Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki na Usher 8948A + Usher 9950T20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nawet nie zauważyłem, że to napisał a w takim wypadku niech kolega weźmie kolumnę na środek tego pokoju, jakość w miarę wytłumi podłogę między mikrofonem a kolumną i zmierzy z odległości jednego metra bo jeśli mierzysz z kilku metrów gdzie po drodze pełno odbić jak na obrazku to nawet impulse time-window nie pomoże...

Skomentuj

https://diyaudio.pl/i/22383/8di0czdd...1369766488.jpg
      https://diyaudio.pl/i/22383/tjm53x97...1369766524.jpg

To są te zdjęcia,

A z wystawieniem na środek... to nie jest takie proste jak się wydaje. Przewód głośnikowy jest ułozony pod listwą przypodłogową a ta jest przyklejona. W zasadzie mam tam jakieś kilkadziesiąt cm luzu. Nie no ok, można zrobić przedłużkę i rzeczywiscie postawić je gdzie chcę. Ale to chyba zostawię sobie na koniec jednak.

Jeżeli chodzi o przestawienie na stałe to nie mogę wysunąć ich do przodu, na pewno. Czy odsunięcie ich od bocznej sciany ku srodkowi ma szansę dać zauważalny efekt?

Słuchajcie znalazlem u siebie dwie cewki, wyglądają bardzo porządnie,gruby drut, niestety nieoznakowane. Czy do kogoś w Wawie mógłbym podjechać na szybki pomiar?
      Last edited by kiszuriwalilibori; 29.05.2013, 13:05.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
        Poprawiłem zdjęcia. Następnym razem zrób tak jak być powinno, to nic trudnego, wszystko jest opisane w linku który podałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          UWAGI MODERATORA
          Poprawiłem zdjęcia. Następnym razem zrób tak jak być powinno, to nic trudnego, wszystko jest opisane w linku który podałem.
          Dzieki, tak będzie

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
            Masz za wysokie strojenie.Z tego co wyczytałem użyłeś BR 68/120 a to Ci da strojenie w okolicach 50Hz,tak to można stroić mały monitorek.Kup dłuższy i zamień,powinno pomóc.Pozdrawiam.
            Dzięki po raz wtóry - jednak pomogło!!! Za pierwszym razem przedłużyłem to tylko prawie do tylnej ścianki. ale wczoraj przejechałem się do sklepu i kupiłem metr rury fi 60. jest to tzw rura do dewasty, podobno stosowana w samochodach do transportu powietrza. Aluminiowo papierowa, a co najważniejsze jest prawie idealnie plastyczna. Tak więc każdy BR wydłużyłem o 50cm! Jest to lekko zawinięte w środku w taką trąbę słonia :) A bas jest teraz tam gdzie powinien, na ucho poprawny, przesunięty w stosunku do poprzedniej wersji bardzo wyraźnie w dół. I jest go, za przeproszeniem, od metra! słucham teraz na godzinie 9 i jest na ucho OK. Pewnie będzie trzeba trochę skrócić, chciałbym słuchać na direct, ale na pewno to jest krok we właściwym kierunku :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kiszuriwalilibori Zobacz posta
              tzw rura do dewasty, podobno stosowana w samochodach do transportu powietrza
              To sie nazywa "webasto" :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                To sie nazywa "webasto" :P
                Pewnie tak, dzięki:) W każdym razie mozna ją formowac i praktycznie nie przejawia sprężystości :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kiszuriwalilibori Zobacz posta
                  Tak więc każdy BR wydłużyłem o 50cm!
                  Tak się zacząłem zastanawiać coś Ty właściwie zrobił i dlaczego efekt Ci się spodobał.
                  Jeśli miałeś BR o długości 120mm i przedłużyłeś go o kolejne 500mm, to w podanym przez Ciebie litrażu (22,5l) przy fi 60mm dostajesz strojenie portu w okolicach 23Hz.
                  Przy 23Hz głośnik, który jest wzbudnikiem powietrza zawieszonego w porcie pracuje bardzo mało efektywnie więc i BR pracuje mało efektywnie, ale jednak coś tam od siebie daje.
                  Poniżej symulacja głośnika Usher 8948A:

Czerwony to BR 15l strojony na 45Hz, żółty to obudowa zamknięta 22l, zielony to Twój przypadek.
                  I teraz należało by się zastanowić czemu, mimo wyraźnego szybszego opadania charakterystyki dla Ciebie jest lepiej.
                  Prawdopodobnie wpływ ma na to room gain i w Twoim przypadku pasmo wraz z tym co dodaje od siebie pokój wyrównało się.
                  Jak widać zabieg w Twoim przypadku się opłacił, ale nie zawsze musi tak być i warto o tym pamiętać.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wiesz, głównie dlatego, że teraz bas jest bardziej "poprawny" Rozumiem przez to bardzo wyraźne przesunięcie głównej "masy" basu w dół. W poprzedniej wersji jeżeli chciałem posłuchać niskiego basu, musiałem dodawać basu na wzmacniaczu a efektem negatywnym było nieprzyjemne podbicie wyższego basu.
                    Teraz basu w ogólności jest bardzo dużo i wydaje się on bardziej poprawnie rozłożony ( spróbuję to jeszcze zmierzyć) Poza tym mam wrażenie, że poprawiła się wyrazistość także w innych partiach niż bas, ale to już może subiektywne doznanie. Nie wykluczam, że będę w celach poznawczych skracał tę rurę, ucieszyłbym się gdybym mógł słuchać na direct.
                    A z room gain masz rację, miałem ( w zasadzie mam nadal) niebotyczne rezonanse. Więc pewnie jest dokładnie tak jak piszesz.

Skomentuj

Czaruję...
                    X