Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] GDN 17-140-8scx + GDWK 11/100

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] GDN 17-140-8scx + GDWK 11/100

Założenia:
    Moim celem było zbudowanie zestawu, który zagra „inaczej” niż ZG30C Tonsila.
    Stare kolumny już za bardzo mi spowszedniały, postanowiłem więc poszukać jak najtańszego rozwiązania, które pozwoliłoby mi „na nowo” cieszyć się odsłuchem. Chciałem zbudować coś opartego na bass-reflex, ponieważ bas z starych ZG był nieco sztywny, pustawy i nie schodził tak nisko jak chciałem. Oczywiście nie wieszam wszystkich psów na tym co miałem – grało to poprawnie, napędzane amplitunerem Kenwood KR-V8090.

Dobór przetworników:
    Właściwie to miałem zamiar modernizować ZG30, jednak po kilku dniach straciłem na to wszelkie chęci i zacząłem szukać tanich, sprawdzonych konstrukcji. Pierwsza wersja zakładała budowę MTM na Teslach, niestety brak dostępności przetworników spowodował porzucenie tego projektu.
    Następnym „pomysłem” było budowanie MTM na Tonsilach, jednak nie udało mi się znaleźć ich w cenie, na jaką mogłem sobie pozwolić.
    Zrezygnowany, chciałem już kupić coś fabrycznego, jednak po kilku dniach przeglądania aukcji internetowych odpuściłem sobie także takie rozwiązanie.
    W końcu stanęło na Stx GDN 17-140-8 + PJ

Obudowa:
    Projekt zakładał monitory, ja jednak potrzebowałem kolumn podłogowych. Po paru dniach nakreśliłem wstępny wygląd obudów.
    Płyta meblowa 18mm z odzysku (przekładki od palet z panelami podłogowymi), skręcona na wkręty do drewna, klejona vicolem, uszczelniana silikonem neutralnym. Wygłuszenie to watolina na tylnych i bocznych ściankach. Bass-Reflex 60x130 – wlot podgrzany i wyprofilowany na kształt wylotu. Porty z odzysku po ZG30C (niezbyt piękne, ale swoje zadanie spełniają), w niedługim czasie postaram się wymienić.
    W planach jeszcze będzie piasek kwarcowy w dolnych komorach i jakieś ładne cokoły na kolcach.

Zwrotnica:
    Taka jak na fotce. Pasmo wysokotonowe potraktowałem jednak cewką 0,3mH, zamiast 0,4 i założyłem tłumik -3 dB, bo dla mnie brzmiao to wszystko zbyt jasno.

Wykończenie:
    Fornir Wiąz na fiselinie, trzy warstwy lakieru Domalux strong mat.

Odsłuch:
    Dosyć ciekawe doświadczenie po przesiadce z fabrycznych Tonsili. Moim zdaniem jest lepiej i to na każdym paśmie.
    Słucham głównie Trip-Hopu i Progressive Metal
    Bas:
    Zależało mi na miękkim basie i plan się powiódł. Dźwięk nie schodzi jakoś makabrycznie nisko (strojenie ok. 50Hz), jednak mi to wystarcza. Basu jest naprawdę sporo. W trip-hopie sprawdza się wyśmienicie.
    Tony średnie:
    Tu jest moim zdaniem bardzo dobrze. Bardzo pięknie odtwarzany wokal, czy elementy perkusyjne, pianino, gitara, nawet kostka uderzająca o struny, palce sunące po progach (moim zdaniem niedoceniany element muzyki) i inne „rdzawe” trip-hopowe dźwięki. Tu mnie oszołomiło, bo po tych głośnikach nie oczekiwałem tego.
    Wysokie:
    Tu popełniłem dosyć dziwny eksperyment. Zamiast GDWK-10-200-8-PJ, siedzi GDWK 11/100 Tonsilu. Moim zdaniem wyszło to na korzyść całego zestawu i chociaż mam zamiar jeszcze kombinować z PJ, to chyba docelowo zostanie ten Tonsil. Odtwarza wszystkie „syki” delikatniej niż STX i jest bardziej dokładny. Oczywiście to jest tylko moje zdanie i wiele osób może się z tym nie zgodzić, bo przecież nawet nie mam, czym zrobić pomiarów… Trzaski w muzyce elektronicznej odtwarza wzorowo, to samo tyczy się perkusji, np. w Tool.
    Muzyka do odsłuchu:
    Bjork, Massive Attack, Radiohead, Portishead, Antimatter, Nedry, Saltillo, Tool, Opeth, Porcupine Tree, A Perfect Circle, Black Sabbath, Pink Floyd, King Crimson, Anathema
    Załączone pliki
    Last edited by stereo[typ]; 06.02.2011, 16:32.

Fajnie to wygląda. Ciekawe czy ten gdwk tonsila nie wybija się tak w paśmie 10kHz jak pj?

Skomentuj

Nie wiem, nie mam czym pomierzyć, ale wydaje mi się "spokojniejszy", dlatego PJ leżą w szufladzie. Próbowałem z kondem 4,7uF i rezystorem 8R2 w torze wysokotonowym, ale nie stwierdziłem jakichś znaczących zmian, oprócz lekko przychrypłego wokalu. Wkładałem też GDWK 9/80, ale po dłuższym odsłuchu wkurzało mnie "chrząszczenie" przy niektórych częstotliwościach - z 11/100 problem zniknął. PJ nawet po tłumiku -6dB dalej "wrzeszczał".

Skomentuj

Zamieszczone przez stereo(typ)
        skręcona na wkręty do drewna, klejona vicolem, uszczelniana silikonem neutralnym
        skoro uzyles kleju to po co ten silikon?

Zamieszczone przez stereo[typ
        ;255601]Zwrotnica:
        Taka jak na fotce. Pasmo wysokotonowe potraktowałem jednak cewką 0,3mH, zamiast 0,4 i założyłem tłumik -3 dB, bo dla mnie brzmiao to wszystko zbyt jasno.
        skoro uzyles innego glosnika to nic dziwnego ze gralo nie odpowiednio

;255601]mam zamiar jeszcze kombinować z PJ, to chyba docelowo zostanie ten Tonsil. Odtwarza wszystkie „syki” delikatniej niż STX i jest bardziej dokładny
        z tym ze GDWK jest delikatniejszy od PJtki to sie zgodze. jednak jezeli chodzi o detalicznosc to PJtka bije go na glowe.
        efekt koncowy zalezny jest od preferencji sluchacza. dla poczatkujacych lepsza bedzie PJtka. dla wymagajacych, szukajacych czegos delikatnego tonsil bedzie lepszy

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
        Ciekawe czy ten gdwk tonsila nie wybija się tak w paśmie 10kHz jak pj?
        no i wlasnie to jest minus tego glosnika - powyzej tych 10khz zaczyna grac ciszej i czasami brakowalo mi tam pasma. przy mp3 niczego nie brakowalo

co do konstrukcji to nawet mi sie podoba. dodalbym jeszcze tylko czarne podstawki (nie koniecznie cokoly, moga byc nawet tego samego rozmiaru) i byloby ladnie
        pomijam oczywiscie brak frezow bo nie kazdy ma frezarke

Skomentuj

skoro uzyles kleju to po co ten silikon?
          Może źle to ująłem, chodziło mi o uszczelnienie dziur, którymi puściłem kable w środku obudowy.

no i wlasnie to jest minus tego glosnika - powyzej tych 10khz zaczyna grac ciszej i czasami brakowalo mi tam pasma. przy mp3 niczego nie brakowalo
          Właśnie - mp3 w tej chwili ogranicza ten zestaw. Sopran po zastosowaniu tłumika gra słabo (bez tłumika na moje ucho było ok), ale drażnił mnie trochę przy flac, czy płytach kupionych w sklepie, a że głównie z takiego źródła słucham, to trochę tą jedynastkę uciszyłem. Zresztą karta dźwiękowa w moim kompie potrafi spartolić nawet format Lossless, dlatego słucham głównie z CD Kenwooda.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            Zawsze można użyć korektora

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
              Zawsze można użyć korektora
              na wzmacniaczu uznaje tylko jedno pokretlo :P

Skomentuj

Ładne, klasyczne kolumny.
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  na wzmacniaczu uznaje tylko jedno pokretlo :P
                  :thumbsup:
                  Ładny, prosty projekt, nie mniej mam pytanie, czy aby obudowa się nie wzbudza, bo nie widzę żadnej kratownicy?

Skomentuj

przy plycie 18mm i takich rozmiarach nie powinno byc tragedii

Skomentuj

Nie za duży litraż do GDNa ?? Coś mi się zdaje ze mimo tych przegród to troche dużo... dokładnie ile tam literków upchnałeś ??

Skomentuj

z rysunku widac ze 19-20 litrow

Skomentuj

stereo[typ],
                          Kup wkładkę mikrofnonową panasonica, zainstaluj Holimpulse, zrób pomiary i dobrą zwrotnice - zagra jeszcze lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez karolkuich Zobacz posta
                            czy aby obudowa się nie wzbudza, bo nie widzę żadnej kratownicy?
                            Myślę podobnie jak Paweł S. Nie widziałem i nie widzę potrzeby umacniania konstrukcji. Szkoda tylko, że zbyt późno zobaczyłem projekt z rurą BR wyprowadzoną do dolnej odgrody i otwartym dnem - front wyglądałby lepiej i moja córka nie pchała by klocków do środka

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                            Nie za duży litraż do GDNa ?
                            Może nieco przydużo, ale chciałem trochę głębszego basu. Robiłem już 15L z tej obudowy wpychając do niej książki, ale moim zdaniem najlepiej to gra przy tych 20L.
                            Przykład: Utwór Tricky, z płyty "Maxinquaye", noszący tytuł "Hell Is Around the Corner" - oprócz zwykłego bitu i basu, jest coś jeszcze w tle. Na ZG30C nie słyszałem tego, tak samo przy tych 15L było słyszalne słabo. Chodzi o "bicie serca", niekoniecznie w tempo utworu, ale dzięki temu pogłębia to ten przytłaczający kawałek i dodaje mu mroku.
                            Druga sprawa, utwór "Welcome to the World of the Plastic Beach", z najnowszej płyty Gorillaz, gdzie jakby "pod spodem" jest drugi bit.
                            Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                            Kup wkładkę mikrofnonową panasonica, zainstaluj Holimpulse, zrób pomiary i dobrą zwrotnice - zagra jeszcze lepiej.
                            Masz rację Tomq. Chyba nie ma co tego odwlekać, zwłaszcza, że połknąłem bakcyla i na pewno coś jeszcze zbuduję.

Skomentuj

;255713]moja córka nie pchała by klocków do środka
                              tego jeszcze nie widzialem. czyzby wiek 2-4 lata? bo moj 5 letni siostrzeniec nawet pomagal mi przy montazu

Skomentuj

Będzie miała 3 latka 14 lutego :) Najbardziej lubi wkładać rękę w BR gdy słucham muzyki. Już miałem tam klocki, maskotki, kredki, a nawet żelki... ech, szkoda gadać, ale takie są dzieci.

Skomentuj

Ja mam pytanie związane z umieszczeniem wysokotonówki. Rozumię, że umieszczona jest ona w pierwszej przegrodzie od góry?.. także jakieś otwory na okablowanie wykonałeś w półkach poziomych?..

a drugie pytanie to czy litraż obejmuje tylko środkową przestrzeń kolumny czy górną gdzie jest wysokotonówka też?.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sobot Zobacz posta
                                    także jakieś otwory na okablowanie wykonałeś w półkach poziomych?..
                                    no ja innej opcji na puszczenie kabla nie widze :P

---------- Post dodany o 20:59 ---------- Poprzedni post o 20:55 ----------

Zamieszczone przez Sobot Zobacz posta
                                    a drugie pytanie to czy litraż obejmuje tylko środkową przestrzeń kolumny czy górną gdzie jest wysokotonówka też?
                                    tylko srodkowa czesc.

stereo[typ] ładnie i prosto :) podoba mi sie standardowy "klocek" bez udziwnień :)

Skomentuj

To jak już zacząłem pytać to kolejne pytanie mi się nasunęło:

Mianowicie gdyby zrobić kolumne wyższą okolo 95cm, nie 84 jak w tym projekcie to czy zostawiając litraż pod GDNa te 19-20 litrów wpłynie to na jakość dzwięku? czy wysokość nie ma znaczenia zachowując odpowiedni litraż dla danego głośnika?

Skomentuj

na brzmienie kolumny ma wplyw pojemnosc komory (dla GDNa) i wymiary frontu wraz z rozmieszczeniem glosnikow (widac wyraznie na pomiarach)
                                        zmiana glebokosci czy wysokosci kolumny wplywa minimalnie a nawet na plus (wysokosc wysokotonowki na wysokosci uszu sluchacza)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X