Sprawa jest bardzo prosta-slaps jest bardzo nisko strojony, toteż w paśmie 40stu paru hz nie obciąża mechanicznie swoim rezonansem membrany głośnika. Gdy zbliżamy się do rezonansu slapsa on zaczyna mocno promieniować (tak samo jak tunel br) przez co jego wychylenie rośnie a membrana głośnika jest na tyle obciążona aby wytrzymać odpowiednią moc przy tak niskich częstotliwościach. Jest to dość fajne rozwiązanie jednak możliwe do wykonania tylko w wypadku głośników o dużych możliwościach mechanicznych, w innym wypadku głośnik wypluje się już przy kilkudziesięciu watach.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Zestaw x.1] Seas 27TBFC/G, Seas L18 RNX/P i Earthquake Supe
Collapse
X
-
Widać sporo pracy Cię to wszystko kosztowało, wykonanie jest na poziomie :wink:
Sub wcale nie wygląda na taki wielki co przy takim głośniku wg mnie plus bo nie wygląda jak pralka :razz:
Tutaj ponowię pytanie jednego z kolegów: Czym napędzasz suba bo z tego co widzę jeszcze się nie pochwaliłeś- czyżby czeka nas jakaś premiera czegoś równie fajnego jak cała reszta? :razz:
Skomentuj
-
Malowanie jak na pierwszy raz wyszło dobrze i jestem zadowolony, tylko nie miałem pojecia że tak mi się kurzy w pokoju. Przyznam szczerze że to moja pierwsza konstrukcja z tak mała objetościa na tak duzy głośnik, zawsze byłem przekonany żeby osiagnoc niski bas to sub musi miec ogromny litraż. Jak znajdę fotę starszej konstrukcji to dam do tematu o pierwszych konstrukcjach
. Widziałem nawet sub kolegi co miał hmm na pewno ponad 600 litrów, był wielki jak dwupoziomowa lodówka, głośnik 52cm. To poprostu nie grało;d. Wzmacniacza subwoofera jeszcze nie przedstawiłem bo nie jest w pełni gotowy. Myślę co by zmienić zeby był jeszcze lepszy np. przeciw zwarciówka i aktywną korekcje najniższych tonów bo oryginał to ma, w sumie nie wiem co to by miało dać ale jestem ciekawy. Na razie mogę tylko powiedzieć że jest to Av800 mosfet. Pewnie wielu z was zada pytanie po co 800wat do mieszkania, dlatego wole już napisać. Magma ma okolo 6ohm wiec dostaje max 650wat, ma czułość na poziomie 88db/1w dlatego ma duże zapotrzebowanie na prąd. Mocny wzmacniacz gwarantuje dobrą kontrolę, a wybrałem av800 bo on ma wysokie DF, dlatego jego bas jest miekki.
[ Dodano: 2010-09-12, 19:37 ]
Mam problem z subem. Jak pisałem stoi on na kolcach wbitych w gumowe 1cm podkładki, kolce są bardzo ostre i już zrobiły wgłebienie w gumowych podkładkach. Problem jest w tym że jak włącze 20hz na generatorze to przy wyższych poziomach głośności sub sie mocno telepie, jak pralka i kolce delikatnie wychodzą z dziur w gumach, co tworzy drażniący dźwiek. Jak reką trochę suba przytrzymam pchając przód dźwięk mija, ale wraca jak puszczę. Z racji ze sub jest już praktycznie nie rozbieralny to myślę żeby dać jakieś gumowe nóżki, ich wysokość musi być kolo 5cm. Widziałem coś takiego i służyło jako odbój od drzwi :d co o tym myślicie? Mam możliwość dodanie blachy co waży 15kg, ale nie wiem czy to pomoże a wtedy sub by wazyl powyzej 45kg, więc byłby nie do podniesienia.
[ Dodano: 2010-09-22, 20:24 ]
Witam, dzisiaj postanowiliśmy z bratem przetestować suba w dużo większym pokoju, ponad 20m2. Za bardzo nie było czasu z ustawieniami więc daliśmy go w miejsce gdzie na co dzień stoi paradigm ps1000. W tym pokoju już się pojawił problem że bas się przesunał i najlepiej był słyszalny prawie na końcu pokoju lub 1m od suba, może inne ustawienie by zniwelowało problem. Tutaj nie powiem ale sub pokazał swoja siłę, było głośno ale nie przytłaczajaco, na pewno by trzeba było mieć nie lada przody żeby dorównać reszte posma na tym poziomie głośności, sub pokazał że jest w stanie oderwać pokój od bloku, był wcale nie mały earthquake. Przekonał się o tym nawet sąsiad, który mimo prób dopukania się do nas postanowił po po prostu wejść do mieszkania, jego zirytowanie wskazywało że Supernova sieje spore zniszczenie nawet u niego. Bas w tym pokoju był tak niski jak u mnie w 9m2, z tym że szło wykorzystać pełna moc suba nie tracąc na jego czytelności. Bas w 9 jak i 20m2 był taki sam, tylko u mnie w 9m2 niski bas jest nawet na środku pokoju. Potem dla odmiany test paradigm ps1000, bas również niski, ale nie aż tak co wyraźnie było śłychać na jednym utworku gdzie się zapowietrzył. Żeby wytworzyć to samo spustoszenie co Supernova by musiały być przynajmniej dwa Paradigmy ,które i tak by sobie nie poradziły w niektórych momentach.
Skomentuj
Skomentuj