"Ten film wideo został usunięty przez użytkownika. " ktoś Cię zawstydził :twisted:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Subwoofer] Subwoofer pasywny by Jacek90 :)
Collapse
X
-
Co do zarzutów że tylko STX tam siedzi.... Nic nam do tego, włożył w obudowę to, na co kolegę było aktualnie stać i co uważał, że spełni jego oczekiwania. A że umiał zrobić ładne obudowy to chyba plus. Pisanie że takie budy zasługują na lepszy głośnik mnie śmieszy :) Zawsze trzeba robić najlepiej jak się da i umie, na głośnik miał tyle a tyle, kupił i ma a obudowy jak się posiada materiał można wykonać bardzo tanim kosztem jak wiecie. Wystarczy urwać rodzicom kilka drzwiczek od segmentu:)
Skomentuj
-
Jacek90: możesz pokazać fotkę tej ścianki na której masz rurki do BR. Akurat wykonuje konstrukcje suba na tym samym przetworniku i się zastanawiam gdzie upchać rurkę, czy z frontu czy gdzieś na boku, czy może na tylnej ściance.
W moim przypadku obudowa ma kształt sześcianu foremnego, ale nie mogę się zdecydować gdzie upchać głośnik i BR :). Na razie zatrzymałem się na pomyśle, że przetwornik umieszczę na przedniej ściance (na samym śródku), a BR na tylnej nad odgrodą na aktywną część suba (czyli w górnej części tylnej ścianki).
Ale cały czas mam wątpliwości...
Bardzo ładnie wyszły ci te ścięcia na przedniej płycie. Bardzo udana konstrukcja. Mam nadzieje że w moim przypadku pojedyncza płyta wiórowa 18mm na przedniej ściance wystarczy :).
Skomentuj
-
Czy miejsce umieszczenia bass reflexu ma duże znaczenie czy bardzo duże?
Gdybym chciał go umieścić gdzieś z przodu to jak by to wyglądało pod względem odsłuchu?
I jeszcze mam pytanko czym się kierować przy umieszczaniu br tzn. przod? środek tył obudowy gdybym wybrał miejsce takie jak twoje tzn. spód obudowy.
Z góry dzięki za opd. Twoj sub naprawdę ładny. :smile:
Skomentuj
-
Mam jeszcze pytanie dotyczące wytłumienia suba. Czytałem że obudowę typu br należy wytłumiać słabo a na pewno nie ścianki na których znajduje się wylot br.Było napisane również żeby zachować 1cm odstępu od ścianki nie wiem jak mam to rozumieć?
Albo po prostu napiszcie jak najlepiej wytłumić w/w obudowę lub jak zrobił to autor?Co na ścianki i czy w ogolę coś pakować do środka.
Z góry dziękuje za odpowiedz. :smile:
Edit : zauważyłem podpis kolegi wyżej :
Wytłumienie dobieramy doświadczalnie
Skomentuj
-
white88, tak jak napisałeś, nie wytłumia się obudowy w okolicach BR.
Wytłumienie najlepiej jak jest luźne, tzn. nie jest przyklejone mocno do ścianek. Dzięki temu można później łatwo wprowadzać zmiany w jego ilości.
Ilość wytłumienia dobiera się doświadczalnie, tzn. na początku słuchasz bez wytłumienia. Po jakimś czasie lekko wytłumiasz obudowę i słuchasz... Później dajesz więcej gąbki i znowu słuchasz... itd.
Na końcu zostawiasz taką ilość gąbki, przy której wydawało Ci się, że sub gra najlepiej.
Skomentuj
-
Czy nadaje się do tego gąbka taka typowa jak jest w tapczanach czy coś z tego rodzaju.Czy odrazu trzeba kupować tą jakaś wato gąbke czy jak nie znam nazwy fachowej tego.Czyli jak już będe wytłumiał to gąbke poprostu wycinam na rozmiar ścianki i luźno wkładam do środka na wymierzoną sciankę tak?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez white88Czy nadaje się do tego gąbka taka typowa jak jest w tapczanach czy coś z tego rodzaju
takie sa najlepsze bo za freeZamieszczone przez white88Czyli jak już będe wytłumiał to gąbke poprostu wycinam na rozmiar ścianki i luźno wkładam do środka na wymierzoną sciankę tak?
Skomentuj
-
Jeszcze jedna kwestia ponieważ chcę umieścić w subie wspominanego TDA więc muszę dorobić dodatkową komorę na elektronikę a nie chce aby sub był przesadnie długi dlatego postanowiłem zmienić wymiary i teraz pytanie tzn najważniejsze abym zachował odpowiednio litraż czyli w tym wypadku 27l i nie ma znaczenia czy będzie szerokie na 25 czy 35 ważne aby wewnętrzna pojemność wynosiła np.27l
Skomentuj
Skomentuj