Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Monitor USHER

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nawet widzę tutaj poniżej 4 ohmów. Musisz poprawić tą zwrotke bo nie jest ona poprawna, przebieg impedancji jest niedopuszczalny w przypadku 8 ohmów.

[ Dodano: 2009-05-07, 21:39 ]
    W ogóle to troche za mało rozsunąłeś głośniki od siebie, mają za mało wspólnego pasma takie jest moje zdanie ;-)

Skomentuj

20Hz, wrzuć schemat zwrotnicy.Faktycznie filtr GP nie pracuje prawidłowo,pewnie przez rezystor szeregowy za filtrem.Martwi mnie też przeciwfaza do 1kHz.Te pomiary w dużym pokoju powinny wyglądać tak samo bez wygładzania.

[ Dodano: 2009-05-07, 22:10 ]
      PS.Jeszcze się nie wypowiadałem :) .Kolumny wspaniałe.Dobra robota

Skomentuj

Schemat w 3 poście na górze strony. Jedyna wartość której nie widać to cewka HP ma R~0.7ohm.

Z elektrycznego punktu widzenia (dla wzmaka) ten spadek nie jest tak niedopuszczalny dla 8ohm. Jest on dość wąski i na wysokich f wiec wzmak nie odczuje go bardzo mocno.

Niestety fakt - nie jest on za piękny i może budzić wątpliwości :neutral:.

Poniżej wyjaśnienie problemu: zestaw charakterystyk. Gdzie najważniejsza to wykres impedancji HP. Tam widać wyraźnie co powoduje tak nagłe zmiany impedancji. Trzeba tez wziąć pod uwagę, że zwrotka jest 3'ord.

Dorzucam też 2 zestawy prosto z kalkulatora SW 2'ord i 3'ord

I jeszcze jedno, pewnie z ważniejszych :lol:. Wykres impedancji 9950 jak widać, a raczej nie, próżno tam szukać 8ohm.

Skomentuj

Ten 9950 fakt ma dość niską impendancję,ale te 3omy na 3kHz zastaniawiają,jeszcze tuż przed podziałem gdzie impendancja powinna spokojnie się wznościć(zauważ że głośnik bez filtra ma w tym miejscu 6om).Faktem jest to że impendancja widziana dla wzmaka to praktycznie ta najniższa ok. 800Hz i w dół,i 3omy na 3kHz niepowinno przeszkadzać twojemu wzmakowi(o ile to nie lampiak).

Skomentuj

Filtr wysokotonowy ma za dużą dobroć.Drugi powinien byc wiekszy od pierwszego.
            Moze on oczywiście pasować do wzorca goal jednak filtracja jest przeprowadzona w sposób nieprawidłowy. Zastosuj 3 rząd ale według zasady że drugi kondensator powinien być większy niż pierwszy w filtrze 3 rzędu.

Skomentuj

Ja bym spróbował na twoim miejscu troszkę wyższy podział,pobawił się jeszcze z zastosowaniem 3/2 lub 2/3 rzad co może dać dobre zgranie fazowe obu głośników.
              I pamiętajmy że charki nie grają (przykład:Totem mite),ale czego nie widać na charce to i nie słychać.
              Mój przykład zwrotnicy(słabej) z problemami fazowymi na kopólce,wyższym podziałem 3/3 rząd,korektorem piku impendancji(można go wywalić).Zwrotka kompensuje BS .W tym kierumku bym poszedł.Możliwe że by zagrało,ale niewiadomo jak by było z odsłuchem pod różnymi kątami.Jak masz części to możesz zlutować i posłuchać i zdać relację.

Skomentuj

Przepraszam, że piszę w takim dużym interwale po poprzednim poście, ale muszę koniecznie jako nowy dość użytkownik na forum wyrazić najwyższe uznanie dla konstruktora/wykonawcy tych kolumn. Moje najszczersze gratulacje - jestem pod wrażeniem perfekcji wykonania. Mam nadzieję, że grają tak samo dobrze jak wyglądają :)
                Pozdrowienia.

Skomentuj

Monitory świetne, wykonanie na bardzo wysokim poziomie, rzadko kiedy mam okazję oglądać coś takiego . Gratuluję .

Skomentuj

Czaruję...
                  X