Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] trzecie kolumny Pawla S - Vifa XT18+XT19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez piku16
    nie rzaczysz przeczytac artykuły który napisał Yoshi,
    Czytalem uwaznie wszystkie jego artykuly, za to ty chyba nie doczytales niektorych rzeczy jesli naprawde musimy to roztrzasac.. :roll:
    Czy nie ma w tobie zadnej pokory? Nawet jesli cale forum powie ze jest okej to ty bedziesz wiedzial swoje ?

Jeśli nie chce zrozumiec co to koherecja
    Chyba kazdy wie co to jest koherencja ale ty ciagle nie widzisz ze koherencja miedzy 2ma glosnikami nie gra tutaj roli. Idziesz w zaparte mimo ze pozostali tlumacza ci ze w twoim rozumowaniu jest blad. I nie jest to blad w kwestii teorii przesuniecia fazowego pomiedzy glosnikami. To po prostu nie gra tu roli, pawel zaprojektowal ten zestaw wg ciebie za dokladnie.

Zwrotnice jak projektujesz, nie uwzgledniasz miejsca odsluchowego, tylko rodzaj obudowy, umiejścowienie głośników w obudowię.
    no widzisz pawel uwzglednil i dzieki temu mozna zastosowac taki projekt zwrotki. Jesli postalilby kolumny z pionowym forntem wtedy mialby zmieniona charke bo docieralby do jego ucha (polozonego wyzej niz mikrofon pomiarowy) sygnal dajmy na to z odchylenia 20stopni. Zeby bylo dobrze jego paczki musialyby byc odpowiednio wyzsze.

-------------

Trzeba bedzie ostro poczyscic ten temat kiedy ta dyskusja sie zakonczy.. robimy niezly offtop

Skomentuj

Ale kłutnia hehehe.

Wszyscy maja racje. Piku ma racje, że zależnosci fazowe są ważne i nie mozna sobie od tak sobie tego ignorować. Z drugiej strony przyda sie zdrowe podejście.

Pierwsza najważniejsza rzecz to sposób jaki był wykonany pomiar ! Mając jeden głosnik w obudowie nie ma problemu (odrobina prywaty, dlatego ja mam 1 drożne szerokopasmowce i mam w .. pupie .. zależnosci fazowe, interesuje mnie tylko ch-ka katowa ).

Mając dwa głosniki wazne sa odległości jakie mają one do mikrofonu.
      Zmierzymy z odległosciami równymi a później pochylimy kolumne tak, że do ucha odległosci będą różne i juz mamy przesunięcie fazowe.
      Tak więc, sam fakt pochylania nie ma znaczenia, ważny jest punkt pomiaru/odsłuchu to on definiuje zależności fazowe glośników.

Zakładajac ze irek mierzył na wprost na wysokości pomiedzy glośnikami, odpowiednim pochyleniem mozna przetransponować te sytuację dla słuchacza siedzącego wyżej.
      Z drugiej strony lepiej jest robić pomiar z poprawką na te zjawisko i od razu umieścić mikrofon troche wyżej.
      Nigdy nie wiadomo jak bedzie siedział słuchacz ale pewien zakres wartosci jest mniej więcej stały a niewielka odchyłka od osi nie powoduje tragedii, niestety trzeba zawsze godzić się na jakis kompromis.
      W praktyce dziury nam to nie zafunduje co najwyżej osłabienie. Dopiero przy przesunieciu fazy powyżej 90 stopni ch-ki zaczynają się odejmować. Od 0 do 90 stopni sie oddają , gdzie na 0 dostaniemy pełne 6dB z sumy a dla 90 stopni bedzie 6 dB dołek w ch-ce wypadkowej w miejscu podziału.
      A 90 stopni to calkiem sporo i trzebaby siedzieć naprawde mocno od osi.

Tu przewaga układu W-T-W sie zaznacza bo tam w osi pionowej nie ma takich perturbacji na ch-ce jak w klasycznej konstrukcji W-T.
      Można też umieścić glosniki obok siebie w poziomie i wtedy zagadnienia roznicy faz bedziemy rozważać w stosunku od odchylenia od osi poziomej. Tylko kto odważny skusi sie na taki układ "stylistyczny" kolumny :lol: ?

No dobra ale zeby wszystkich pogodzić to powiem, że wszyscy się mylicie !! :mrgreen: A teraz to udowodnie ! :twisted: :twisted: :twisted:
      Pomęczne znowu te zdjęcie :

Przyjmujecie kąt w złej płaszczyźnie. Naniosłem przykładowe odległosci od słuchacza w rzucie z boku jest powiedzmy 200cm i 20 cm wyżej ucho niż oś kolumny, co daje kat 5,7 stopnia pochylenia.
      Ale przy rozstawieniu kolumn na 3 m szerokosci i przy słuchaczu na srodku daje nam to 250 cm rzeczywistej odległosci słuchacza od kolumn i kąt pochylenia powinien wyjść 4,5 stopnia czyli wszyscy sie mylą i wszystko jest ŹLE ! :lol: :lol:

ps , Paweł, bardzo ładne te kolumny, z trójki która była na zdjęciu pare stron wcześniej twoje wygladają najładniej moim zdaniem.

Skomentuj

piku16 tutaj jest przykład kolumny w którym to co cały czas próbujesz nam udowodnić było by prawdą, jakby ich ni ustawić to i tak charka nie będzie się zgadzać z tym co było pomierzone w trakcie projektowania zwrotnicy, nie wiem dlaczego nie możesz tego pojąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          no nie mam sily...
          piku16, ty jestes uparty jak polski polityk i nadal masz zamkniete oczy na to co inni pisza...
          piku16 napisał/a
          Tak na marginiesie kolega Paweł S. wie wogole w jaki warunkach była projektowana zwrotnica i z jakim połozeniem głośnikow na przedniej ściance... Wie o tym, że to ma znaczenie dla charki wypadowiej zestawu głośnikowego?
          przeciez sam o tym napisalem ze tych danych brak! tak wiec zacznij uwaznie czytac temat bo mnie juz zaczynasz wkurzac

piku16, kilka razy dawales link do arta Yoshiego. i zapewne chodzi ci o ten fragment
          Cytat
          Druga metoda wyrównywania fazy jest problemowa od strony konstrukcyjnej obudowy gdyż w celu wyrównania różnicy fazowej zwykle pochyla się przednia ściankę. Rzadziej spotyka się rozwiązania z wysuniętym nisko-średnio tonowym za pomocą „nadbudówki” na przedniej ściance bądź cofnięcia wysoko tonowego umieszczonego w osobnej obudowie i ustawionej na szczycie kolumny (rozwiązanie relatywnie proste i korzystne od strony dokładnego wyrównania fazy). Korekcja fazy na drodze odpowiedniej konstrukcji obudowy daje korzyści przy konstrukcji filtrów gdyż można stosować takie same stromości filtrów w obu torach co daje dużo większe możliwości. Łatwiej jest wymodelować charakterystykę amplitudową.

Wykorzystując tę metodę można obliczyć, że po obróceniu fazy jednego głośnika o 180 mamy do skorygowania 60 stopni różnicy fazowej co przekłada się na 16 mm różnicy w głębokości zamocowania głośników. W praktyce daje do dość niewielkie pochylenie kolumny. Większość konfiguracji głośników powinno dać się skorygować pochyleniem w zakresie 7-10 stopni.

Poniższe wykresy przedstawiają dwa przypadki dla różnego położenia głośników a tych samych filtrów. Pierwszy to głośniki zamocowane na prostej ściance, drugi to na pochylonej, czyli z kompensacją różnicy faz. Czarny to sumaryczna charakterystyka zestawu. Pomimo, że poszczególne charakterystyki głośników są identyczne to właśnie faza miała w tym przypadku decydujący wpływ na charakterystykę końcową.

rys 34. Przykład źle dobranej fazy.

rys 35. Faza prawidłowo dobrana.

Przebieg fazowy łatwo jest odczytywać z charakterystyki przyglądając się poszczególnym i końcowemu wykresowi. Jeżeli faza w danym punkcie jest zgodna to dwa sygnały powinny dać w wyniku sumy wypadkowy sygnał wyższy od składowych. W miejscu połączenia suma powinna być o 6dB wyższa od składowych co widać na wykresie. Jeżeli wykres końcowy jest poniżej składowych lub przebiega za nisko to znaczy, że faza nie jest zgodna.

(fotki na stronie glownej w arcie Zwrotnice częstotliwościowe w ujęciu praktycznym )

i z tym sie oczywiscie zgodze...

ALE

przeczytaj dalej

Cytat
          Jeżeli masz możliwość zrobienia pomiarów:
          - Nie rób pomiarów charakterystyk głośników nie wbudowanych do obudowy. To nic nie daje.
          - Potrzebne pomiary to charakterystyka amplitudowa OnAxis i impedancji. Pomiar nerafield do projektowania zwrotnicy zestawu 2 drożnego jest nieprzydatny.
          - Pomiar wykonaj w prawidłowy sposób. Po co mierzyć na wprost skoro słuchacz zawsze będzie pod kątem. Przykład na rysunku poniżej.

ty ciagle piszesz o standardowym pomiarze gdzie mikrofon jest rownolegly do podlogi. a yoshi pisze o takich pomiarach w jakiej sytuacji ja slucham tych kolumn!
          tak wiec jezeli irek robil pomiary prostopadle do scianki przedniej to u mnie NIC SIE NIE ZMIENILO!
          Wiesz co Paweł, ja w przeciwięstwie do większosci tutaj osób mam w tym temacie wiedzę, i staram się ją przekazać, oczywśicie wszystkiego nie wiem, najmądrzejszy nie jestem i jak wiem, że ktoś ma racje po prostu ustępuje i uczę się od niego, ale w tym przypadku tak nie ejst, to wy nie chcecie zrozumieć ważnych rzeczy które ja mam do przekazaniam no ale trudno zmuszać nikogo na siłę nie będe, już pomogłem tutaj kilku osobą, i oni doeceniają mój czas i to że im pomogłem, wy widocznie wiesz lepiej i starasz mi się to w poic do głowy, tylko jest mędzny nami taka różnica, ja tą wiedze posiadam projektuje zwrotnice i wiem jak to poiwnno się robić, a Wy tylko potrafice dużo pisać, robią śmietnik z forum. ( mowie tutaj o projektowaniu zwrotinyc tylko w innych kwestiach nie!!, zeby nie bylo mi komenatrzy, że ja wszystko wiem a wy nie!!!) ( to tak na marginiesie)

Ja wiem, że po zmianie ustawienia głośników w kolumny, ma wpływ, na charka wypadkową głosników jak i całości pasma.
          I jak ty miałeś zaprojektowaną zwrotnice pod scanke pionową (kąt prosty), zostala dobrana faza, impedencja, oraz odpowiednio polączone głośniki ze sobą.
          w przypadku kiedy pochylasz kolumne zmienia sie odpowiedz impulsowa i koferecja oraz faza zestawu, to w zwrotnicy trzeba to również uwzglednic, ponieważ bywa tak, że faza zostaje zmieniona o dany kąt, i powstaje dziura na podziale, i w tym przypadku nalezy zmienic to za pomoca filtru, czyli zmianie elementów w zwroticy, to nie jest takie trudne, czasami nie potrzeba żadnych zmian, ale wypadałoby to sprawdzić.

Aco do miejsca odlsuchowego, w jakim masz kolumny ustawione względem swoich uszu, to jest jak najbardziej odpowiednie i nigdy nie napisałem, że jest złe mi tylko i wyłącznie chodzi o ZWROTNICE.

Ustawinie twoich kolumn po przez pochylenie obudowy powoduje u ciebie tylko i wylaczonie to, że charka głośnika wysokotonowego jest na wysokości uszu, i wyskiego czestot, są ukierunkowane, w twoją stronę.

Zamieszczone przez n_omyzs
          piku16 napisał/a
          nie rzaczysz przeczytac artykuły który napisał Yoshi,

Czytalem uwaznie wszystkie jego artykuly, za to ty chyba nie doczytales niektorych rzeczy jesli naprawde musimy to roztrzasac..
          Czy nie ma w tobie zadnej pokory? Nawet jesli cale forum powie ze jest okej to ty bedziesz wiedzial swoje ?
          Tak się skałada, że większość ludzi na forum zamiast samemu wziąć cokolwiek zrobić, to kopiują to co zrobi Irek, Yoshi Borys, niestety ale taka jest prawda.. :roll:

Cytat
          Jeśli nie chce zrozumiec co to koherecja

Chyba kazdy wie co to jest koherencja ale ty ciagle nie widzisz ze koherencja miedzy 2ma glosnikami nie gra tutaj roli. Idziesz w zaparte mimo ze pozostali tlumacza ci ze w twoim rozumowaniu jest blad. I nie jest to blad w kwestii teorii przesuniecia fazowego pomiedzy glosnikami. To po prostu nie gra tu roli, pawel zaprojektowal ten zestaw wg ciebie za dokladnie.
          Udowodnij mi to, że koherecja nie ma tutaj znacznia a dam ci 1000zł, przestań naprawdę pisać takie bzdury... Prosiłem już wyżej jak nie masz nic mądrego i na temat do napisania po prostu nie pisz, bo nie wnosisz nic do dyskusji.

piku16 tutaj jest przykład kolumny w którym to co cały czas próbujesz nam udowodnić było by prawdą, jakby ich ni ustawić to i tak charka nie będzie się zgadzać z tym co było pomierzone w trakcie projektowania zwrotnicy, nie wiem dlaczego nie możesz tego pojąć.
          No pewnie że będzie sie zgadza, jesli projekt zwrotnicy uwzgledniea to, że przednia ścianka jest pochylona, czy ja kiedy kolwiek napisałem, że nie? może zacznij czytać to co ja pisze.

Skomentuj

lars233 jeżeli Twoje pytanie podyktowała czysta ciekawość i na dodatek dałeś wygasający post, to czy nie lepiej było zapytać na pw?
            Ja odniosłem takie wrażenie, że kpisz sobie z poiarów piku i jego wkładu w forum, pisząc "robisz te swoje pomiary"
            No to teraz ja Ciebie zapytam z czystej ciekawości, czy do kolumn, które masz w stopce sam zaprojektowałeś zwrotnice?

Skomentuj

Cytat
              No pewnie że będzie sie zgadza, jesli projekt zwrotnicy uwzgledniea to, że przednia ścianka jest pochylona, czy ja kiedy kolwiek napisałem, że nie? może zacznij czytać to co ja pisze.
              Czytam co piszesz, ale chyba ty nie czytasz tego co piszą inni, dołem przykład w którym zmienia się centrum akustyczne poszczególnych głośników względem tego co było zaprojektowane czyli płaski front kolumny o którym cały czas rozmawiamy.
              Trzeba jednak przyznać że w pewnym stopniu masz rację w przypadku ustawienia w trujkąt [słuczacz kolumny] co udowodnił Yoshi bo ty nie potrafiłeś tego zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                sam fakt pochylania nie ma znaczenia, ważny jest punkt pomiaru/odsłuchu to on definiuje zależności fazowe glośników.
                Zwrotnice zaprojektowane są krótko mówiąc na WPROST,czyli tweeter ma nam celować w uszy i tak tu jest...
                A tu odsłuch(czyli i miejsce pomiaru) jest w prawidłowym miejscu.
                Co z tego wychodzi ??? Że zestaw gra poprawnie...
                Koniec i kropka tej głupiej dyskusji.

lars233, nie kpij z Piku,bo gość się zna i też ma rację,my tu dyskutujemy i prubujemy się dogadać,niestety polak z polakiem zawsze ma trudności....

PS.Ładne trumny Paweł,najbardziej ciekawi mnie jak gra ten woofer :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                  lars233 jeżeli Twoje pytanie podyktowała czysta ciekawość i na dodatek dałeś wygasający post, to czy nie lepiej było zapytać na pw?
                  Ja odniosłem takie wrażenie, że kpisz sobie z poiarów piku i jego wkładu w forum, pisząc "robisz te swoje pomiary"
                  No to teraz ja Ciebie zapytam z czystej ciekawości, czy do kolumn, które masz w stopce sam zaprojektowałeś zwrotnice?
                  Fakt. Mój błąd. Mogłem zapytać na pw. Jestem daleki by z kogokolwiek na tym forum kpić. Zdaję sobie sprawę, że moja wiedza jest szczątkowa jeśli chodzi o projektowanie zwrotnic. W moim zestawie siedzi zwrotnica projektu Zapha. Napisałem o tym przy prezentacji moich kolumn i nie kryję się z tym.

Skomentuj

Przyjmujecie kąt w złej płaszczyźnie. Naniosłem przykładowe odległosci od słuchacza w rzucie z boku jest powiedzmy 200cm i 20 cm wyżej ucho niż oś kolumny, co daje kat 5,7 stopnia pochylenia.
                    Ale przy rozstawieniu kolumn na 3 m szerokosci i przy słuchaczu na srodku daje nam to 250 cm rzeczywistej odległosci słuchacza od kolumn i kąt pochylenia powinien wyjść 4,5 stopnia czyli wszyscy sie mylą i wszystko jest ŹLE ! :lol: :lol:
                    A od czego są kolce ?

Tak piku koherencja nie ma tu znaczenia bo ucho pawla ktore jest tutaj mikrofonem jest w plaszczyznie prostopadlej do sciany przedniej tak jak w oryginalnym projekcie zwrotki wiec nie ma zmiany fazy wzgledem glosnikow.
                    Mialaby znaczenie w odsluchu jesli pawel mialby uszy na wysokosci glosnikow

Skomentuj

Nie na temat...
                      jesli pawel mialby uszy na wysokosci glosnikow
                      czyli pod pachami? eeee :razz:

Skomentuj

ucho pawla ktore jest tutaj mikrofonem jest w plaszczyznie prostopadlej do sciany przedniej tak jak w oryginalnym projekcie zwrotki wiec nie ma zmiany fazy wzgledem glosnikow.
                        Mialaby znaczenie w odsluchu jesli pawel mialby uszy na wysokosci glosnikow
                        Tak ale wykonuje się również pomiary kątowe i w takim przypadku jednak centra akustyczne głośników będą nieco przesunięte w porównaniu z pomiarem kolumny z ścianką prostą , wydaje mi się że pomiary kątowe kolumny pochylonej i prostej będą się nie znacznie różnić, rozważając to teoretycznie piku16 ma sporo racji i wydaje mi się że mógł by to udowodnić pomiarami.

Skomentuj

Ale przy rozstawieniu kolumn na 3 m szerokosci i przy słuchaczu na srodku daje nam to 250 cm rzeczywistej odległosci słuchacza od kolumn i kąt pochylenia powinien wyjść 4,5 stopnia czyli wszyscy sie mylą i wszystko jest ŹLE !
                          proporcje przybrales dobre bo pochylilem o 10cm na wysokosci 100cm

ale niestety odsluch w idealnym trojkacie jest obecnie u mnie nie mozliwy z powodu braku miejsca :???:

ps , Paweł, bardzo ładne te kolumny, z trójki która była na zdjęciu pare stron wcześniej twoje wygladają najładniej moim zdaniem.
                          dzieki

Wiesz co Paweł, ja w przeciwięstwie do większosci tutaj osób mam w tym temacie wiedzę, i staram się ją przekazać, oczywśicie wszystkiego nie wiem, najmądrzejszy nie jestem i jak wiem, że ktoś ma racje po prostu ustępuje i uczę się od niego, ale w tym przypadku tak nie ejst, to wy nie chcecie zrozumieć ważnych rzeczy które ja mam do przekazaniam no ale trudno zmuszać nikogo na siłę nie będe
                          ale czy ja gdzies pisalem ze sie nie znasz?
                          poprostu uparcie tkwisz przy swoim przekonaniu do sztywnych regol a nie zawsze sa one poprawne...
                          jak widzisz w moim przypadku to wcale nie bylo bledem...

no i pisalem juz nie raz zebys to udowodnil :P

Ja wiem, że po zmianie ustawienia głośników w kolumny, ma wpływ, na charka wypadkową głosników jak i całości pasma.
                          I jak ty miałeś zaprojektowaną zwrotnice pod scanke pionową (kąt prosty), zostala dobrana faza, impedencja, oraz odpowiednio polączone głośniki ze sobą.
                          w przypadku kiedy pochylasz kolumne zmienia sie odpowiedz impulsowa i koferecja oraz faza zestawu, to w zwrotnicy trzeba to również uwzglednic, ponieważ bywa tak, że faza zostaje zmieniona o dany kąt, i powstaje dziura na podziale, i w tym przypadku nalezy zmienic to za pomoca filtru, czyli zmianie elementów w zwroticy, to nie jest takie trudne, czasami nie potrzeba żadnych zmian, ale wypadałoby to sprawdzić.
                          no i wlasnie ty dalej o tym samym...

Aco do miejsca odlsuchowego, w jakim masz kolumny ustawione względem swoich uszu, to jest jak najbardziej odpowiednie i nigdy nie napisałem, że jest złe mi tylko i wyłącznie chodzi o ZWROTNICE.
                          ale przeciez zwrotnica jest wlasnie po to zeby ksztaltoac nam brzmienie kolumny! wiec co mam tam zmieniac jak gra dobrze bo tak zostala zaprojektowana?!

Tak się skałada, że większość ludzi na forum zamiast samemu wziąć cokolwiek zrobić, to kopiują to co zrobi Irek, Yoshi Borys, niestety ale taka jest prawda..
                          bo zeby zrobic cos samemu to potrzeba sporo wiedzy a jeszcze wiecej czasu ;]
                          ja wszystko mam (sprzet) a brakuje mi wlasnie czasu ;] (i lepszego pomieszczenia :roll: )

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                          PS.Ładne trumny Paweł,najbardziej ciekawi mnie jak gra ten woofer
                          najladniejsza srednica z 18cm glosnika jakie do tej pory slyszalem

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                            Tak ale wykonuje się również pomiary kątowe i w takim przypadku jednak centra akustyczne głośników będą nieco przesunięte w porównaniu z pomiarem kolumny z ścianką prostą , wydaje mi się że pomiary kątowe kolumny pochylonej i prostej będą się nie znacznie różnić, rozważając to teoretycznie piku16 ma sporo racji i wydaje mi się że mógł by to udowodnić pomiarami.
                            No to zalezy jak przyjmie ustawienie mikrofonu :).. jesli pozycją wyjsciową bedzie "glowa pawła" to pomiary wyjda takie jak przy pionowej sciance z pozycja wyjsciowa na wysokosci kopolki. Jesli natomiast robic pomiar pod katem z pochylona kolumna i z mikrofonem na wysokosci kopolki wyniki beda oczywiscie inne :) (pomijajac to ze kazdy pomiar pod kątem w plaszczyznie pionowej jesli by ktos chcial taki zrobic, wprowadza przesuniecie fazowe pomiedzy glosnikami)

Skomentuj

Jako że część tematu ma być wydzielona to pozwolę sobie dodać jeszcze kilka słów.
                              Napewno zostanie to udowodnione, ale nie teraz ponieważ piszę inny artykuł i nie mam czasu, żeby pisac kolejny, a zarazem robić pomiary niestety, ale jest to czasochłonne.
                              Można udowodnić różnicę w charkach kątowych pomiarami [ze względu na inny kąt osi obrotu kolumny pochylonej i prostej] ale nie zmienia to faktu że zwrotnica jest prawidłowa i nie trzeba w niej nic zmieniać ponieważ pomiary wykonane na wprost pod kątem prostym do przedniej ścianki kolumny z takiej samej odległości moim zdaniem będą takie same w obu przypadkach. Jeżeli się z tym zgadzasz to nie ma się o co spierać?

Skomentuj

Zamieszczone przez Piku16
                                Pomiary robimy na wysokości głośnika wysoko tonowego, a nie jak sobie chcemy :wink: ,
                                Pomiary wykonujemy dokładnie jak chcemy, pod warunkiem że rozumiemy ten proces , potrafimy zinterpretować wyniki i postawić wnioski, a nie mierzymy tak , a nie inaczej popierając to tylko argumentem "bo tak się robi".

a dlaczego na wysokości wysokiego? a to dlatego bo nasze uszy podczas, słuchania muzyki, też się tam znajdują. Gdy damy go niżej mikrofon więcej odbić zarejestruję podczas pomiaru, dlatego przeważnie kolumny robi się o wysokości 100cm taki kompromis po między, aspektami akustycznymi, a design-em, ale to nic mylnego bo idąc tym tokiem rozumowania powinniśmy mieć jak najwyższe kolumny, ale pamiętajmy, że mamy jeszcze sufit. :razz:
                                a jeśli ktoś przewiduje że jego uszy będą powyżej poziomu wysokotonowca to mam rozumieć że nadal musi robić pomiary na jego wysokości "bo tak się robi" ?
                                Kto komu zabroni mierzyć kolumnę nie na osi, ale pod kątem np 10 stopni jeśli właśnie tak zamierza jej słuchać ?

Takero- i jeszcze jedno, powiedz mi a przy projektowaniu zestawów głośnikowych producenci projektują zwrotnice pod dane pomieszczenie, niee!!! bo skąd producent ma wiedzieć jakie po mieszenie będzie miał potencjalny nabywca, dlatego projektuję zwrotnice tak aby charakterystyka wypadkowa zestawu była jak najbardziej płaska, ponieważ wie, że i tak pomieszczenie swoje zrobi.
                                A jak zrobimy już pokrzywioną charkę, to umieszczenie takiej kolumny w pomieszczeniu jeszcze pogorszy ich brzmienie i pokrzywi charakterystykę.
                                A skąd wiesz że pomieszczenie nie skompensuje tej połamanej charki ?
                                To może warto pomierzyć wpływ pomieszczenia i dostosować do niego charkę zestawu ?
                                Ktoś przed chwilą pisał, nie wiem czy to Ty czy nie, o tym jak ważne są straszne detale i że jako diyowcy mamy szansę i możliwości - w przeciwieństwie do producentów masówki, o nie zadbać etc etc, a kto zrobił coś by naprawić to co psuje pomieszczenie ? Lub chociaż spróbował zmierzyć ten wpływ ?

Jak kto ktoś kiedyś pięknie napisał "najlepsza zwrotnica to brak zwrotnicy."
                                Bardziej odpowiadają mi słowa Einsteina - "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze."

Piku16 - na koniec powiem Ci że zwykle największą wartość mają osoby najmniej się z nią afiszujące , co jest jawnym i dość wprost zaprzeczeniem pisania w co drugim swoim poście że ma się ogromną wiedzę i wspaniałe umiejętności. Proponuję nieco więcej pokory w życiu.

Skomentuj

Ciekawe rzeczy opowiadasz Paweł... masz natrzaskane na forum ponad 12tys postów, a nie miałeś nigdy czasu wykonać pomiarów, nie bądz śmieszczny dobrze bo dalej mnie tylko uświadamiasz w tym, ze po prostu Ci się nie chce sprawdzić tego o czym piszę.( no ale nie będe wnikał co innego robisz).

Tak jak napisałem wyżej, przyjdzie na to czas, to wrócę do tego tematu i wam udowodnię, że to co ja pisze ma sens i jest prawdą.

To że sobie ustawisz kolumny pod kątem prostym wzgledem swoich uszu nic, nie zmieni, ponieważ pomiary były zapewne na wyskości głośnika wysokotonowego.

Pamiętaj o tym, że jak projektujesz zwrotnice to ustawiasz mikrofon w jednym polożeniu i wykonujesz pomiary, a nie w miejscu odsłuchu, ponieważ ich tam się nie robi, zbyt ciężko byłoby wykonać takie pomiary.

Tak czy siak po pochyleniu przedniej ścianki, trzeba to uwzglenic, w projekcie zwrotnicy, ale nie mówie i nie mowilem, że w kazdym przypadku, ale jak mamy być porządni, to róbmy to jak należy a nie na skróty. Nic jeszcze nie mowilem, ale jeszcze trzeba uwzglednic charki kierunkowe, co jak wiadomo nie zawsze kazdy głośnik pod danym kątem, gra tak samo jak w plaszczyznie pionowej, i teraz, po pochyleniu obudowy do tyłu możliwe, że masz zapadłość na charce wypadkowej, zle zgraną faze, trzeba pomierzyć i to sprawdzic... zamiast dalej pisać bez jakiego kolwiek doświadczenia w temacie.

Z mojej strony koniec, jak ktoś będzie miał jakieś pytania, i coś MĄDREGO do napisania chętnie odpowiem na pytania.

Pozdrawiam.

Skomentuj

piku16, po tym co teraz napisałeś to zwątpiłem po prostu...
                                    Ty albo udajesz, albo naprawdę nie czytasz tego co piszą tu inni od jakiś 3 stron czyli 50-60 postów.
                                    Kompromitujesz się nieco.

Nie powinienem tego pisać po raz trzeci czy czwarty, ale jednak mimo to zrobię to...

Pytanie jak z kanału "tvn GRA":
                                    -czym różnią się poniższe obrazki ?

Wg piku16 do odsłuchu na focie 1 zwrota ma skopaną zwrotę - przecież Paweł nie uwzględnił pochylenia kolumn,
                                    ale na 2 focie wszystko jest ok.
                                    Piku - wyciągnij wnioski.
                                    I nie pisz że nikt tu nie ma nic mądrego do powiedzenia , tylko spójrz co sam piszesz i pokaż że potrafisz przyznać się do błędu - przecież to żadna ujma, a wręcz przeciwnie, czymś takim pokazuje się charakter.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                                      piku16 powiedzmy że znasz się perfekt na robieniu idealnych zwrotnic, ale co z tego jeżeli zrobisz zwrotnice która będzie trzymała charakterystykę w zakresie 1dB jeżeli pomieszczenie będzie podbijało częstotliwości o 10db? Zresztą te najdroższe konstrukcje jakie widziałem nigdy nie miały płaskiej charakterystyki, tylko góry na niskich i wysokich częstotliwościach
                                      Pisalem o tym wyżej również, czytaj proszę całości wypowiedzi... Powtórze się... Kolumny projektuje się tak, i chark-ę wypadkową jak najbardziej równą, ponieważ my konstruktorzy wiemy, że pomieszenie i tak nam jak porkrzywi.

Teraz idąc twoim tokiem rozumowania róbmy charki krzywe, nie martwmy się tym, a jak pomieszenie jeszcze nam ją porgorszy, bo nigdy nie jest odwrotnie, to po prostu będziemy mieli jedną wieką krzywą i nic wiecej, już wiesz dlaczego robimy wmiare równą chark-e żeby mieć zgranie tonalne głośnikow, pokrzywiona charka nam to psuje, a najbrdziej własnie w miejsciu podziału głośnikow czyli tam gdzie sie one łączą.

Takero Nigdy się za mądrego w tej dziedzinie nie uwazałem i nie uwazam są lepiej obeznani odemnie, ale swoje zdane mam i swoją wiedze, pisałem o tym przyjdzie na to czas toto udowodnię.

Skomentuj

tak jak już napisałem z 5 stron wcześniej :evil: zauważyłem, że Paweł_S użył zwrotnicy z projektu z nie pochyloną pierwszą ścianą. Ale teraz wam powiem szczerze, że cieszę się, że tego nie napisałem :razz:
                                        Jeśli miał bym wywołać taką wojnę to dzięki postoję.
                                        A tak w ogóle to akurat dla mnie jest zupełnie jasne dlaczego pochylił pierwszą ścianę. I tu trzeba by wkleić znów jego zdjęcie. Ale już chyba wszyscy widzieli.
                                        Ja pewnie też użył bym tej gotowej zwrotnicy ale tylko dlatego, że znam jednego projektanta kolumn i zwrotnic głośnikowych, który prawie do wszystkich projektów stosuje ten sam schemat. I niczym więcej się nie przejmuje. Są to zwrotnice 6dB/oct z l-padem i nic poza tym. I niestety jego kolumny zbierają bardzo pozytywne komentarze "ludzi z branży".
                                        A nie zgodzę się z tym co mówił Piku, że konstruktor robi tak, żeby charka była jak najbardziej prosta. Mam w domu pomiar programem clio kolumny monitora Gamut 2 drożnej. Zwrotnica jest tak rozbudowana, że dobre 3 drogi projektowane przez stx-a mają mniej elementów. A charakterystyka wygląda tak, że wszyscy uznali by ją z góry za nie poprawną.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                          A nie zgodzę się z tym co mówił Piku, że konstruktor robi tak, żeby charka była jak najbardziej prosta. Mam w domu pomiar programem clio kolumny monitora Gamut 2 drożnej. Zwrotnica jest tak rozbudowana, że dobre 3 drogi projektowane przez stx-a mają mniej elementów. A charakterystyka wygląda tak, że wszyscy uznali by ją z góry za nie poprawną.
                                          Przeciez napisałem, że najwieksze ma to znaczenie tam gdzie chaki głosnikow się łączą czyli na podziale, i to jest prawda, bez ktorej nasz zestaw jest bez duszy, jesli w miejscu podziału mamy dziurę.

Oczywiście, że nie każda charka równa jak stol, zagra lepiej od tej pokrzywionej, ja cały czas mówię tylko i wylącznie jak to sie robi, a nie jak trzeba robic i tak jest i koniec!, przecież sam wiele razy pisałem o tym, że nie charka gra tylko głośniki, ale czego nie ma na charce tego głośniki nie odtworzą, i jakoś inni to potwierdzili, a teraz macie z tym problemy... :roll:

Jestem pewny że od niewielkich niedoskonałości kolumn(na tych samych głośnikach, oczywiście w granicach rozsądku) większy wpływ na dźwięk ma wzmacniacz.
                                          Masz rację.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X