Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] by Csbiczek (Seas 27TBFC/G + GDN 18AWX)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widzę bubinge pomelle, z czasem fornir zmieni jeszcze kolor.
    Mam takie pytanie. Dlaczego z płyty wiórowej, a nie z lepszego w obróbce i trwalszego mdf'u?

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T
      Mam takie pytanie. Dlaczego z płyty wiórowej, a nie z lepszego w obróbce i trwalszego mdf'u?
      nigdzie w pobliżu nie mogłem dostać więc kupiłem wiór :wink:

Skomentuj

csbiczek,z jakiego Czerska jesteś?

Skomentuj

koło Chojnic

Skomentuj

Witam ziomala.

Skomentuj

Takie offy po nocach wypisywać. :wink:

Piękne zestawy, dobre przetworniki, fornir-dyskusyjne, mi się bardzo podoba.

Co bym zmienił:
              1.Chcąc zmniejszyć litraż, powstałe komory wypełnił bym piaskiem.
              2.Kolce dałbym pod cokołami.
              3.Cokoły nie są proporcjonalne (tak wiem, takie miałeś), może uda się je tanim kosztem przerobić.

P.s.
              Fajny "ustrój akustyczny" w lewym rogu. :wink:

Skomentuj

Bardzo się cieszę na widok kolumn zbudowanych według mojego projektu. Niestety te kolumny są zrobione nieprawidłowo. Miałem dużo zapytań odnośnie wersji podłogowej 3SM i zawsze moja odpowiedż była taka sama:

"Można ale pod warunkiem zachowania IDENTYCZNEGO ułożenia przetworników wzgledem górnej i bocznych krawędzi obudowy".

Tutaj widzę tweeter podciągnięty pod samą górną krawędź frontu i w takim ustawieniu nie ma szans na identyczną charakterystykę jak w opublikowanym oraz zmierzonym egzemplarzu. Nie twierdzę, że kolumny będą brzmiały źle, ale jeśli ktoś pomierzy taki egzemplarz, prosze o nie zgłaszanie reklamacji odnośnie różnic względem moich wyników.

Chcialbym też uprzedzić przed ewentualnym zasypaniem mnie pytaniami odnośnie tego, czy mojego drugiego projektu. Wszystko jest na miejscu i feedback jest zamknięty.

Proszę nie traktuj tego co napisałem wyzej jako personalny atak, chciałem tylko ostani raz zaznaczyć, że projekt buduje się tak jak zostal przedstawiony. Jednocześnie gratuluję finalizacji budowy i życzę pozytywnych wrażeń z odsłuchu.

Skomentuj

po co?
                  Zamieszczone przez przemo-lukas
                  3.Cokoły nie są proporcjonalne (tak wiem, takie miałeś), może uda się je tanim kosztem przerobić.
                  zbyt drogi interes, jak dla mnie gra nie warta świeczki(za otwór wołają u mnie naj mniej 80zł max 200zł więc ja dziękuję)
                  P.s.
                  Fajny "ustrój akustyczny" w lewym rogu. :wink:
                  który? :razz: Krs47, tak jak jest mi się podoba, pewnie na pomiarach wyszło by inaczej ale ja słucham kolumn nie pomiarów... Będzie czas i chęci to będzie można je pomierzyć i przeprojektować zwrotkę :wink:
                  Zamieszczone przez Krs47
                  Proszę nie traktuj tego co napisałem wyzej jako personalny atak, chciałem tylko ostani raz zaznaczyć, że projekt buduje się tak jak zostal przedstawiony.
                  nie ma sprawy, a jak już pisałem wyżej- zwrotkę można zawsze przeprojektować

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                    Zamieszczone przez Krs47
                    Proszę nie traktuj tego co napisałem wyzej jako personalny atak, chciałem tylko ostani raz zaznaczyć, że projekt buduje się tak jak zostal przedstawiony.
                    nie ma sprawy, a jak już pisałem wyżej- zwrotkę można zawsze przeprojektować
                    Grunt że jest zadowolenie :wink: Swojego czasu jak miałem kepy, to zwrotka nie do końca była poprawnie zaprojektowana a i tak sądzę, że był to mój najlepszy zestaw grający na razie :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                      Grunt że jest zadowolenie :wink:
                      No dokładnie, jak dla mnie jest postęp i jestem zadowolony, a z czasem pewnie przyjdzie ochota na więcej i zaś będę dłubał nowe :wink:

Skomentuj

a z czasem pewnie przyjdzie ochota na więcej i zaś będę dłubał nowe :wink:
                        to jest tak samo pewne jak to, że jutro znów wzejdzie słońce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Krs47
                          Tutaj widzę tweeter podciągnięty pod samą górną krawędź frontu i w takim ustawieniu nie ma szans na identyczną charakterystykę jak w opublikowanym oraz zmierzonym egzemplarzu. Nie twierdzę, że kolumny będą brzmiały źle, ale jeśli ktoś pomierzy taki egzemplarz, prosze o nie zgłaszanie reklamacji odnośnie różnic względem moich wyników.
                          Toz roznice wynikajace z takiego ulozenia tweetera beda znikome i nieslyszalne ( o ile w ogole na pomiarach bedzie cos widac ). Grunt, ze od srodka membrany kopulki nie ma tej samej odleglosci do sasiednich scianek oraz ze jest frezowanie.

Skomentuj

po co?
                            zbyt drogi interes, jak dla mnie gra nie warta świeczki(za otwór wołają u mnie naj mniej 80zł max 200zł więc ja dziękuję)...
                            1. Aby zwiększyć masę konstrukcji.
                            2. Kolce można kupić z taśmą dwustronnie klejącą.

Skomentuj

1. Aby zwiększyć masę konstrukcji.
                              nie widzę takiej potrzeby...
                              2. Kolce można kupić z taśmą dwustronnie klejącą.
                              kolejny, nie potrzebny jak dla mnie z resztą wydatek :wink: W te kolumny już inwestować nic nie będę :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                                Toz roznice wynikajace z takiego ulozenia tweetera beda znikome i nieslyszalne ( o ile w ogole na pomiarach bedzie cos widac ). Grunt, ze od srodka membrany kopulki nie ma tej samej odleglosci do sasiednich scianek oraz ze jest frezowanie.
                                Różnice będą bezproblemowo widoczne w pomiarach. Ten temat był już wielokrotnie podnoszony na forum. Dla jednych obudowa to obudowa a "gra głośnik" dla innych obudowa to jeden z elementów całości i rozpatrują kolumne jako całość więc każdy detal sie liczy. Oczywiście drugie podejście słuszne ale też wymaga większej wiedzy i włożonej pracy w projektowanie. Rezultaty zawsze są na plus im więcej rzeczy sie uzględni, więc gadanie o braku różnic można między bajki wsadzić.

Odległości do ścianek są równe, wystarczy porównać lewą stronę z prawą i już mamy 2x te same odległosci.
                                Kolejna sprawa, to umiejscowienie tak wysoko. Raz, że mnie razi to wizualnie a dwa z doświadczenia wiem iż nie jest to dobre rozwiązanie i lepiej jak głośnik ma nad sobą trochę ściany.

Skomentuj

csbiczek
                                  Kolego, bardzo mi się podoba Twoja konstrukcja, zresztą napisałem o tym. Ale widzisz, stosując cokoły (zwiększając masę zestawu) i stosując kolce, powinniśmy być świadomi co zyskujemy takimi zabiegami. Jeśli nie, to po co wydawać na to pieniądze, podnosząc koszt?

Bardzo spodobało mi się zdanie:

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                  ...Dla jednych obudowa to obudowa a "gra głośnik" dla innych obudowa to jeden z elementów całości i rozpatrują kolumnę jako całość więc każdy detal się liczy...
                                  A wyprażenie piasku/żwiru do komory balastowej, znacząco nie podniosło by kosztów. A Ty byłbyś bogatszy o kolejne doświadczenie. :idea:

Kolce zakupić musiałeś. Wcześniej czy później. Więc jakieś pieniążki wydałeś. Moim zdaniem, zamiast kupować kolce "wbijane" lepiej było kupić przyklejane na taśmę dwustronną. Wtedy mógłbyś ustawić zestaw na cokołach, a kolce znalazły by się pod nimi. :wink:

Skomentuj

przemo-lukas

wydaje mi się że na nic twe "strania" i tłumaczenie w tym wątku, sam konstruktor napisał:
                                    kolejny, nie potrzebny jak dla mnie z resztą wydatek :wink: W te kolumny już inwestować nic nie będę :wink:
                                    A poza tym zaraz znajdą się tacy co Ci napiszą m/w że:
                                    kolce albo cokoły "nie grają" albo
                                    "poco piasek jak on nie gra" :smile: ...itp.

BTW: mi też się spodobało zdanie Yoshi`ego...

Skomentuj

Jeśli nie, to po co wydawać na to pieniądze, podnosząc koszt?
                                      chociażby dla efektu wizualnego, który mi akurat pasuje...
                                      Może i było by lepiej i fajniej tak jak piszesz, ale jest już po fakcie i nie mam zamiaru nic w tych kolumnach przerabiać tylko odkładać kasę na następne :wink:

Skomentuj

chociażby dla efektu wizualnego, który mi akurat pasuje...
                                        Może i było by lepiej i fajniej tak jak piszesz, ale jest już po fakcie i nie mam zamiaru nic w tych kolumnach przerabiać tylko odkładać kasę na następne :wink:
                                        Czyli co dźwięk z tego zestawu ci nie przypadł do gustu lub coś nie odpowiada, że dopiero po ukończeniu projektu myślisz o nowym ?. Czy po prostu Diy cię tak ostro wkręciło?.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987
                                          Czyli co dźwięk z tego zestawu ci nie przypadł do gustu lub coś nie odpowiada, że dopiero po ukończeniu projektu myślisz o nowym ?
                                          Wszystko z tymi kolumnami jest ok ale następne diy żeby miało sens musi być droższe a co za tym idzie trzeba troszkę dłużej poodkładać, plus do tego jestem w trakcie kompletowania części do następnego poważnego diy, czyli następnych kolumn można się spodziewać na forum za rok lub dwa :wink:
                                          Zamieszczone przez globus1987
                                          Czy po prostu Diy cię tak ostro wkręciło?.
                                          nie pierwszy raz i nie ostatni pada to stwierdzenie na forum: ,, diy jest jak nałóg/ choroba- ciągle będzie czuło się niedosyt" :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X