Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejny zarażony tl-kami z awx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ale panowie, nie idźmy w skrajność, żeby membrana "latała jak szmata" to wzmacniacz musiał by być na prawdę strasznym szitem.
    Niech zbuduje na szybkiego obudowę zamkniętą lub BR i porówna... jeśli nadal będzie latała to mamy odpowiedź.

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    jak podłączają do awx'a wzmaki rzędu 40-70watt to potem pytania, a czemu membrana lata jak poje....
    Nie zgodzę się z Tobą... no chyba że bierzesz pod uwagę przester z racji za słabego wzmaka do wymagań.

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    AWX potrzebuja solidnego zasilania i to bez względu na typ obudowy.
    Dokładnie, typ obudowy nie ma nic wspólnego z mocą wzmacniacza, a jedynie głośnik.

Skomentuj

Amplitunery KD to słabe ogniwo, nikt chyba nie daje się nabrać na te dumne napisy 7x120W.

Tam siedza trafka 250W które zasilaja masę elektroniki.
      Jeśli autor to ten sam kolega z AS to jego drugim wzmacniaczem jest ampli stereo o mocy 40w kanał, to za mało dla AWX, za mała moc, za słaba wydajnośc prądowa.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

A do napędzenia tych TL na AWX będzie odpowiadał Accuphase P 4100 (clone)??

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Ale panowie, nie idźmy w skrajność, żeby membrana "latała jak szmata" to wzmacniacz musiał by być na prawdę strasznym szitem.
          Niech zbuduje na szybkiego obudowę zamkniętą lub BR i porówna... jeśli nadal będzie latała to mamy odpowiedź.

Nie zgodzę się z Tobą... no chyba że bierzesz pod uwagę przester z racji za słabego wzmaka do wymagań.

Dokładnie, typ obudowy nie ma nic wspólnego z mocą wzmacniacza, a jedynie głośnik.
          A ja się nie zgodzę z Tobą, szkoda kasy na budowanie tych skrzynek, skoro problem leży w napędzie i braku wydajności prądowej, piszę z doświadczenia, nie jako teoretyk... miałem akx'y stxa i z 2x60watt nie było kontroli i membrany latały jak szmaty w poprawnej obudowie b-r. wzmacniacz to był lm4780. Spiąłem kostkę w mostek, dorzuciłem drugą, membrany ledwo dygały a sieka w pokoju...

Włącz sobie na takim wzmaku koło 60watt film z efektami, albo coś w tym rodzaju, tylko nie zgub membran;-)

oczywiście w pure problem nie wystąpi, albo nie w takim stopniu, ale mało kto słucha pure i to 2w....

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
          A do napędzenia tych TL na AWX będzie odpowiadał Accuphase P 4100 (clone)??
          Tak, będzie aż nadto:-P

Skomentuj

szkoda kasy na budowanie tych skrzynek, skoro problem leży w napędzie
            Chyba szkoda kasy na ten głośnik a nie skrzynek/rodzaju obudowy.

Włącz sobie na takim wzmaku koło 60watt film z efektami, albo coś w tym rodzaju, tylko nie zgub membran;-)
            Może ja nigdy nie miałem doświadczenia z szitowym wzmacniaczem i dlatego tak pisze.
            Ja od dawna mam amplituner Sony STR-DE635 (70W na kanał) i nigdy nie miałem z nim problemu jeśli chodzi o moc (może dlatego że jeszcze wtedy robili dobre sprzęty).

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Co nie zmienia sprawy że obudowa jest za wielka.
              Jak o tym pisalem, to malo mnie nie zjedliscie razem z autorem projektu.

Za to Ty twierdziłeś zawsze ze TL zajebisćie usztywnia głośnik
              Co Ty bredzisz Yoshi? Gdzie ja cos takiego pisalem? Pisalem o tym, ze do TL powinien byc glosnik ze sztywna, twarda membrana, a nie ze cos go usztywnia. Przy obciazeniu spora masa powietrza glosnik nie moze byc byle jaki.

i w ogóle daje mega wypasioną wytrzymałość mocową w miejscu rezonansu co jakoś się nie potwierdza bo głośnik lata jak szmata.
              Nie jestes tutaj amatorem, wez dowolny program symulujacy i sprawdz przewidywana wytrzmalosc mocowa dla TL i BR. A jak nie potrafisz wyciagnac wnioskow z tak prostych symulacji i skoncz pisac bzdury.

Nie wiem ile wam trzeba powtarzać zebyście to w końcu skumali, że objętość obudowy jest istotna niezależnie od jej typu i wpływ tejże objetości zawsze bedzie taki sam. Jak sie da za dużą paczke to czy to będzie TL, BR czy OZ to wytrzymałość mocowa będzie gówniana bo tak po prostu musi być !
              Nic nowego. To samo tluklem od lat na forum, jak widac nie dotarlo.

Wyciaganie duzego basu z małego głośnika na zasiadzie "bo sie da" jest samo w sobie pomyłką. Oczywiscie, że sie da ale rezultaty mamy jak wyżej. Nie od dzisiaj dziesiatki ludzi potwierdziło swoimi konstrukcjami fakt, ze typowa 18tka to jest objętość obudowy rzędu 20+-5 L i tego należy sie trzymać.
              To tez nic nowego, moja wersja tunelu dla AWX nie miala wiecej niz 20 litrow. Przez to tez nie mialem dla niej nic specjalnego do zarzucenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Chyba szkoda kasy na ten głośnik a nie skrzynek/rodzaju obudowy.

Może ja nigdy nie miałem doświadczenia z szitowym wzmacniaczem i dlatego tak pisze.
                Ja od dawna mam amplituner Sony STR-DE635 (70W na kanał) i nigdy nie miałem z nim problemu jeśli chodzi o moc (może dlatego że jeszcze wtedy robili dobre sprzęty).
                Tu nie jest kwestia, że wzmacniacz jest shitowy, ten sam lm jakoś napędzał ushery 8935 czy 8948a bez żadnego mostkowania, zależy jaki głośnik/kolumny mamy do napędzenia:-) Po prostu czepnąłeś się na siłę, niech pożyczy od kogoś mocniejszy wzmak to się przekona w czym jest problem, poza tym moc, mocy nierówna;-) popatrzmy na 4100, fabrycznie podają 90watt@8ohm, jak ktoś miał to wie o co cmon

Skomentuj

A możecie polecić jakiś wzmacniacz do 1200zl do tej konstrukcji??

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                    A możecie polecić jakiś wzmacniacz do 1200zl do tej konstrukcji??
                    Nowy czy używany? Jak używany to np Yamaha ax-900, Sony z wyższych modeli ES, za 1200zl da sie wyrwać jakąś fajną końcówkę mocy i pre. Mogę Ci sprzedać mojego Benka:P

Skomentuj

Znalazłem AX900 za 950zl.. ;/ to chyba dużo jak na ten wzmacniacz...
                      O jakich modelach Sony mówisz?? I co Ty masz??

Skomentuj

Co do ax-900 to da się zejść z ceną do 800zł, kwestia cierpliwości.
                        Co do sony to np http://allegro.pl/sony-ta-f730es-ser...354643435.html
                        pewnie tez da się coś lepszego lub ten model taniej wyrwać, kwestia cierpliwości.
                        Końcówki Yamahy np:
                        http://allegro.pl/yamaha-m-50-c-50-s...365799391.html
                        http://allegro.pl/yamaha-mx-70-1150w-i3350916074.html
                        lub jakiś marantz(nic godnego uwagi na allegro nie ma aktualnie)
                        może też być NAD:
                        http://allegro.pl/nad-c352-i3338899081.html(też da się taniej ten model)
                        A ja mam takiego benka:
                        http://allegro.pl/benytone-x-calibre...344182144.html
                        bym go za cholerę nie sprzedał bo kawał pieca z niego ale potrzebuję kasę aktualnie a docelowo i tak celuję w końcówkę onkyo z tego typu disignem

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                          lub jakiś marantz(nic godnego uwagi na allegro nie ma aktualnie)
                          http://allegro.pl/marantz-pm-68-supe...362997992.html
                          http://allegro.pl/wzmacniacz-marantz...338741839.html

Skomentuj

Wczoraj za 950zł poszedł w dosłownie kilka minut 730ES
                            W podobnej cenie szukaj 700 lub 707 ES, będzie w sam raz do AWX.
                            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Wybór padł jednak na Accu E-450 :) zobaczymy co to będzie..

Skomentuj

Mam możliwość zakupu za rozsądne pieniądze (400zł) yamahe ax-892. Niewiele jest o niej w sieci. Może miał ktoś z nią styczność i się wypowie czy warto ją brać. Mi się wydaje że za tą cenę to warto.

Skomentuj

Za tą cenę warto, miałem kiedyś taką, solidnie zbudowana, na bdb częściach, bierz smiało a w razie sprzedaży zgarniesz za nią 2x tyle

Skomentuj

Jak możesz to podziel się wrażeniami po zakupie. Ciągle stoję przed wyborem projektu... A ostatnie opinie o TL nie są zbytnio "zadowalające"

Skomentuj

Wczoraj przyszła yamaha ax-982. Dzisiaj wieczorem się trochę pobawię to coś więcej napiszę. Niestety nie udało mi się wyrwać jej za 400zł. Zapłaciłem za nią razem z przesyłką 450zł. Stan bdb-, ale bez pilota.

---------- Post dodany 21.07.2013 o 08:33 ---------- Poprzedni post 20.07.2013 o 06:18 ----------

Po wstępnych odsłuchach stwierdzam, że jest dużo lepiej. Awx-y przyjmują bez problemu dużo więcej mocy. Membrany mniej pracują, a głośność większa. Ponadto poprawiła się scena i to sporo. Jednak faktycznie awx w TL 100W nie przetrawi, ale i tak w 25m jest głośno.

Skomentuj

faktycznie awx w TL 100W nie przetrawi, ale i tak w 25m jest głośno
                                        ?
                                        100W w 25 zamkniętych metrach jako granica po co, czego i dlaczego? Grubo wcześniej może nie być już słuchacza, bo wybiegnie gubiąc gacie z wytrzeszczem oczu i rękami na uszach.
                                        Zabrzmiało nieco jak zarzut do AWX i sugestia, że w innej obudowie 100W to pikuś jakiś... więc nie broniąc go ani nie atakując informuję całkiem obojętnie, że żaden głośnik raczej nie wytrzyma na przykład 20 kilowatów choćby w 10 razy większym pomieszczeniu (ani oczywiście słuchacz, bo ten nam już uciekł), co jasno udowadnia, że w ogóle każdy głośnik, wszyściutkie jakie są, to cienkie mięczaki, nędza i śmiech?

Skomentuj

Również rozważam budowę tego projektu chodź ciągle wacham sie miedzy tl, a br. Jako że posiadam subwoofer nie wymagał bym od kolumn super zejścia więc zastanawiam się czy w reszcie pasma też jest jest znaczaca poprawa dla tl?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X