Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Subwoofer pasywny by Jacek90 :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HDS 205 EXCLUSIVE to raczej do 3way a nie do suba i ten ścięty kosz :???: Zalecana obudowa to 30-40L (dane z Akustyka)

Skomentuj

Ok znalazłem ceny doradźcie mi tylko bo na dobry początek nie mam dużo pieniędzy na głośnik (w razie czego zawsze można coś zmienić) ale czy lepiej wybrać
      STX z tego projektu który jest tutaj czy nadawał by się ten Peerless SDS-164 THP?Ich ceny są mniej więcej takie na które początkowo mogę się skusić/
      Do obudowy ok 27-30l?
      Tak nawiasem to jaka jest moc tego SDS 110W?
      Dziękuje za odp.

Skomentuj

Zamieszczone przez white88
        czy nadawał by się ten Peerless SDS-164 THP?
        niestety nie, to jest mid-woofer czyli głośnik do 2-2,5way. Z Peesrlesa do suba min SLS8

Skomentuj

Ok dziękuje za informaje zaryzykuje i puki co zrobię tego "potwora " na STX a potem sie zobaczy.Mam nadzieję że się w całości zamknę w 300zł.Jeżeli chodzi o elektronikę razem z przetwornikiem bo do obudowy wszystko mam oprócz forniru.

Skomentuj

Mam nadzieję że się w całości zamknę w 300zł
            Bez najmniejszego problemu. Toroid 200W na allegro od Sebastian-1K kupisz za lekko ponad 100pln (bardzo ładne wykonanie, pełen ekran + napięcie pomocnicze). Koszt wykonania wzmacniacza do subwoofera ( TDA7294 ) proponowanego przez irka to około 70-80pln. Przetwornik to 76pln.

Sam ostatnio wykonałem Suba na tym przetworniku i jestem zadowolony.

Skomentuj

Cieszę się że jesteś zadowolony.Mój będzie prawie identycznie podobny do twojego.Jeżeli chodzi o kształt nie wiem jeszcze tylko jaki fornir i lakier.Co do toroida to na toroidy.pl też są tanie razem z przesyłka niecałe 100zł. Powiedz czy bass daje radę na tym głośniku tak jak wszyscy piszą.Nie mam super wygurowanych oczekiwań ale chciał bym poczuć go. Obecnie mam mały sub red star.

Skomentuj

white88, na 100% będzie lepszy niż ten redstar A trafo możesz kupić taniej jeśli zapolujesz na allegro...

Skomentuj

Powiedz czy bass daje radę na tym głośniku tak jak wszyscy piszą
                  Wyniosłem go do biura. W domu mam wystarczająco basu z głośników.
                  Jak daje głośność na 1/2 w tym najprostszym wzmaku do suba projektu irka i jako źródło mam PCta z jakąś zintegrowaną kartą, to zaczynają grać szyby w oknach, podstawki na dokumenty, i inne przedmioty, które łatwo wpadają w rezonans. Zamiast basu mam hałas . Przy małych głośnościach gra bardzo dobrze.

U mnie ten głośnik pracuje jako dopełniacz do głośników, których pasmo przenoszenia kończy się na około 100Hz. Tak naprawdę zrobiłem tego Suba aby zobaczyć jak pracuje ten przetwornik. Mam zamiar wsadzić go do kolumn Kolumny 3 drożne na STXach. Ale ciągle się zastanawiam, czy nie wybrać jakiegoś mniejszego projektu 2way.

Skomentuj

Piszesz że masz hałas ale czy to jest bardziej negatyme czy pozytyme stwierdzenie bo z tego co zdążyłem się zaznajomic to jest to raczej złe zjawisko.ale ...nie będę przecież walil na maxa cały czas ale dobry bass się przyda.czyli mogę stwierdzić że na dobry początek polecasz głośnik lub przynajmiej nie odradzasz.wybaczcie za małe litery ale pisze z kom.

Skomentuj

Piszesz że masz hałas ale czy to jest bardziej negatyme czy pozytyme
                      Głośnik brzmi bardzo ładnie i czysto. To otoczenie generuje hałas. Polecam z czystym sumieniem.

Skomentuj

Wybaczcie że się trochę doczepiam do tego tematu ale wykonuje swój projekt bardzo zbliżony do tego i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kolcy pod obudowę.Naczytałem się na różnych forach ale gdzie nie gdzie bzdury piszą a do tego forum mam ogromne zaufanie.
                        Wymiary zewnętrzne mojego pudła to 353X400X400 i siedzi w nim wyżej wymieniany STX BR od spodu. Pytanie mam jakie kolce zastosować jakiej długości i jak bardzo one muszą być ostre możecie troszkę nakierować to będę rozmawiał z tokarzem i wszystko ładnie mi zrobi.
                        Dziękuje za odpowiedz.

Skomentuj

Im wyzsze kolce tym mniejszy wplyw na podbarwienie dzwieku. Wiadomo tez ze nie zrobisz 10cm kolcow lub wiekszych. Co wiecej podbicie moze byc korzystne.. najlepiej dobierz wysokosc metoda prob i bledow. Postaw suba w miejscu docelowym i sporoboj roznych wysokosci stosujac za podkladki klocki drewniane czy co tam chcesz :)

Skomentuj

jak bardzo one muszą być ostre
                            wcale nie musza byc ostre. jak beda zaostrzone to bedziesz mial sporo dziur w podlodze. (pod samym ciezarem suba sie wbija)
                            wiec lepiej je odrobine zaokraglic

Skomentuj

Jak widzisz ja mam takie drewniane kołki które zrobiłem z okrągłej listewki kupionej w obi :lol: Od strony podłogi dałem podkładki filcowe żeby podłoga się nie rysowała. Zastosowałem takie a nie inne rozwiązanie ponieważ sub stoi w miejscu gdzie co jakiś czas trzeba się dostać i w tym celu trzeba przesuwać subika wiec to rozwiazanie jest tanie i praktyczne :smile:

Skomentuj

Czaruję...
                              X