Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Subwoofer pasywny by Jacek90 :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] Subwoofer pasywny by Jacek90 :)

Witam!
    Chciałem wam przedstawić moja nową konstrukcje. Jest to subwoofer na ostatnio dość znanym głośniku STX GDN 22/140/8scx. Najpierw w tej obudowie siedział GDN 22/120/4sc ale postanowiłem go zmienić na lepszy model ,który okazał się strzałem w dziesiątkę :grin:
    OBUDOWA: Została wykonana z płyty wiórowej o grubości 16mm z tym ,że front został złożony z dwóch takich płyt. Skosy wykonałem za pomocą brzeszczota :lol: Fornir jaki użyłem to Tik 3001PW. Cały subwoofer został pomalowany lakierobejcą półpołysk na kolor sosna. Wszystko zostało pokryte pędzlem i są w sumie 3 warstwy lakieru. BR został zakupiony w stxie razem z głośnikiem, jego wymiary to wew. 75mm i długość 158mm. Odpowiednią długość uzyskałem łącząc dwa takie tunele. Obudowa 27l zestrojana na około 36hz.
    ODSŁUCH: Wcześniej siedział tam jak wcześniej wspomniałem gdn22/120/4sc i jakoś mnie nie przekonał. Natomiast nowy model stxa pokazuje dużo wyższy poziom(przynajmniej wg mnie :lol: ). Jak już wcześniej ktoś wspomniał głośnik ten ma super wykop co nie znaczy, że nie gra miękko :smile: W porównaniu z poprzednim modelem jest wyrażniej odczuwalny bas na ciele. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony i chyba już zostanie na kilka lat :grin:
    Dodam że kolumny frontowe widoczne na niektórych fotach zostaną zrobione na podobny kształt do suba i zostaną oklejone tym samym fornirem. Razem z kolumnami frontowymi powstanie też kolumna centralna na arn 100/10/4 oraz jakiejś wysokotonówce. Jak wszystko będzie gotowe to założe nowy post. A i jeszcze najważniejsza rzecz czyli czym to napędzam :grin: Otóż narazie podłączyłem to pod UNiampa a normalnie bedzie pracować przy kostce tda7294. Jeszcze się zastanawiam czy nie zrobić mostka ale i tak nie wykorzystuje całej mocy. Wiem ,że ktoś bedzie gadał o kontroli nad głośnikiem ale przy takim graniu jest chyba dobra :smile: Zresztą to jeszcze nie jest pewne i moze bedzie mostek tda. Wszystko w swoim czasie, a teraz zapraszam na oglądanie zdjęć :smile:

Pozdrawiam..

Subwoofer fajny, ale nie odstaje jakością od kolumn?? Bo to zupełnie inna klasa. Nie miałem jeszcze styczności z żadnym niskotonowym głośnikiem STXa więc nie wiem co można się po nim spodziewać.

Skomentuj

W przeciwieństwie do innych stxów ten model mogę z czystym sumieniem polecić :smile:

Skomentuj

Subwoofer wygląda estetycznie i ścięcia urozmaicają prostopadłościenną bryłę. Ale mam kilka uwag. Sub zyskałby na wyglądzie, gdybyś zrobił podfrezowanie na głośnik.
        Nie widzę ani jednego, wewnętrznego wzmocnienia, co przy tej grubości płyt, może powodować dość znaczne podbrawienia dźwieku. Wysokość nóżek, przy br umieszczonym pod spodem suba, wydaje się za mała.

Skomentuj

Też zamierzam zbudować suba na tym głośniku i przy takim litrażu, z tym że ja zacząłem pracę od mostka TDA.

Skomentuj

Ładny subik aż szkoda że tam siedzi stx a nie jakiś visaton czy coś. Za ładna obudowa do tego stx.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Na prawde ten stx nie jest aż taki zły :razz: Ja jestem z niego zadowolony. Co do wysokości nózek to mają one 3cm co wg mnie jest wystarczające :smile:

Skomentuj

Nie jest zły masz racje na popielniczkę się nadaje Tyle co on kosztuje to do monitorów ostatnich na lakier dałem 50zł nie licząc podkładu, rozpuszczalników itp
                A tak poważnie zbieraj kolego na jakiegoś TIW200XS bo szkoda patrzeć jak ta popielniczka koło peerlesów stoi.

Skomentuj

Wolał bym najpierw posłuchać jakiegoś suba lepszej klasy. Ma ktoś coś lepszego w okolicach Rybnika?? :grin: Jeżeli by grał interesująco to może i wymienię. :smile: A tak poza tym to ten TIW200XS jest strasznie drogi. :roll: Musiał bym odłożyć kupno laptopa na ,którego teraz odkładam kase :lol: Jak skompletuje całe audio (pod koniec czerwca) to zapraszam na odsłuchy. :smile:
                  Pozdrawiam

Skomentuj

Ale przecież nikt nie mówi żeby głośnik jutro zmieniać. Można za pół roku za rok. Na razie się ciesz tym co masz. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                      Na razie się ciesz tym co masz
                      dlaczego nie :?: jednych zadowala stx, tesla, alpierd a inni potrzebują SS, Peerlesa, Seasa itp. Jeśli kolega nie jest osłuchany i uważa, że gra dobrze to OK. Zobacz kilka tematów niżej 3way na STX wszyscy się zachwycają a tutaj kolega zrobił suba, włożył w to dużo ciężkiej pracy i jest beee. Zresztą HDS też taki rewelacyjny nie jest :razz:
                      Wracając do konstrukcji, ładna obudowa, fornir też niczego sobie. Szkoda, że od razu nie zrobiłeś wersji aktywnej, panel z ogrodą ujmnie trochę litrażu.

Skomentuj

obudowa świetna, ale nie wiem jak ten stx wogóle może grać na basie ; )

Skomentuj

A może jakiś seas by się tutaj nadawał??

Skomentuj

DIGIPROCOMP, nie mówię że sub jest beee tylko obudowa (materiały) droższe są jak głośnik i żal patrzeć jak ta popielniczka się tak ładnej obudowie prezentuje. To moje zdanie. A obudowa jest super, jemu się podoba dźwięk najważniejsze.

Skomentuj

Fajny sub bardzo ładna obudowa i porządny głośnik wykonany w nowej technologii w stosunku do starych stx'ów. Może nagraj jakiś filmik z Bass i love you zobaczymy jak to sobie gra na basie.

Skomentuj

elvis18, bez sensu taki zabieg, co Ci to da? Trzeba mieć kamerkę z dobrym odświeżaniem, żeby dało się to sensownie oglądać. Mnie to jakoś nie jara.

Skomentuj

NO dokładnie ,a ja takiego sprzętu nie mam. :smile: Po za tym i tak nie usłyszał byś dokładnie jak to gra. Ale powiem jedno, w przeciwieństwie do gdn22/120/4sc ma zróżnicowany bas i jest zdecydowanie przyjemniejszy.Na prawde nie sądziłem ,że będzie aż tak dobrze. :grin: Chciałbym mieć też okazje posłuchać jakiegoś suba na lepszym przetworniku choćby na MDS 8 albo TIW200XS lub jakimś peerlessie. :smile:

Skomentuj

Filmik Mivoc 310 i HDS 164

http://www.youtube.com/watch?v=dF9Z3DFZrUI

Tylko jakość bardzo się zepsuła.
                                    Głośnik potrafi przyjąć ogromną moc, chociaż na razie mam panel 150W
                                    Jak dam na maxa 25hz to widać że głośnik przyjmie dużo więcej.

Skomentuj

I co ten film ma pokazac?

Skomentuj

"Skumaj te kocie ruchy" :twisted:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X