Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Subwoofer by Kari :P (Mivoc XAW310HC)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w salonie :P salon sam ma ok. 42m2 ale między kuchnią i salonem nie ma drzwi tylko wnęka w ścianie i chyba wypadałoby zsumować wszystkie powierzchnie... więc jeżeli tak liczyć to gra w pomieszczeniu ok. 70m2... a w dodatku jest ustawiony koło kaloryfera, głośnikiem w stronę kanapy (odl. <1m), i w pokoju jest tylko jeden dywanik więc akustyka pomieszczenia też nie najlepsza:P

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
      Co w drugiej konstrukcji są podziękowania dla Pawła może wreszcie mu wyślecie kwiaty albo laurkę w uznaniu za pomoc...
      no to ja juz wole jakies "smieci" do kontynuacji projektow... :roll:

ale milo wiedziec ze sie pomaga

na zaokragleniach krawedzi pod skajem widac takie rowki - to slady po srubach czy specjalny zabieg?

ta plaxi jest czarna na calej objetosci? czy tylko jakos powierzchownie? bo jak na calej to ciekawy temat n front do kolumn

powierzchnia pomieszczenia odpowiednio duza - powinien ladnie zagrac. pobaw sie z tym zrodlem dzwieku

no i jak na pierwszy raz to naprawde udana i rozsadna konstrukcja (pierwszy sub a nie DIY bo widac monitorki :P )

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        no to ja juz wole jakies "smieci" do kontynuacji projektow... :roll:
        hah :lol: O jakich "śmieciach" mówisz? Może coś się znajdzie :lol:

na zaokragleniach krawedzi pod skajem widac takie rowki - to slady po srubach czy specjalny zabieg?
        tak to są ślady po wkrętach. Nie miałem szpachli więc zalałem je vikolem :???: Niestety nie miałem pojęcia, że będzie to aż tak widać. Tak samo jak z włoskami po pędzlu :P Niby małe to to a na skaji widać jak się przypatrzysz albo użyjesz flasha^^ bo tak to nie rzuca się w oczy :)

ta plaxi jest czarna na calej objetosci? czy tylko jakos powierzchownie? bo jak na calej to ciekawy temat n front do kolumn
        Na całej objętości :smile: Czyżbyś miał już pomysł na nowy projekt? :mrgreen:

no i jak na pierwszy raz to naprawde udana i rozsadna konstrukcja (pierwszy sub a nie DIY bo widac monitorki :P )
        Jak już wspomniałem: "Jest to moja pierwsza konstrukcja subwoofer’a diy." :razz:

a tak... widać te nieszczęsne monitorki^^ teraz czekam, aż się ociepli to je polakieruje i wrzucę na forum :roll:

[ Dodano: 2010-01-17, 15:35 ]
        Właśnie przeniosłem subwoofer w inne miejsce. Jest trochę lepiej. Najlepiej słychać bass na wysokości głośnika... Powyżej już gorzej. Ale jest lepiej niż było :) Sprawdzałem bezpośrednio z mp3, jak idzie bass, ale za dużo nie mogę stwierdzić bo mi bateria padła po minucie słuchania :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Gorsen13
          hah O jakich "śmieciach" mówisz? Może coś się znajdzie
          hmm... do kompletu brakuje mi albo 2 kopolek (19mm dla 10cm alpharda lub 25mm do 3 drog) albo jednego tubowego wysokotonowca (lezy RW800)
          Zamieszczone przez Gorsen13
          Czyżbyś miał już pomysł na nowy projekt?
          pomyslow sa dziesiatki...

Skomentuj

do kompletu brakuje mi albo 2 kopolek (19mm dla 10cm alpharda lub 25mm do 3 drog)
            A jakieś konkretne masz upatrzone ? podaj link do aukcji :) i adres do wysyłki, jak ktoś może wysłać jak nie wie gdzie :)

Skomentuj

adambb, nic nie mam upatrzone. poprostu jak jakis smiec sie trafi to go wykozystam...
              ale mam juz z conajmniej 10 projektow w trakcie realizacji wiec nie spieszy mi sie z niczym nowym :P

Skomentuj

Pawle S. niestety nie znalazłem żadnych głośników oprócz 2 zepsutych głośników z radia:/

Zamieszczone przez takero
                Daj więcej fot pokazujących rogi suba.
                Sory, że tak późno ale dopiero teraz wróciłem do domu. Poniżej parę fotek:

Zarzucam też 3 filmiki:
                http://www.youtube.com/watch?v=DvFXIHwfOUk
                http://www.youtube.com/watch?v=CNwQA_iCzL4

A do tego:
                http://www.youtube.com/watch?v=DTXpVa0vIOk
                mam pytanie. Otóż jaki widać, a raczej słychać w lewej górnej części głośnika, ramki, słychać świst... Sprawdzałem i nie pojęcia którędy może się powietrze wydostawać :sad: niby wygląda szczelnie - tak samo na całym otworze jest a jednak tylko w tym miejscu świszczy : :???: A co dziwniejsze, po zatkaniu br poduszką :lol: dźwięk ten jest cichszy niż przy odetkanym br. Choć jak mi się wydaje powinno być głośniej:/

Bass na filmikach jest słabo słyszalny... praktycznie nie słyszalny :/ i w rzeczywistości jest niestety podobnie... sprawdzałem na różnych źródłach dźwięku + różne pozycje suba, a teraz nawet wymieniłem kabel rca bo wcześniej miałem badziewie ze złotówkę... nie wiem co jest grane:( Może to wina całej obudowy? może przez tą wnękę pod komorą na panel? tunel wprawdzie do końca ścianki równoległej ma >13cm, ale nad nim zaraz jest inna ścianka i trochę za ciasno tam jest?

Skomentuj

Oj z tymi filmikami bym uważał bo cie zaraz zjadą równo :razz:

Skomentuj

na forum czy na yt?:P niby dlaczego? :P pierwsze 2 filmiki nic nie wnoszą, są całkowicie bez celowe, natomiast 3 z tym problemem to chciałem pokazać o co mi chodzi i przy okazji się dowiedzieć jak temu zapobiec :/ Albo chociaż czym uszczelnić:P bo te świsty są denerwujące :cry:

Skomentuj

ten bass i love you to cos slabo

Skomentuj

tome3kk, masz rację. Też oczekiwałem czegoś więcej:/ głośniej już dać nie mogłem bo cewka :?: obijała się o magnes :?: Nie wiem co o co, ale jedno było pewne wychylenie głośnika było maksymalne a bassu ni hu hu... myślę, że to nie win aparatu bo już kiedyś nagrywałem niskie tony i było w porządku.

Skomentuj

dmucha Ci może spod śróbki? sprawdź, czasem takie cuda się dzieją :P

Skomentuj

no właśnie gdzieś w okolicach tej jednej głupiej śróbki:/ Rozkręcałem już, popatrzyłem ale nie wiem co dalej z tym fantem zrobić... czym można to uszczelnić? jakiś klej, pianka, silikon?

Skomentuj

sprobuj sylikonem

Skomentuj

No właśnie z sylikonem jest problem bo można nie potrzebnie głośnik usmarować albo "przykleić" go i później może być problem przy demontażu. Może spróbuj z piankowymi uszczelkami do okien (te z gąbki mniej się nadają bo są za bardzo przepuszczalne dla powietrza). Są dosyć ściśliwe i można je fajnie ukryć pod koszem tak, że ich nie będzie widać.

Skomentuj

dzięki dabyl za dobrą uwagę :wink: bo już miałem dzisiaj sylikonem uszczelniać:P zobaczę co z tą pianką bo gdzieś miałem coś takiego, chyba :roll:

Skomentuj

Sub woofer bardzo ładnie wykonany, podoba mi się że w końcu wykorzystał przetwornik inny niż STX albo Tonsil .

Skomentuj

Zamieszczone przez Wave01
                                      Sub woofer bardzo ładnie wykonany, podoba mi się że w końcu wykorzystał przetwornik inny niż STX albo Tonsil .
                                      I bardzo dobrze ,to się ceni ale jak widać niekoniecznie jest lepiej :smile:

Skomentuj

Jacek90, jest już coraz lepiej:) Głośnik się dogrzał, zminimalizowałem świsty ale jeszcze będę przy tym kombinować, żeby całkowicie się ich pozbyć, zmieniłem trochę wytłumienie i pobawiłem się ze strojeniem:) Jest lepiej! ale liczę że będzie jeszcze lepiej!:P Jak skończę wszystkie poprawki to dam małe sprawozdanie:P

dzięki za pochlebne opinie :P

Skomentuj

naprawde profesjonalne wykonanie, bardzo estetycznie. gratuluje!!!

[ Dodano: 2010-02-22, 19:56 ]
                                          powiedz jak jest z tym skajem? cięzko go położyć? robiłes to pierwszy raz? mas jakies wskazówki żeby to zrobić. tez bym zrobił taki skaj na subie, jednak obawiam się ze cos spartole :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X