać gniazdek maskownicy więc w front zostało wbite 6 moletowanych pierścieni, do których za pomocą magnesów będzie mocowana maskownica.

W otworze głośnika Ś-N zostały sfazowane krawędzie ze wzg. na dość obfite ramiona kosza USHER'a i promieniowanie przez 36mm tunel przedniej ścianki. Wszystkie krawędzie wewnątrz skrzyni zostały zakonserwowane rozrzedzonym lakierem.

Zwrotnica została podzielona za dwie płytki. Sekcja wysokotonowa umieszczona jest na górnej ściance obudowy, niskotonowa przymocowana do panelu podłączeniowego wykonanego z aluminium, a następnie polerowanego na wysoki połysk. Jako gnizado połączeniowe zastosowałem XLR Neutrika głównie ze względów estetycznych :wink:.

Fornir położony na te kolumny to orzech kaukaski. Zdobycie odpowiedniego forniru i w odpowiedniej ilości zabrało mi ok. 1 miesiąca. Co gorsza nigdy prędzej nie kładłem forniru, a w przypadku tego wzoru każda ze ścian jest łączona z min. 2 liści :twisted:. Niestety poprzeczkę ustawiłem sobie dość wysoko co zaowocowało wieloma problemami i wielokrotnym namoczeniem kolumn w momentach "krwi siarczystej" :lol:. Jedna z kolumn miała zdzierany i kładziony na nowo fornir na górze ze wzg. na niepasujący wzór do skrzyni drugiej. Okleinę nakładałem metodą na żelazko - polecam :mrgreen:.
    Fornir został zabejcowany kolorem: kasztan. Bejcę kupiłem pomarańczową z dragona. Nikt w sklepie nie potrafił mi odpowiedzieć czy jest ona na spirytusie - takiej jakiej szukałem. Niestety jak się później okazało jest ona na acetonie. Bejca ta zrobiła dość mocną kaszanę na skrzyni ponieważ rozmiękczyła fornir do twardości balona :evil: - pojawiły się bąble, a co gorsza klej spod nich "wyparował". Pamiętajcie! Z dragona niebieska bejca jest na spircie :grin:. Nie stosowałem bejc na wodzie ze wzg. na klej, na który był nakładany fornir.
    Na skrzynię zostało nałożone ok. 9 warstw lakieru podłogowego Domalux z czego na skrzyni zostało nie więcej niż 1,5 :mrgreen:. Następnie po przygotowaniu powierzchni została nałożona warstwa lakieru samochodowego wykańczającego. Kolumny spędziły chyba 1,5 miesiąca w lakierni :roll: ale warto było. Skrzynia wewnątrz na górnej sciance i na tunelu BR posiada naklejone maty bitumiczne. Oto jak wyszło:

Odsłuch
    Słucham głównie czarnej muzyki :cool: chociaż czasami zahaczę o praktycznie dowolny gatunek. Oczekiwałem od kolumn przede wszystkim wysokiej kultury w niskich rejestrach ponieważ tutaj najwięcej się dzieje. Postrzeganie tej muzyki jako pewnej formy łupanki jest dużym błędem, a bit bitowi nie równy :mrgreen:. Równie ważne jest zrównoważenie pasma i klarowność wysokich tonów.
    Jak na razie trwają jeszcze próby z wypełnieniem (najprawdopodobniej brak) i strojeniem wysokotonówki :razz:.

Kolumnienki zaprezentowały rewelacyjny jak dla mnie bass. Posiada on właściwe zejście, a przede wszystkim prędkość i "rozdzielczość". Słuchając różnych utworów możemy bez problemu rozpoznać różne wybrzmienia sekcji niskotonowej :mrgreen:. Słuchając ich ma się wrażenie obcowania z o wiele większą konstrukcją.
    Średnica daje wrażenie namacalności dźwięku. Przymykając oczy ma się wrażenie stania muzyka, instrumentu przed nami.
    Wysokie tony hmm... co tu napisać, żeby się nie powtórzyć :razz:. Nie mają całkowicie problemu z wybrzmieniem. Jeśli muszą trzymają swój rytm. Nie odczuwam żadnego efektu ciężkości przytłumienia, a przy tym są ciepłe i nie męczące.
    Myślę, że będę mógł napisać więcej jeśli więcej je osłucham.
    Czekam już na zapięcie ich pod mój wzmak DIY oraz PCM, myślę, że tam pokażą klasę

KOSZTORYS:
    przetworniki - 1220
    mdf - 140
    fornir - 150
    sklejka - 30
    kleje - 60
    lakier - 25
    złącza - 70
    bejca, papiery, kołki, frezy - 100
    rok pracy - ~inf. :mrgreen:

RAZEM: ~1800

Wykonanie pierwsza klasa. A zwrotnica,skad miales projekt? i o co ci chodzi z tym strojeniem wysokotonowki?

Skomentuj

Zwrotnica

Nie obiecuje że jest to ostateczna wersja zwrotki.
      Wspomagałem się projektem: http://members.fortunecity.com/pirim...-u2/KM-u2.html

Zastanawiam się nad tłumikiem 2 lub 3ohm. Kolumny jeśli są skręcone do słuchacza o ok. 10' to podbicie wysokiego skraju pasma znika, niestety ten pomiar gdzieś mi wyparował :neutral: .

Skomentuj

Jedne z najładniejszych monitorów jakie widziałem - można tylko pogratulować pomysłu, wytrwałości i wykonania. Jak dla mnie diyeło sztuki. :grin:

Skomentuj

Łożesz, ale żeś odwalił kolumienki :shock: Naprawdę rewelacyjnie się prezentują (no może mogły być ciut mniej "obłe"). Przede wszystkim gratuluję ogromnej cierpliwości bo wyciąć tyle wręg to nie lada wyczyn. Sąsiedzi pewnie dostawali pianotoku :smile:

Jedynie do czego bym się przyczepił to do Twojego..... nicku. Kompletnie nie pasuje do poziomu Twoich umiejętności. Zresztą tymi kolumnami potwierdzasz, że nie samy basem człowiek żyje :grin:

Skomentuj

Dla mnie wypas po pierwsze przetworniki to jest to co chciałem zawsze zastosowac i siebie w kolumnach tyle że 2,5 way no ale mnie nie stać
            Po drugie wykonczenie robi wileki wrażenie też bym chciał tak samo wykończyć swoje ale przedemną jeszcze długa droga :sad:
            Jeżeli gra to jak wygląda no to rewelacja

pozdrawiam i oby więcej takich konstrukcji :grin:

Skomentuj

Noo naprawde gratulacje...

Pieknie to wyglada...

mozna by sie pokusic moze o przeniesienie do wyroznionych ?

Bo naprawde 1 Klasa.

Mozesz podac z jakich elementow uzyles do tej zwrotnicy ?

Pozdrawiam

Skomentuj

A czy te 19 l to torszkę nie zamało dal tego ushera skor libusz dobry bas to więkrza obudowa dała by ci dodatkowe zejście jeśli dążysz to swojego nicku 20hz :grin:

Skomentuj

Może nie doczytałem a może nie napisałeś ;-)
                  Jaką farbą/lakierem pomalowany jest front i czy stosowales jakiś podkład?
                  Lakierowanie rozumiem to nei Twoje dzielo tylko lakiernika? Jaki lakier zastosował na te pierwsze warstwy ?

Widzialem podobny projekt kolumn robionych z takich wręg sklejkowych, estetycznie kolumny wyglądają świetnie, jednak przychylam się do opinii powyżej że są troche zbyt "obłe" , ale samo wykonanie jest świetne ;-)

Skomentuj

Witam
                    Świetna obudowa, naprawde diyeło sztuki:)
                    Mam pytanie odnośnie frontu czym pomalowany że uzyskano taka ładna czerń fortepianowa?

Skomentuj

Hmm... mój nick :wink:.
                      To kwestia przekory, a nie filozofia życia :razz:.

Oczywiście ten głośnik mógłby pracować w większej obudowie ale:
                      Tak jak pisałem zejście cieszy ale przede wszystkim cenie detaliczność/rozdzielczość no i szybkość, a większa obudowa mogłaby już to zmienić. Wybierając objętość sugerowałem się projektem Akkusa i oryginałem Ushera.
                      Nie wyobrażam sobie już większych monitorów tym bardziej że dodatkowe 5 litrów to na pewno 5cm wysokości.

Fronty są pokryte lakierami samochodowymi. Czyli wykończeniowy przezroczysty, czarna baza, szpachla natryskowa i jeszcze grunt na czysty MDF. Boki to najpierw bejca, capon, lakier poliuretan, a jako wykończenie samochodówka.

No obłe są bo miały być :lol:. Jest jeszcze jedna zaleta takiego kształtu - IMO świetnie maskuje objętość.

Skomentuj

Przepiękne. Bardzo przyzwoite przetworniki, obudowa "sandwich" z nie prostopadłymi ściankami - cholernie sztywna, zapobiegająca powstawaniu fal stojących, nie sądzę aby wygłuszenie było potrzebne. Widać że wygląd i sposób wykonania zaczerpnięty od najlepszych:
                        Obudowa (sklejana): CANTON Reference 9.2 DC
                        Wygląd: strasznie przypomina wyroby sonus faber
                        B-R szczelinowy: usher seria v
                        Asymetrycznie umieszczony tweeter: harpia acoustics.

Jak na to patrzę (znając te przetworniki oraz kilka konstrukcji firm wyżej wymienionych) wyobrażam sobie wspaniałą scenę, nisko schodzący szybki bas, świetną średnicę i dość subtelną górę.

Czym to napędzasz? Czyżby piecykiem DIY z wychyłowymi wskaźnikami i radiatorami umieszczonymi po za obudową, a konstrukcja to dual-mono (też jak u najlepszych)? :wink:

Ciekawi mnie również źródło, kable itp. Może masz fotografie "rozbierane" - czyli co bardzo lubię - zwrotnice. Już sobie wyobrażam płytka dzielona (jak w opisie) a na niej cewki powietrzne, a może i wstęgowe, kondy cross capy lub scr'y. Ech...

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz
                          Hmm... mój nick :wink:.
                          To kwestia przekory, a nie filozofia życia :razz:.

Oczywiście ten głośnik mógłby pracować w większej obudowie ale:
                          Tak jak pisałem zejście cieszy ale przede wszystkim cenie detaliczność/rozdzielczość no i szybkość, a większa obudowa mogłaby już to zmienić. Wybierając objętość sugerowałem się projektem Akkusa i oryginałem Ushera.
                          Nie wyobrażam sobie już większych monitorów tym bardziej że dodatkowe 5 litrów to na pewno 5cm wysokości.

Fronty są pokryte lakierami samochodowymi. Czyli wykończeniowy przezroczysty, czarna baza, szpachla natryskowa i jeszcze grunt na czysty MDF. Boki to najpierw bejca, capon, lakier poliuretan, a jako wykończenie samochodówka.

No obłe są bo miały być :lol:. Jest jeszcze jedna zaleta takiego kształtu - IMO świetnie maskuje objętość.

widze że inspiracją były sonus faber guarneri

Skomentuj

Monitory na dopingu, ponad 45cm wysokości :shock: nawet nie pytam ile cm głębokości.
                            Przepiękny fornir. PROfesjonalne wykonanie. Zdecydowanie ładniejsze od oryginalnych, które również są bardzo ładne. Oby tak dalej, miło popatrzeć na takie cuda.

ps. Przemku to już choroba :mrgreen:

Skomentuj

To się nazywa DIY gdy sklepowe i marketowe konstrukcje się chowają po prostu klasa aż sobie miło pooglądać a najlepsze to udowodnić posrańcą z AS że ich gotowce nie zawsze są lepsze od DIY

Skomentuj

mi ososbiscie opadla szczeka :lol: kawaj solidnej roboty...gratuluje konstrukcji i cierpliwosci :smile:

tez jestem za tym zeby przeniesc do wyroznionych :)

Skomentuj

Daj zdięcie w większej rozdzielczości najlepiej obu kolumn na raz tylko jedna przodem druga tyłem postaraj się zrobić jak najładniejsze bo to będzie tapetka na pulpit :mrgreen:

Skomentuj

Nie powinno się pokazywać takich rzeczy na forum, zdołowałeś mnie i straciłem zapał do pracy nad swoimi, pewnie nigdy nie osiągnę takiej perfekcji, zapału do pracy i konsekwentnego dążenia do celu to nie sprawiedliwe.
                                    Piękne monitory GRATULUJĘ.

Skomentuj

Fortepianowy przód - genialny.

Gratuluje pomysłu, wykonania i pasji.

Skomentuj

No ladnie - swietne wykonanie przyczepie sie tylko do jednego.....

http://img12.imageshack.us/img12/9935/dsc03520ga2.jpg

POlaczenie frontu z głownym korpusem troszke nie udane widac klej jakies szpary.. moglbys dac dokladniejsze foto? Ta czasc monitorkow chyba wymaga poprawy

Skomentuj

Czaruję...