Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki TS60

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitorki TS60

Witam wszystkich, nadszedł czas aby przedstawić w końcu monitorki które grały w naszym wynajętym pokoju w "Camera hostel" na AudioShow 2012.

ZAŁOŻENIA:

Miały to być kolumny przejściowe, najtaniej jak się da, zrobione z tego co mam na stanie, i grać do czasu aż nie odkupię Usherów które sprzedałem latem. I to by było na tyle z założeń :)
    Głośniki kupione w 2007r od Maxiego za połowę ceny. Przez ten czas były używane od czasu do czasu w sprzęcie przenośnym.

PRZETWORNIKI:

Tesla ARN-5614
    STX GDWK-10-200-8-PJ

OBUDOWA:

Obudowa 12L, wiórówka 18mm, wytłumiona dość sporo, strojenie około 50Hz.
    Fornir Dąb czarny srebrny, lakierowany lakierem akrylowym.
    Ring na wylocie BR to ring z pokręteł od Altusów

ZWROTNICA:

Zwrotnica pierwszego rzędu :) Pomiarów nie było, użyłem cewek i kondów takich jakie miałem na stanie byle grało.
    Oczywiście dobierałem elementy na słuch, miałem kilka cewek, kilka rodzajów kondów i rezystorów...
    Zmieniałem parę razy koncepcje, i w końcu wyszło jak wyszło, moim zdaniem całkiem spoko.

CENNIK:

Czy ja wiem czy jest co wyliczać? Założenia zostały spełnione, prawie wszystko miałem na miejscu, jedyne co kupiłem to lakier akrylowy, henkel moment i pędzle.

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Ci którzy byli w Camera hostel słyszeli, więc prosił bym o jakieś wpisy :)
    Ja oceniam ten projekt za udany, monitorki grają fajnie, nie dudnią, nie sypią piachem, gdy trzeba to nawet zejdą bardzo nisko, co może potwierdzić Bocian który je teraz użytkuje.
    Załączone pliki
    Last edited by marian; 23.05.2013, 15:14.

No tak... Brak frezów, gdn dokręcony aż motylek się wygina, br nie pasuje kolorystycznie do reszty i rzuca się jak niedoróbka, zwrota bez pomiarów..

A teraz poważnie. Taki zestaw pokazuje, że czasem można zrobić coś fajnego z tego co się ma pod ręką i nie trzeba wydać na to wiele kasy a satysfakcja większa niż zakup czegokolwiek do 400zł na alledrogo. Szakunec! :)

W wolnej chwili zrobiłbym pomiary, bo może się okazać że dokładając 20-30zł można poprawić brzmienie, ten arn ma potencjał jeśli chodzi o tanie głośniki.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Szakunec!
      to chyba bylo "szacuken!" - ali g

---------- Post dodany o 12:44 ---------- Poprzedni post o 12:43 ----------

ale hi-endowe kable musza byc

Skomentuj

Brak frezów
        Wiadomo, nie chciało się, bo i nie było sensu.

gdn dokręcony aż motylek się wygina
        Były wygięte już jak je miałem w sprzęcie przenośnym, nie chciało mi się ich prostować ani dawać podkładek.

br nie pasuje kolorystycznie do reszty i rzuca się jak niedoróbka
        Chciałem coś z tym zrobić aby było czarne, w ostateczności jednak nie zrobiłem nic... (niektórym się nawet to podoba, kwestia gustu).

zwrota bez pomiarów
        Gdybym robił pomiary to musiał bym kupić elementy zwrotnic takie jakie pokaże program.
        Na te monitory wydałem jakieś 30zł + to co miałem na stanie... czego chcieć więcej :)

A jak wrażenia odsłuchowe? Podobało się?

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        hi-endowe kable musza byc
        To są kable Bociana

Skomentuj

Winny się tłumaczy, a nie napisałem tego aby wytykać :) Przecież wszyscy widzimy jakie były założenia tego sprzętu :)

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          A jak wrażenia odsłuchowe? Podobało się?
          W Twoim budżecie to gra, ale jakbym miał wydać 200-300-400zł żeby coś podobnego zbudować to na pewno nie wykonałbym już takich monitorów. Wolałbym poszukać jakieś Arcusy lub inną okazję. No ale nie po to był sprzęt budowany aby porównywać do okazji.. :)

Na pewno jedna z ciekawszych propozycji do tego wątku:
          http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ryczny-LOW-END

Skomentuj

Winny się tłumaczy
            Mogłem nic nie pisać, ale przecież po to założyłem ten temat aby opisać te kolumienki, a nie tylko wkleić zdjęcia :)

Mogę wkleić zdjęcia z budowy jak ktoś chce... tylko po co, nic specjalnego w tych monitorkach nie ma.

nie napisałem tego aby wytykać
            Domyśliłem się
            Last edited by marian; 21.05.2013, 14:18.

Skomentuj

Ogólnie to wyszło to bardzo fajnie.
              Ten pierścień przy BR mi się akurat podoba, kontrastuje na tle reszty.

Natomiast jeśli chodzi o brzmienie to byłem w szoku jak to gra Pamiętam że w tamtym czasie przesiadałem się z altusów na FX-200 (to był dopiero szok), jak usłyszałem te monitorki nie wierzyłem, że coś tak małego może tak fajnie grać (mało się wiedziało i słyszało). Dobrze się to zgrywało z subem na 22-300 SW (chyba nie przekręciłem) w linii.
              O brzmieniu nic więcej nie napisze bo nie umiem opisać słowami tego co słyszę :(
              Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                Dobrze się to zgrywało z subem na 22-300 SW (chyba nie przekręciłem) w linii.
                Jak już jesteśmy przy subie to wrzucam fotki.
                Załączam też schemat poglądowy z wymiarami jak by ktoś chciał skopiować.
                Wytłumienie jest mniej więcej docelowe, choć mam ochotę jeszcze z nim powalczyć.
                Załączone pliki

Skomentuj

które grały w naszym wynajętym pokoju w "Camera hostel" na AudioShow 2012.
                  chcę zobaczyć minę tych bogatych audiofilii jak zobaczyli/usłyszeli ten zestaw

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                    Czyli kogo? Bo oprócz userów z forum nikogo więcej nie było...

Skomentuj

gdyby dokleić tam ładną historyjkę w stylu np.: ułożenie przetworników oraz portu br zaprojektowano tak aby utworzyć trójkąt, w którym każdy z kątów i boków różni się od siebie, co skutkuje minimalnym wpływem na powstawanie niekorzystnych zwarć akustycznych itd itp... oraz wrzucić 5 cyfrową sumę odstępnego to cmokali by i mlaskali jak nie przymierzając babeczki przy trasach tranzytowych...

Skomentuj

Nie na temat...
                        Czyli kogo? Bo oprócz userów z forum nikogo więcej nie było...
                        aaa to po temacie

Skomentuj

Nie na temat...

aaa to po temacie
                          Myślałeś że te monitory grały w Sobieskim? :)
                          Sam chciałbym poznać opinię audiofili w ślepym teście na temat tych monitorów, a później zobaczyć ich miny gdy się dowiedzą co tak naprawdę grało

Miałem plan na AS 2012, jednak za późno zacząłem myśleć o nim poważnie... może w tym roku, albo w 2014 coś wypali.

Skomentuj

Zestaw całkiem ciekawy i co najważniejsze dość tani :) Właśnie coś takiego chciałbym sobie zbudować
                            low-END

Skomentuj

Haha, no tak myślałem, że w Sobieskim, ale przecież nie miał nikt z nas wynajętego pokoju na Audioshow.
                              Realizuj plan w tym roku.

Skomentuj

Czaruję...
                              X