Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] "TheStament" by D.P.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fajnie to wygląda, ale poprzedni fornir lepszy....a mógłbyś porównać te kolumienki z JBLami ktróre miałeś :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
      ale poprzedni fornir lepszy
      mnie też się bardziej podobał, ale cóż...
      Po trzech dniach wyrywkowego odsłuchu nie chciałbym się ostatecznie wypowiadać. Ale mogę powiedzieć, że pod względem basu JBLe E80 przegrywają na całej linii, tam zejścia raczej nie doświadczysz :wink: reszta była OK (po wygrzaniu, wcześniej średniaka chciałem pociąć :twisted: ).

Skomentuj

DIGIPROCOMP, zadziwia mnie to że każdy pisze o basie Seasów, że mają go bardzo dużo że mają zejście, wg mnie zejście jest do samego dołu,(25Hz f6 lub w graniach)a przy takim strojeniu jak Twoje wydaje mi się ze osiągasz -6 w granicy 32Hz... Wytłumacz mi co maja takie rewelacyjnego te woofery że są lepsze od innych??
        Tak swoją drogą ile cm ma kolumna u góry przy scięciach :?: Co do forniru, nie znalazłem czemu go zmieniłeś....

Skomentuj

25Hz f6 lub w graniach
          w litrażu 31L to raczej karkołomne, przy fi 7,5cm długość wyniosła by 68cm :!:
          Wytłumacz mi co maja takie rewelacyjnego te woofery że są lepsze od innych??
          prosiłeś o porównanie do E80, a porównując bas, Seas wygrywa "bez dogrywki"
          Tak swoją drogą ile cm ma kolumna u góry przy scięciach
          ścięcia 7cm, a od ścięcia do ścięcia 15cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
            Dawid-SS napisał/a
            Wytłumacz mi co maja takie rewelacyjnego te woofery że są lepsze od innych??

prosiłeś o porównanie do E80, a porównując bas, Seas wygrywa "bez dogrywki"
            No tak ale zauważyłem że wiekszość chwali SEASa tego i jego brata 26cm(Ty masz wersje bardziej do suba, lepsze zejscie, cieższa membrana itd)
            Wydaje się bardzo dużo u góry(na 15 nie wyglada może dlatego że kolumienki są smukłe, wg mnie żeby bardziej pokazać to z 12cm trzeba by dać... Ogolnie bardzo mi się podoba...
            Też myśle o głośnikach tej firmy("wielkie" głośniki za małe pieniądze)

[ Dodano: 2009-05-22, 11:29 ]
            Mam prośbe do Ciebie DIGIPROCOMP czy mogłbyś wydłużyć BR o 10cm i posłuchać jak gra :?: Czy to sie nie muli itd :?:

Skomentuj

Niemożliwe, ponieważ do tylnej ścianki jest 8cm. Dzisiaj zmieniłem ustawienie kolumn i bas sporo zyskał, nie mówiąc o scenie - jest pięknie :smile: Przesłuchałem kilka płyt Georga Michaela i aż mnie ciary przeszły w utworze "John And Elvis Are Dead" z płyty "Patience".

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                Niemożliwe, ponieważ do tylnej ścianki jest 8cm. Dzisiaj zmieniłem ustawienie kolumn i bas sporo zyskał, nie mówiąc o scenie - jest pięknie :smile: Przesłuchałem kilka płyt Georga Michaela i aż mnie ciary przeszły w utworze "John And Elvis Are Dead" z płyty "Patience".
                dodaj kolce bas nie bedzie taki dudniący a, nie możesz troszke kolumn dać do przodu tak z 80 cm

Skomentuj

hmm kolumny na środku pokoju to nienajlepszy pomysł :???:
                  Pod kolumny zamontowałem 1cm-tymetrowe filcowe podkładki. Nie wiem jak rozumujesz pojęcie "dudniący bas" dla mnie to wybijające się okolice 100Hz. Po rozstawie niżej schodzi i jest bardziej odczuwalny na klacie :wink:

Skomentuj

DIGIPROCOMP, rozumiem, wydaje mi się ze za wysokie dałeś strojenie, powiedz jaki duzy jest pokoj, jaki wysoki, na oko powiemy CI jaki może być rezonans pokoju, przez to może być podbicie, wydaje mi się ze jeżeli byś sprowadził rezonans do 30Hz to było by lepiej, niemiał byś podbić, zrób zdjęcia pokoju też, nie możesz dać kolumn za siebie(patrząc z pozycji siedzącego przed kompem) :?:

[ Dodano: 2009-05-23, 22:18 ]
                    nowy1, ma też racje, daj kolce.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                      dodaj kolce bas nie bedzie taki dudniący
                      Wydawaloby sie ze filmcowe podkladki sa bardziej stratnym materialem niz kawalek stali. Kolumna musi stac stabilnie itd.. ale czy moze ktos tutaj slyszy kolce?

Skomentuj

n_omyzs, na straży VOODOOAUDIO :mrgreen: , nikt nie słyszy ale wizualnie poprawią wygląd oraz odseparują drgania idące duża powierzchnią płaską w podłoge...wiadomo o co chodzi, o mniejszą powierzchnie docisku do podłogi... :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                          Zamieszczone przez nowy1
                          Wydawaloby sie ze filmcowe podkladki sa bardziej stratnym materialem niz kawalek stali. Kolumna musi stac stabilnie itd.. ale czy moze ktos tutaj slyszy kolce?
                          Ide o zaklad ze takie kolubryny tuż przy scianie na panelach (o ile to panele hehe) zawsze cos oddadza na plywajaca podloge.

Ps. swoja droga pytanko do DP, kolumny sa juz na docelowym miejscu? Czy beda przenoszone? Bo za nic nie moge znalezc spojnosci stylistycznej i kolorystycznej...ani meble, ani panele, ani sciany...wygladaja jak przyniesione z innego pokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                            Zamieszczone przez nowy1
                            Ide o zaklad ze takie kolubryny tuż przy scianie na panelach (o ile to panele hehe) zawsze cos oddadza na plywajaca podloge.

Ps. swoja droga pytanko do DP, kolumny sa juz na docelowym miejscu? Czy beda przenoszone? Bo za nic nie moge znalezc spojnosci stylistycznej i kolorystycznej...ani meble, ani panele, ani sciany...wygladaja jak przyniesione z innego pokoju.

nie nie rozróżniam w dźwięku kolcy ,ale jak je założyłem bas tak jakby nie szedł po podłodze był bardziej wymodelowany ,dla potwierdzenia zapraszam na odsłuch bez kolcy i z..

Skomentuj

przez to może być podbicie
                              jakie podbicie :?: ? :!:
                              Jak kolumny stały w bliskim polu bas nie był taki niski, teraz rozchodzi się po pokoju. Wcześniej "promieniował zwartą wiązką" (takie audiofilskie pierd... :razz: )
                              Pokój wys 2,45 / szer 3,25 / gł 3,8m

Kolumna musi stac stabilnie itd
                              i stoją.
                              JBLe strasznie się kiwały, co pewnie było spowodowane szerokością kolumny (21cm).

Skomentuj

DIGIPROCOMP, to nie audiofilskie pierdy po prostu jest tak że każde pomieszczenie ma jakiś tam swój rezonans ktory w dzwięku jest podbity, u Ciebie może to być okolo 55Hz(nie pamietam gdzie o tym czytałem, były podane wysokosci pokojów o wielkosci 5x6m i pokazane podbicia w danej wysokosci, jaki bas bedzie wysunięty względem reszty) dlatego uważam ze sprowadzenie rezonansu w subach i kolumnach do niższego jest lepsze, zresztą gładziej charka opada, nie uzyska sie tego co w CL ale zawsze można troche tego osiągnąc... Oczywiscie to jest też kwestia upodobań, ja tylko zachęcam, dołuż jeszcze z 10cm(jak nie mozesz w kolumnie daj na zewnątrz na jakis czas rurke) i zobacz czy bas zyskał dla Ciebie czy stracił... To tak jak z wytłumieniem, metoda prób i błedów... Kolumny Twoje uważam za bardzo dobre, kolce naprawde dodały by im jeszcze smukłości(ten filc mozesz podkleic tez pod podkładki od kolcow)...

Skomentuj

Dawid-SS, nowy1
                                  odseparują drgania idące duża powierzchnią płaską w podłoge...wiadomo o co chodzi, o mniejszą powierzchnie docisku do podłogi... :wink:
                                  Przeciez podkladki dilcowe tez zmiejszaja powierzchnie styku... wiec? Dodatkowo jesli chodzi o wasze drgania przenoszone na podloge to na pewno podkladka filcowa lub gumowa jako material niesprezysty co samo w sobie znaczy ze tlumi drgania - lepiej sobie z tym poradzi niz sztywna stal.

Skomentuj

stronka do sprawdzenia akustyki pokoju http://www.hunecke.de/en/calculators...igenmodes.html

Skomentuj

n_omyzs, zgadzam sie, ale jak pisałem, można podkleic filc pod podkładki kolcowe...starczy offtopa, tu oceniamy a nie dyskutujemy co lepsze, autor tak wykonał bo tak chciał...pzdr

Skomentuj

DIGIPROCOMP, świetne kolumny, sam zastanawiam się nad podobnym projektem, ale nie wiem czy nie robić jak Michał czyli z 26cm wooferem. Odwiedzę go niebawem i się dowiem czy warto zmieniać obecne kolumny. Jedyne co mi się nie podoba w Twoim audio to wzmacniacz.

Skomentuj

KIVLOV znowu planujesz zmianę kolumn :lol: co ten HDS ma w sobie, że nie potrafi zostać na dłużej :roll:
                                          Zamieszczone przez KIVLOV
                                          Odwiedzę go niebawem i się dowiem czy warto zmieniać obecne kolumny
                                          szykuje się kolejna konstrukcja na Seasach
                                          Zamieszczone przez KIVLOV
                                          Jedyne co mi się nie podoba w Twoim audio to wzmacniacz.
                                          wiesz jakbym miał 6kzł na zbyciu, pewnie miałbym inny.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X