Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Classic Illumination

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nie mialem pojecia ze ona taka muzyke tworzy...
    poslucham pare plyt i dam znac

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 21:05 ----------

Nie na temat...
    nie mam pojecia o czym piszecie. u mnie AMJ brzmi bardzo dobrze
    no moze troche "szelesci"
    widac to ten rodzaj zgrania glosnikow o jaki czepialem sie w samochodach. ze drze mi sie srednica na wokalach
    widac irek lepiej zgrywa glosniki

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      nie mam pojecia o czym piszecie. u mnie AMJ brzmi bardzo dobrze
      no moze troche "szelesci"
      No właśnie chodzi o te szeleszczenie :)
      Może Ci którzy tego nie słyszą, po prostu nie są wrażliwi na to pasmo i odbierają je jak inne... ja mam z tym tak że jestem uczulony na te najwyższe tony, i po prostu dla mnie są one denerwujące, a że AMJ ma taki głos, to mówię że szeleści :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        A jak radzi sobie kajah i Bregovic?
        Oj to nie moje klimaty. Nie mam ich płyty, flaców.

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
        Mozna zauwazyc z wykresow, ze musial wyciszyc srednice oraz niskie soprany ze szpilki, aby pozbyc sie tej ostrosci, przypadek?
        Masz rację średnica jest trochę cofnięta. Zgrywając je liniowo efekt będzie taki o jakim Łukasz pisał. Ja jestem wyczulony na sybilanty. Kiedyś bardzo teraz mniej. Nuczyłem się, że bez nich nie ma naturalnych dźwieków. Można wyciąć zakres 5-7kHz ale stracimy wiele na szczegółowości. Jak już analizujemy wykres to wspomnę, że pomiary były bez pliku kalibracyjnego. Dzięki uprzejmości kolegi mam porównanie wkładki panasa do skalibrowanego BEHRINGER B-5. Różnica zaczyna sie od 5kHz. Zawyża o 0,4dB; 10kHz + 1,5dB; 20kHz +3dB. Potwierdziło to przypuszczenia analizując moje pomiary i producentów.
        Jeszcze bardzo ważne jest to, że w świetnie zaadoptowanym, wygłuszonym pomieszczeniu góra była zbyt stłumiona. Śmiało można by dodać nawet 2dB. Zmniejszenie pierwszego rezystora o minimum 0,5oma. Tylko praktycznie niekt nie słucha w takich warunkach.
        Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Słuchałem AMJ na różnych konstrukcjach, nawet na usherach 9930-20 sypało piachem na sybilantach, mam jej wszystkie płyty, Ona tak po prostu ma
        Dokładnie. Teraz przypomnijmy sobie jak brzmi na koncercie. Tam to jest dopiero krwawa jatka.
        Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
        sluchales moze 4por Vivaldiego na tym sprzecie? jak sie to przedstawia?
        Wiem o czym piszesz. Słychac oddech solisty, zmęczenie. Prawie kroplę potu spadającą z czoła:) Mam wydanie z Chesky Records. Akurat na tych kolumnach nie słuchałem. Wrażenia jak z dobrych słuchawek raczej nie będzie bo do tego trzeba mieć perfekcyjne pomieszczenie odsłuchowe.
        Dość offtopu o AMJ. Jak zrobię coś na Morelu to dam znac :)
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Prezentacja zestawu glośnikowego na medal.
          Sam zestaw wygląda zwyczajnie, czyli prosto i bez bajerów. Mi tam się podoba ale pokusiłbym się o coś bardziej wyrafinowanego :)
          Nie czytałem całego tematu, ale pisałeś ze poszło kilka zwrotnic. Wszystkie sam projektowałeś czy porównywałeś jakieś gotowe z zasobów internetowych?

Skomentuj

Przy takim ustawieniu przetworników wiedziałem, że trzeba będzie zrobić wszystko od podstaw. Troels trochę dłubał na tych Illuminatorach. Znalazłem też schemat do wersji 4ohm. Generalnie szybko doszedłem do wniosku, że podział musi być nisko w okolicach 2kHz. Tu była zabawa i odsłuchy. No i domawianie dużych cewek w Polinku bo zaskoczyły mnie wartości :). Wszystkie wersje zwrotnic odsłuchiwałem w stereo. Na końcu to już tylko dopieszczanie rezystorami.
            Generalnie przetworniki łatwiejsze w zgraniu niż np aluminium i wstęga.

Skomentuj

Łatwe to prawda ale co ciekawe szpilka gra nawet znosnie w 3 drogach
              Cieta nie niżej niż 3,5kHz
              Generalnie czym wyżej tym lepiej
              Inaczej słychać "szkło"

Zaznaczam, ze to tylko moje zdanie
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                dobrze że moje szpilki były w innym pomieszczeniu inaczej pozostał by po nich popiół:(

Skomentuj

Łatwe to prawda ale co ciekawe szpilka gra nawet znosnie w 3 drogach
                  Cieta nie niżej niż 3,5kHz
                  Można tego spróbowac z malutkim średnim, 1rz i Jantzen Superior

Generalnie czym wyżej tym lepiej
                  Inaczej słychać "szkło"
                  Z tym bym polemizował. W tym przypadku, czyli duży wofer nie było takich dylematów.
                  Nie na temat...

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                  dobrze że moje szpilki były w innym pomieszczeniu inaczej pozostał by po nich popiół
                  Co się stało?!

Skomentuj

świetna robota, miałem okazje ich posłuchać. niestety nie miałem standów i bas dudnił. Przy głośnym słuchaniu niestety było czasami za ostro
                    Ale scena, detalicznośc i emocje w muzyce były. Brakowało trcohe detali i wybrzmień w pewnym zakresie, ale myśle, że to wina nie wygrzanych głośników.
                    gratuluję projektu.

Skomentuj

Fajne i ładnie wykonane. Proste i przyciągające uwagę :)

Skomentuj

panerai_47 te problemy z basem to nie była wina braku standów. Działania naprawcze zostaną wdrożone za ok tydzień :)

Skomentuj

W skrócie ? Prosto , prosto aż za prosto . W stylistyce brakuje czegoś co by świadczyło o tym, że ten zestaw to coś lepszego.

Przetworników zachwalać nie trzeba, chyba jedno z lepszych zestawień dla kolumny 2 drożnej.

Skomentuj

Yoshi_80: to ok, bo niestety całość fantastycznego przekazu zakłócał bas. ALe dla mnie rewelacja. Jak poprawicie to Konrad znowu zagości u mnie z tymi monitorkami. :)
                            Najbardziej zaskoczyło mnie to, że z takich małych monitorków wielki dzwięk ja mam salon 28 metrów i dawały rade bez problemów. Naprawdę mnie zachwyciły.
                            Wspaniała robota. Gratulacje. Pozdrawiam

Skomentuj

Jeśli chodzi o wysokotonowy to mam podobne zdanie jak Łukasz. Ale prawdę mówiąc z chęcią posłuchał bym Twojej wersji zwrotnicy. Któż to wie, może zmienił bym swoje poglądy.
                              A co do konstrukcji. Wyglądają pięknie-prosto. Taki kawał "kloca", który GRA. Rewelacja.

Skomentuj

Gratuluję. Mnie się podobają.

Skomentuj

Gratuluję wspaniałego efektu muzycznego oraz estetycznego, sam jestem w trakcie składania subwoofera na Scan Speaku i bardzo mi się spodobał Twój sposób cięcia płyt pod kątem 45 stopni, możesz przybliżyć ten temat? CNC? Czy jakaś inna technika?

Skomentuj

Bardzo ładne. :thumbsup: Dla mnie troszkę zbyt klasyczne ale ja się nie znam :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
                                      sposób cięcia płyt pod kątem 45 stopni, możesz przybliżyć ten temat? CNC? Czy jakaś inna technika?
                                      Technika jest bardzo skomplikowana i tajemnicza
                                      Zamawiam w hurtowni cięcie na 45", płacę 4,5zł za formatkę i mam :)
                                      Takie łączenie to przy małych powierzchniach. Duże to już do czoła i na to HDF 3mm.
                                      Te kolumny miały być proste i klasyczne. Aktualnie pracuję nad czymś bardziej zaawansowanym i szlag mnie trafia jak muszę te swoje wizje urzeczywistniać. Mam ochotę wszystko uprościć. Brakuje narzędzi i czasu.

Skomentuj

To żeby nie było, ze spoczalem na laurach :)

Powiedzieliscie, ze szpilk gra wg was dobrze i nie ma tego co ja pisałem.

Mam komplet i będę walczył :)

Ale zaraz jak skończę emity i kopulkowego sredniaka :)
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz,
                                          Dla odmiany coś słodkiego prawdopodobnie w twoim guście. Tylko zabawę zacznę dopiero w przyszłym roku :(

Skomentuj

Czaruję...
                                          X