Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MONITORY Usher Audio Heban

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] MONITORY Usher Audio Heban

Witam forumowiczów,przedstawiam mniejszych braci kolumn ala Bingant :)

ZAŁOŻENIA:

Nie za duże monitory na głośniku 6,5" grające dobrym basem,jak również całą resztą pasma na wyższym poziomie.

GŁOŚNIKI:

Usher audio 8948a + T9950-20

OBUDOWA:

15L bas reflex. Konstrukcja złożona z formatek MDF-u,grubość ścianek 20mm,oklejona fornirem Heban modyfikowany,pokryty lakierem poliuretanowym (jedna warstwa)
    i akrylowym (3 warstwy). Front z MDF-u pokryty czarną eko skórą,klejony na klej poliuretanowy.

ZWROTNICA:

Tajemnica służbowa podział na 2,4kHz.

KOSZTORYS:

Głośniki były zakupione w Loadspeakershop przed obniżką,komplet wyniósł 1600zł.
    zwrotnica-312zł
    fornir zakupiony w MIRO-36zł za liść,niestety przesyłka mega droga,55zł
    terminale głośnikowe-60zł
    rury BR-24zł
    wełna owcza-44zł
    okablowanie Profigold 2.5* + 1,5* 27zł
    wkręty 20zł

...reszty nie ma co liczyć,ale jest tego sporo.

Całość wychodzi około 2600zł

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Najlepiej grające kolumny jakie miałem w domu jak na razie :) Wcześniej miałem 8935a + T9930-20 w linii,i muszę stwierdzić że te monitory
    grają zdecydowanie lepiej.

ZDJĘCIA:

Niestety mam tylko te co mi Bocian zrobił na szybkiego,mi się podobają lecz nie oddają kształtów tych kolumn. Kolumny są już u klienta więc będzie
    trudno teraz coś zaradzić. Jeśli będę miał jakieś dodatkowe fotki to będę wrzucał.

Duże podziękowania dla Yoshiego,On wie za co :)
    Załączone pliki
    Last edited by marian; 20.03.2013, 11:16.

Gratki za cierpliwość, wykonanie i jasny, czytelny opis konstrukcji.

Skomentuj

Ładne monitory, tylko bardzo drogo wyszły....

Skomentuj

Ja wiem czy drogo... Jak nie kupisz okazyjnie głośników i każdy element, który kupujesz podliczysz... To niestety okazuje się, że tyle taka konstrukcja kosztuje.. Natomiast porównałbym to do oryginalnego wyrobu Ushera i już widać, że jest sporo taniej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Ja wiem czy drogo... Jak nie kupisz okazyjnie głośników i każdy element, który kupujesz podliczysz... To niestety okazuje się, że tyle taka konstrukcja kosztuje.. Natomiast porównałbym to do oryginalnego wyrobu Ushera i już widać, że jest sporo taniej :)
          To fakt... zapomniałem ze czesto kupuje na okazjach...

Marian, masz zdjęcia z budowy?? Interesuje mnie jak połaczyłęs front z resztą:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
            To fakt... zapomniałem ze czesto kupuje na okazjach...
            Przy okazjach jest ta wada, że jak masz upatrzone głośniki to trochę od nich odbiegasz jak coś możesz dostać innego taniej niż zwykle.. :) Sam wiem to po sobie...

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
              Marian, masz zdjęcia z budowy?? Interesuje mnie jak połaczyłęs front z resztą
              Akurat tego na zdjęciach nie uwieczniłem. Po odkręceniu głośników na frezach ukazują nam się wkręty,tymi wkrętami jest przykręcony front do obudowy. Dziury w obudowach jak i te we frontach są tych samych rozmiarów,więc po przykręceniu frontów wystarczyło tylko uszczelnić miejsce styku silikonem. Jeśli front się przez przypadek zniszczy to będzie można go w łatwy sposób wymienić,odkręcając te wkręty i lekko nacinając nożykiem silikon.

Skomentuj

Świetna robota na dobrych przetwornikach. Gratuluję.

Skomentuj

Dziękuję :) Wklejam kolejne zdjęcia,niestety z telefonu.
                  Załączone pliki

Skomentuj

Tak sie zastanawiam na to patrząc, jak żeś tam te 17L zmieścił ? Bo nie wygladają na tyle .

Osobiście zmieniłbym tylko śrubki imbusowe na wkrety krzyżakowe visatona. Jakoś nie przepadam za imbusami przy montazu głośników, jak dla mnie za bardzo odstają.

Fornir genialny :thumbup:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Tak sie zastanawiam na to patrząc, jak żeś tam te 17L zmieścił ? Bo nie wygladają na tyle
                      Teraz spojrzałem do moich obliczeń i faktycznie jest 15L a nie 17... nie wiem skąd mi się to 17 wzięło :) (już poprawiam)

Skomentuj

schematu zwrotnicy nie ma, ale chociaż nachylenie podaj jakie jest na DP GP filtrze.
                        Obudowy są świetne.
                        Pomiarów żadnych nie ma?

Skomentuj

Dla mnie bomba. Pogratulować udanej konstrukcji!!
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wystarczy niedowiarkom?
                            Załączone pliki

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Wystarczy niedowiarkom?
                              daj spokój, wyczuwam oburzenie.

stawiam, że w zwrotnicy siedzi 2 rząd vs 2 rząd :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                daj spokój, wyczuwam oburzenie.
                                Dlatego że jesteś kolejnym który myśli że siedzi tam nie wiadomo co,"pierwszy lepszy kondensator na wysokim".
                                Czy naprawdę myślisz (i inni) że do takich głośników zastosowałem coś nie sprawdzonego? albo lepiej,obliczyłem tą zwrotnicę na kalkulatorze? :)

Panowie,żeby była jasność,zwrotnicę zaprojektował Yoshi. W necie było parę zwrotnic z pomiarami które mogłem użyć,jednak osobiście ufam Yoshiemu bo wiem że zwrotki robi dobre. Obudowa nie była na pomiarach,lecz monitory do których ta zwrotnica była projektowana nie odbiegała za bardzo od mojej. Tu pewnie zaraz się ktoś odezwie,że monitory po wuju bo obudowy nie były na pomiarach... szczerze,olewam to,ponieważ delikatna zmiana frontu obudowy ma niewielki wpływ na dźwięk całości. Ktoś powie że widać to na pomiarach,ale założę się o flaszkę że nikt tego nie usłyszy.

Skomentuj

Zawsze złożenie zestawu głośnikowego to pewien kompromis. Najważniejsze, aby autor był zadowolony, a to czy można coś jeszcze z niego wycisnąć..? Pewnie się i da, ale po co skoro docelowe założenie zostało spełnione...

Skomentuj

ile czasu zajęło ci zbudowanie zestawu?

Skomentuj

Tutaj ciężko policzyć,ponieważ od momentu rozpoczęcia prac do końca miałem przerwy,czekałem na paczki albo docięcie materiału,jak również miałem koncerty więc weekendy odpadały. Do tego chyba ze dwa razy chorowałem...
                                      Powiem tak,decyzja o zestawie zapadła 3 stycznia,ale głośniki miałem dopiero 11-stego,materiał zaś na monitory 21 stycznia,więc prawie miesiąc przerwy zanim wziąłem się do pracy.

Skomentuj

Daj jak możesz parę fotek z budowy, a nie tylko finalny produkt.
                                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X