Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] 3SM w moim wydaniu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] 3SM w moim wydaniu

BARDZO PROSZĘ O PRZENIESIENIE DO WŁAŚCIWEGO DZIAŁU - powód nie posiadam opcji zakładania tematu. Dziękuję :)

Słowa wstępu:

Są to już drugie 3Sm-y jakie wykonałem ( pierwsze dzielnie mi służyły w surowych skrzynkach przez rok czasu...) Ta wersja 3SM zakładała "jakieś" zmiany... Nie chciałem wykonywać znowu identycznych monitorów. Zdecydowałem się na "kosmetyczne" zmiany...

Założenia:

Dobre monitory za rozsądne pieniądze czyli 3SM w moim wykonaniu.

Przetworniki:

STX GDN-18-140-8-AWX
    SEAS 27TBCF/G

Obudowa:

Projekt od początku zakładał klasyczny, prosty kształt obudowy. Obudowa została wykonana z płyty MDF 16mm, front MDF 22mm. Całość sklejona klejem Soundal i skręcona kilkoma wkrętami. Podfrezowania pod wkręty zaszpachlowane szpachlą uniwersalną. W narożnikach obudowy zostały umieszczone fazowania pod kątem 45* w celu zmniejszenia zjawiska fali stojącej, a zarazem jako dodatkowe wzmocnienie konstrukcji. Tym sposobem zrezygnowałem ze wzmocnienia wg oryginalnego projektu. Wnętrze obudowy wypełnia w całości mata bitumiczna, na którą dodatkowo została nałożona mata z filcem - również na całość wnętrza.

Monitory zostały oklejone fornirem naturalnym - "Brzoza fińska", który pokryłem dwoma warstwami "Caponu Extra" i pięcioma warstwami lakieru "Domalux Bezzapachowy". Zarówno Capon jak i lakier zastały nałożone za pomocą pędzla "Magnat" dedykowanego do lakierowania. Po każdej warstwie przeprowadziłem szlif szlifierką mimośrodową w trybie "wykańczania powierzchni" trzema różnymi granulacjami papieru: 320, 400, 1200. Dzięki temu zabiegowi uzyskałem gładką powierzchnię, która mogła być poddana kolejnej warstwie lakieru. Ostatnia warstwa lakieru po szlifie została wypolerowana. Używałem dwóch gąbek o różnym stopniu twardości, a także dwóch mleczek polerskich - 5000 i 8000.

Front obudowy został obłożony skajem, a głośniki przykręcone za pomocą wkrętów z łepkami imbusowymi. Otwór BR został przeniesiony na tylną ściankę obudowy. Pod portem umieściłem terminale głośnikowe ze szczotkowanego aluminium firmy Dayton. Śruby montażowe ze standardowych "krzyżaków" zamieniłem na łepki imbusowe.

Zwrotnica:

Zwrotnica została wykonana na płytce wg. schematu Pawła.S. Kable połączeniowe to standardowe 2,5mm OFC z Polinka.

Standy:

Standy zostały wykonane z profili stalowych o przekroju kwadratu (o boku 60mm ). Profile połączono z blachami za pomocą spawania metodą TIG. Miejsca łączeń to idealnie zalana powierzchnia. Standy zostały poddane piaskowaniu i malowaniu metodą proszkową na czarny półmat. Po obróbce do standów zostały dodane kolce oraz gumowe podkładki dystansowe firmy Monacor- tym sposobem lakier nie ma styczności z powierzchnią blachy co zabezpiecza go przez ewentualnymi rysami.

Wrażenia z odsłuchu:

Jak już wcześniej napisałem.... są to moje drugie monitory tego typu więc dokładnie wiedziałem czego można się po nich spodziewać. "Nowości" może wprowadzić BR umieszczony z tyłu obudowy ( ewentualne podbicia niskich
    częstotliwości w bliskim kontakcie ze ścianami ) Pomijają ten fakt są to po prostu dobrze brzmiące monitory.

Kosztorys:

Z powodu rozbicia konstrukcji w czasie nie jestem w stanie podać dokładnej kwoty. AWX zakupiłem kiedy były jeszcze w starej cenie. Dodatkowo nie mogę podać ceny płyt, ponieważ kupuję całe pełnowymiarowe płyty, które przekładają się na kilka konstrukcji. To samo tyczy się kleju, szpachli, wkrętów itp. Koszt wykonania jest "standardowy" - nie użyłem niczego co mogłoby spowodować wyraźne wybicie się z uśrednionej ceny tego projektu.

Galeria:

Zapraszam do komentowania i krytyki. Dziękuję :)
    Last edited by Zolwik; 01.11.2011, 20:08. Powód: przeniesienie

Komentarz a i owszem, proszę bardzo :)
    Krytyki?!?!?!?, Człowieku........masz smykałkę. Dla mnie wykonanie........Extraklasa
    Cała bryła (łącznie ze standami) przywodzi mi na myśl Brytyjską szkołę projektowania coś jak SPENDOR S3/5
    Tak trzymać Chłopie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
      Zapraszam do komentowania i krytyki
      Standy wydają się za duże w stosunku do kolumn
      za głebokie frezy pod głośniki i brak pod terminal(co do terminala to chodzi o estetyke)
      A tak ogólnie to bardzo ładne i estetyczne:)

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
        Standy wydają się za duże w stosunku do kolumn

Owszem... są za wysokie... wykonałem je nie znając "zasad wysokościowych" - niestety uczymy się na błędach

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
        brak pod terminal

nie uważam tego za błąd... taki był zamiar :) i tak mnie się podobało

Skomentuj

Mnie się bardzo podobają, a pod głośniki zawsze można coś podłożyć żeby dorównać do płyty czołowej :)

Skomentuj

ŚLICZNOŚCI !
            Klasyczne, ponadczasowe. Zaimponowała mi jakość lakierowania beż użycia pistoletu i komory. Ile lakieru poszło na tyle warstw ?
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Bardzo ladne wykonanie i dobry pomysl na uszczelnienie wewnatrz. Czy to czarne w kratke co polozyles przed przyklejeniem mat bitumicznych to ( nie znam nazwy tego artykulu) "gumolak" uzywany do transportu towarow na europaletach? Tez mam w pracy pelno tego i nie pomyslalem o czyms takim.:biggrin: Przyklejales go na butapren?

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                Czy to czarne w kratke co polozyles przed przyklejeniem mat bitumicznych to ( nie znam nazwy tego artykulu) "gumolak" uzywany do transportu towarow na europaletach? Tez mam w pracy pelno tego i nie pomyslalem o czyms takim.:biggrin: Przyklejales go na butapren?
                Pracujesz w DSV Dania ?
                :)
                Last edited by Pawel S.; 02.11.2011, 11:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                  Czy to czarne w kratke co polozyles przed przyklejeniem mat bitumicznych to

Jeżeli chodzi Ci o 7 zdjęcie od góry to jest to mata bitumiczna samoprzylepna bez filcu. Zastosowałem 2 ( jedna z, druga bez )

Skomentuj

Dobra robota Żółwik widzę że zainwestowalem w porządny sprzęt Festoola.

Skomentuj

Jak zamocowałeś front do reszty? Wygląd jakby skaj był zawinięty pod spód. Jak dla mnie standy są "za ciężkie". Przy takiej konstrukcji powinny być jasne aby kontrastowały się z frontem. Jeżeli byłaby jedna, centralna rura, to mogłaby zostać czarna. To tylko moje zdanie. Co do głębokości frezowania pod głośniki, to uważam, że ze skajem może tak być. 1-2mm wpuszczenia może być. Jakby był z przodu fornir, to obowiązkowo na równo. Tył mi się nie podoba osobiście. Nie lubię dużych rur i wystających terminali. Na jaki klej kleiłeś fornir?
                      Ogólnie wykonanie profesjonalne. Gratuluję. Zostaniesz przy nich na dłużej, czy dalej będziesz szukał Nirvany?
                      Żółwik to chyba Ty buchnąłeś AWX'y za 200zł? Jakbym zaglądnął na forum dwie godziny wcześniej (praca) to byłby moje. Jak dobrze pójdzie, to swoje 3SM będę miał swoje polakierowane za tydzień i też się pochwalę. U mnie fornir "Rose", trochę ciemniej wyjdzie.
                      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Dziękuję za wszystkie miłe słowa.... a za chwilę zapraszam na kolejną konstrukcję :)

---------- Post dodany o 22:52 ---------- Poprzedni post o 22:23 ----------

pablo.see

Front mocowany poprzez sklejenie na docisk. Skaj nie jest założony, a obcięty na 0. Skaj klejony na Pattex Classic.

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
                        Zostaniesz przy nich na dłużej, czy dalej będziesz szukał Nirvany?
                        Idą na sprzedaż .... Trzeba rozwijać DIY a nie zostawać z 1 konstrukcją...

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
                        to chyba Ty buchnąłeś AWX'y za 200zł?
                        NIE. Napisałem, że przetworniki kupiłem jeszcze po starej cenie w STX-ie. Mają już ponad rok.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                          Pracujesz w DSV Dania ?
                          :)
                          Prawie:biggrin: Oni dowoza towar do magazynu w ktorym pracuje.
                          Last edited by lklukasz; 02.11.2011, 19:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                            Ile lakieru poszło na tyle warstw ?

Bardzo niewiele. Warstwy były bardzo cienkie, a dodatkowo za każdym razem byłby "ścierane" przy szlifie... dlatego "aż" 5 warstw..... nie uzyskałem grubej powłoki z lakieru bo wiedziałem, że za pomocą pędzla to będzie raczej niewykonalne. Głównym celem było uzyskanie możliwie dobrej powłoki przy użyciu tego narzędzia.

Skomentuj

Bardzo fajna wizualnie konstrukcja, gratuluję.

Natomiast mam pytanie odnośnie samego połączenia frontu z resztą kolumny... Skaj naciągnąłeś na wewn. stroną frontu czy przyciąłeś na brzegach? Czy nie obawiałeś się zbyt małej powierzchni styku frontu z obudową? Jak robię front ze skaju to zazwyczaj też drugi front tak aby powierzchnia styku była zwiększona, u Ciebie trochę niepokojąco to wygląda. Będę wdzięczny za słowo wyjaśnienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Skaj naciągnąłeś na wewn. stroną frontu czy przyciąłeś na brzegach?

Wszystko jest docięte na "0" równo z brzegiem więc Front jest połączony całą swoją powierzchnią.

Skomentuj

podoba mi sie kontrast czerni z jasnym fornirem

ale standy to zadna rewelacja :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    ale standy to zadna rewelacja
                                    Tak jak napisałem wcześniej... niestety robiłem je bez odpowiedniej wiedzy. Była to jedna z pierwszych rzeczy jakie w ogóle zrobiłem :) Następne będą proporcjonalne i lepsze.

Skomentuj

Fajne, fajne :) . Ale jak dla mnie trochę ten stand "za ciężki" wizualnie do skrzynek. Wykonianie pierwsza klasa :)

Skomentuj

Gratuluje konstrukcji. Wreszcie ktoś pomyślał o matach bitumicznych, czego również gratuluje.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X