Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Tsar bybeliar przemówił (Peerless XXLS-12 + MB X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] Tsar bybeliar przemówił (Peerless XXLS-12 + MB X

Witam, chciałbym zaprezentować Wam moją konstrukcję pasywnego sub’a, którego budowa zajęła mi ok. 10 miesięcy, z czego realnej pracy było zaledwie 4 miesiące.

Mianowicie z założenia miał to być sub do kina domowego, mały zwarty w sobie i posiadający duży potencjał akustyczny. Wybrałem więc Peerleesa postanowiłem zaryzykować i postawić wszystkie karty na XXLS 12 + MB, do tej pory nie miałem do czynienia z tą firmą. Całe moje doświadczenie co do budowy subwoofer’ów (15 lat) zbierałem opierając się głównie na (JBL, Infinity). Bawiłem się półprofesjonalnie w CA. A więc jakieś doświadczenie (odsłuchowe) posiadam i trudno jest mi sobie dogodzić. :mrgreen:

A więc głośniki w bardzo dobrej cenie udało mi się jeszcze zamówić w AC, za pośrednictwem XSY’sia (dzięki), podczas oczekiwania na realizację dopieszczałem projekcik :razz:

-Przetworniki:
    Peerless 830844 XXLS-12 + 830547 XLS-12sl290

-Budowa

Obudowa z założenia nie miała być zwykłym sześcianem, którą można by było „opędzlować w tydzień”, lecz projektem tak skomplikowanym w wykonaniu, żebym miał co robić przez pół roku, co mi się udało znakomicie . Podstawą konstrukcji była płyta [MDF - 25mm], klejona na kanapkę przy pomocy kleju wikolopodobnego. W najcieńszym miejscu grubość obudowy wynosiła 50mm, a tył 78mm. Łączna ilość elementów stanowiąca całość projektu sięgała ok. 230!! szt. Dobrze, że mam zaprzyjaźnią stolarnię, bo bym chyba majątek, za samo pocięcie, musiał zapłacić.
    Do budowy zabrałem się bardzo szybko. W budowie towarzyszył mi synek lat 4. Pierwszym etapem było wycinanie kształtów - troszkę to trwało, następnie wstępne składanie i potem klejenie, klejenie, klejenie (5 kg wikolu) - właśnie ta operacja trwałą chyba najdłużej, około miesiąca. Jak to już wszystko wyschło musiałem wymyślić jakiś patent na wypełnienie szczelin pomiędzy pionowymi listewkami na zewnątrz. W końcu, po którejś próbie na mieszankę wypełniacza, wybrałem mix żywicy i pyłu pozostałego po cyklinowaniu podłogi u mnie w chacie - żywicy też zużyłem nie mało - 4kg. Po paru dniach, jak to wszystko się ze sobą związało, wyglądało dość niepokojąco. Ten mix żywiczny nie chciał sobie do końca zaschnąć, ale i na to znalazłem metodę - szlifierka kątowa z tarczą z papieru ściernego. W momencie obróbki materiał podgrzewał się i to utwardziło go do końca. Potem tylko mała kosmetyka pilnikiem (parę godzin) i było po krzyku. A potem szlifowanko do, prawie, połysku.
    I z tak przygotowaną powierzchnią przyszedł czas na fornir…

Nie mogłem zdecydować się czym i jak wykończyć moje cudo, zrobiłem sobie wizualkę w Max 3D, ale dalej miałem obiekcje. Po długim biciu się z myślami postanowiłem wybrać się do pobliskiego DLH z kawałkiem czarnej skóry w ręku i tam na miejscu zadecydować co z czym dalej…. i wybrałem fornir Zebrano (bo ładnie się komponował z czarną skórą), szerokość liścia ok. 80-85mm, i może dlatego, że wiedziałem, że w warunkach warsztatowych można „położyć” najlepszą robotę przez błąd w oklejaniu na klej Moment Henkel’a …wystarczy tylko „moment” nieuwagi i po ptakach. A w przypadku Zebrano, ze względu na dość regularne kształty i kierunek słojów, można po małym błędzie jeszcze troszkę zaszpachlować. A wtedy trzeba by było się dobrze wpatrzeć, żeby znaleźć miejsce łączenia. Wyszło całkiem niekiepsko :razz:  tylko jedno małe „ale” - oszpeciłem moje cudeńko starając się za zbyt dokładnie wyszlifować na gładź przed olejem. I na jednej z bocznych krawędzi dokopałem się prawie do fugi z żywicy. Niestety, nic się nie dało zrobić :cry: .

Na pokrycie forniru wybrałem olej V3V - chyba 5 warstw. Kiepsko wypadły próby z „wypełniaczem porów”, zbyt jasny odcień forniru.
    Na front poszła czarna ekoskóra . Na wytłumienie zastosowałem 100%-ową wełnę owczą.

-Wrażenia z odsłuchu

Tak do końca jeszcze nie wiem, ponieważ sub był na razie podpięty tylko do amplitunera, choć i tak efekt był bardziej niż zadawalający. Czuło się wibrację ze stropu, a membrany ledwo się wychylały. Biedni moi sąsiedzi.
    Mógłbym go pogonić z auta, ale nie mam tyle siły, żeby go do garażu zatachać. Moje cacko waży koło 80 kg. Docelowo będzie napędzany z 400W MOSFETa, który jest już prawie złożony.

Dobra, a teraz koniec mojej epopei i czas na kosztowną rzeczywistość:

mdf – 140
    kleje (żywica + wikol + moment + silikon) – ok. 300
    przetworniki – 790
    mat. Ścierne + śruby - 130
    eko skóra - 35
    wełna – 100
    przewód głoś. – 200
    jakaś reszta - ?

całość ok. 1860 pln

do tego troszkę parku maszynowego za ok. 1300 pln., który był niezbędny do narodzin Tsar’a.

Subik piekielny małe pytanie co to za kreski na fornirze na fotce 4 od końca ??

Skomentuj

Wizualnie robi wrażenie, ale:
      -za głebokie frezy
      -kiepskiej jakości foty i mała ich liczba jesli chodzi o gotową konstrukcję :P
      -brak wzmaka jakiegokolwiek przy którym można się ustosunkować do gry suba.
      -nie bardzo podoba mi się połączenie frontu z bokami

Skomentuj

Moje gratulacje :smile:

Skomentuj

oglądając kolejno fotki zapowiadało się naprawdę fajnie, ale efekt końcowy jest słaby wg mnie. Mi się nie podoba... Jak już ktoś pisał frezy za głębokie co szpeci dość mocno, brak wzmacniacza wbudowanego a sama obudowa na przedostatniej fotce przypomnia stare altusy 75 :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez beliar
            przewód głoś. – 200
            ??

Skomentuj

Subik piekielny małe pytanie co to za kreski na fornirze na fotce 4 od końca ??
              to niestety przeszlifowany fornirek wyłazi z pod niego fuga żywiczna :cry:

[ Dodano: 2009-04-28, 19:50 ]
              za kabelek wyszło sporo bo było go ponad 6m (klotz LY240T) taka długość jest do końcówki mocy

Skomentuj

subik bardzo fajny tylko przydało by sie żeby głosniki miały jakiś połysk i bardziej czarny kolor bo strasznie matowe. :wink:

Skomentuj

Kupa pracy a efekt końcowy w sumie zwykły...można było to samo osiągnąć mniejszym nakładem pracy bądź wkładając jej tyle samo uzyskać lepszy efekt... "przefikuśne" wzmocnienia wewnętrzne, boczne ścianki z listewek...kupa kleju u żywicy a na koniec przykryte to fornirem i nie widać włożonej w to pracy...
                  Obudowa z założenia nie miała być zwykłym sześcianem, którą można by było „opędzlować w tydzień”, lecz projektem tak skomplikowanym w wykonaniu, żebym miał co robić przez pół roku, co mi się udało znakomicie .
                  Dokładnie chyba głównie chodziło o zajęcie :mrgreen:
                  Widząc nazwę Twojego tematu ucieszyłem się na to co zobaczę- ten zestaw woofera+MB podoba mi się chyba najbardziej ze wszystkich jakie widziałem(głośnik sprawia wrażenie "mięsistego"-zapowiedź mięsistego basu :mrgreen: ) - ale niestety nie zobaczyłem tego... Może tak jak pisze takero frezy popraw(połóż pod kosz jakąś uszczelkę to pójdą do góry i się ładnie wyrównają w frontem) i zrób jakieś zabójcze fotki :grin:
                  A, nie przypominam sobie żebym widział suba, którego obudowa(bez wzmacka nawet) kosztowała więcej niż sam głośnik... :shock: ogólnie tylko jedną taką konstrukcję z tego forum sobie przypominam(kolumny 2,5 way)

Skomentuj

:mrgreen: ups ale mi się dostało, ale dziękuje za słowa krytyki były bardzo budujące, ale ciężko było go dopracować do ładniejszej formy w mieszkaniu w bloku a zima była tuż tuż. :razz: a że buda kosztowała troszkę sporo tak wyszło ale i tak najbardziej liczy się dźwięk a koszta schodzą na dalszy plan... czyż nie?

Skomentuj

Oczywiście, że tak :) generalnie to gratuluję Ci zapału, że zacząłeś i skończyłeś, że nie "kopłeś" tego w kąt po kilku miesiącach pisałeś, że to sub do kina, więc jaki zestaw wspomaga? To też coś z tej półki?

Skomentuj

ale i tak najbardziej liczy się dźwięk a koszta schodzą na dalszy plan... czyż nie?
                        Oczywiście, choć słyszałem nieraz o takim określeniu jak "przerost formy nad treścią:)" Czy mamy tu z nim do czynienia...może trochę tak, mnie osobiście mimo wszystko koszta jakie podajesz mocno przerażają, po części dlatego pewnie że przy okazji mnie przerastają....

Skomentuj

ciężko i nieco bezsensownie jest oceniać koszty, bo skoro ktoś ma na to czas i pieniądze to czemu się nie pobawić ?
                          Mimo wszystko patrząc pierwszy raz na cennik nie mogłem uwierzyć że mimo prawie 2k włożonych nie widzę tam wzmacniacza

Skomentuj

Mi się podoba, ogólnie mam takie same zastrzeżenia jak na początku napisał kolega(chyba sie nie obrazi że tak go nazwe) takero :wink: Kolega ma XXLSa w bagażniku w aucie, podpiety pod wzmacniacz ULTIMATE 150W 4R DF200 i powiem że jak na 175Watowy głośnik robi wrażenie, niestety wzmacniacz go zajeżdza, ale terror w aucie jest, jak na tą małą moc :wink: Ważne że Ty jestes zadowolony, dodaj jakieś lepsze fotki :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Wallker
                              Oczywiście, że tak :) generalnie to gratuluję Ci zapału, że zacząłeś i skończyłeś, że nie "kopłeś" tego w kąt po kilku miesiącach pisałeś, że to sub do kina, więc jaki zestaw wspomaga? To też coś z tej półki?
                              co do zestawu to serem mojego kina jest Yamaha RXV-800, jako fronty mam na przemian Infinity Reference 61 mk2(jedyne kupne) i "dobrze" zmodowaną sławną konstrukcję Tonsila Tango 200, nad centralnym cały czas pracuje, a efekty to małe monitorki na głośnikach Wharfedale, i jeszcze pare fajnych zabawek :grin:a i bym zapomniał jeszcze o dwóch subach jeden to JBL P-1500 i Infinity Reference "12br" jeden z nich na pewno zagości w domu na stałe ale tylko do muzyki.(pertraktacje z żoneczką- kiedyś mnie z domu wywali) :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                Mimo wszystko patrząc pierwszy raz na cennik nie mogłem uwierzyć że mimo prawie 2k włożonych nie widzę tam wzmacniacza
                                no wlasnie tez sie tym zdziwilem..jak dla mnie za duzo zabawy z buda mozna bylo osiagnac efekt zaokraglonych scian w owiele prostszy sposob :) ogolnie odwaliles kawal dobrej roboty ale moim zdaniem niepotrzebnej:) szkoda ze nie aktywny, ogolnie (8/10)

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
                                  no wlasnie tez sie tym zdziwilem..jak dla mnie za duzo zabawy z buda mozna bylo osiagnac efekt zaokraglonych scian w owiele prostszy sposob :) ogolnie odwaliles kawal dobrej roboty ale moim zdaniem niepotrzebnej:) szkoda ze nie aktywny, ogolnie (8/10)
                                  że nie aktywny to takie miało być założenie od samego początku, gdyż potrzebuje mobilnej końcówki mocy bo troszkę się tym będę bawić i dość sporo muszę ich przetestować :twisted:

[ Dodano: 2009-04-28, 23:51 ]
                                  ciężko i nieco bezsensownie jest oceniać koszty, bo skoro ktoś ma na to czas i pieniądze to czemu się nie pobawić ?
                                  a koszty były i tak rozłożone na kilka miesięcy a z tego co zostało jeśli chodzi o materiały to powstała buda do centralnego i szafka pod klocki KD no i wrażenia z budowy BEZCENNE, chyba zaszczepiłem bakcyla mojemu synkowi który chodzi dumnie i mówi "jak troszkę podrosnę to zrobię jeszcze większy subwoofer niż twój tatusiu". :oops:

a za te frezy to normalnie mi wstyd jak stąd na księżyc długo się zastanawiałem czy w ogóle warto pokazywać takie partactwo na forum :oops:

Skomentuj

a koszty były i tak rozłożone na kilka miesięcy a z tego co zostało jeśli chodzi o materiały to powstała buda do centralnego i szafka pod klocki KD no i wrażenia z budowy BEZCENNE
                                    i doswiadczenie do nastepnych konstrukcji

chyba zaszczepiłem bakcyla mojemu synkowi który chodzi dumnie i mówi "jak troszkę podrosnę to zrobię jeszcze większy subwoofer niż twój tatusiu".
                                    widze rosnie mlode pokolenie DIY-owców

co do frezow podnies glosniki na uszczelce okiennej jak napisal jeden z poprzednikow

Skomentuj

beliar, jaki wstyd, jaki wstyd, przecież to ma służyć pokoleniom jako wzór(i tak aby robili lepiej :razz: ) i Tobie, ważne ze Tobie sie podoba :!: A frezy możesz poprawić, to nie zaden problem, wyrównać papierkiem a pod głośnik dać jakis HDF 3mm a jak to za duzo to pianki jakiejś do uszczelniania okien i bedzie git :razz: :wink:

Skomentuj

Ale żeś nakombinował z tymi wzmocnieniami. Że też ci się chciało tak bawić :roll:

Jak dla mnei to troche za duzo pracy w stosunku do efektu, można to było zrobić prościej, no ale co, przynajmniej miałeś trochę zabawy :) Nie za bardzo mi się widzi taka ideas suba, lepiej wyglądał by prosty cube, a te p.ół okragłe ścianki i tak ledwo co widać (może wina zdjęć) i nie ma to wpływu na dźwięk w przypadku suba, tak więc przekombinowasne troszka, ale efekt końcowy cąłkiem całkiwem. A, no i bez wzmaka porządnego to raczej trudno mówić tu o dobrym odsłauchu z takimi głośnikami

A, no i dodam że w tej cenie można było coś lepszego wymyśleć, znaczy na lepszym przetworniku, lepiej było dać lepszy głosnik a zaoszczędzić na mdf-ie i całej reszcie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X