Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] by Csbiczek (Seas 27TBFC/G + GDN 18AWX)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

globus1987, pozwolę sobie odpowiedzieć za kolegę csbiczek. DIY strasznie "wkręca". Nigdy nie masz dość. A przetworniki użyte do tej, na prawdę są przednie. :wink:
    Zamieszczone przez csbiczek
    ... ale jest już po fakcie i nie mam zamiaru nic w tych kolumnach przerabiać tylko odkładać kasę na następne :wink:
    Zdaję sobie z tego sprawę.
    Moje posty nie mają na celu wykazania, że Twoja konstrukcja jest słaba, gdyż tak nie jest. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że jeśli zechcesz w przyszłości "popełnić" kolejną (w co akurat nie wątpię), to warto było by zastanowić się nad takimi rozwiązaniami, o których wspomniałem.

Pozdrawiam i życzę kolejnych równie udanych (lub lepszych) konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
      Moje posty nie mają na celu wykazania, że Twoja konstrukcja jest słaba, gdyż tak nie jest. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że jeśli zechcesz w przyszłości "popełnić" kolejną (w co akurat nie wątpię), to warto było by zastanowić się nad takimi rozwiązaniami, o których wspomniałem.
      rozumiem, następna konstrukcja będzie pewnie jeszcze bardziej przemyślana, dokładniejsza i bezkompromisowa :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
        Różnice będą bezproblemowo widoczne w pomiarach. Ten temat był już wielokrotnie podnoszony na forum. Dla jednych obudowa to obudowa a "gra głośnik" dla innych obudowa to jeden z elementów całości i rozpatrują kolumne jako całość więc każdy detal sie liczy. Oczywiście drugie podejście słuszne ale też wymaga większej wiedzy i włożonej pracy w projektowanie. Rezultaty zawsze są na plus im więcej rzeczy sie uzględni, więc gadanie o braku różnic można między bajki wsadzić.
        Chcialbym zauwazyc, ze brak roznic tyczy sie tylko i wylacznie polozeniem tweetera od gornej krawedzi ( patrzac po fotkach roznica ta wynosi gora 2cm ) i do tego sie odnosze .Dodatkowo jestem pewien, ze takie drobne roznice nawet w pomiarach moznaby uznac za blad pomiaru ( szczegolnie w warunkach domowych ). Dla sprawdzenia mozna sobie zasymulowac dyfrakcje scianek obudowy w SE. Nawet u mnie w pomiarach vify, w dwoch podobnych obudowach ( roznica wlasnie byla w polozeniu tweetera od gornej scianki ) nie widzialem roznic, a tym bardziej nie slyszalem. Natomiast, gdy polozenie glosnikow bedzie zupelnie inne, niz w oryginalnym projekcie, to wtedy rzeczywiscie roznice beda spore.

Skomentuj

Mogłem trochę prędzej ale po pół roku też nie jest za późno:) Chciał bym dodać małą wzmiankę na temat głośników bo myślę że już konkretnie się wygrzały... Ogólnie poprawił się bardzo mocno bas, jest niższy, mocniejszy i bardziej ciepły(myślałem nawet u subwooferze ale stwierdziłem że jedyny jaki by miał sens to minimum TIW200 lub 250 bo mdsy08 czy inne tego typu nic nie wniosą), średnie tony są takie jakie być powinny, nie są natarczywe ani nie ma ich za mało, jest w sam raz:) Co do wysokich tonów też jest ok ale momentami wydaje mi się że są zbyt natarczywe i czasami głośniki grają trochę denerwująco.
          Macie może jakieś sugestie w związku z tą wysokotonówką?

Pozwolę sobie też dodać z 2 fotki z nowymi ustrojami bo na tych na początku pokój był przed remontem- brudne ściany i pustawo trochę było

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
            Co do wysokich tonów też jest ok ale momentami wydaje mi się że są zbyt natarczywe i czasami głośniki grają trochę denerwująco.
            Spróbuj zmienić r3 bardziej ztłumić, wydaje mi się że słuchasz z bardzo bliska i to dlatego, z 3 metrów pewnie jest lepiej? Albo może trzeba mniej pić

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
              Spróbuj zmienić r3 bardziej ztłumić, wydaje mi się że słuchasz z bardzo bliska i to dlatego, z 3 metrów pewnie jest lepiej?
              tak właśnie myślałem, muszę zmienić ten rezystor(chyba nawet mam go w zapasach bo były 2 opcje do wyboru przy składaniu zwrotki). Żeby słuchać z 3metrów to trzeba mieć pierw taką możliwość:P

Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
              Albo może trzeba mniej pić
              To dla gości, ja tam tylko ćwiczę silną wolę patrząc na to

Skomentuj

Miałem to samo z tweeterami nie raz potrafiły wyskoczyć na pierwszy plan co mi się nie podobało bo się to wszystko nie zgrywało.
                Więc sądzę, że masz rezystor 3,9ohm u góry tak jak na schemacie.
                Ja też tak miałem ale doszedłem do wniosku, że lepiej będzie z tym drugim 4,7ohm i rzeczywiście jest o niebo lepiej.
                Teraz jest wszystko jak powinno i nie ma tego problemu grają bardzo spójnie.
                Tu poniżej jest to o czym pisał Krs.

" . Podstawową opcją, do sprawdzenia której namawiam właściwie każdego budującego ten projekt, jest regulacja poziomu wysokich częstotliwości za pomocą szeregowego rezystora w l-padzie tweetera. Pomiary były wykonane z rezystorem o wartości 3.9 ohm, jednak po stosunkowo krótkim czasie zmieniłem go na 4.7 ohm. Wartość 4.7 ohm okazała się w moim przypadku optymalna, jednak jeśli chodzi o voicing dużą rolę odgrywają osobiste preferencje".

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                  Więc sądzę, że masz rezystor 3,9ohm u góry tak jak na schemacie.
                  Ja też tak miałem ale doszedłem do wniosku, że lepiej będzie z tym drugim 4,7ohm i rzeczywiście jest o niebo lepiej.
                  Jest dokładnie jak mówisz Mam w zapasach 4,7r też bo stwierdziłem że wezmę za jedną wysyłką, jutro wymienię w jednej do testów:)

Skomentuj

od razu zmien w dwoch bo odsluch na jednej kolumnie troche lipa w takim przypadku. pol godziny Ci zajmie wymiana ale bedziesz wiedzial na czym stoisz

Skomentuj

Ok, rezystory wymienione w obu kolumnach, jest poprawa choć czasami jeszcze potrafią wydrzeć ryja ale to pewnie wina tego że blisko słucham
                      Rozstawiłem je też trochę bardziej na boki i cofnąłem parę cm do tyłu i jest też poprawa w dolnych rejestrach szczególnie

Skomentuj

Więc kolego albo masz jakieś lipne źródło dźwięku albo ten wzmacniacz i przedwzmacniacz jest przeciętny bez urazy.
                        Bo ja w swoim systemie na prawdę od wymiany rezystora nie mam żadnych ale i gra to na prawdę bez, żadnej metaliczności ostrości czy coś w tym stylu.
                        A potrafię siedzieć bardzo blisko nich jak siedzę przy kompie.

Skomentuj

Więc kolego albo masz jakieś lipne źródło dźwięku albo ten wzmacniacz i przedwzmacniacz jest przeciętny bez urazy.
                          No źródłem aktualnie jest laptop więc tu może być pies pogrzebany, albo to może być też wzmacniacz bo przedtem miałem bardziej ciepło brzmiące 2 wzmacniacze i mogłem się przyzwyczaić do trochę innego grania Będzie kasa to się trochę pobawię w inne źródła i może inny wzmak...
                          Ogólnie ta natarczywość potrafi się pojawić dopiero przy głośniejszym słuchaniu, przy normalnym jest jak najbardziej ok.

Skomentuj

a czym aktualnie zasilasz te kolumny? jakoś nie mogę odczytać na fotkach a wygląda bardzo ciekawie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                              a czym aktualnie zasilasz te kolumny? jakoś nie mogę odczytać na fotkach a wygląda bardzo ciekawie
                              w podpisie mam:P
                              Obecnie:
                              Onkyo M-5030 + Onkyo P-3060R
                              DIY 2way (GDN 18 AWX + Seas 27TBFC/G)

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                                Onkyo M-5030 + Onkyo P-3060R
                                no własnie tak mi się wydawało :) pierwsza osoba z tego forum u której widzę wzmak onkyo :)

Skomentuj

No to już mamy winowajce, laptop.
                                  Tu potrzeba solidnego źródła, pomyśl nad dobrym cedekiem albo Daciem.
                                  Bo muzyka w formacie Flac tak?.

Skomentuj

Bo muzyka w formacie Flac tak?.
                                    Nom...
                                    No to już mamy winowajce, laptop.
                                    Tu potrzeba solidnego źródła, pomyśl nad dobrym cedekiem albo Daciem.
                                    Myślę właśnie, szukam jakiegoś starego onkyo takiego żeby najlepiej do kompletu pasował:)

Skomentuj

a patrzyłeś już za czymś? wg mnie by pasował np dx 6850 bądź dx 7711, albo jeszcze lepiej dx 6990

Skomentuj

Radził bym bardziej rozejrzeć się , pod względem brzmieniowym.
                                        Niż skupiać się na marce.
                                        Może denon dcd-1290, sony csp x222es,marantz cd-63ki, cd-67se .
                                        To miałem i dobrze zgrywa się z kolumnami.

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                                          np dx 6850 bądź dx 7711
                                          oba nie pasują wizualnie...
                                          Radził bym bardziej rozejrzeć się , pod względem brzmieniowym.
                                          Niż skupiać się na marce.
                                          A ja chce sobie zrobić markowy komplet.. Nie lubię jak każdy element jest z innej parafii... I nie powiesz mi że nie ma takiego cdka onkyo który by pasował wizualnie i był godny uwagi pod względem brzmieniowym...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X