Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] 3SM w moim wydaniu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przydałoby się zrobić nową, bo ta stxowa dvpy nie urywa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
      Przydałoby się zrobić nową, bo ta stxowa dvpy nie urywa
      w takim razie nie sluchaj 3sm bo jest jeszcze gorzej...

Skomentuj

Przydałoby się zrobić nową, bo ta stxowa dvpy nie urywa
        Nie doszukiwałbym się raczej błędów w zwrotnicy, bo technicznie ta zwrotnica jet wykonana lepiej niż 3/4 projektów tutaj przedstawione. Na moje po prostu nie podeszły Ci głośniki... :)

Skomentuj

To dlatego, że cały czas mam problem ze zbyt niskim podziałem tego zestawu i trochę przesadzoną kompensacją BS.
          Co nie znaczy, że MX-140 to jakieś dno, w tej cenie naprawdę trudno zrobić coś lepszego. Ogólnie jestem zadowolony, ale mogłoby być trochę lepiej :)

Skomentuj

Kiedys jak mialem AWX to probowalem pochylac scianke. Dzieki temu gorka na wysokotonowcu wyrownywala sie i nie trzeba bylo stosowac dodatkowych elementow w zwrotnicy. Wooferowi tez to nie zaszkodzilo i mozliwy byl dosc wysoki podzial i to dosc prostymi filtrami.
            Gralem tez na aktywnych podzialach z niskimi cieciami ale to juz zupelnie mi sie nie podobalo.

Skomentuj

To dlatego, że cały czas mam problem ze zbyt niskim podziałem tego zestawu i trochę przesadzoną kompensacją BS.
              a co ci nie pasuje w tym podziale?
              w 3sm jest chyba nizej i na dobre to nie wyszlo...
              ale mx-140 ma pelne pasmo wiec jest OK

Skomentuj

Zamieszczone przez Songokan Zobacz posta
                W czym 2way TL ma przewagę nad 2.5 way?
                Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                1 AWX w TL daje duzo lepszy efekt niz 2,5 drogi,to zupelnie dwa swiaty basu
                Tak,bas brzmi lepiej,nie łupie,nie buczy... ale:

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                tl poprostu grzmi a 2,5 drogi poprostu graja basem
                ...2,5way ma przewagę taką iż gra też wyższym basem (z powodu skrzyni) co powoduje ogólne odczucie mocniejszego,głośniejszego basu. TL wybrzmiewa niższym basem,brak u niej podbicia wyższego basu co powoduje jego brak w utworach typu np. techno,i w tych utworach TL-ka się nie sprawdzi,nie zagra głośniej basem od 2,5way,nie ma szans. Dlatego nie można wprost powiedzieć że TL-ka ma przewagę nad 2,5way bo to nie do końca prawda. Porównywałem bezpośrednio te dwie konstrukcje na jednym wzmacniaczu,każda z nich grała inaczej,jedna spisywała się lepiej,druga gorzej w zależności jaki rodzaj muzyki się włączyło. Żółwik,jeśli nie podasz do jakiego rodzaju muzyki ma być ta konstrukcja (tzn. jaką muzykę najczęściej słuchasz) nie dostaniesz odpowiedzi co będzie lepsze,TL czy 2,5way od tych monitorów,przynajmniej ja osobiście takiej odpowiedzi tobie nie dam. Napisz jakiej muzyki słuchasz,dopiero wtedy można coś doradzać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Żółwik,jeśli nie podasz do jakiego rodzaju muzyki ma być ta konstrukcja (tzn. jaką muzykę najczęściej słuchasz) nie dostaniesz odpowiedzi co będzie lepsze,TL czy 2,5way od tych monitorów,przynajmniej ja osobiście takiej odpowiedzi tobie nie dam. Napisz jakiej muzyki słuchasz,dopiero wtedy można coś doradzać.
                  marian to Songokan jest ciekawy porównania tych konstrukcji. Ja mam już TL AWX na warsztacie w fazie wykończenia... :)

3SM są niby jako tako "uniwersalnymi" monitorami... Ja słucham głównie rocka i metalu - w tym przypadku podoba mi się barwa 27TBCF/G, którą nie wszyscy akceptują. Monitory grały w 12m i w 15m i nie miałem żadnego "zapotrzebowania" na więcej basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                    marian to Songokan jest ciekawy porównania tych konstrukcji.
                    A to przepraszam

Ja słucham głównie rocka i metalu - w tym przypadku podoba mi się barwa 27TBCF/G
                    Cały czas się zastanawiam czy nie pomyliłeś się w opisie tego Seasa,bo ja miałem 27TBFC/G,o 27TBCF/G nie słyszałem :) Co do dźwięku to faktycznie do rocka i metalu się nadaje,ładnie odtwarza talerze od perkusji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Cały czas się zastanawiam czy nie pomyliłeś się w opisie tego Seasa

Przepraszam- faktycznie mój błąd, a to z pośpiechu... chodzi o 27TBFC/G :) i tak jak piszesz talerze perkusji są bardzo miłe dla ucha :)

Skomentuj

tak jak piszesz talerze perkusji są bardzo miłe dla ucha :)
                        Ściągnij sobie ten koncert: http://www.youtube.com/watch?v=jN88k8z60wc jest w formacie DVD lub audio CD,tam talerze brzmią naprawdę fajnie,a jeszcze jak się to ogląda to... :) Oczywiście Patha Methenego trzeba lubić żeby go słuchać

Skomentuj

To ja byłem ciekawy porównania tych dwóch konstrukcji :)
                          Na 2,5 way już nie mam szans bo kupiłem juz GDNy, więc zostaje wybór między klasycznym MX140 lub TL.
                          Co do muzyki to tak naprawde słucham prawie wszystkiego (no może oprócz techno, house itp). Kolumienki mają sobie też radzić jako fronty w KD. Raczej jestem skłonny pójść w kierunku TL - jestem bardzo ciekawy tej konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Songokan Zobacz posta
                            Kolumienki mają sobie też radzić jako fronty w KD.
                            Z tego co pisał dolphin123 to TL radzi sobie bardzo dobrze w KD bez udziału suba...

Skomentuj

Zgadza się, ale postrzegana ilość niskich rejestrów to rzecz gustu.. :) Mi wystarcza..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Zgadza się, ale postrzegana ilość niskich rejestrów to rzecz gustu.. Mi wystarcza..

No tak .... niektórzy stosują 2x XXLS w 12m kw i jest im mało ....

Skomentuj

No tak .... niektórzy stosują 2x XXLS w 12m kw i jest im mało ....
                                  Kwestia też przyzwyczajenia. Jak ktoś cały czas słucha 30cm głośnika, a co gorsza katuje swój słuch "ogromnym" basem ...:)

---------- Post dodany o 19:04 ---------- Poprzedni post o 19:02 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Zgadza się, ale postrzegana ilość niskich rejestrów to rzecz gustu..
                                  A bardziej nawet subiektywnego odczucia na podstawie wcześniejszych doświadczeń i warunków.

Skomentuj

Konstrukcja pasuje mi niemalże w każdym calu. Piękna robota. Serdecznie gratuluję.

P.s.
                                    Ja teraz z uporem maniaka testuję wszystko utworem "No Sanctuary Here", z sampelka SACD "stockfisch records".
                                    No po prostu wymiata.
                                    Last edited by przemo-lukas; 20.01.2012, 11:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                                      Konstrukcja pasuje mi niemalże w każdym calu. Piękna robota. Serdecznie gratuluję.

P.s.
                                      Ja teraz z uporem maniaka testuję wszystko utworem "No Sanctuary Here", z sampelka SACD "stockfisch records".
                                      No po prostu wymiata.
                                      Znam :) Faktycznie świetny utwór do testów i prezentacji mozliwości sprzętu
                                      Ja mam jescze jeden z tej własnie wytwórni - Allan Taylor "Beat Hotel "

Pzodrowienia dla Autora zestawu :)

Skomentuj

Ale oba utwory są właśnie na tej płycie SACD. Mam też sampler CD z tej samej wytwórni (z jakiegoś miesięcznika audio) z No Sanctuary Here, ale brzmienie jest już inne.

Skomentuj

[QUOTE=przemo-lukas;300519]Ale oba utwory są właśnie na tej płycie SACD. Mam też sampler CD z tej samej wytwórni (z jakiegoś miesięcznika audio) z No Sanctuary Here, ale brzmienie jest już inne.[/QUOTE]

Tylko ja nie mam odtwarzacza SACD (jescze)

to ta płyta:
                                          CD Stockfisch Allan Taylor - Hotels & Dreamers

Skomentuj

Czaruję...
                                          X