Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Subwoofer pasywny by Jacek90 :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Ten film wideo został usunięty przez użytkownika. " ktoś Cię zawstydził :twisted:

Skomentuj

Powinien byc przez administratora :mrgreen:

Skomentuj

Jeżeli to by miał być filmik reklamujący to by mnie nie przekonał :lol:

Skomentuj

Co do zarzutów że tylko STX tam siedzi.... Nic nam do tego, włożył w obudowę to, na co kolegę było aktualnie stać i co uważał, że spełni jego oczekiwania. A że umiał zrobić ładne obudowy to chyba plus. Pisanie że takie budy zasługują na lepszy głośnik mnie śmieszy :) Zawsze trzeba robić najlepiej jak się da i umie, na głośnik miał tyle a tyle, kupił i ma a obudowy jak się posiada materiał można wykonać bardzo tanim kosztem jak wiecie. Wystarczy urwać rodzicom kilka drzwiczek od segmentu:)

Skomentuj

wymiary

Możesz podać dokładne wymiary zewnętrzne

Skomentuj

Zamieszczone przez PRZEMS
              Możesz podać dokładne wymiary zewnętrzne
              To zależy od grubości plyt... Potrzebujesz tylko objętość wew a reszta to już mniej ważna... Wyjdzie z obliczeń :)

Skomentuj

Tu masz zewnętrzne wymiary

Skomentuj

Jacek90: możesz pokazać fotkę tej ścianki na której masz rurki do BR. Akurat wykonuje konstrukcje suba na tym samym przetworniku i się zastanawiam gdzie upchać rurkę, czy z frontu czy gdzieś na boku, czy może na tylnej ściance.

W moim przypadku obudowa ma kształt sześcianu foremnego, ale nie mogę się zdecydować gdzie upchać głośnik i BR :). Na razie zatrzymałem się na pomyśle, że przetwornik umieszczę na przedniej ściance (na samym śródku), a BR na tylnej nad odgrodą na aktywną część suba (czyli w górnej części tylnej ścianki).

Ale cały czas mam wątpliwości...

Bardzo ładnie wyszły ci te ścięcia na przedniej płycie. Bardzo udana konstrukcja. Mam nadzieje że w moim przypadku pojedyncza płyta wiórowa 18mm na przedniej ściance wystarczy :).

Skomentuj

Także przyłączę się do tematu. Jacek90, czy ta rurka BR jest wystarczającej średnicy (75 mm wewnętrznej), czy nie ma świstów i turbulencji? Chcę wykonać podobną konstrukcję tylko że BR na przedniej ściance.

Skomentuj

Na początku był br o średnicy 6cm i były dosyć słyszalne świsty dlatego też wymieniłem go na wiekszy i teraz jest ok.

[ Dodano: 2009-06-23, 20:18 ]
                      Dodaje jeszcze zdjęcia spodu

POzdrawiam

Skomentuj

Czy miejsce umieszczenia bass reflexu ma duże znaczenie czy bardzo duże?
                        Gdybym chciał go umieścić gdzieś z przodu to jak by to wyglądało pod względem odsłuchu?
                        I jeszcze mam pytanko czym się kierować przy umieszczaniu br tzn. przod? środek tył obudowy gdybym wybrał miejsce takie jak twoje tzn. spód obudowy.
                        Z góry dzięki za opd. Twoj sub naprawdę ładny. :smile:

Skomentuj

nie ma to wiekszego znaczenia
                          umieszczajac go z przodu musisz pamietac o zachowaniu odpowiedniej odleglosci tunelu od scianek wewnatrz obudowy - teoretycznie = min srednica tunelu

Skomentuj

Mam jeszcze pytanie dotyczące wytłumienia suba. Czytałem że obudowę typu br należy wytłumiać słabo a na pewno nie ścianki na których znajduje się wylot br.Było napisane również żeby zachować 1cm odstępu od ścianki nie wiem jak mam to rozumieć?
                            Albo po prostu napiszcie jak najlepiej wytłumić w/w obudowę lub jak zrobił to autor?Co na ścianki i czy w ogolę coś pakować do środka.
                            Z góry dziękuje za odpowiedz. :smile:

Edit : zauważyłem podpis kolegi wyżej :
                            Wytłumienie dobieramy doświadczalnie
                            nakierujcie chociaż trochę co najlepiej i na co zwrócić uwagę.

Skomentuj

white88, tak jak napisałeś, nie wytłumia się obudowy w okolicach BR.
                              Wytłumienie najlepiej jak jest luźne, tzn. nie jest przyklejone mocno do ścianek. Dzięki temu można później łatwo wprowadzać zmiany w jego ilości.

Ilość wytłumienia dobiera się doświadczalnie, tzn. na początku słuchasz bez wytłumienia. Po jakimś czasie lekko wytłumiasz obudowę i słuchasz... Później dajesz więcej gąbki i znowu słuchasz... itd.
                              Na końcu zostawiasz taką ilość gąbki, przy której wydawało Ci się, że sub gra najlepiej.

Skomentuj

Czy nadaje się do tego gąbka taka typowa jak jest w tapczanach czy coś z tego rodzaju.Czy odrazu trzeba kupować tą jakaś wato gąbke czy jak nie znam nazwy fachowej tego.Czyli jak już będe wytłumiał to gąbke poprostu wycinam na rozmiar ścianki i luźno wkładam do środka na wymierzoną sciankę tak?

Skomentuj

Zamieszczone przez white88
                                  Czy nadaje się do tego gąbka taka typowa jak jest w tapczanach czy coś z tego rodzaju
                                  tak. moze byc. byle nie za gesta
                                  takie sa najlepsze bo za free
                                  Czyli jak już będe wytłumiał to gąbke poprostu wycinam na rozmiar ścianki i luźno wkładam do środka na wymierzoną sciankę tak?
                                  nie. wytnij odrobine wieksza - wtedy na wcisk wlozysz do obudowy i nie trzeba bedzie jej mocowac

Skomentuj

Jeszcze jedna kwestia ponieważ chcę umieścić w subie wspominanego TDA więc muszę dorobić dodatkową komorę na elektronikę a nie chce aby sub był przesadnie długi dlatego postanowiłem zmienić wymiary i teraz pytanie tzn najważniejsze abym zachował odpowiednio litraż czyli w tym wypadku 27l i nie ma znaczenia czy będzie szerokie na 25 czy 35 ważne aby wewnętrzna pojemność wynosiła np.27l

Skomentuj

najważniejsze abym zachował odpowiednio litraż czyli w tym wypadku 27l i nie ma znaczenia czy będzie szerokie na 25 czy 35 ważne aby wewnętrzna pojemność wynosiła np.27l
                                      tak

Skomentuj

Czy był by ktoś w stanie podać jakiś aktualny cennik że strony akustyką.pl lub gdzie kolwiek ponieważ chce się zastanowić nad wpakowanien do w/w zestawu jakiś inny głośnik do 27-30l.interesują mnie ss lub jakiś perleassy do tego litrazu nie wiem czy dobrze napisałem.

Skomentuj

Chyba cennik akustyka jest aktualny, przynajmniej mi sie tak wydaje. Jeżeli chodzi o glośnik to ja bym sie zastanowił nad HDs205 exc , z chęcią widział bym taki głośniczek w moim subwooferze. Co do SS to ceny niskotonowych zaczynaja sie od 690zl wiec wybór nalezy do ciebie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X