Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] trzecie kolumny Pawla S - Vifa XT18+XT19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Żadnych pytań nie ma to ja zadam:
    1. Cokolik lakierowany od razu czy jakis podkład dałeś? wiórówka na kantach ma sporo ubytków[/b]

BTw fajny filmik :-) szkoda że nie nagrałeś frezowania otworów ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
      Miałem zaszczyt słuchać i oglądać na rl i brzmią fajnie i basu też im nie brakuje
      akurat w moim pokoju basu jest naprawde malo. jakbys mial wiecej czasu to moglbym je przeniesc do drugiego pokoju i wtedy dopiero zobaczysz jak moga zagrac

Zamieszczone przez Karol1991
      Pawel S., Zamierzam kupić taką frezarke nauczył byś mnie się tym obsługiwać Nie mam kompletnie pojęcia jak sie z tym obchodzić.
      jak widziales mam pelno plyt na kolumny. tak wiec jak bede fornirowal i frezowal to zapraszam na pokaz

Zamieszczone przez funiax1
      co do forniru jest piękny ale wredny w kładzeniu na wikol żelaskiem, takich pęknięć miałem kilkanaście.
      oj tak - pekal dosc czesto :???:
      twoje monitorki tez ladne

Zamieszczone przez nowy1
      Pawle ,

tak długo pisałeś o tych kolumnach myślałem ,że wylecisz z jakimś wypasem cuda na kiju .

Tu tylko poprawna konstrukcja ,ale żeby nie było ,że się czepiam ładne ale bez polotu .
      ale ja ich nie pokazywalem tylko tak dlugo... kolumny byly juz dosc dawno skonczone
      a ze tez dlugo je budowalem to wytlumaczylem wyzej - kasa, kasa i jeszcze raz brak czasu :P

no a proste wlasnie mialy byc

Zamieszczone przez toma085
      no wiesz to jest jak z samochodem te co najbardziej szokują i zachwycają na premierze jak Citroeny czy Renault po kilku latach szybko ich linia się starzeje a konserwatywne i dla niektórych prostackie stare mercedesy są wiecznie młode z polotem a ich cena zamist maleć rośnie z wiekiem.
      i tu widac ze z kolega mamy podobne gusty (gusta? :roll: )

Zamieszczone przez toma085
      Opisz Pawle jeszcze jak wygląda twoim zdanie porównanie ich do ER i TBFC/G bo właśnie to mnie ciekawi gdy podział jest na tyle wysoko by średnicą zajoł się tylko wofer.
      seasy graly narazie w testowej budzie wiec basu narazie nie moglem porownac
      porownamy je dokladniej jak skoncze seasy
      ale juz teraz moge napisac ze to zupelnie inny charakter brzmienia. nie mozna powiedziec jednoznacznie ktore graja lepiej bo odtwarzaja muzyke w zupelnie iny sposob - obie sa poprawne

Zamieszczone przez nowy1
      Sory ale miałee te kolumny z innym tweterem 2,5 way i jakoś jaj nie urywało
      ktore? seas czy vify?

[ Dodano: 2009-12-26, 23:03 ]
      Zamieszczone przez Rfck
      1. Cokolik lakierowany od razu czy jakis podkład dałeś? wiórówka na kantach ma sporo ubytków
      byly i szpachlowane i pokryte podkladem. podklad zostal mi z testow na monitorach wiec uzylem. ale nie byl konieczny
      gdybym uzyl MDFu zamiast wiorowki to po pozadnym wyszlifowaniu wystarczy polozyc 2 warstwy tej farby i gotowe

Zamieszczone przez Rfck
      BTw fajny filmik szkoda że nie nagrałeś frezowania otworów
      przy najblizszej okazji moge taki zrobic
      tylko potrzebowalbym operatora :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        tak wiec prosze nie pisac ze cos poniszczona ta membrana bo to wlasnie te wlokna :P
        Właśnie się tak zastanawiałem jak je oglądałem u ciebie co ty z nimi zrobiłeś,że takie zmasakrowane a tu sie okazuje,że ten typ tak ma.

Skomentuj

tak, tak samo w/w seasy
          tylko tam membrana jest czarna + wtracenia w kolorze drewna

Skomentuj

Paweł masz talent kolumny są proste, ale bardzo ładne, jakby je postawić w sklepie koło firmowych kolumn, to nie wiem czy bym odróżnił :smile:

Skomentuj

woofer siedzi w 25 litrach i jest strojony na ok 48Hz
              strojenie jest OK ale obudowa okazala sie troche za duza
              Prawie jak w ostatino 2000 : ) podobny głośnik.
              Może by zmienić zwrotke i dorzucić jakiegoś niskotonowca do tego i zrobić 3way ?
              I nie wiem po co aż 28mm ja bym wybrał mDF 22
              Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
                Może by zmienić zwrotke i dorzucić jakiegoś niskotonowca do tego i zrobić 3way ?
                a po co skoro w cenie Vify jest wiele bardzo dobrych średniaków ? Lepszych na średnicy... Po to Vifa wymyśliła 18tke żeby grało to raczej w dwóch drogach..

Skomentuj

skoro pawel tak zachwala... tak sobie myslalem

Skomentuj

Ja czekam aż porówna ten zestaw z seasami, a dokładniej jak średnica jest odbierana przy niskim podziale przy 27TBFC/G...

Skomentuj

Paweł, a jaki to podkładzik ? bo szpachla rozumiem novol universalna z utwardzaczem?

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                        Pawle ,

tak długo pisałeś o tych kolumnach myślałem ,że wylecisz z jakimś wypasem cuda na kiju .

Tu tylko poprawna konstrukcja :),ale żeby nie było ,że się czepiam ładne ale bez polotu .
                        Jak sam byś miał ładne kolumny to bym się z Twoim komentarzem zgodził. Ale panie nie wyskakuj ze swoimi lodówkami do ładnych kolumn bo to tak jak by porównać linie malucha do audi r8 a i nie mówie tutaj tylko o Twoim (okropnym) fornirze a także o proporcjach które pasują do siebie jak piernik do wiatraka ( chyba tidali tak naprawde nie widziałeś choć podobno się na nich wzorowałeś :) )

Zamieszczone przez dolphin123
                        Ja czekam aż porówna ten zestaw z seasami, a dokładniej jak średnica jest odbierana przy niskim podziale przy 27TBFC/G...
                        porównamy je jeszcze niedługo z moimi seasami mam nadzieje, konfrontacji na średnicy jestem najbardziej ciekaw choć reszta pasma napewno szans zbytnich niema. Dawno kolumn Pawła nie słyszałem także nie jestem w stanie porównać tego tak chop siup

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                          porównamy je jeszcze niedługo z moimi seasami
                          jeszcze lepsze rozwiazanie. zatem czekam

Skomentuj

Michał K. napisał/a
                            porównamy je jeszcze niedługo z moimi seasami
                            jeszcze lepsze rozwiazanie. zatem czekam
                            my przedewszystkim czekamy na odpowiednie pomieszczenie :) Także póki się takie nie znajdzie na spot niema co liczyć zbytnio... Ale bądźmy dobrej myśli :mrgreen:

Skomentuj

Prawie jak w ostatino 2000 : ) podobny głośnik.
                              w ostinato 2000 bylo chba 30-35 litrow
                              XT18WH i M18WH maja prawie identyczne ch-ki i mozna je stosowac zamiennie (tak robiliscie laczac M18 z MDT29) ale glosniki brzmia zupelnie inaczej. M18 jakos tak bez charakteru i bez zycia. XT18 jes juz wyraznie ciekawszy

takie wlasnie byly plany jeszcze przed wykonczeniem plyt. nawet kupilem juz MDSy08
                              ale po dluzszym sluchaniu zmienilem zdanie i nic nie przerabiam

I nie wiem po co aż 28mm ja bym wybrał mDF 22
                              to wlasnie byla forma eksperymentu. chcialem sprawdzic czy tak drube scianki cos pomagaja...
                              ulatwiaja bardzo montaz bo przyklejenie ich krzywo jest prawie nie mozliwe
                              ale podczas grania scianki i tak drgaja prawie tak samo wiec faktycznie mozna smialo stosowac MDF 18mm i dac kilka dodatkowych wzmocnien

Zamieszczone przez Rfck
                              Paweł, a jaki to podkładzik ? bo szpachla rozumiem novol universalna z utwardzaczem?
                              tej samej firmy w sprayu - kupowane w casto :P
                              ale jak juz pisalem podklad jest kompletnie zbedny przy stosowaniu farby strukturalnej

sluchalem tego przez 2 dni... bardzo trudno to opisac :???:

Skomentuj

Moja konstrukcja chyba była ładniejsza, ale o gustach się nie dyskutuje. NIe mniej jednak kolumny bardzo ładnie się prezentują. Graja również bardzo ładnie tylko jak Pawle wspomniałeś mocowo nie są one wytrzymałe. Przy głośnym słuchaniu rytmicznych, energicznych utworów obfitujących w sporą ilość bassu niestety woofer się gubi (był test między Vifą, a hdsem 180 - pamiętasz). Jak grają to ciężko ocenić, gdyż o ARNów ta konstrukcja gra lepiej heheh, ale miedzy hds'ami to już kwestia gustu (grają inaczej). Ja chwalę swoje, gdyż uniamp i tda nie pokazały klasy, a jak podłączyłem pod Caspiana to zdębiałem. Czekamy na kolejne konstrukcje Pawle - chyba muszę Cię zagadać....

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                                  Zamieszczone przez nowy1
                                  Pawle ,

Tu tylko poprawna konstrukcja :),ale żeby nie było ,że się czepiam ładne ale bez polotu .
                                  Jak sam byś miał ładne kolumny to bym się z Twoim komentarzem zgodził. Ale panie nie wyskakuj ze swoimi lodówkami do ładnych kolumn bo to tak jak by porównać linie malucha do audi r8 a i nie mówie tutaj tylko o Twoim (okropnym) fornirze a także o proporcjach które pasują do siebie jak piernik do wiatraka ( chyba tidali tak naprawde nie widziałeś choć podobno się na nich wzorowałeś :) )

porównamy je jeszcze niedługo z moimi seasami mam nadzieje, konfrontacji na średnicy jestem najbardziej ciekaw choć reszta pasma napewno szans zbytnich niema. Dawno kolumn Pawła nie słyszałem także nie jestem w stanie porównać tego tak chop siup
                                  Nie na temat...

Panie fachowcu Niby stolarzu, takie proporcje nie są dla ładności tak ja ty to zrobiłeś ,że się prawie przwalają, po pierwsze po drugie kto łączy tak mały średniak z wooferem 26 i to ma grac stary weś poczytaj trochę i pomyśl

jak zrobisz trochę konstrukcje to sie wymądrzaj,

Wiesz nie będę z tobą dyskutował bo za smarkacz jesteś dla mnie

Skomentuj

Bardzo mi sie podobają takie proste w budowie konstrukcje mają w sobie jakiś urok mam tylko 2 pytania czy te kolumny rozszerzają się ku górze czy ta ja za dużo wypiłem? I czy nie myślałeś Pawle o zmniejśzeniu troszkę objętości kolumn (za pomocą wiedzy lub czegoś podobnego) bardzo fajna prowadnica do wycinania terminali.

Skomentuj

Zamieszczone przez KIVLOV
                                      gdyż uniamp i tda nie pokazały klasy, a jak podłączyłem pod Caspiana to zdębiałem.
                                      Miałem takie same odczucia po zmianie wzmacniacza :wink: Tych HDS180 na pewno już nie oddam :razz:

A kolumny Pawła jak zwykle ładne, proste i ładne.
                                      Jedynie cokoły bym widział trochę inne.

Skomentuj

Moja konstrukcja chyba była ładniejsza, ale o gustach się nie dyskutuje.
                                        sam takie chciales wiec tobie bardziej sie podobaly
                                        ale faktycznie przecietnemu "kowalskiemu" bardziej podobaly sie twoje kolumny

i przy okazji porownanie moich kolumn z konstrukcjami michala k

Przy głośnym słuchaniu rytmicznych, energicznych utworów obfitujących w sporą ilość bassu niestety woofer się gubi (był test między Vifą, a hdsem 180 - pamiętasz).
                                        nie gubi sie tylko juz dawno wymieka :lol:
                                        kiedy XT mowil juz "DOŚĆ" to HDS dopiero sie rozkrecal :P

Zamieszczone przez Hubertoos0222
                                        czy te kolumny rozszerzają się ku górze czy ta ja za dużo wypiłem?
                                        nie - to wina perspektywy. juz michal mi na to uwage wczesniej zwracal. wszystkie krawedzie sa rownolegle

I czy nie myślałeś Pawle o zmniejśzeniu troszkę objętości kolumn (za pomocą wiedzy lub czegoś podobnego)
                                        nie. nie katuje ich wielka moca a bas nie jest powolny wiec zostawiam tak jak jest

bardzo fajna prowadnica do wycinania terminali.
                                        bralem to co mialem pod reka :P

Zamieszczone przez jamess8
                                        Jedynie cokoły bym widział trochę inne.
                                        jak kasa wpadnie to moze pomysle o jakims kamieniu
                                        ale nadal beda tak samo proste bo inne tutaj nie pasuja

Skomentuj

bralem to co mialem pod reka
                                          I to właśnie jest zaradność pogratulować.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X