Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MTM ARN + Mission

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] MTM ARN + Mission

No to lecimy, projekt rozpoczęty dawno dawno temu w odległej galaktyce

Przetworniki

ARN-150-05/4

Mission Audax TM025C1

Obudowa wykonana z MDF 19mm , oklejona fornirem olcha , generalnie wiem że wyszło słabo, ale fronty miałem już podfrezowane i dopiero na to szedł fornir.

Kosztorys
    4szt ARN - 198zł
    Mission - 78zł
    zwrotnice - 120zł
    tunele , pierścienie od Pawła S (40zł..)
    klej, ściski, kable itd nie są wliczane (zamawiałem z kilku miejsc w trakcie budowy i nie spisywałem)
    Kable połączeniowe to Jantzen 2x2,5mm

Wrażenia odsłuchowe
    Mi pasuje :) Muszę dorobić podstawy jeszcze, albo kolce , ale bas jest słyszalny, mission też ładnie gra, choć trafiłem na utwory (może to wina nagrania) na których piszczy :)

Kolumny były podłączone pierwotnie do Denona PMA 350SE , teraz grają z Kenwoodem KA-660

Podziękowania dla Pawła S za fronty i zwrotnice, tylko dzięki niemu projekt doczekał końca.
    No i zdjęcia :)

wiem ze głośnik jest za firanką, zostało to zmienione

Bejcę kupiłem trochę za ciemną, zostało to poprawione, ale nie będę wklejał zdjęć. Ogólnie nie jest to konstrukcja (wykończenie) na 100% zadowolenia, ale i tak się cieszę że gra
    Last edited by wrotekpoz; 09.09.2013, 18:16.

Piszesz, że skrzynki oklejone fornirem ale na ostatnim zdjęciu wygląda jakby front był doklejony do reszty i nie ofornirowany bokami. No chyba że jest to zdjęcie przed wykończeniem bo np na zdj tyłu z terminalem wygląda to całkiem przyzwoicie.
    Nie obawiasz się, że otwierając drzwi (do kuchni?) kolumny polecą na glebę?

Skomentuj

1. drzwi od kuchni już były testowane (wszystko się trzyma) żona uważa na kolumny
      2. front był trochę sztukowany bo robił go Paweł S. (nie mam frezarki)
      3. ostatnie zdjęcia faktycznie przed oklejeniem boków , niestety aparat chwilowo nie działa i nie mogę zamieścić reszty zdjęć.

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
        Podziękowania dla Pawła S za fronty i zwrotnice, tylko dzięki niemu projekt doczekał końca.
        jak mi pokazales te fronty zrobione na cnc to co innego mialem zrobic?

---------- Post dodany o 11:00 ---------- Poprzedni post o 10:55 ----------

jak juz zrobisz normalne zdjecia to wrzuc je przez mechanizm forum. zeby nie zniknely w przyszlosci

Skomentuj

obiecuję że tak zrobię..ale dopiero w weekend

Skomentuj

to kolumny 2 drozne - zmienilem

Skomentuj

Skomentuj

Myślałem, czy kiedykolwiek zobaczę na forum jeszcze taką konstrukcję... :) I się pozytywnie zaskoczyłem!
                Piękne kolumienki, klasyka polskiego diyaudio :) (noo, poza tym missionem )

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                  (noo, poza tym missionem )
                  co ci nie pasuje z tym missionem? :p

mam duzy sentyment do tych glosnikow...
                  ale jak projektowalem zwrotnice do tego zestawu to sie glupio smialem - jak ja na tym moglem tyle lat sluchac?!

Skomentuj

Skoro mój temat to się wypowiem, cóż innego do arnów ? PJ odrzuciłeś na wstępie, a ja potrzebowałem wąskich kolumn , więc są. A tak btw , mamy na forum podobne konstrukcje w szerokości ?

Skomentuj

ja mam cale kino na arn 150 z pjtka. :) do tej pory sluzy dzielnie :) mam nadzieje niedlugo zastapi je na daytonach ale tak czy tak arny zostaja teraz dab przeksztalci sie w orzech satynowy :P mam sentyment i na pewno nigdy ich nie sprzedam

---------- Post dodany o 23:24 ---------- Poprzedni post o 23:02 ----------

tutaj mozesz popatrzec
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/12...2x-ARN-GDWK-PJ

Skomentuj

Mission mi pasuje, ale odkąd pamiętam, to arny łączono z PJtkami, ARVkami i sc10n (czyli to, co ja mam).
                        Dlatego napisałem, że mission i arn to nie taka do końca klasyka

Również mam do moich kolumn ogromny sentyment, ale może kiedyś głośniki przełożę do jakiś nowych, wypaśnych skrzynek :) Ale to pewnie dużo wody z wiśle upłynie.

wrotekpoz, ten odtwarzacz cd denona kupiłeś może na allegro? :) Bo tak sobie myślę, że chyba taki sprzedawałem.

Skomentuj

Mission mi pasuje, ale odkąd pamiętam, to arny łączono z PJtkami, ARVkami i sc10n (czyli to, co ja mam).
                          Dlatego napisałem, że mission i arn to nie taka do końca klasyka
                          znajac glosniki nie chcialem polecac zadnego z nich. jak mialo byc nie drogo i lepiej to nie bylo innego wyboru jak mission

Również mam do moich kolumn ogromny sentyment, ale może kiedyś głośniki przełożę do jakiś nowych, wypaśnych skrzynek Ale to pewnie dużo wody z wiśle upłynie.
                          nie sluchaj ich przed zmiana skrzynek. tymbardziej po zmianie. ja je nadal posiadam i jak zauwazyles z sentymentu nie sprzedam. ale sluchac tego sie juz nie da!

Skomentuj

Pawle powiem Ci tak do stereo moze i sie nie da, ale jesli chodzi o kino to jak narazie z arn 312 i ekranem 170'' nic wiecej mi nie trzeba. Czuje sie duuuzo lepiej niz w kinie, gdzie u mine w lomzy dzwiek to totalna porazka czesc glosnikow nie dziala a i w sieciowkach rewelacji nie ma. Do kina w tej cenie nadaja sie wrecz idealnie nie zajmujac duzej przestrzeni

Skomentuj

zbuduj kolumny na daytonach, posluchaj rok i wroc do ARNow. zrozumiesz moje slowa

Skomentuj

wiem o co chodzi mam stereo na vifach ale do kina arny mi pasuja idealnie :)

Skomentuj

dostałem schematy i pomiary , więc zamieszczam

Skomentuj

od 5 do 7 kHz niemiłe rzeczy się dzieją na charakterystyce :)
                                    Czy podczas odsłuchu (minimum połowa mocy znamionowej) "szarpie" uszy ?

Skomentuj

Hmm, moje mega duże pomieszczenie odsłuchowe nie odczuło jeszcze takiego zapotrzebowania na moc :) Na chwilę obecną obstawiam jakieś 25-30% mocy. Czasem słychaś piasek w missionach, ale sporadyczne piosenki

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                        od 5 do 7 kHz niemiłe rzeczy się dzieją na charakterystyce
                                        to nie w tym miejscu jest problem z tymi kolumnami

Skomentuj

Czaruję...
                                        X