Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi na stx-ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pabloid
    Trzeba uważać bo ten GDN stxa ma kółnierz dość podatny na odkształcenia i gnie sie jak za silno dokręcić.
    kazdy STX ma z tym problemy :???: no moze poza odlewanymi koszami :P

Skomentuj

moje zastrzeżenie to kierunek słojów forniru na cokole, no musiałem napisać bo jakoś tak nienaturalnie dać w poprzek a nie wzdłuż, ale kwestia gustu:)
      wlasnie nad tym troche myslalem ale najlepszym rozwiazaniem dla mnie bylo jak kierunek sloi bokow i przodu cokolow zgadzal sie z kierunkiem słoi bokow i frontu kolumn :razz:
      Trzeba uważać bo ten GDN stxa ma kółnierz dość podatny na odkształcenia i gnie sie jak za silno dokręcić.
      a moze by tak w przypadku gdn-a zastosowac jakies dystanse pod "rowek" a obudowe :) np nakretki na sruby. wtedy kosz dogioł by sie np 1mm, docisnal sie ale nie wygioł :)

BTW. dzieki za pozytywne opinie, za zastrzezernia takze :) bede wiedzial jakich bledow sie ustrzegac na przyszlosc :)

[ Dodano: 2009-08-31, 22:27 ]
      Zamieszczone przez tomq88
      Tylko napisz jeszcze czy to rozstawienie to jest na stałe czy tylko do zdjecia tak byly ustawione?
      z tym ciagla eksperymentuje ale najlepiej jest chyba jak stoja pod ta sciana ale rozstawione szerzej jeszcze o ok pol metra kazda.

Skomentuj

Co do nakrętek, względnie innych dystansów to jest jakieś rozwiązanie, z tym że nalęźy zadbać o zachowanie szczelności. Nawet u siebie też o tym myślałem, ale załatwiłem problem silikonem i umiarkowanym dokręceniem wkrętów.

pytanie do slipknot 1989: 1. tłumiłeś komorę średniotonowca? 2. Bass reflex stroiłeś, czy docięty teoretycznie na wymiar?

Skomentuj

pabloid,
          1. tłumiłeś komorę średniotonowca?
          cala jest wypełniona watoliną, gdy tego nie bylo srednio dawaly wrazenie pustych :P
          Bass reflex stroiłeś, czy docięty teoretycznie na wymiar?
          strojony na 45Hz w WinIsd.

[ Dodano: 2009-09-01, 18:32 ]
          załatwiłem problem silikonem
          przykleiles głośniki silikonem? bo nie kumam :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
            przykleiles głośniki silikonem? bo nie kumam
            pewnie caly rowek w koszu glosnika jest wypelniony silikonem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              pewnie caly rowek w koszu glosnika jest wypelniony silikonem
              aha chyba ze tak :) musialby byc wypelniony z z małą górką ponad rowek.

Skomentuj

Toć pisałem przecie, żem w rowek kołnierza wkleił uszczelke z gumy piankowej :razz: Rzeczywiście zgodnie z Waszymi podejrzeniami co do walenia silikonu z górką wystaje ona za krawędz bo tak jest wyprofilowany cały kołnierz, ze ma tam taki próg co nie jest w tej samej płaszczyźnie co krawędź kołnierza i na nim głośnik wpierw dolega do ubudowy co powoduje że krawędź kosza odstaje. Głównie to właśnie jest przyczyną że łatwo go zdeformować. Co do silikonu to zapewnia szczelność na granicy uszczelka - powierzchnia obudowy.

Skomentuj

jak sobie radzicie z wygładzeniem silikonu po nałożeniu go w rowek głośnika?

Skomentuj

No slipknot1989 fajnie Ci to wyszło :) prosta, schludna konstrukcja-takie wg. mnie są najlepsze. Widzę, że trójkątne ścięcia rogów są ostatnio na forum bardzo popularne
                    Ja w swoim projekcie poszedłem bardziej w zaokrąglenia i może dlatego nie za bardzo podoba mi się ta podstawka ale do tych kolumn pasuje

Zastanawia mnie jeszcze kwestia strojenia, piszesz że jest 45 Hz a to wydaje się trochę wysoko, szkoda że nie masz JIG'a żeby zmierzyć faktyczne strojenie

Ogólnie gratuluję konstrukcji, oby tak dalej

Skomentuj

Toć pisałem przecie, żem w rowek kołnierza wkleił uszczelke z gumy piankowej
                      no faktycznie :P
                      Zamieszczone przez Wallker
                      Zastanawia mnie jeszcze kwestia strojenia, piszesz że jest 45 Hz a to wydaje się trochę wysoko, szkoda że nie masz JIG'a żeby zmierzyć faktyczne strojenie
                      takie jest wg winIsd, rzeczywistosc pewnie okazalaby sie inna :)
                      Zamieszczone przez Wallker
                      Ja w swoim projekcie poszedłem bardziej w zaokrąglenia
                      nad tym tez myslalem:)
                      początkowo nie było koncepcji sciec, ale jak poskładalem bude to wydawała sie taka "klocowata" wiec musialem ja jakos urozmaicic:)

[ Dodano: 2009-09-02, 12:07 ]
                      Zamieszczone przez bingant
                      mi zawsze pomagał osliniony palec z wygładzaniem silikonu :mrgreen: moze wytnij z kawałka tektury taka forme :P nalozysz silikonu i objedziesz nia po calym rowku cos takiego " -^- "

Skomentuj

takie jest wg winIsd, rzeczywistosc pewnie okazalaby sie inna
                        jezeli wpisales dobre wymiary tunelu oraz pojemnosc to strojenie nie bedzie odbiegalo o wiecej jak 2hz od faktycznego

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                          Najlepiej zwilżyć silikon płynem do garów palec też i się nie klei. Dobrze jest poobklejać dookoła taśmą papierową co by nie wysmarować tam gdzie nie potrzeba.

Skomentuj

slipknot1989, jakiej wielkości śrubek użyłeś do przykręcenia głośników?

Skomentuj

amdpatryk, no srednim i wysokim normalne czarne wkrety do regipsow a na basie imbusowe czwórki :P

kiedy sie pochwalisz swoim dziełem?

Skomentuj

na basie imbusowe piatki
                                Jak tam je wsadziłeś, skoro otwory w GDN'ie to 4,8 fi...?

kiedy sie pochwalisz swoim dziełem?
                                Myślę, że jeszcze w tym tygodniu posłucham mojego zestawu. Zostanie jeszcze położenie forniru i kolce, ale to pewnie za jakiś czas, może 2 tyg. Trochę się wyprułem z kasy przez ten miesiąc :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez amdpatryk
                                  Jak tam je wsadziłeś, skoro otwory w GDN'ie to 4,8 fi...?
                                  rozwiercilem otwory troche :)
                                  Zostanie jeszcze położenie forniru i kolce, ale to pewnie za jakiś czas, może 2 tyg. Trochę się wyprułem z kasy przez ten miesiąc
                                  a jaki masz fornir? no niestety DIY to pozeracz kaski :P
                                  slipknot1989 napisał/a
                                  na basie imbusowe piatki
                                  a na basie imbusowe czwórki
                                  zacytowałes przed moim editem :)

Skomentuj

a jaki masz fornir? no niestety DIY to pozeracz kaski
                                    Zapomniałem dodać, że jeszcze nie mam :mrgreen:

Ale jak narazie, to na oku mam: acajou
                                    http://cdo.net.pl/oferta.php?okleiny=2&id=83

Skomentuj

Ale jak narazie, to na oku mam: acajou
                                      no calkiem calkiem :)
                                      ja monitory na pewno bede robil orzechem :)
                                      no to zycze powodzenia w pracy i czekam na efekty pzdr

Skomentuj

ja monitory na pewno bede robil orzechem
                                        A cóż za monitory planujesz składać? :razz:

no to zycze powodzenia w pracy i czekam na efekty pzdr
                                        A dzieki i wzajemnie :mrgreen:

Skomentuj

A cóż za monitory planujesz składać?
                                          mysle nad jakims kitem z akustyka :P ale jeszcze sie nie zdecydowalem :)
                                          http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDMX.html
                                          http://www.akustyk.com.pl/projekty/M1519.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X