Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] GDWK-10-250-8-AWX+ GDN-18-140-8-AWX+ Rock

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez popi
    Ta Yamaszka ma 120WRMS
    Zamieszczone przez popi
    Nie jeżdżę na przesterze. Ten GDN na całym paśmie wyrabiał tylko do połowy mocy wzmacniacza.
    A skąd wiesz że to była połowa mocy? Poczekaj, daj mi zgadnąć, bo gałka była do połowy odkręcona?

Otóż popi, musisz wiedzieć że pozycja gałki nie odzwierciedla mocy. Na początku są to ułamki a potem to już leci dużo szybciej (logarytmicznie) a pełną moc wzmacniacz osiąga wcześniej niż maks gałki. Więc tak nie można mówić, być może dostawały już pełną moc.

Zamieszczone przez popi
    Ta Yamaszka ma 120WRMS
    Oczywiście razy 5? Z trafem 500VA? Trochę powątpiewam w tę moc, ale nie twierdze uparcie że nie... Z tymi mocami w kinie domowym to różnie bywa...

Dobra, już ci tu nie narzekam, ciesz się swoim dziełem, a kiedyś porównaj je z czymś dobrym

Skomentuj

w sumie jeżeli chodzi o moc wzmacniacza to racja. Dziwnie to rozpisują. Nie zmienia to faktu że głośnik GDN nie wytrzymuje, a wydaje mi się że powinien... :sad:

Skomentuj

jeśli to rx v1500 to podają nawet 180W na kanał :) x7. Opinie sprzęt ma dobre, brak problemów z wydajnością prądową przy wymagających zestawach B&W, ale to nadal tylko ampli do kina i ta moc jest mocno naciągana, a RF ma 150W RMS, więc nie zaszkodziłyby osobne wzmacniacze subwooferowe do nich, tym bardziej że i tak tniesz pasmo, zresztą chyba za wysoko jak koledzy wspomnieli, bardziej optymalnie byłoby ok. 80-100Hz. Poprawiła by się kontrola głośników i zniknąłby zapewne problem z rzekomym niewyrabianiem GDN'a. Prosty test - odłącz Rockfordy i filtrowanie, puść bas na STX'a i posłuchaj ile mocy weźmie na klatę.

Co do wykonania kolumn to kształt fajny, kolor zależnie od fotki raz fajny, a raz bury. Też chciałbym uzyskać taki kształt a nieco innym frontem więc w razie czego się odezwę o rady
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

więc nastąpiły zmiany:
          - RF wycięty na 80Hz
          - Komora dla GDN została jeszcze zmniejszona o jakieś 3l
          - Na GDN poszedł cały zakres, czyli zwrotnica od STXa i AWXy grają jak producent przykazał :wink:

i wszystko się zgrało. :lol:

Teraz pomyślę nad fornirem.

Skomentuj

Pomyśl nad palisandrem santos, a na pewno nie będziesz żałował :grin:

Konstrukcja nawet, nawet, ale trochę za duża optycznie na takie głośniki

Skomentuj

czy ja wiem czy za duże mi się podobają, no chyba że mnie urzekł poprostu kształt:) żeby mi sie chciało takie coś zrobić to by było super:)

Skomentuj

MDF i sklejka 500zł
                :shock: gdzie i ile tego kupowales ze tak drogo wyszlo? bo duzo tego nie widac u ciebie

zgodze sie z kolegami - aktywnie zasil RF i bedzie miodzio

Skomentuj

Ogólnie wygląd i wykonanie mi się podoba,coś w stylu Binganta , jeżeli brzmienie Tobie odpowiada to OK.
                  Zamieszczone przez Pawel S.
                  Cytat
                  MDF i sklejka 500zł
                  :shock: gdzie i ile tego kupowales ze tak drogo wyszlo? bo duzo tego nie widac u ciebie
                  U mnie za ten materiał zapłaciłbyś 1/4 tej ceny.

Skomentuj

Zamieszczone przez majkipe
                    Zamieszczone przez Pawel S.
                    Cytat
                    MDF i sklejka 500zł
                    U mnie za ten materiał zapłaciłbyś 1/4 tej ceny.
                    W Nomi za 1m˛ sklejki 15mm płaci się ok 84zł. Co nie zmienia faktu, że drogo wyszło, a w oposie nie widzę nigdzie żeby jakaś grubsza sklejka była użyta.

Popi nie myślałeś żeby zrobić po prostu STX FX300? Miałeś do tego gotowe zwroty a dwa 18AWX zagrały by całkiem ładnie, przynajmniej tak wnioskuje po opisach kolegów z forum. Jak sam mówisz nie masz doświadczenia z projektowaniem zwrotnic także efekt byłby prawdopodobnie lepszy niż obecny(oczywiście nie twierdze, że teraz grają źle) i na pewno taniej :roll:

Mimo wszystko, kolumny mi się podobają choć osobiście wole proste skrzyneczki Pisałeś że chcesz kombinować coś z kolorem, masz już jakiś konkretny plan? Może fornir?

Skomentuj

Trochę mnie dziwi kolego jak piszesz, że gdn awx nie wytrzymywał ci. Dlatego że moc tego amplitunera nie jest jakaś zawrotna. A co do mocy to yamaha ma Melisław 5x 120w :wink: i pobór 500va szkoda tylko , że producent nie podaje iż pomiar został dokonany przy obciążonym jednym kanale to taki chwyt marketingowy firm. Przy podłączonej reszcie ta moc radykalnie spada i dobrze będzie jak przy podłączonych 5 kolumnach będzie miała te 5x60w. A dlatego mnie dziwi ten post bo sam mam Denona pma-1560 który dysponuje mocą około 140w przy 8ohm i jakoś nie mam z tymi Awx-ami takiego problemu z ich wytrzymałością. Konstrukcja wizualnie nawet mi się podoba ale dosyć nie przemyślana za te pieniądze można by zrobić coś na pewno lepiej grającego.

Skomentuj

Czaruję...
                      X