Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] Scan speak 26W/4867T00 12MU/4731T00 R3004

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt Troelsa tez chyba nie jest złą opcją:
    http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm
    Albo w podobnej cenie Cyclop na głośnikach Seasa:
    http://www.troelsgravesen.dk/cyclop.htm
    Propozycji jest trochę, ale ciężko wybierać coś czego się nie słyszało...
    Last edited by jamess8; 16.12.2010, 17:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
      na "środku" 18W16531G00? ...Czy nie lepiej było by zastosować dwie identyczne końcówki?
      Zamieszczone przez jamess8
      ...Projekt Troelsa, cyklop...
      Wybór rzeczywiście spory, chyba najbardziej chciałem po swojemu. Wybrałem dedykowanego, małego średnio-tonowego mając nadzieję (po cichu) na lepszą średnicę. Trudno mi w tej chwili oceniać skutek, bo sami wiecie jak ciężko obiektywnie patrzeć na swój wyrób. Tu (jak przy poprzednim projekcie) zaproszenie dla osób z forum aktualne, zapraszam. Wybór końcówek to kompromis finasowy, 640A był a NAD zachwalany jest za bas. 18W słuchałem półtora roku, bez zastrzeżeń co do jakości czy barwy, ale aluminiowy 26W ma tak wyrównane pasmo, że nie ma potrzeby wzmacniać go na wyższym basie :) .
      Dziękuję za opinie.

Skomentuj

W sumie wspominałeś o nie skończonej zwrotnicy, ale czy mógłbyś zamieścić sam schemat blokowy połączeń?

Skomentuj

Blokowy:

Schemat zwrotnicy pasywnej zamieszczę po skończonych pomiarach w wersji finalnej.

Skomentuj

Chcąc w pełni korzystać z dobrodziejstw jakie nam daje zwrotnica aktywna, chyba jednak wybrał bym tri-amping, wykorzystując 6 identycznych końcówek mocy (w celu większego ładu 3 dual mono). Ewentualnie zbudować zwrotnicę pasywną i napędzić to dwoma "dużymi" monoblokami. To warto przemyśleć.
            Teraz w sumie nie ma co gdybać czy lepszy byłby ten, czy inny przetwornik, takie wybrałeś kierując się jakimiś względami. Niewątpliwie są to bardzo dobre głośniki.
            Życzę miłej zabawy z dalszymi modyfikacjami.

Skomentuj

Największych zmian oczekuję teraz po "scaleniu" DAC-a, przedwzmacniacza i zwrotnicy aktywnej w jedno urządzenie. Samych potencjometrów, przez które przechodzi sygnał jest w tej chwili 5 na kanał albo lepiej a kabli to już z dwa kilo. Dodatkowo 640 A działa w trybie końcówki mocy tzn użyłem wejścia CD, ale sygnał i tak przechodzi przez przedwzmacniacz Cambridge-a, a to w jakiś sposób coś tam może degradować.
              Pasywny podział już nie wróci a trzy końcówki mocy to wyzwanie ponad moje siły i koszty. Końcówki (szczególnie ta na wysokotonowy) musiały by mieć specjalne zabezpieczenia, tu potrzebny byłby dobry elektronik, nie czuję się na siłach coś takiego zmajstrować.
              Na podstawie odsłuchów mogę już stwierdzić, że do zasilenia woofera 26W wystarczy od 50 do 70 wat, dla pozostałych razem do 50 wat max. Przy trzech końcówkach mocy, do zasilenia wysokotonowego wystarczyłby pewnie wzmacniacz 5 do 10 wat, wszystko przy 4 omach. Wydaje się śmiesznie mało, ale przy skuteczności głośników na poziomie 90dB jest wystarczająco głośno.
              To wszystko zupełnie inaczej wyglądałoby przy podziale pasywnym.

Skomentuj

Minimalizacja ilości połączeń, z pewnością wyjdzie na plus. Jeśli pozostaje tylko i wyłącznie podział taki, jaki jest to mam pomysł.
                Przycisk "direct" w azurze rozłączy co prawda możliwość korekcji i ustawienie balansu, jednak nie rozłączy preampu. Pisząc o jednakowych końcach mocy miałem to na myśli. Wiesz, dobrym pomysłem byłby zakup gotowego uniampa. Nie są to duże koszta. Jeśli by to "zagrało", wtedy warto zlecić komuś budowę. W pieniążkach za azura i 326-stkę chłopaki zrobią w pięknych obudowach z aluminium lub drewna i akrylu. Wystarczyło by podzielić zwrotnicę pasywną (w fazie projektu) i przerobić terminale.
                P.s.
                Z całą pewnością do Twojego scan speaka wystarczy taka moc (pewnie i 50 to nadto), jednak warto było by pożyczyć od znajomych wzmacniacza bardziej "wydajnego prądowo"

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                  warto było by pożyczyć od znajomych wzmacniacza bardziej "wydajnego prądowo"
                  Już walą chętni z Accuphase drzwiami i oknami. Przeszło mi przez myśl aby je zatargać do Q21, bardzo blisko mnie, mają tam sporo świetnego sprzętu, może latem?
                  Inaczej niż przez direct w ogóle nie gram, moim marzeniem jest właśnie prosta końcówka pozbawiona nawet balansu, a w zasadzie końcówki cztery. Nie słuchałem uniampa, ale zorganizowanie odsłuchu jest łatwiejsze niż Accu, bo można kupić za jakieś "ludzkie" pieniadze. Może kiedyś?

Skomentuj

Czaruję...
                  X