Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] Kolejne trzy drogi dla ubogich czyli STXy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 3-drożne] Kolejne trzy drogi dla ubogich czyli STXy

Witam

Już jakiś czas temu zaświtała w mej głowie myśl , by wystrugać nowe kolumny. Początkowo myślałem o peerlessach, ale jak sobie koszty policzyłem to ochłonąłem. Niedługo potem zobaczyłem te cudeńka Kolegi binganta na STXach no i serce mocniej zabiło. Potem zamknąłem się w piwnicy na trzy tygodnie :idea:
    A jak z niej wypełzłem to przytaszczyłem do pokoju coś takiego:

Kolumny wykonane są z płyty MDF 32mm, dzięki temu miałem z czego zjechać by uzyskać lekki profil boków, za to trochę ważą - ok.42kg jedna. Fornir mahoń/sapeli klejony Momentem. Lakier poliuretanowy chemoutwardzalny HartzLack półmat .W sumie 12 warstw, bo chciałem uzyskać efekt politury, co trzy warstwy szlifowanie.
    Komora GDNa ma ok. 34 litry a otwór fi wewn. 69mm i długość 22cm. Punktem wyjścia było strojenie typu QB3, ale w konsekwencji objętość jak i długość tunelu ustalałem eksperymentalnie, na ucho i wybrałem tak jak mi najbardziej odpowiadało. Przy krótkim tunelu (12-16cm) bas nie schodził tak nisko a przy tym był zbyt agresywny jak dla mnie ( no i chyba charakterystyki impulsowe byłyby gorsze). Z ciekawości testowałem objętości ok. 25, 35 i 50 l. Ciekawy efekt był przy 50 litrach i wysokim strojeniu otworu ( 12cm). Bas schodził baaardzo nisko ale nie miał pazura, był subtelny i aksamitny – nie wiem dlaczego , bowiem nigdy nie miałem do czynienia z tymi paniami ,ale kojarzył mi się z gejszą. Może dlatego że są ciche, subtelne, aksamitne i kuszące :razz: – i jeśli mam być szczery to ten ciepły powiew kraju kwitnącej wiśni mnie zahipnotyzował. Niemniej zwyciężył zdrowy rozsądek , bo w takiej konfiguracji objętości i strojenia otworu impuls byłby fatalny, co nie zmienia faktu że wrażenia z tego skoku w bok mam niezapomniane. Z gejszą pewnie byłoby podobnie, ale próbował nie będę :wink: Myślę że objętości rzędu 25 l. to marnotrawienie tego, co może ten przetwornik nam zaoferować, to tak jakby zafundować sobie spotkanie z wyżej wspomnianą i oglądać z nią Misia Uszatka.
    O ogólnym brzmieniu zbyt wiele nie napiszę gdyż skutki obecnego kryzysu ekonomicznego dotkliwie odczuwam na swych barkach i jeszcze trochę minie nim otworzę świnkę celem zakupienia elementów do zwrotnicy. Póki co przełożyłem zwrotnice 2 drożną (2 rząd / fp= 2,5kHz) z monitorów tak więc muszę uważać na gałkę volume by nie przeciążyć wysokich, średni rzecz jasna nie jest podłączony, więc ostateczne brzmienie jest jeszcze dla mnie zagadką.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...878b03c40.html

na tym zdjęciu mi sie podobają wykonanie okej no poza widocznym sladem łączenia frontu z budą i zbyt ociężałym, kobylasym kształtem

Skomentuj

radzior3 co to za monitory ktore tam sa widoczne na zdjeciach ? :wink:

Widze ze zastosowales kopulke AWX, wiec rozumiem ze projekt zwrotki STX`a ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
        wykonanie okej no poza widocznym sladem łączenia frontu z budą
        W normalnym użytkowaniu zapewne niewidoczne :)

Konstrukacja bardzo starannie wykonana, widać przyłożyłeś się... Przyczepię się do jednego, skoro potrafiłeś zamknąć się w piwnicy na 3 tygodnie to teraz zamknij się w pomieszczeniu gdzie trzymasz kolumny i zabierz się za odświeżenie mozaiki na podłodze, aż się o to prosi

Skomentuj

radzior3 co to za monitory ktore tam sa widoczne na zdjeciach ?
          Jesli dobrze zauwazylem, to w lewym jest 22 scx a w prawym visaton w170s ;>

Skomentuj

One są ogromne, chyba ze 100 litrów mają w środku, i przegrodę dla niskotonowego? No dobra, z wymiarów policzyłem, że mogą mieć ok. 60 litrów, ale i tak wykorzystujesz nieco ponad połowę tego.
            Ech chciałbym mieć taki pokój, w którym mógłbym sobie pozwolić na takie giganty, póki co jestem zagorzałym przeciwnikiem robienia przegród i związanego z tym marnowania przestrzeni.
            Poza tym bardzo ładne, jak na trumny nie no serio, w innych konstrukcjach taki kształt frontu jakoś się kojarzył z trumnami, tu wyszło jakoś tak, że się nie kojarzy. Chyba dzięki temu, że cały front jest w innym kolorze niż reszta. Może ten elegancki kontrast ma jakiś związek z gejszą?

Skomentuj

Wyglądają rewelacyjnie. Takie duże potwory ale właśnie z tym im dobrze. Ja bym nie miał tego gdzie postawić nawet :/

Skomentuj

radzior3, brawo, byłem zachwycony kolumnami binganta ale twoje mi sie podobaja jeszcze bardziej :mrgreen: czas zaczac odkladanie kasy na takie skryznki :lol:

Skomentuj

Gdyby Franco Serblin (właściciel Sonus Faber) opatentował swoje obudowy to by więcej kasy zbił na patencie niż na swoich kolumnach :grin: Niezła robota, choć jak na mój gust to są odrobinę "przyciężkie".
                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                  Grado SR125i

Skomentuj

bardzo podoba mi sie ten profil z goryn scieciem

Zamieszczone przez radzior3
                    Kolumny wykonane są z płyty MDF 32mm, dzięki temu miałem z czego zjechać by uzyskać lekki profil boków
                    czyli front ma 64mm? :shock:

jak przymocowales front?

na zdjeciach widac ze nie wlozyles tuneli do konca - kolumny jeszcze nie skonczone?

mozesz opisac brzmienie AWXa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      mozesz opisac brzmienie AWXa?
                      dzisiaj odpaliłem go i zapowiada się ciekawie... Jutro złożę całość AWX i będę wygrzewał. Napewno porównam sobie to z DX25

Skomentuj

pozwolisz że ponowię pytanie moderatora .. mianowicie jak zamontowałeś front ?

[ Dodano: 2010-01-02, 22:31 ]
                        a zapomniałem pogratulować wykonania ... wpadają w oko ...

Skomentuj

Witam ponownie, problemy techniczne miałem dlatego milczałem.

Co do frontu , to ma on 50mm ( 32 + 18 ) i jest połaczony ze skrzynią na klej i kołki meblowe. AWX jeszcze nie wygrzane całkiem. Mogę je porównać do Beymowych T2010. Hiszpanki grają bardziej szorstko i agresywniej. AWXy są zdecydowanie bardziej neutralne ale i naturalniejsze, przyjemniejsze, bardziej atłasowe.
                          Tuneli jeszcze nie wcisnąłem, bo przy instalacji zwrotnicy otwór może się przydać.

Ogólnie zgadzam się z opinią że kolumny są szafiaste, ciężkie - miałem tego świadoność na etapie projektu i odpowiadało mi to. Myślę że jest ok, bowiem na poziomie wizualnym i akustycznym wrażenia sa spójne :mrgreen:

Skomentuj

Tuneli jeszcze nie wcisnąłem, bo przy instalacji zwrotnicy otwór może się przydać.
                            zawsze mozesz odkrecic gdn-a i przez jego otwor wsadzic zwrotke :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                              zawsze mozesz odkrecic gdn-a i przez jego otwor wsadzic zwrotke :wink:
                              W otwór GDNa wcisnę swoją głowę , tylko jeszcze gdzieś będę musiał zmieścić macki :razz: :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                Jeśli projekt zwrotki STX to co z zaleceniami konstruktora aby nie zmieniać proporcji frontu(i rozmieszczenia głośników).
                                Może lepiej dać standartową zwrotkę do 3D STX z PJ-kami?(chyba taniej i prościej a w dźwięku nie namiesza znacząco może na tym poziomie przetworników?)

Skomentuj

Póki co przełożyłem zwrotnice 2 drożną (2 rząd / fp= 2,5kHz) z monitorów tak więc muszę uważać na gałkę volume by nie przeciążyć wysokich, średni rzecz jasna nie jest podłączony
                                  jak gra taki 2way? 22scx daje radę do podziału czy cichnie wcześniej? Jakby nie było stxy są tanie i można pokusić się o taki "większy" monitor.
                                  AWXa raczej nie spalisz, fs 740Hz, czyli min. podział 1,5kHz a stx testował go od 2kHz.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                    jak gra taki 2way? 22scx daje radę do podziału czy cichnie wcześniej?
                                    Zdecydowanie odradzam takie rozwiązanie. Energetycznie wyrabia swobodnie, ma nawet górkę na średnicy, ale jakościowo ta średnica jest moim zdaniem nieakceptowalna - jazgot i szorstkość.

[ Dodano: 2010-01-04, 00:34 ]
                                    Zamieszczone przez bur
                                    Zamieszczone przez dolphin123
                                    Jeśli projekt zwrotki STX to co z zaleceniami konstruktora aby nie zmieniać proporcji frontu(i rozmieszczenia głośników).
                                    Może lepiej dać standartową zwrotkę do 3D STX z PJ-kami?(chyba taniej i prościej a w dźwięku nie namiesza znacząco może na tym poziomie przetworników?)
                                    No właśnie, dlatego skłaniam się w stronę zwrotnicy Pawła S

Skomentuj

Energetycznie wyrabia swobodnie, ma nawet górkę na średnicy, ale jakościowo ta średnica jest moim zdaniem nieakceptowalna - jazgot i szorstkość.
                                      Po audiofilsku :mrgreen:
                                      2way ma zawsze gorszą średnicę niż 3way bo bas ją zniekształca. Piszesz tak bo zasmakowałeś wcześniej jakiegoś 3way czy ten głośnik kompletnie się nie nadaje do 2way. Masz też inną zwrotnicę a to sporo zmienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                        2way ma zawsze gorszą średnicę niż 3way bo bas ją zniekształca. Piszesz tak bo zasmakowałeś wcześniej jakiegoś 3way czy ten głośnik kompletnie się nie nadaje do 2way. Masz też inną zwrotnicę a to sporo zmienia.
                                        Racja, ale na tej samej zwrotnicy 2 way Visaton W200S gra o klasę lepiej ( jeśli o średnicę chodzi) niż ten GDN

Skomentuj

Czaruję...
                                        X