Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] na tonsil GTC 16/40/1 + visaton sc10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88
    -zmniejszyc zakladki okleiny
    Szkoda Twojej pracy, jak na okleinę jest ok i wszelkie próby poprawienia mogą się skończyć fiaskiem. Jeśli nie "odważysz" się na fornir, to radził bym okleinę pozostawić w spokoju.
    -zmnejszyc wartosc rezystora na wysokie tony
    Tu warto zawsze pokombinować. Mamy różne preferencje i nie zawsze charko płaska "jak stół" jest dla nas najlepsza.
    -pokombinowac jescze z BR
    O tak. Tu proponował bym w polinku za cenę 2 piw zakupić b-r 68-200. Nawet 3 szt. Jedna do testów.
    -wywalic to cale pseudo-wytlumienie i wlozyc gabke tylko na tyl, albo tylko na boki.
    Co do usunięcia "pseudo-wytłumienia" świetny pomysł. Jednak proponuję kupić watolinę jak do ocieplania kurtek. Lepsze efekty i nie w cenie wełny z peruwiańskich lam. :lol:

W krainie "scyzoryków" znajdziesz ją u Pana:
    ZPH PUSZEK Leszek Kmiecik
    25-900 Kielce, Cedzyna 183
    tel: 605 272 977
    :cool:

-zmontowac zwrotnice na plytce uniwersalnej / miedzianej.
    Żadnej poprawy nie uzyskasz. Lutowanie w "pajączka" jest najbardziej hi-endowe :cool:
    Możesz w przyszłości zwracać uwagę na ustawienie cewek względem siebie. Świetny link obrazujący problem:
    http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

A wy jak sluchacie?
    Ja posiadam wzmacniacz bez korekcji. Nawet w "yamaszce" 1800 wciskam pure-direct :cool:

Skomentuj

Co do barwy dźwięku można rozpisać się na "dwie strony" a i tak każdy będzie miał swoje zdanie. Osobiście słucham na "Source Direct" pomimo iż wzmacniacz ma regulację bas/treble oraz lołdnez :smile: Używanie korekcji mija się z celem projektowania zwrotnicy, która ma wyrównać całe pasmo. Ale to moje zdanie. Zależy jakiej muzyki słuchasz, co cenisz w muzyce itd.

Skomentuj

Pytalem o ustawienia przedwzmacniacza, zeby wiedziec czy warto modyfikowac zwrotnice. Dotychczas sluchalemmuzyki na tandecie w rodzaju wiezy thomson czy glosnikach komputerowych, wiec nie wiem jak powinno byc z ta regulacja barwy
        Osobiście słucham na "Source Direct"
        wciskam pure-direct
        No walsnie, wydawalo mi sie ze tak jest bardziej "pro", ale woalem sie upewnic. :mrgreen:

Jednak proponuję kupić watolinę jak do ocieplania kurtek
        Hmm... mysle ze w zwyklym sklepie z materialami tekstylnymi daloby rade takie cos kupic.

O tak. Tu proponował bym w polinku za cenę 2 piw zakupić b-r 68-200. Nawet 3 szt. Jedna do testów.
        Cewki mam ustawione raczej dobrze, kazda w inna strone, czytalem przyklejony temat w dziale akustyka.

Na jantezy chyba nie am sensu wymieniac, mam jakies foliowki, mkt albo mks (?)

tylko tu bedzie problem z powiekszeniem otworu... :/ Myslalem raczej o modyfikacji jego dlugosci... (nie wklejalem od razu rurki, bo czekalem az glosniki sie wygrzeja, zaluje ze nie poczekalem z przerabianiem zwrotnicy na to..)

Zwiekszy sie ilosc basu gdy wyjme to wytlumienie? Teoretycznie wiecej energi wraz z powietrzem bedzie wydostawalo sie na zewnatrz...

a tonsil IMHO gra >>tylko<< ladnie
        Mysle ze wydalem troche krzywdzaca opinie, ten koppa (robiony w fabryce alpharda ) bez korekcji w stylu loudness gral niezbyt porywajaco, a tonsil gra naprawde ladnie.

Dzieki za porady

[ Dodano: 2009-04-09, 17:37 ]
        Pokombinowalem troche, Bass przy tunelu o srednicy 5,0-5,5 (poczatek - wylot) i dlugosci 7,5 cm bez podbicia jest lepszy niz ten z 14 cm tunelu i podbiciem. Nie jest go wiecej (i dobrze bo miejscami bylo go za duzo, a teraz niektore instrumenty wyszly bardziej do przodu), ale ejst ladiejszy. Jutro wywale wytlumienie i wloze gabke, jak bedzie lepiej to chyba zainwestuje w ta watoline (gabke juz mam).

[ Dodano: 2009-04-09, 17:41 ]
        Sorki, 9 cm dlugosc ma ten BR :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
        X