Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

14 SCX + PJ by piglet11

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] 14 SCX + PJ by piglet11

Witam,
    Chciałby przedstawić kolumny 2 drożne w moim wykonaniu. Skonstruowałem je wcześniej niż obecne 3 drogi, lecz nie dawno je odświeżyłem(nowe obudowy, fornir). Służą mi jako głośniki do słuchania na studiach, wiadomo, że odpowiedniego sprzętu szkoda zabierać z wiadomych przyczyn Grają z wzmacniaczem MOSFET Zbiga v1.0.

Głośniki:
    GDWK-10-200-8-PJ
    GDN-14-100-SCX

Obudowa:
    Paczki wykonane z płyty wiórowej 18mm, klejona na vikolu. Niestety brak zdjęć z budowy. Całość została oklejona fornirem modyfikowanym heban klejonym na butaprenie, a następnie polakierowanym na wysoki połysk pistoletem (2 warstwy podkładu, 4 lakieru). Wyszło jak wyszło, trzeba dopiero złapać wprawę we wszystkim . Bass reflex o ile dobrze pamiętam to 72x143 o średnicy wewnętrznej 43mm. Terminale najprostsze, kupione w lokalnym sklepie elektronicznym. Głośniki przykręcone zostały za pomocą czarnych wkrętów torx, wiadomo z jakiego źródła :)

Osłuchy:
    Monitory grają całkiem dobrze, na mój gust trochę mało basu, lecz nie jest też tak znów tragicznie. Ogólnie jestem z nich zadowolony, w swojej cenie myślę, że lepiej grają niż plastikowe głośniki komputerowe.

Kosztorys:

-Głośniki oraz części na zwrotnice kupiłem używane na forum w okazyjnej cenie 150zł z przesyłką
    -BR, terminale około 30zł
    -płyta wiórowa z klejem 25zł
    -fornir z klejem, lakierem 80zł
    -pozostałe 20zł
    -wytłumienie - miałem

Ogólnie około 305zł

Galeria:
    Załączone pliki

A co to jest to czarne przy otworach głośnikowych?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
      A co to jest to czarne przy otworach głośnikowych?
      Pomalowałem frezy z myślą o tym, że jak już położę fornir i polakieruję to trochę zamaskują się otwory i nie było widać koloru płyty.

Skomentuj

kolejny przyklad na niepoprawne fornirowanie klejami kontaktowymi :/

dobrze ze kolumny wyczysciles do zdjec

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          Może mógłbyś poradzić jaką technikę najlepiej stosować, klej, docisk itp.? plus w czym tkwi mój błąd? Na przyszłość będę widział co robić :)

Skomentuj

kontkatowy kladziesz na 2 powierzchnie i czekasz do pelnego wyschniecia a pozniej dociskasz z calej sily przez krotka chwile kazdy cm^2 po kolei. Najlepiej wg mnie sprawdza sie walek do ciasta.

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
              w czym tkwi mój błąd?
              ostatnie zdjecie
              takie obciazenie NIC NIE DAJE!
              klejac na kleje kontktowe (butapren, patex moment) liczy sie sila docisku a nie czas!
              wiec zamiast robic tak jak ty na zdjeciu to bierzemy walek/krazek lub kawalek klocka i dociskamy kawalek po kawalku cala powierzchnie forniru. wystarczy obciazyc wlasnym cialem (nie calym )

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
              Najlepiej wg mnie sprawdza sie walek do ciasta.
              walek do ciasta jest za szeroki :/
              ja bym go skrocil do ok 5-10cm i wtedy bylby idealny

Skomentuj

no, nie chodzi o czas docisku ale o siłę docisku. Raz naciśniesz mocno i trzyma.

Zestaw skromny i ładny, zwrotnica forumowa? Nie robiłeś pomiarów weryfikujących poprawne skonstruowanie?

Skomentuj

dobrze ze kolumny wyczysciles do zdjec
                  Dokładnie. Czas, panie administratorze, usunąć artykuł o fornirowaniu z głównej strony, bo w nim również mamy stosowaną taką metodę.

---------- Post dodany o 16:07 ---------- Poprzedni post o 16:05 ----------

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                  na mój gust trochę mało basu
                  Więcej mieć nie moga skoro przy 50Hz już mają spadek charki. Projekt robiony według schematu Pawła, więc litraż i strojenie takim BRem daje -6dB w okolicach 55Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                    Czas, panie administratorze, usunąć artykuł o fornirowaniu z głównej strony, bo w nim również mamy stosowaną taką metodę.
                    wszystko mam w tutorialu o budowie kolumn. a jest to tak rozlegly material ze brak czasu na pisanie :/

Skomentuj

Dzięki za rady :)

ostatnie zdjecie
                      takie obciazenie NIC NIE DAJE!
                      klejac na kleje kontktowe (butapren, patex moment) liczy sie sila docisku a nie czas!
                      wiec zamiast robic tak jak ty na zdjeciu to bierzemy walek/krazek lub kawalek klocka i dociskamy kawalek po kawalku cala powierzchnie forniru. wystarczy obciazyc wlasnym cialem (nie calym )
                      Dodam, że jak kleiłem to po przyłożeniu forniru do paczki i pierwszym momencie złapania dociążałem przez kilka minut własnym ciałem, a ze zdjęcia to już docisk na czas wysychania.

Skomentuj

Czaruję...
                      X