Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Monitor USHER

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziękuje wszystkim za wyrażenie opinii :grin:.

Podczas projektowania nie sugerowałem się żadnymi konkretnymi konstrukcjami. Chociaż swojego czasu zapatrzony w duże Sonusy, (grand) Utopie, monitorki Yamahy i Ushery zrobiłem to pewnie podświadomie :mrgreen:.

Sterydy się jadło :wink:: 16kg sztuka, głębokość 38cm, szerokość w środku 26cm.

przemo
    Dobrze rozgryzłeś sprawę: monitory pójdą pod władanie właśnie tego wzmaka.

toma085
    Spróbuje coś począć w temacie. Nie wiem tylko czy będę potrafił na nie spojrzeć "we właściwy sposób" :lol:.

n_omyzs
    Gratuluje wprawnego oka. Te białe plamki to odrobina pasty polerskiej - została już wydłubana. Faktycznie w tym miejscu nie ma idealnie ostrej krawędzi głównie ze wzg. na zaokrąglenia powstające podczas polerowania lakieru, a w tym przypadku kolumna była sklejana po lakierowaniu. Jeśli znajdę odpowiedni środek szczelina będzie wypełniona.

Skomentuj

20Hz, gratuluję bardzo udanej konstrukcji! Wykonanie bardzo estetyczne, widać że w monitory zostało włożone dużo pracy i serca :mrgreen:

W mój gust w 100% nie trafiają ale nie pogardził bym takimi w pokoju :razz:

Jedno co mi się zbytnio nie podoba to to że obudowy tak trochę są otyłe, ale to tylko moje spostrzeżenie :wink:

PS. Też jestem za tym żeby wrzucić je do wyróżnionych! :smile:

Skomentuj

stolarka pierwsza klasa ! ....... naprawdę wyglada porządnie

a że miałem okazje "poczuć" tego ushera to wiem ze jest miły i basik z niego jest przyjemny ...nie wiem tylko jak ta kopulka :) ...

PS .. również uważam że można to wyróżnić ;p

Skomentuj

Ja tak tylko już dla zasady zostawie jedno zdanie, bo i tak wiadomo, że dobra robota.

:diy:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
            ps. Przemku to już choroba :mrgreen:
            Tak, jestem perwersyjny. Wszyscy znajomi mi o tym mówią. Kupuję miesięczniki tylko z piktorialami ustrojstw audio. :cool:

20Hz
            Ponawiam prośbę o "rozbierane" fotki zwrotnic.

Skomentuj

Jestem rozstrzelany- patrzę jak jełop jakiś na te cudeńka. Tworzę właśnie swój projekt, ale chyba poczekam z jego publikacją z miesiąc po realizacji by na forum nie był koło Twojego- po prostu wstyd:) Ale chylę czoła- piękna robota.

Skomentuj

Niestety nagie zdjęcie wszystkich bebechów gdzieś się zapodziało :neutral:. Pełną dokumentację foto postaram się zrobić jak kolumny zostaną rozkręcone na poprawki. Na razie (i to co widać wcześniej):

Płaski przewód to plecionka Jantzenam, sygnał doprowadzi ProCab LS25 w mundurku - właśnie trwa konfekcjonowanie :grin:.

Trwają także odsłuchy kolumienek, mam nadzieje, że w week na innych wzmakach - oczywiście celem poprawek zwrotki.

Skomentuj

Rozpisałem się wczoraj na temat kolumn a tu forum sie zacieło i lipa :mad:

W każdym razie kolumienki wyglądają kozacko :mrgreen: Wykoanaie na +. Super ten fornir z tą bejca wyszedł, mimo problemów nie widać aby coś było skopane z fornirem(choć łączeń można sie doszukać, ale to nie przeszkadza Reszty nie chce mi sie przytaczać. Moze tylko dodam że mamy takie same meble hehe :lol:

Skomentuj

Naprawdę ładne monitorki, chyba najładniejszych jakie dotąd widziałem , ogom pracy oraz piekny fornir słowem udane DIY

Skomentuj

Witam.

Gratulacje 20Hz, monitory pierwsza klasa. Absolutnie jedne z najlepiej wygladających na forum. Podniosłeś poprzeczke bardzooo wysoko, oby wiecej takich konstrukcjii na forum.

Mam małe pytanko odnośnie malowania i szpachlowania. Podejrzewam ze czesc prac robiles sam, wiec napisz ile razy nakładałeś szpachle natryskową aby uzyskac taki efekt, oraz czy szpachlowanie tunelu sprawiło problemy, i jak on sie prezentuje te kilka centymetrow wewnątrz.

Jak pewnie wiesz -> http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...ff408f48379e64
                      sam jestem na etapie wykonywania wlasnej konstrukcji, i właśnie zastanawiam sie ile razy musuiał bede nanosic szpachle natryskowa, i czy tunel wewnątrz bedzie sie przezentował rownie dobrze co front, (masz jakies dokładniejsze foty tunelu?).

P.S. Widze ze patent z BR i maskownica mamy podobny, (maskownica, przynajmniej u mnie trzyma sie swietnie, i jak widze u ciebie front bez mocowan wyglada super)

Jeszcze raz gratuluje, pewnie gra rownie dobrze.

Skomentuj

:arrow: kufell

Szpachla natryskowa była nakładana ok. 3 razy. Za każdym razem porządnie przesuszona. MDF pije bardzo szybko i potrzeba wielu warstw żeby płyta nie przebijała :neutral:. Potem podkład samochodowy, baza, klar....
                        Tunel był szlifowany ręcznie. Jego wejście (grubość frontu) jest wykończona na wysoki połysk, samo wnętrze zostało pomalowane lakierem z puchy i nie było szpachlowane jedynie gruntowane.
                        Jeśli skierujesz silne światło do tunelu to widać w głębi kolejne wręgi z jakich składa się tunel. W normalnych warunkach oświetlenia ciężko to dostrzec tym bardziej ze zaokrąglona krawędź w tym kolorze bardzo skutecznie zmyla wzrok.

Skomentuj

brak slow - gratuluje cierpliwosci i zapalu pracy :!: :cool:

ale teraz zaczne sie czepiac :P

troche problematyczne bylo lakierowanie osobno paneli i pozniejsze ich sklejanie. lepszy efekty by dalo wykonczenie ich juz przyklejonych do obudowy. wiecej pracy ale koncowy efekt lepszy

jak wykonales krzywizne tylnego panelu?

zwrotnica - aluminium wplywa na cewki - proponuje zmierzyc wartosc cewki zebys wiedzial czy jest juz na odpowiedniej odleglosci

nie podoba mi sie ten XLR na tylnym panelu - wyglada to jak jakies uzadzenie elektryczne :???:
                          ale polerowane alu cudowne :cool:

te oble ksztalty mi sie bardzo podobaja - mozesz podeslac plik gdzie masz ta krzywizne zeber?

co z maskownicami?
                          na czym one stoja? szkoda porysowac...
                          no i jakies cokoly az sie prosza

Skomentuj

Lakierowanie: na dwoje babka wróżyła. Lakierowanie wszystkiego razem zaowocowałoby problemem z nałożeniem szpachli na fragment skrzyni, a przede wszystkim wysokością szpachli, którą jakoś trzeba zniwelować warstwami lakieru na fornirze, nie wiem czy podczas szlifowania w drewno nie wbiłaby się szpachla.

Niestety masz także trochę racji. Patrząc teraz na to myślę, że najlepiej sklejać te elementy przed końcowym lakierowaniem albo coś koło :lol:.

Zwrotnica niskotonowa ma trochę mało miejsca. Odległość od płytki to 4cm, ciężko powiedzieć jakie prądy wirowe mogą się indukować w tym alu :sad:. Jak tylko będę miał dostęp do sprzętu pomiarowego to sprawdzę.

Tylni panel najpierw był sklejony z 3'ech płyt MDF, następnie doklejony do jednej cienkiej (ta z panelem), a sam łuk został wyfrezowany.

Panel z XLR wygląda o wiele lepiej z dopiętym wtykiem, który jest dość masywnie "zarobiony" :grin: taki styl mi odpowiada IMHO.
                            Kolumny stoją jak na razie na piance :evil: podstawki się pojawią jak tylko kolumny dostaną zasłużone miejsce.

:arrow: Paweł S.
                            Gotowy plik do wydruku poszedł na @.

Pozdrawiam.

Skomentuj

dzieki
                              teraz bede mogl sie wzorowac na tym i moze uda sie cos mniejszego w takim krztalcie zrobic

Skomentuj

czemu kolumny jeszcze sie nie znalazly w dziale wyroznionych?

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                  czemu kolumny jeszcze sie nie znalazly w dziale wyroznionych?
                                  A powinny :grin:

Skomentuj

Popieram w 100%- konstrukcja MUSi znaleźć się w wyróżnionych. Inaczej być nie może.

Skomentuj

jak dla mnie PRO

Skomentuj

Witam po dłuższej nieobecności :roll:.

W czasie weekendu majowego udało mi się wykonać ponownie pomiary kolumn. Po wyniesieniu większości mebli z dużego pokoju, rozwieszeniu paru kołder udało mi się... :?:
                                        Wszystkie charki wygładzane 1/8.

Jako pierwsza charakterystyka głośników bez filtracji:

Kolejna to już odfiltrowane głośniki i charakterystyka wypadkowa:

Osłabienie wyższego pasma nie jest odczuwalne przy odsłuchach - chyba ze dysponuje wyjątkowo nadwrażliwym słuchem :lol:.

Charka impedancji zestawu:

I jeszcze poglądowo przebieg nearfield:

Kolumny doczekały się - niestety krótkotrwałej :cry: - przeprowadzki do dużego pokoju. Tam pokazały realne możliwości i pozwoliły na poprawne rozstawienie. Efekt bardzo wyraźny szczególnie dla centrum sceny. No i zamruczały od czasu do czasu niższymi rejestrami :cool: (tak, tak znowu ta buźka :wink:)

Skomentuj

Bardzo brzydki spadek moduu impedancji w okolicy 3kHz nie wrozy nic dobrego. No i zestaw z 8omowego robi sie 4 omowy... cos tam jest skopane.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X