Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cyburgs Needle na Visaton FRS8M

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[1-drożne] Cyburgs Needle na Visaton FRS8M

Chciałbym pokazać moje pierwsze ukończone kolumienki. Igiełki wykonałem na podstawie projektu ze strony:
    http://www.jrbham.btinternet.co.uk/needle/index.html
    Zastosowałem głośnik FRS8M, a w projekcie był FRS8. Pomyślałem, że lepiej będzie użyć głośnika o większej skuteczności, ale czy gra lepiej to nie mam porównania.
    Najpierw miała być to konstrukcja doświadczalna więc od razu zakładałem, że nie będę inwestował za bardzo.
    Obudowa wykonana z płyty wiórowej 20mm po meblach. Jako fornir przekładki obłóg chyba z osiki stosowane na paletach dachówek jako przekładki między warstwami, nazbierane na budowie . Następnie bejca wiśnia i lakier Domalux classic w połysku.
    Biorąc pod uwagę koszty myślę, że wyszło nawet fajnie.
    Co do dźwięku to mogę tylko potwierdzić powszechną opinię o tych przetwornikach. Wysokie tony czyste i wyraźne a nawet w niektórych miejscach wydaje się ich aż za dużo. Średnica naprawdę żywa i prawdziwa. Bas nawet zaskakuje jak na 8cm, słychać go ale zamruczeć już nie potrafią. Jak dla mnie grają delikatnie, czyściutko i trzymają bardzo dobrą stereofonię.
    Oto zdjęcia z produkcji i efekt.
    Załączone pliki

dorob jakis pierscien maskujacy na glosnik
    powiekszysz go optycznie i bedzie sie lepiej prezentowalo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      dorob jakis pierscien maskujacy na glosnik
      powiekszysz go optycznie i bedzie sie lepiej prezentowalo
      W planie miałem zrobić coś takiego jak w linku który podałem, czyli jakąś np deseczke z okrągłym otworem, pozatym pod głośnikiem jest łączenie forniru.

Skomentuj

Zamieszczone przez tktomek Zobacz posta
        W planie miałem zrobić coś takiego jak w linku który podałem, czyli jakąś np deseczke z okrągłym otworem
        tylko ze tam trzeba by zaokraglic krawedz...

Skomentuj

Jak mają się kolumienki do totem mite (w tle widzę, że posiadasz)? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Jak mają się kolumienki do totem mite (w tle widzę, że posiadasz)? :)
            Totem Mite są ciągle jeszcze nie ukończone, ale jak dla mnie totemy są delikatne i czegoś mi brakuje(jeszcze został do dopracowania tunel BR i zwrotnica), natomiast visatony grają bardziej ostro, bezpośrednio i wydaje mi się, że wyżej. Basu nie ma co porównywać bo wiadomo, że duży może więcej.

Skomentuj

Nie jestem zwolennikiem układów jednodrożnych i dalibóg nie wiem co ludzie w nich widzą(słyszą).W Twojej konstrukcji podoba mi się stolarka,może przyda się ten pierścień ozdobny,ale to,ze wykorzystałeś materiały z odzysku jest niepodważalnym atutem tej konstrukcji.Zdjątka są nieco ciemnawe ale wygląda na to,że wykrzesałeś z tego co miałeś co się da i zrobiłeś to bardzo dobrze.Gratuluję.Myślę ,że głośniki nieco ostygną (wysokie tony) po "wygrzaniu".Na koniec -zrób 2 drogiPowodzenia

Skomentuj

Zamieszczone przez tktomek Zobacz posta
                Najpierw miała być to konstrukcja doświadczalna więc od razu zakładałem, że nie będę inwestował za bardzo.
                dobre podejście + ładne /kolumny głośnikowe.
                gratuluję. Teraz nakręcaj się na nowe lepsze DIY np: 2 way.
                Last edited by El_liero; 02.05.2012, 16:30.

Skomentuj

Ten mój niby fornir ma jednak pęknięcia. Inaczej się tego nie udało położyć. Z bliska wygląda tak, oto dokładniejsze zdjęcia.
                  Jeżeli chodzi o następną konstrukcję to mam kilka pomysłów, ale podoba mi się ten Usher:
                  http://www.loudspeakershop.eu/glosni...01-p-2116.html
                  Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                  X