Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwofery na 20 cm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] Subwofery na 20 cm

Witam
    W związu z większą ilością wolnego czasu postanowiłem wreszcie powstawiać do gotowych projekty o których ciągle gdzieś, coś wspominałem. Tym razem mam do przedstawienia ostatni na razie temat a mianowicie subwoofery na 20cm głośnikach. zatem przejdźmy od razu do rzeczy, pierwszy będzie sub który powstał do muzyki z nudów (niemal za darmo mam Visatona - ok 120 zł). Wygląd taki jak mój zestaw gdyż z nim sub czasami współpracuje:

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-PEERLESS-Vifa

Subwooofer zbudowany jest na głośniku Visaton AL200, wersja z 2 cewkami, zasilany jest tak jak sub peerlessa z sestawu powyżej, wzmacniaczem SUB300 Irka (stąd też montarz elektroniki we własnej obudowie a nie w subwooferze) reszte widać na zdjęciach:

Dalej mamy subwoofer który powstał dla kolegi do zestawu:

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...raft-po-tuingu

najpierw jako z głośnikiem STX węglowym 8" z którym grał ok pół roku ale kolega chciał lepszego dopasowania wygądem a tanio kupił seasa stąd w końcu w obudowie znajduje się seas magnezowy (korektory fazy są nieszczelne dość znacznie, przy obudowie br to nie problem ale przy membranie biernej szłychać już uciekające powietrze, gdy gra tylko sub, przez szczeline...) subwoofer zasilany jest z wzmacniacza sub150 (wersja oczywiscie 8r) reszte widać na zdjęciach, malowanie na połysk:

Teraz nieco porównania, najpierw mocowo, od najwytrzymalszych to: STX, SEAS, Visaton, brzmienie:

STX - stanowcze, dość nisko schodzi, jest chyba najtwardszy z nich wszystkich, szybkosc OK, zagra najgłośniej ale mnie jakoś nie przyciągnął, fajny głośnik ale jakiś taki surowy.
    SEAS - najmilszy dla ucha, nie tak bardzo twardy ale za do dość nisko schodzi i jest strasznie melodyjny co do głośności - 2gie miejsce co do brzmienia - mój ulubiony (choć nie jest to typowy sub a głośnik do 3 way )
    Visaton - pracował w innej obudowie - szybki, zróżnicowany, nie schodzi najniżej i nie jest wytrzymały mocowo (może to wina też tego że zasilany był z sub300) ( brzmienie bardzo zbliżone do stx ale hmm nie zejdzie tak nisko ale zagra szybciej, głośnika raczej do 3 way) ostatnie miejsce co do natężenia, za to przy umiarkowanej głośności bardzo miło wspomaga dolne rejestry.

Dla porównania jeszcze fotka STX wraz z etonem od mojego 3 way (w drodze) (nie pisze o brzmieniu gdyż po pierwsze nie słuszałem za dużo etona a po drugie to całkiem inne głośniki :) - eton nadaje się tylko do 3 way i o żadnym subie nie ma tu mowy )

---------- Post dodany o 13:32 ---------- Poprzedni post o 11:27 ----------

Jeszcze drobne szczegóły co do frezów, malowania i spasowania, gdybym to ja tylko miał lepszy aparat :) :

Last edited by daniel69; 05.02.2012, 10:33.

chwali się info o porównaniu przetworników.
    W jakich pomieszczeniach one grają? Metraż, litraż?

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
      SEAS - najmilszy dla ucha, nie tak bardzo twardy ale za do dość nisko schodzi i jest strasznie melodyjny co do głośności - 2gie miejsce co do brzmienia - mój ulubiony
      To wszystkie twoje suby czy dla kogoś robione?
      Tak w sumie kojarzę metalowe Seasy jako miękko brzmiące i melodyjne i nisko schodzące. A przy większych głośnościach wrażenia przy odsłuchu z takiego 10 calowego głośnika są bardzo przyjemne.

Skomentuj

Świetna konstrukcje na dobrych przetwornikach. Nic tylko pozazdrościć W subie na Visatonie proponowałbym zastosować jakąś blaszkę pod terminale, ale ogólnie konstrukcyjnie super.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
          To wszystkie twoje suby czy dla kogoś robione?
          Mój jest tylko Visaton i peerless z tematu o kinie domowym, Stx był kolegi ale zastąpił go Seas i stx teraz leży u mnie bez obudowy.

Skomentuj

Zrób do niego coś ładnego z membranką od STXa. Będzie kompaktowy a zejście powinien mieć. Według STXa 15l + MB da -6dB(Mam nadzieję, że o to im chodzi a nie o -10dB jak stosuje Visaton) przy 35Hz. Nie przesadzając z za dużym litrażem 25 litrów powinno dać -6dB poniżej 30Hz. A to już jest subwoofer, dwa takie jako aktywne doły w systemie modułowym z jakimiś fajnymi monitorkami closed na 15cm midwooferze (STX węglowy i AWX na górze) i mamy ciekawe 2.2
            Last edited by gooralesko; 05.02.2012, 20:57.

Skomentuj

tyle że ja mam już swoje 2 suby - visaton ten z nudów i mój kochany peerless xxls jedyne co mógłbym zrobić gdybym miał kasę to na visatonie TIW ale na razie mi nie spieszno, można powiedzieć, że ten stx leży i sie marnuje ale mb i obudowa to wydatek żedu ok 300zł a to już dla mnie pieniądz - robie aktualnie 3 way na etonach a sub i nowy nie potrzebny, jeśli już to myśle nad dokupieniem kiedyś może jeszcze jednego i nad jakims 3 way na nim i np 15 stx plus cos dobrego na góre ale to dopiero jak ktoś wreszcie zwrotke zrobi :) choć tak na prawdę nie zależy mi jakoś bardzo na tym, bardziej myśle o 3 way na magnezowym 22 lub 26, piętnastce i czymś dla komletu ze stajni seasa na góre albo już w ogóle wtedy na góre ss illuminator lub coś tego pokroju, jak skończe 3 way na etonach i posłucham tego już na spokojnie na dobrej zwrotce to podejmę decyzje czy pójdą na sprzedaż i zastąpią je excele czy już zostaną etony, jak brzmią excele wiem, jak ss illuminator też i w obu jestem zakochany więc jeśli eton przypadnie to zostaną jeśli nie to czeka mnie jeszcze jedna konstrukcja której już nie zmienie :) a te znajdą nowy domek :)
              Last edited by daniel69; 05.02.2012, 23:15.

Skomentuj

chyba widziałem tego suba ostatnio na alle... :) Seas o którym piszesz to z wyglądu chyba Excel, myle się? Przepiękny wizualnie Eton, mam parkę bardzo podobnych wooferów etona 6,5" i tak zabieram się od 2 lat żeby coś na nich zrobić...

Skomentuj

Czaruję...
                X