Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez piku16
    szkoda tak ładnych obudów.
    SZKODA to jak tesciowa do studni wpadnie :P
    nie mowcie ze jak glosniki nie sa pierwszej klasy to obudowa tez musi byc nijaka, wlasnie nie..to pozwoli je w przyszlosci sprzedac za wiecej jak mowi wlasnie takero.
    co do konstrukcji to jestem pelen podziwu :) BRAWO :!: wykonanie bardzo staranne i estetyczne :P podstawa to dobry pomysl na wyglad teraz dopero widze jak wrezy duzo daja :sad:
    jaki masz wzmak do tego?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      Śliczne :)

Czy na 7 od góry focie kolec nie jest jakoś dziwnie krzywo ?
      nie jest, tak to jakoś wyszło na fotce, sprawdziłem zaraz jak wróciłem z pracy :)

Zamieszczone przez marian
      Bardzo ładnie wyszło :smile:

Podaj wymiary tych kolumn,na zdjęciu wydają się niskie...
      wysokość 100cm bez kolcy
      szer. frontu 24,5cm
      szer tyłu 13,5cm
      głębokość 30,5cm (bez frontu pokrytego skórą, 23mm)
      kolce podnoszą front o 6,5cm, a tył o 4cm

slipknot1989 kolumny napędzane są Yamahą AX-500

Skomentuj

bingant, po prostu szacunek :)

Wszystko idealnie dobrane, fornir, skóra na froncie, wszelkie odległości, wymiary - wszystko po prostu idealnie. Widać również fach w ręku, bo to podstawa.

Do wyróżnionych!

Skomentuj

Bardzo podoba mi się ta konstrukcja.

Widzę że ma Pan, Panie Bingant, podobną do mojej, filozofię konstrukcyjną. :wink:

Widać inspirację pewnymi tzw. "high-end'owymi" konstrukcjami. To się chwali.
          (Po co wymyślać drugi raz, to co już zostało wymyślone?)
          Napisz proszę jak wg. Ciebie brzmi średnica tych kolumn, czy masz ją z czym porównać? Oraz jak zachowuje się ich bas. Co ze sceną stereo? :cool:

Podoba mi się front i ogólny "ciężar wizualny" kolumn. Ranty głośników ładnie wpasowują się w ich "an face". Super. :grin:

Nie wiem dlaczego ale wg. mnie najwięcej klimatu dodają kolumnom kolce, wydaje się że bez nich nie były by już takie piękne... :smile:

PS. Ładnie rysuje ten twój foto-sprzęt. Aż miło popatrzeć na takie fotografie. Mógł bym prosić o zdjęcia: 1,2 i przedostatnie. Na m@ila? Pooglądał bym sobie w wyższej rozdzielczości... :roll:

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja, naprawdę mogą się podobać.
            napisałeś
            Fronty okleiłem skórą ekologiczną
            powiedz mi jak poradziłeś sobie z oklejaniem załamań, czy podcinałeś skay?

Skomentuj

Witam, gratuluję świetnie wykonanych kolumn :) Jest się czym pochwalić bo widać, że włożyłeś w nie bardzo dużo pracy.
              Wielki plus za bardzo dobre fotki, pomijam fakt, że lustrzanką zrobione bo nie każdy taką ma
              No aż miło postawić taki sprzęcik w salonie :)
              Pewnie niektórzy chcieli by widzieć wszystkie głośniki STX'a wyłącznie w skrzynkach po ziemniakach, ale to już inny temat....

Skomentuj

Kolumny jak dla mnie REWELACJA :) Wykonanie pierwsza klasa.
                Sam wygląd sprawia że można przymknąć oko na to co w nich siedzi bo kolumny wyglądają na HAJ END :mrgreen:
                Chociaż te STXy podobno dają rade... sam nad nimi myślałem

Skomentuj

pepo skayu nie podcinałem, on się bardzo łatwo formuje, pattex po około 20 min schnięcia jest bardzo tutaj pomocny :), nie tylko klei, ale i podtrzymuje skay zanim go dociśniemy.
                  Łatwo też oderwać skay, gdy coś pójdzie nie tak, jakaś fałdka nam się zrobi, albo zagniecenie.
                  Sam się bałem tego zabiegu, ale w porównaniu do innych czynności, to jest łatwe. Ważne, żeby nie ciągnąć go na maksa, bo pęknie wierzchnia warstwa, wypróbowałem przed położeniem na kolumny, jak mocno mogę naciągać.

Mixer... odnośnie zdjęć, to tamtych nie mam w pełnej rozdziałce, ale jutro(najpóźniej pojutrze) zrobię Ci nowe w podobnych ustawieniach.
                  Bas i średnica. Nie mam żadnego porównania z innymi kolumnami, więc taka opinia nie będzie dla Ciebie zbyt wiele warta. Jak pisałem na początku, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony ich brzmieniem. Naprawdę.
                  Słucham głównie jazzu i klasyki, ale popik też się trafi. Kontrabas i stopa brzmią lepiej niż to, co czasami wyprawiają akustycy na niektórych koncertach. Po wytłumieniu bas jest zwarty i schodzi niziutko. Walking kontrabasu jest bardzo czytelny, nie dudni. Wczoraj teściowa przyszła do pokoju obok tego, gdzie stoją kolumny(leci jakaś piosenka Stinga, smyczki w tle, wokal i git. basowa) i mówi "wyłącz komputer bo zaczyna grzmieć" :)
                  Średnica? Tutaj podobnie, ale nie wiem jak określić, np. wokal Andrea Bocelli brzmi wspaniale, Beata Kozidrak również. Fortepian podoba mi się we wszystkich oktawach.
                  Właśnie włączyłem płytę big bandu GPR - na godzinie 10,30 pięknie trzęsie flakami od basu. Nagrania organowe tak samo wywracają wnętrzności przy niskich dźwiękach. Miło :)
                  Dwa dni temu słuchałem z bratem nagrań "Obrazków z wystawy" Mussorgsky/Ravel nagranej przez Royal Orchestra nie w studio, a w filharmonii. Akustyka obiektu jest znakomicie wyczuwalna w fotelu, jak dla mnie, to siedziałem troszkę dalej niż po środku filharmonii. Trąbki brzmią czyściutko i nie słychać plastikowości, saksofony też( Joe Henderson na tenorze i John Coltrane na sopranie - bajka)
                  Wiem, że to STX, a nie Rewelator czy Iluminator Scan Speaka.
                  Tutaj w dużej mierze dochodzi jeszcze kwestia wyobraźni muzycznej.
                  Dodam jeszcze fotkę poglądową, bo mam kilka pytań o to na priv:

Skomentuj

bingant, miałeś skaj z materiałem czy samo pvc ?

Skomentuj

z materiałem

Skomentuj

Pięknie, proste stylowe i do tego piękne nóżki i kolce, świetne, moim zdaniem najładniejsze kolumny na forum bardzo trafiają w mój gust, pogratulowac tylko

Jakim lakierem je pokryłeś i czym nanosiłeś ?

Skomentuj

Lakier matowy Urepolak firmy Yuma(poliuretan)
                          Malowałem pędzelkiem ze sztucznego włosia, taki jakby zrobiony z żyłki.
                          Naniosłem dwie cieniutkie warstwy, pierwsza przeszlifowana papierem 300.

Skomentuj

bingant, tak btw to wrzucaj "thumbnail for forums " ;]

Aż tak ładnie ułożyła Ci się na rogach ? No no :)
                            Daj jakieś foty z bliska :)

Skomentuj

Naniosłem dwie cieniutkie warstwy, pierwsza przeszlifowana papierem 300
                              W końcu ktoś kładzie 2 warstwy i to jest właśnie efekt kłądę też niewiele, świetnie naturalnie wygląda, możesz coś więcej o lakierze? mocno śmierdzi , rzadki czy gęsty ? i jaka mniej więcej cena ?

Skomentuj

Lakier rzadki, śmierdzi jak cholera.
                                takero fotka za momenaha, cena coś 30zł z groszami

Skomentuj

Kurde to niedobrze ;] ze smierdzi.
                                  Jeszcze pytanko o nóżki, na zamówienie je ktoś Ci robił i kolce?

Skomentuj

[ Dodano: 2009-09-23, 22:50 ]
                                    Tak, kolce i podkładki robił mi kolega, płaskowniki umęczyłem sam, łącznie z gwintowaniem, potem były anodowane w kąpieli galwanicznej na kolor czarny, tak jak i podkładki

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-09-23, 23:14 ]
                                    jak wklejasz fotki to bez [ img ]
                                    lub wklejaj miniaturki (thumbnails for forum)

Skomentuj

Zamiast metody dociskania wałkiem, użyłem gumowego młotka i dobijałe miejsce przy miejscu.
                                      no napewno duzo mniej meczace niz walkowanie

Odnośnie kształtu kolumn, to zależało mi głównie na tym, aby ich bryła nie sprawiała wrażenia ciężkości. Czy mi się udało, nie wiem
                                      zdecydowanie sie udalo

Zwrotnice "by PawełS."
                                      to tobie robilem te zwrotnice?

jezeli tak to ciesze sie bardzo ze trafily do czegos takiego

Na koniec chcę serdecznie podziękować PawłowiS, za nieocenioną pomoc, odpisywanie na moje tępe priv i wszystkie rady. Dzięki Paweł!!!
                                      widok takich kolumn naprawde wynagradza kazde denerwujace pytania

sa tak ladne ze nadal wydaje mi sie ze to jakies wymulacje komputerowe :lol:

może warto by jeszcze zmienić ten terminal na jakiś ładny blaszany z innymi złączami
                                      a to czemu? mi sie ten terminal podoba
                                      no i zmiana nie bedzie latwa - zobacz zdjecie wyzej

Nie znalazłem w opisie dokładniejszych informacji o głośnikach, akurat GDN-ów jest dużo i po wyglądzie nie łapię, o który chodzi. Myślę, że Paweł nie obrazi się, jeżeli umieścisz schemat zwrotki.
                                      oj widze ze kolega nie doswiadczony i nie oczytany - schemat wklejalem juz dziesiatki razy :P

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                                      http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
                                      http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe

jak zrobiles kolce? moze jakies szczegolowe foto?

jak montowales przedni panel?

Skomentuj

az sie dziwie ze tak dobrze dalo sie to naciagnac na skosach w miejscu zalamania... rewelka:)

Skomentuj

pokolei
                                          na początku skleiłem główną konstrukcję z płyt mdf 22mm razem z podwójnym frontem
                                          potem wyfrezowałem skosy na froncie
                                          potem obkleiłem front skajem na grubość jednej płyty frontowej
                                          potem przykleiłem fornir do frontowych rantów sklejki
                                          potem przykręciłem sklejkę, profilując na listewkach obłości i tym samym zamaskowałem obcięty skay na rogach
                                          potem wyszlifowałem pod powstałe łezki oba dekle(góra, dół) i przykleiłem do całości
                                          na koniec fornir itd
                                          "zawieszenie" jest przymocowane do kolumn na śrubki, które wkręciłem do uprzednio wkręconych takich nakrętek z gwintem zewnętrznym i wewnętrznym(nie znam fachowej nazwy), znalazłem to w obi

[ Dodano: 2009-09-23, 23:34 ]
                                          aha, kolce były toczone przez mojego kolegę z aluminium i nakrętki też
                                          nakrętki przed pocięciem z wałka i nagwintowaniem, miały zrobioną jeszcze moletkę(ten wzór), takie gładkie wydawały mi się trochę nie na miejscu, za dożo by było gładkiej, błyszczącej i skupiającej wzrok powierzchni
                                          pracuję cały czas nad wykombinowaniem maskownic, z obawy przed palcami dzieci
                                          jak skończę, to wkleję fotki, ale na razie wszystko jest w fazie projektu, a od pomysłu do jego realizacji u mnie, jest kawał drogi

[ Dodano: 2009-09-23, 23:35 ]
                                          dolphin123 cały pic w tym, że skaj wcale nie jest tak mocno naciągnięty :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X