Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Subwoofer by Kari :P (Mivoc XAW310HC)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] Subwoofer by Kari :P (Mivoc XAW310HC)

Witam :smile:

Na wstępie chciałbym podziękować Pawłowi S. za odpowiedzi i ogromną cierpliwość do zadawanych przeze mnie pytań i za wszystkie przydatne informacje :roll: Pzdr :cool:

Jest to moja pierwsza konstrukcja subwoofer’a diy.
    Subwoofer miał przede wszystkim dobrze grać w muzyce i kinie, dopiero potem ładnie wyglądać :razz:

Przetwornik użyty to MIVOC XAW 310 HC, kupiony używany ale podobno jeszcze nie wygrzany, za 400zł, ale, że jako gratis dostałem uszkodzony wzmacniacz matronixa, który sprzedałem później za 150zł (nie chciało mi się zagłębiać w temat co z nim nie tak) to można liczyć, że kupiłem go za 250zł :razz:

Panel/Wzmacniacz użyty w chwili obecnej to Matronix WXP3K, kupiony za 300zł. Jak widać na zdjęciach jest nie przykręcony do obudowy. Why? W planach mam kupno panelu Irka SUB300 i też pod niego jest gotowy otwór, który tylko czeka aż panel trafi w moje ręce:P

Obudowa: Całość zrobiona z płyty wiórowej 18mm, grubszej nie mogłem nigdzie znaleźć. W środku wstawiłem wzmocnienia, całość skręcona jest wkrętami do drewna i klejona vikolem.
    Przód, tył, góra i dół są obite skajem. Skaj klejony butaprenem- i tu miałem mały problem z lekko przestarzałym butaprenem, przez co na łączeniu u dołu jedna część skaju się lekko odkleja... Boki są wykonane z czarnej 3mm plexi, przykręcone wkrętami imbusowymi.
    Nóżki to najtańsze plastikowe nóżki, które mam zamiar w dalekiej przyszłości wymienić na kolce.
    Strojenie na ok. 35Hz, objętość ok. 58l. Otwór br to 2 złączone tunele o dł. ~24cm i Ř10cm.
    Wytłumienie wełną owcza. Wzmacniacz w oddzielnej komorze.

Odsłuch: napoczątku miałem problemy z winy amplitunera, ale teraz jest już coraz lepiej. Choć trochę brakuje mi bassu w basie… bardziej trzęsie niż gra :p Ale zakładam, że to kwestia ustawienia subwoofera bo jak na razie stoi głośnikiem skierowanym w kanape oddaloną o niecały metr. W chwili obecnej jestem usatysfakcjonowany, ale w miarę możliwości postaram się go porównać z innym subwooferem sklepowym :smile:

Koszty:
    Głosnik -250zł
    Panel -około 300zł
    Płyta wiórowa – 32zł
    klej -16zł
    skaj - 20zł
    wkręty – 30zł
    plexi- 56zł
    Nóżki – 12zł
    Kabel i br – 43zł
    Wełna owcza – 26zł

Razem około 785zł

Subwooferek ma też trochę wad:
    Podczas smarowania butaprenem tanim pędzlem, pozostawało z niego sporo włosia, większość usunąłem ale gdzie nie gdzie pominąłem i powstały lekko widoczne wybrzuszenia na skaju :P
    Trochę nie wyszło mi z proporcjami subwoofer’a, ale w rzeczywistości nie wygląda tak źle :wink: Po za tym, głośnik mógłby być trochę wyżej.

Jak będę miał więcej czasu wolnego zajmę się dostrajaniem obudowy, bo 24cm tunel jest trochę za krótki i pobawię się z wygłuszeniem. Spróbuję też rozwiązać problemu małej ilości basu, może to kwestia wzmacniacza? Pożyjemy zobaczymy :razz:

Dodam jeszcze, że takie wykończenie mi odpowiada, choć fornir również ładnie by wyglądał, aczkolwiek za wszelką cenę chciałem uniknąć fornirowania… :evil:

A teraz komentujcie, pozytywne bądź negatywne, mój pierwszy subik :P

PS. W porównaniu do markowych subów ile ten mógłby kosztować? :roll:

Re: Subwoofer by Kari :P (Mivoc XAW310HC)

Zamieszczone przez Gorsen13
    Witam :smile:

Na wstępie chciałbym podziękować Pawłowi S. za odpowiedzi i ogromną cierpliwość do zadawanych przeze mnie pytań i za wszystkie przydatne informacje
    Co w drugiej konstrukcji są podziękowania dla Pawła :) może wreszcie mu wyślecie kwiaty albo laurkę w uznaniu za pomoc...

Jest to moja pierwsza konstrukcja subwoofer’a diy.
    I w miare udana :)

To już sam musisz ocenić słuchając swojego a później jakieś konstrukcji sklepowej

Skomentuj

Wykończenie ładne, mi się podoba, tylko te śrubki na boku nie pasują :razz:
      ze 3 razy tyle co wydałeś :mrgreen:

Ogólnie to tanio kupiłeś tego mivoca- też chcę :razz:

Skomentuj

Mi się podoba :)
        ładnie prezentują się te boki z czarnej plexi :twisted:
        Gdzie można taka dostać??

Skomentuj

mi się ogólnie podoba, uniknąłbym tylko aż tak odstających imbusów - kwestia gustu, proporcje moim zdaniem odpowiednie. Trochę dużo wydałeś na wykończenie. skoro głośnik nie wygrzany to basu przybędzie. pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas
            Trochę dużo wydałeś na wykończenie
            czy ja wiem :razz:

Co do proporcji to wg mnie są ok :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
              Co w drugiej konstrukcji są podziękowania dla Pawła :) może wreszcie mu wyślecie kwiaty albo laurkę w uznaniu za pomoc...
              Gdyby każdy wysłał kwiaty to Paweł nie miałby gdzie robić nowych konstrukcji :P

I w miare udana :)
              W miarę? Może jest coś co się uda jeszcze poprawić? :P

To już sam musisz ocenić słuchając swojego a później jakieś konstrukcji sklepowej
              No w sumie racja, ale ciężko będzie ściągnąć do domu sprzęt powyżej 700zł, bo odsłuch w sklepie za dużo mi nie powie :neutral:

Skomentuj

Choć trochę brakuje mi bassu w basie… bardziej trzęsie niż gra :p
                Wina na 99% amplitunera. U mnie jest znaczna poprawa( o czym już wiele razy pisałem):
                1. Wzmacniacz kina domowego Yamaha DSP-A780 + Panel Irka 150/4 + Mivoc 310:
                Bardzo mało basu w basie, taki kluchowaty.

2. Wzmacniacz stereo Yamaha AX-700(kolumny przednie) + Yamaha DSP-A780(jako przejście z AX-700 przez DSP A780 do panelu irka) + Panel Irka 150/4 + Mivoc 310:
                Różnica kolosalna, mimo że w torze ciągle jest Yamaha DSP-A780. Głośnikiem już nie szarpie, wychyla się swobodniej, lepsza "kontrola" nad głośnikiem, większa efektywność, znacznie niżej schodzący bas, lepiej zgrywający się z kolumnami przednimi.

A wykonanie bardzo ładne, nareszcie jakaś konstrukcja na tym Mivocu.
                Tylko miejsce br mi nie pasuje za bardzo.

Skomentuj

Popraw te plexi na dole - na rogach i będzie fajnie :P
                  Daj więcej fot pokazujących rogi suba.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
                    przyłączam się do pytania, gdzie zakupiłeś pod wymiar ? WIem, że można na allegro, ale może miales jakas promocje

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                      Wykończenie ładne, mi się podoba, tylko te śrubki na boku nie pasują :razz:
                      Chciałem jeszcze większe... :mrgreen: mi się podobają :P

ze 3 razy tyle co wydałeś :mrgreen:

Ogólnie to tanio kupiłeś tego mivoca- też chcę :razz:
                      Tanio, bo wzmacniacz dostałem gratis choć o tym nie wiedziałem na początku:P

Ja zamówiłem u kolesia aplex-sc z allegro, tną laserem na wymiar. Po za allegro nie szukałem, a u nich wychodziło najtaniej.

Zamieszczone przez jaromas
                      proporcje moim zdaniem odpowiednie.
                      Co do proporcji to wg mnie są ok :wink:
                      Cieszy mnie to :twisted: aczkolwiek mógłby być trochę wyższy i krótszy jak dla mnie:P

Skomentuj

Na początku myślałem, że boki są malowane na fortepianową czerń :mrgreen:
                        Prezentuje się całkiem fajnie tylko te nóżki niezbyt... Ale kwestia gustu a o gustach nie dyskutujmy :razz:

Skomentuj

Gorsen13, mi tez się bardzo podoba. Szkoda tylko, że ten głośnik nie jest czarny było by fajniej no ale taka jego uroda.
                          Również przyłączam się do pytania
                          Zamieszczone przez maxxx222
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                            A wykonanie bardzo ładne, nareszcie jakaś konstrukcja na tym Mivocu.
                            Tylko miejsce br mi nie pasuje za bardzo.
                            Według projektu br miał być oddalony od głośnika o prawie 1cm... ale chyba coś mi się pomyliło podczas wycinania otworów :lol: No cóż :P jak się z góry patrzy to wygląda normalnie :mrgreen: Co do amplitunera, to sprawdzę jeszcze na innych źródłach, ale już nie dzisiaj.

Zamieszczone przez takero
                            Popraw te plexi na dole - na rogach i będzie fajnie :P
                            Daj więcej fot pokazujących rogi suba.
                            Jak mi się zachce albo nadzieję się na ten róg to go zeszlifuje^^ zdjęcia zapodam jutro bo aparat w nocy słabo zdjęcia robi :mrgreen:

[ Dodano: 2010-01-16, 23:58 ]
                            Zamieszczone przez Devils
                            Na początku myślałem, że boki są malowane na fortepianową czerń :mrgreen:
                            Poszedłem na łatwiznę :mrgreen:

Zamieszczone przez Devils
                            Prezentuje się całkiem fajnie tylko te nóżki niezbyt... Ale kwestia gustu a o gustach nie dyskutujmy :razz:
                            Te nóżki to... daj spokój są paskudne :mrgreen: kupiłem je tylko dlatego, że były nie za wysokie, tanie i miały gumowany spód :razz: w przyszłości kolce jak już wspomniałem

Skomentuj

Powiem Ci, że subik bardzo ładny, robi wrażenie na przodzie ten głośnik :razz:
                              Ale osobiście to chyba bardziej podoba mi się fornir, ale jak kto woli :wink:

Skomentuj

. Spróbuję też rozwiązać problemu małej ilości basu
                                napewno coś z ustawieniami albo te ampli to kicha jak swojego przyniosłem do domciu to go szybko wyniosłem bo myślałem że mi się pokój rozpadnie od zejścia basu, i co najważniejsze ten głośnik potrafi zagrać z nie buczeć i dudnić.

Ogólnie jak na pierwszy raz wyszedł naprawdę nie źle.

Skomentuj

Wykonczenie swietne :)

Skomentuj

@Gorsen13

Jak Ci brakuje basu i mowisz ze bardziej trzesie to moze masz go w zlym miejscu.
                                    U mnie wystarczy ze sub zmieni polozenie o 180 stopni wzgledem siebie i mam trzesienie, basu w ogole nie ma (takie pukanie).

Dlatego mam suba radiatorem w strone miejsca w ktorym to najczesciej slucham muzyki :)

[ Dodano: 2010-01-17, 12:24 ]
                                    a tak pozatym to, to fajny sub, glosnik ladnie sie prezentuje

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
                                      Jak Ci brakuje basu i mowisz ze bardziej trzesie to moze masz go w zlym miejscu.
                                      U mnie wystarczy ze sub zmieni polozenie o 180 stopni wzgledem siebie i mam trzesienie, basu w ogole nie ma (takie pukanie).
                                      No dokładnie, więcej trzęsienia i mało basu. Dziś nie wiem czy dam radę pobawić się ustawieniami jeszcze, ale przy najbliższej okazji, czyli dopiero w przyszły weekend, sprawdzę co i jak.

Amplituner chyba nie jest najgorszy, Onkyo Tx-sr506... potem skocze zobaczyć jak gra z pominięciem amplitunera.

Dzięki za pochlebne opinie :smile:

Skomentuj

W jakim pomieszczeniu gra ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X