Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] SEAS ER18RNX + 27TBFC/G by kondrax

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] SEAS ER18RNX + 27TBFC/G by kondrax

Witam

Chciałem przedstawić moje monitory na SEAS ER18RNX + 27TBFC/G

Założenia:
    Zbudować monitory, które będą grały w 12m2, docelowo w 17m2, priorytetem była stereofonia oraz wytrzymałość mocowa.

Wybór przetworników:
    ER18RNX – wybrałem za namową kolegi Krs47 z audiohobby.pl, któremu serdecznie dziękuje, że zniósł moje milion pytań i miał ochotę na nie odpowiadać
    27TBFC/G - dlaczego on a nie 27tdfc, z trzech powodów: pierwszy, że wcześniejszy zestaw miałem z aluminiową kopułką i odpowiada mi ich dźwięk, a dwa że według pomiarów zapha i harpia.pl jest to najlepszy tweeter cena/jakość, i trzy misiomor bardzo go zachwala.

Zwrotnica:
    Projektu Jay Kim: http://www.geocities.com/woove99/Spk...NX_27TBFCG.gif
    Kondensatory Cross-Cap Jantzen, cewki powietrzna + rdzeniowa, rezystory Mills, okablowanie Jantzen 2.5, cyna z dodatkiem srebra, terminale złocone. Obecnie trwają prace nad zwrotnicą celem zabawy oraz zmianą komponentów na lepsze jakościowo.

Obudowa:
    Front i rozmieszczenie głośników prawie jak u Zaph-a: http://zaphaudio.com/SR71.pdf z tą różnicą, że ścianki są 19 mm MDF, wzmocnienie na środku, oraz obudowa jest głębsza dając razem koło 15,5-16 L. Cała obudowa jest wyłożona 2 mm matą bitumiczną oraz ala filcem zielonym takim jaki stosuje Troels Gravesen, jest też kawałek gąbeczki. Strojenie bass-reflexu jest na około 44 Hz rurką z intertechnik.de . Cała obudowa jest pokryta fornirem Klon – modyfikowany ALPI klejonym na Henkel Moment, lakier mat i wypełniacz porów firmy Syntilor, wypełniacz porów 2 warstwy, lakierowanie pistoletem 3 warstwy, stwierdzam, że jednak za mało, przydało by się jeszcze z 3 warstwy położyć. Frezy robione naturalnie frezarką z dodatkowym cyrklem wykonanym na potrzeby tych monitorów.

Standy:
    Kupione na allegro, wykonane na zamówienie według mojego projektu. Na środku profil 10x10 cm, dolna cześć z 10 mm stali, górna część 6 mm. Całość na 4 kolcach z podkładkami.

Odsłuch:
    Może znaczne tak, do czego monitory są podpięte. Więc tak, grają z wzmacniaczem DENON PMA1500AE oraz z CD DCD700AE, okablowanie DNM Reson.
    Jak to gra, szczerze to jestem bardzo zadowolony, trafiłem tym zestawem w mój gust, mimo to, że kupiłem w ciemno, ale wiedziałem czego się spodziewać dzięki koledze Krs47. Zestaw ma piękną stereofonie, ala 3D, oraz może przyjąć dużo mocy, nie to co mój poprzedni zestaw, czyli główne założenia zostały spełnione. Dodatkowo stwierdzam, że zestaw ma spory bas jak na 18 cm przetwornik, oraz bardzo detaliczne szczegółowe wysokie tony. Zestaw gra specyficznie przez ten niski podział 1550Hz, jednym się to podoba drugim nie, kwestia gustu. Ogólnie wygląda to tak, że zaryzykowałem i się nie rozczarowałem.

Koszta:
    Szczerze to nie pamiętam, bo już trochę czasu minęło od kiedy je zbudowałem. Z tego co pamiętam (podaje orientacyjnie):
    głośniki, zwrotnice, terminale, kable, konektory, uszczelki, śruby, mufy wbijane itp. – 1300zł
    lakiery, kleje, wypełniacz porów, rozpuszczalniki – 150-180zł
    MDF – 70zł
    Fornir - 60zł
    Papiery ścierne, wałki, pędzlem, kołki, wkręty itp. - 50zł
    Paliwo – 150-200zł
    Maty bitumiczne + filc – 80zł

I parę innych rzeczy których nie pamiętam.
    Standy chyba coś koło 450zł

Razem na pewno ponad: 1800zł za same monitory + standy 450zł

Czemu, aż tyle? Bo nie oszczędzałem na klejach, lakierach itp. I mieszkam na końcu świata i po wszystko trzeba jechać autem a paliwo kosztuje. Można i pewnie taniej, ale są lakiery za 20zł za litr i są tak jak mój 55zł za 0,6 litra. Jest klej do drewna za 8zł wikol, i jest soudal za 20zł. Niestety lepszej jakości rzeczy kosztują, a cena nie grała tu aż takiej roli.

Muszę przyznać, że nie uniknąłem kilku błędów w stolarce.

Zapraszam do dyskusji i ewentualnych pytań.

Chciałbym tylko co niektórych poinformować, że odpowiedzi w stylu, „fajne ale za szerokie” lub fornir nie taki kolor, są nie mile widziane, a dla czego? Dlatego, że front robiłem według projektu, a zmiana projektu pociąga za sobą zmianę w zwrotnicy, dlatego też nie robiłem skosów itp, a kolor kwestia gustu, jedni lubią blondynki drudzy rude itp.

Kiedyś jak znajdę chwilę czasu umieszczę lepsze fotki ukończonych monitorów.

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

podobaja mnie sie takie skrzyneczki, takie jasne i kanciate - fajne jak dla mnie,
    mysle ze moje beda w podobnym stylu

cyna z dodatkiem srebra
    audio-voodoo? :P

Skomentuj

tom3kk, dzięki, że ci się podobają, generalnie lubię kanciate i jasne, do mebli mi pasuje dlatego takie zrobiłem
      cyna - po prostu miałem 30zł, a zwykła kosztowała 15zł dlatego się szarpnąłem, ale inaczej się nią w ogóle lutuje, a poza tym będę zmieniał elementy na lepsze to i cyna może być lepsza w zwrotnicy

Skomentuj

Ładne, klasyczne monitorki starannie wykonane. Nic dodać, nic ująć.
        Właśnie się zastanawiam jak bardzo zmienia się dźwięk po dodaniu mat bitumicznych? Nie wiem czy nie dać ich do moich monitorków.

Skomentuj

bart210, dziękuje za opinie. Nie porównywałem monitorów z matami i bez, ale jednego jestem pewien, obudowa jest na pewno bardziej wytłumiona i jest "głucha", jak pukam w obudowę palcem to nie ma tego pustego odgłosu jak byś pukał w garnek, jest takie puknięcie jak byś w kamień uderzał.

Skomentuj

bo mata tłumi drgania ścianek...

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
              cyna z dodatkiem srebra
              audio-voodoo? :P
              Słyszałem że ona jest po to żeby się luty nie utleniały -chyba.

A kolumienki są bardzo proste, lobię proste. Te dla mnie są aż za proste i kanciaste. Bryła i kształty do końca mi nie podchodzą, i na dodatek kolor. Dlatego całość wogóle nie w moim guście - ale to tylko moje zdanie i mój gust.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                Słyszałem że ona jest po to żeby się luty nie utleniały -chyba.
                Bardzo czesto utlenianie sie powierzchni zewnetrznej jest porządane! :) Tworzy sie cienka warstwa tlenku ktora automatycznie jest warstwa ochronna.... nie wiem dlaczego cyna z dodatkiem srebra mialaby byc lepsza. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                  Właśnie się zastanawiam jak bardzo zmienia się dźwięk po dodaniu mat bitumicznych? Nie wiem czy nie dać ich do moich monitorków
                  ja to testowalem przy okazji kolumn kivlowa. delikatna roznice slychac na niskiej srednicy. ale czy to gra lepiej czy gorzej to niestety nie jestem w stanie tego okreslic

kondrax, widze ze kupiles sruby ktorych mi wlasnie brakowalo...
                  az sie dziwie dlaczego nikt mi nie wytykal ze nie mam imbusow do przykrecenia glosnikow :P
                  ale jak widac klasyczne imbusy tam poprostu nie pasuja a innych nie znalazlem...

ja bym dal glosniki odrobine wyzej :P

widac tez fajna roznice w kosztach. kupilismy te same glosniki, takie same zwrotnice a jednak roznica w cenie koncowej to AZ 500zl!

co do basu i wysokotonowki to musze przyznac racje - bardzo fajnie to gra
                  z podzialem tez jest specyficznie - to trzeba poprostu posluchac
                  az sie nie moge doczekac az wzmacniacz przyjedzie :twisted:

Skomentuj

mal999, to po tą ją kupiłem żeby mi ścianki wytłumiła, ale jak to wpłynęło na dźwięk nie mam porówna

Pawel S., . śruby kupiłem w polinku, nie chciałem imbusów bo by za bardzo odstawały. Głośniki są w takich samych odległościach od góry jak i dołu. Jak bym dał wyżej to by było nie symetrycznie.
                    Koszta, są różnice np. rezystory mills 40zł + przesyłka, kołki kupiłem i okazało się, że za mało i już trzeba w te i z powrotem po kolejną paczkę jechać 20km do casto i paliwo leci. Po mdf i fornir musiałem 80km do wrocka jechać. Rurki b-r z intertechnika po 15zł sztuka + przesyłka, ale nie polecam, tandeta i jeszcze się po pomiarach impedancji okazały za długie mimo symulacji w winISD, że mają być dobre. Takie pierdoły różne jak kolejny pędzel i już 4 zł itp. i tak ziarnko do ziarnka i się uzbierało. Wypełniacz porów coś koło 30zł, lakier 55zł i co trzeba było po 5zł 3 butelki kupić rozpuszczalnika bo się 2 okazało za mało. I takie tam pierdoły i koszta rosły.

jamess8, szanuje twoje zdanie, ale zmieniając front, robiąc skosy itp musiał bym robić pomiary ale tego chciałem uniknąć mimo posiadania sytemu pomiarowego, a fornir klon ponieważ meble mam także w klonie i cały pokój mam urządzony na styl "kanciaty".

[ Dodano: 2010-02-24, 17:39 ]
                    Wczoraj także przyszły "zabawki" do zabawy zwrotnicą. Resztę kolekcji już posiadam

Skomentuj

kondrax, czekam(y) na wrażenia po odsłuchu na nowej zwrotnicy. :smile:
                      PS. Jaką indukcyjność mają te toroidalne cewki? :shock:

Skomentuj

0,066 ohm

Skomentuj

A indukcyjnosc?:)

Skomentuj

3,3 ohm do tego 12 uF rezystor czyli jak u Zapha. Podział będzie jak u Zapha czyli 1750Hz. Generalnie jest to zwrotka przeprojektowana wersja Zapha dla TDFC przeze mnie na TBFC/G z pomocą misiomora z AS.

Skomentuj

Chyba zly dzien masz :smile:
                              Pytamy o indukcyjnosc czyli henry.
                              Zamieszczone przez kondrax
                              ...do tego 12 uF rezystor czyli jak u Zapha
                              A nie kondensator? :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Blitzer
                                Pytamy o indukcyjnosc czyli henry.
                                Zamieszczone przez kondrax
                                3,3 ohm
                                tutaj mialo byc 3,3mH

Skomentuj

Zmęczony dziś jestem dziś już nic nie piszę bo wszystko zamotam

Skomentuj

Profesjonalnie wykonane monitorki,bardzo podoba mi się fornir.Oglądałem już je wcześniej na sąsiednim forum.Proszę,napisz jakie wrażenia odsłuchowe po zmianie zwrotki.

Skomentuj

Dzięki. Teraz z deka jestem zajęty, ale muszę wygospodarować parę godzin i sklepie tą nową zwrotnicę, może w niedziele.

Skomentuj

Ok.To czekam z niecierpliwością.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X