Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] by Csbiczek (Seas 27TBFC/G + GDN 18AWX)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] by Csbiczek (Seas 27TBFC/G + GDN 18AWX)

Witam!
    Od paru miesięcy zmagałem się z budową nowych kolumn które zastąpiły 3way na stxach.

Przetworniki użyte do tej konstrukcji to Seas 27TBFC/G + GDN 18AWX, zwrotka wykonana na podstawie projektu z audiohobby( monitory 3SM), okablowanie procaba LS15 dla SEASa i LS25 dla AWXa.

Obudowa jak widać klasyczna, br fi 50mm x 200mm, litraż: 19,5l, fornir bubinga pomelo lakierowany 2x caponem i 2 razy lakierem półmat. Oczywiście nie obyło się bez problemów takich jak np: pofałdowany fornir, pęknięcia, zacieki i inne fajne przygody, ale ostatecznie się z wszystkim uporałem i jestem zadowolony w 100% :twisted:

Wrażenia: na początku obawiałem się konstrukcji 2way ze względu na to, że może mi brakować średnicy i basu, lecz po spocie u Dolphina123 przekonałem się że konstrukcja tego typu mnie zadowoli(słuchaliśmy u niego między innymi 2way na awxach). Co do moich wrażeń to śmiem twierdzić że bas jest bardziej sprężysty i miękki niż w poprzedniej konstrukcji, średnica jest przyjemna i niczego jej nie brakuje, wysokie tony też są bardzo przyjemne i nie drażnią ucha czego też się obawiałem biorąc metalową kopułkę.

Napędem jest końcówka Proton D1200, źródłem laptop i karta na PCM2702.

Koszty:
    -seasy 315zł kupując nowe(ja kupiłem taniej)
    -awxy 270zł (z wysyłką)
    -zwrotki, terminale i bry- ok 150zł(strzelam bo wsiałem fakturę)
    -kable ok 40zł (z wysyłką)
    -płyta 100zł(ok połowy jeszcze zostało)
    -fornir 120zł (z wysyłką)
    -lakiery itp ok 50zł
    -kolce i wkręty ok 60zł
    -podstawy marmurowe 100zł(mi zostały z poprzednich kolumn)

Kupując wszystko nowe i licząc wysyłki trzeba wydać ok 1100-1200zł(wiem że wyszło sporo ale w moim przypadku wszystko było kupowane w odstępach czasowych więc nie było tak czuć tego chudnięcia w portfelu :razz: )

Zdjęcia:

Sory za jakość zdjęć ale nie mam dobrego aparatu, warunków i umiejętności- w skrócie musicie się zadowolić tym co jest :razz:

Czekam na jakieś komentarze(nie liczę na jakieś och achy czy też mieszanie z błotem, zamieszczam to tylko po to aby podzielić się wrażeniami i doświadczeniami) :mrgreen:
    Następną konstrukcją prawdopodobnie będzie stolik pod sprzęt :wink:

Pozdrawiam Grzegorz!

Wykonanie-bardzo dobre, fornir-kwestia gustu ale mi się bardzo nie podoba.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
      fornir-kwestia gustu ale mi się bardzo nie podoba.
      dokładnie, bo mi np się bardzo podoba :wink:

Skomentuj

Ta komora z tyłu ma za zadanie zmniejszać litraż i jest miejscem na zwrotnicę?

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
          Patrząc na zdjęcie od dołu do góry: dolna komora na zwrotę, środkowa zmniejszająca litraż(górna i dolna z resztą też) no i górna na seasa.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
            Patrząc na zdjęcie od dołu do góry: dolna komora na zwrotę, środkowa zmniejszająca litraż(górna i dolna z resztą też) no i górna na seasa.
            Istotne jest również to, że jest to wzmocnienie bocznych ścianek, które są sporą powierzchnią.
            Generalnie ładne, choć proste. Zaskakujące (dla mnie) jest to, że grają na średnicy porównywalnie z 3 drogami, co prawda STX, ale...
            Robiłeś jakieś pomiary?

Skomentuj

mi fornir podjeżdża wczesnym PPL'em no ale nie u mnie mają stać, ważne żeby autor był zadowolomy. Konstrukcja maksymalnie prosta,
              chociaż wolałbym dać wzmocnienia i na dole komorę z piaskiem.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Robiłeś jakieś pomiary?
                nie...
                Zamieszczone przez amdr
                mi fornir podjeżdża wczesnym PPL'em
                hmm, w prlu mieli egzotyczne okleiny na meblach? Zdjęcia nie oddają rzeczywistości....
                Zamieszczone przez amdr
                ważne żeby autor był zadowolomy
                jest :wink:
                Zamieszczone przez amdr
                Konstrukcja maksymalnie prosta,
                chociaż wolałbym dać wzmocnienia i na dole komorę z piaskiem.
                komora zmniejszjąca objętość robi za wzmocnienia i więcej nie potrzeba, a co do piasku to jest zbyteczny, nic by nie dał bo stoją stabilnie więc tylko niepotrzebnie miał bym więcej roboty

Skomentuj

źle się wyraziłem, nie podjeżdża tylko tak mi się skojarzyło, nie wiem skąd moje skojarzenie, taka 1 myśl. Nie żeby był brzydki, ma coś w sobie, ale wolę orzech, olchę itp. A głośniczek robi karierę, ma swoje 5 míńut. Na pewno też bym go kupił gdybym nie miał KEPów.
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Robiłeś jakieś pomiary?
                    nie...
                    A w jakim celu skoro robil je Krs z audiohobby i tam tez sa umieszczone? :wink:

Skomentuj

kolumny moze nie wyrozniaja sie niczym szczegolnym,ale takie napewno bylo zalozenie konstrukatora ze maja byc wykonane prosto,szybko i tanio :),jesli chodzi o fornir mi bardzo przypadl do gustu w przeciwienstwie do podstawek wogole nie pasuja do tych kolumn proponowalbym wykonac podstawki z wiorowki (22+12mm)scinajac kanty i oblozyc fornirem takim jak same kolumny

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                        takie napewno bylo zalozenie konstrukatora ze maja byc wykonane prosto,szybko i tanio :)
                        z tym szybko to różnie bywało :razz:
                        Zamieszczone przez kaman777
                        jesli chodzi o fornir mi bardzo przypadl do gustu w przeciwienstwie do podstawek wogole nie pasuja do tych kolumn proponowalbym wykonac podstawki z wiorowki (22+12mm)scinajac kanty i oblozyc fornirem takim jak same kolumny
                        mi się podoba tak jak jest, podstawki bym mógł zrobić takie jak mówisz bo praktycznie wszystko mam, ale zostanie tak jak jest bo mi się podoba :mrgreen:

Skomentuj

Ładne kolumny, ale czy nie za duże do tak małego pokoju? Poza tym, zastanawia mnie trochę fakt umieszczenia otworu br. tak nisko. Dając wewnętrzną dodatkową komorę, wyszły dość niekorzystne proporcje obudowy - długa i płytka. Gdybyś dał br. wyżej i ograniczył litraż tylko od dołu proporcje były by korzystniejsze. Chyba, że celowo umieściłeś tak nisko br. dla większego podbicia basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                            Chyba, że celowo umieściłeś tak nisko br. dla większego podbicia basu.
                            tak i wizualnie też mi się bardziej podoba... A pokój jest mały to fakt ale niedługo będzie mniej zagracony bo zostanie tylko wyrko i stolik no i sprzęt więc efekt powinien być jeszcze lepszy :wink:

Skomentuj

Świetne kolumienki tylko pogratulować. Fornir mi też nie widzi choć ma coś w sobie ale to jest tylko rzecz gustu i ma pasować właścicielowi. Konstrukcja godna polecenia wszystkim w tym przedziale cenowym bo ciężko zrobić coś tak dobrego za te pieniądze. Ja również robię kolumny o ten projekt tylko są to duże monitory. Skrzynki złożone, zwrotnice już w środku awx-y też, zostały mi jedynie zamówienie seasów. Masz może jakieś tańsze dojście do nich lub do kogoś kto ma na sprzedaż używane??.

Skomentuj

Witam wszystkich forumowiczów.

Właśnie takie kolumny podobają mi się najbardziej,proste ale eleganckie.Jeśli chodzi o '"flaki"to nie mam nic do powiedzenia,gdyż zupełnie się na tym nie znam.Moim jedynym zestawem "audiofilskim" jest biurkowy creative 5,1 <sic>.Za możliwość posłuchania tych kolumn stawiam piwo.Gratuluję wykonania.

Skomentuj

Dla mnie bomba Mam nadzieję, ze po wakacjach też będzie mnie stać na te AWX-y

Skomentuj

Gratuluję! Prosta, ale i elegancka forma kolumn. Nic tylko na nich słuchać :)

Skomentuj

A pokój jest mały to fakt ale niedługo będzie mniej zagracony bo zostanie tylko wyrko i stolik no i sprzęt więc efekt powinien być jeszcze lepszy :wink:
                                      Niestety ale wręcz na odwrót im bardziej zagracone pomieszczenie tym "lepszy" odsłuch chodź w sumie to jeszcze zależy co rozumiemy przez zagracony...(choćby czym i jak?)
                                      Jenak że nie zmienia to faktu, iż jeśli zostawisz w pokoju tylko kanapę i stolik to nie będzie to dobrym rozwiązaniem....

Skomentuj

ir0nhide, będzie jeszcze półka pod sprzęt, tv na ścianie i szafka na ciuchy więc nadal za wiele miejsca nie będzie

Skomentuj

Czaruję...